Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Z motyką na słońce 10:05, 06 wrz 2016

Do góry
Beskidzkie marzenie 10:02, 06 wrz 2016

Do góry
Moniq napisał(a)
Obie czesci na probe powieszone, w miare pasują. Teraz znowu trzeba zdjac i dopracowac system.

no i miodzio u nas zadaszenie przetrwało pierwsze silne opady, niestety wody w falach się nie uniknie ale i tak kocham cień który rzuca
Donice masz cudne, pisałaś gdzieś jaką odmianę molini wsadziłaś?
Z ogrodem, to jestem w lesie! 10:00, 06 wrz 2016

Do góry
renatamama3 napisał(a)
Fajne zakupy ,ja ostatnio kupiłam kilka jerzówek i trzy krwawniki kichawce .
Z hortkami może posadź rozchodniki plus trawy plus żurawki ,lub zamiast rozchodników jeżówki ,albo rudbekie .
Co masz na wrzosowisku ,oprócz wrzosów ?

Na wrzosowisku mam tylko ... wrzosy i trzy polne kamienie, które były tam najpierw Ale wrzosowisko to chyba zbyt szumne określenie, bo to półkole przed domem jest dosyć małe i posadziłam tam 25 wrzosów. (Co prawda nie wiem od ilu krzewinek zaczyna się definicja wrzosowiska) ;-P

Tak było kiedyś (front domu):

Potem było tak:

Aktualnie jest tak:

Ta rabata przed domem jest dlatego, bo w planach jest zabudowanie drewnem tego frontu między słupami. (Ale kiedy to nastąpi - nie mam bladego pojęcia).
Ukojenie 09:57, 06 wrz 2016

Do góry
zoja napisał(a)

Jeszcze nie wiadomo czy roze mi nie przemarzna to bedzie rok testow. Z cyprysow beda kulki, bo zobacz:

- juz zaczynaja zaslaniac bukszpanowa obwodke a docelowo to nawet widok na łuk :-/
Poszlam zobaczyc po powrocie do domu jak to wyglada z tarasu to i fotke zrobilam.

Zoja z 10 sztuk takich cyprysów zostały mi 3 sztuki i wszystkie trzy badzooooooo kiepskie. Chyba nie przeżyją niestety.
Twoje są piękne, dorodne. Nie są polecane na O ze względu na ich kolor, a ja właśnie ten kolor bardzo lubię
Ogródek Iwony II 09:49, 06 wrz 2016
Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ktoś tu zamieszkał chyba

Do domku wprowadziły się murarki.Zamurowywują otworki i stąd ich nazwa.
U mnie też mają ulubione domki,nie wiem czym się sugerują
Lawendowy zawrót głowy 09:44, 06 wrz 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Kawa tam jest rożniscie troche bronze form, cholotlate i nn z mojego CO

Rozplenice u Ciebie mnie zachwycają, kocham te trawy. Kiedyś spotkałam się z opinią by nie sadzić ich za blisko bo nie będą tak efektownie kwitły... ale u Ciebie nie widzę by tak było
Ogródek Iwony II 09:42, 06 wrz 2016
Do góry
Iwk4 napisał(a)

Aniu, akurat ta różyczka, to jakaś miniaturowa odmiana z Biedronki. Dziecko mi ją kupiło w zeszłym roku, była niepozorna, a w tym roku zachwyca urodą i kwiatami

Ta też piękna chociaż nie Montana
No bo widzisz Iwonko..bo ja się zakochałam w Montanie to teraz wszędzie ją widzę Na wiosnę nie wiem gdzie jej znajdę miejsce ale znajdę
Wybór mieszanki trawnikowej - proporcje 09:16, 06 wrz 2016

Do góry
Trawa Profi-Line ciemno-zielona Gala-Rasen, karton 1 kg, wystarcza na 50 m2

Skład mieszanki procentowy w stosunku do wagi produktu:

Życica trwała - Lolium perenne (Limonica / Evening Shade) - 40%
Kostrzewa kępowa - Festuca rubra commutata ( Livista ) - 30%
Wiechlina łąkowa - Poa pratensis (Ambon / Parsifal) - 30%

Potrzebuje wysiac trawe na 900m trawnika przydomowego,w pełnym słońcu ,czy skład tej mieszanki jest dobry?Jest to firma KIPENKERL,która posiada w swej ofercie wiele odmian,doradcie która wybrać.
Rodzima ziemia gliniasto-piaszczysta ,zaczynaja zwozic mi już czarnoziem ,brak nawodnienia .
Grab - Carpinus 09:10, 06 wrz 2016

Do góry

U mnie wygląda to tak. Czy mogę coś z tym zrobić jeszcze teraz czy musze czekać do wiosny?
a czasem nie na temat ... 08:57, 06 wrz 2016

Do góry
katiaxx napisał(a)
Dziękuję Kochane że zaglądacie, ja jakoś zapału nie mam, fotek nie ma co wrzucać bo nic się dzieje, aktywności ogrodowej zaprzestałam, a to coś podleję sobie a to wypielę, a to kreta złapię (złapał się w łapkę z rurki) poza tym nuda, droga na Ostrołękę.

tak więc wrzucam huśtawkę a potem jak leci - czyli tylko się powtarzam.

[/img]

Mega z tą huśtawką!!!!! I jak Ci się ona pięknie komponuje z trzcinnikiem
Ogródek Iwony II 08:52, 06 wrz 2016

Do góry
Sylvana napisał(a)
Iwonko jak patrzę na Twój ogród to widzę moje niedoścignione marzenie. Marzy mi się żeby mieć też tak pięknie wszystko ułożone, dopasowane i żeby był taki porządek, który życie ułatwia i serce cieszy.

Mój główny problem jak myślę, to to że nie potrafię wyrzucać roślin. Jeśli jeszcze trochę żyje to zostawiam. W ten sposób borykam się z tym jak zrobić kompozycję z tego co mam....a nic do siebie mi nie pasuje....i przesadzam w te i z powrotem. Ty masz założenie i dążysz do realizacji....i są piękne efekty....ja chyba jeszcze muszę "dorosnąć".

Pięknie masz

Sylvia, ja też nie umiałam się rozstać, przecież szkoda wyrzucić. Na szczęście znalazłam kilka spragnionych osób, które chciały to, czego ja nie chciałam. I o ironio. Wydałam 3 krzaczki róży Berolina e-Ma siostrzeńcowi. Młody chłopaczek, ale dba o ogródek, róże u niego kwitną pięknie, a u mnie kaprysiły. Nawet sobie jeden krzaczek zostawiłam, ale go bruzdownica pożarła, zanim zobaczyłam.
Sporo galiardii wydalam, bo namnożyła mi się, już miała iść na kompost, a koleżanka mi powiedziała, ze poszukuje jej, więc dostała, co chciała, podzieliłam się innymi okazami, co mi się rozrosły, zwłaszcza bylinami.
Wolałabym więcej traw, ale jak kwitną mi naokoło kwiotki, to tak oko cieszą, ze z samymi trawami ne umiałabym żyć
Też biegam z roślinkami, dobrze, ze sierpień był u mnie deszczowy, ładnie się wszystko poprzyjmowało, przy okazji lepszej ziemi podsypałam Czasami patrzę na rabatę i mi coś nie pasuje.
Teraz kombinuję nad zmianą tego miejsca:

Marzy mi się tam zamiast donicy murowana ławeczka opleciona kwiatami. Więc muszę wysadzić roślinki (Thomas pójdzie do rudbekii), zaplanować mini placyk otoczony hortensjami.
Na lewo będzie wzdłuż ogrodzenia kilka hortensji, jeszcze do końca nie widzę tego miejsca, donica zakłóca mi proporcje.

Sylvia, ty masz ogród w zupełnie innym klimacie, nie wiem, dlaczego ci się tak nie podoba. Piękne rzeczy tworzysz. Może zrób sobie rabatę na zasadzie: co lubię, a nie co muszę upchnąć...
Będziesz zadowolona
Ja już dojrzałam do myśli, ze nie mogę mieć wszystkich roślin. Zrezygnowałam np. z piwonii, nie ma miejsca, a u mnie kaprysiły.
Ogród na glinie 08:47, 06 wrz 2016

Do góry
Malgosik napisał(a)
Kilka fotek ode mnie

Małgosiu
A jaka to żurawka? przy tych ślicznych hortensjach?
Ogródek Iwony II 08:36, 06 wrz 2016

Do góry
M zrobił mi niespodziankę i kupił mi wczoraj cebulki:
Na razie wysłał mi tylko fotkę

Do tego te, co już mam i zeszłoroczne - nie są to tysiące, ale musi wystarczyć na mały ogródek Zeszłoroczne ładnie się namnożyły. Ciekawe, ile zakwitnie
Muszę zrobić plan nasadzeń, gdzie rozmieścić jakie kolory
Ławka w ogrodzie 08:35, 06 wrz 2016

Do góry
Znalazłam prawie identyczną w swoich zdjęciach. Ta z kolei zarosła mchem i porostami.

Lawendowy zawrót głowy 08:34, 06 wrz 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Dominiczko kawki Ci zrobic???

Jam nie Dominiczka ale na kawce byłam, żeby zobaczyć - jest pięknie.
a czasem nie na temat ... 08:23, 06 wrz 2016

Do góry
katiaxx napisał(a)
Dziękuję Kochane że zaglądacie, ja jakoś zapału nie mam, fotek nie ma co wrzucać bo nic się dzieje, aktywności ogrodowej zaprzestałam, a to coś podleję sobie a to wypielę, a to kreta złapię (złapał się w łapkę z rurki) poza tym nuda, droga na Ostrołękę.

tak więc wrzucam huśtawkę a potem jak leci - czyli tylko się powtarzam.

Bomba!!!!
Jak dla mnie jest świetnie!
Trawa pampasowa - Cortaderia selloana 08:15, 06 wrz 2016

Do góry
Moja pampasówka ma się bardzo dobrze, zdjęcie sprzed miesiąca, teraz jest jeszcze trochę gęstsza i wyższa. Kwiatu na tę chwilę brak, aczkolwiek dostrzegam jakieś kosmate nitki wewnątrz jednego z pędów. Podobne dostrzegałam u miskanta gracillimusa, który zakwitł tydzień temu. Poczekamy zobaczymy

Przerabianie ogródka pod swój gust 08:15, 06 wrz 2016

Do góry
Tutaj trzy tygodnie temu. W tym roku juz dwa razy wyrywalam jego odrosty, bo to narazie miejsce tymczasowe. I tak sie dziwie ze tu daje rade.
Ogródek Iwony II 08:07, 06 wrz 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Aniu, pod tym bukiem nie ma dużo miejsca. Ewie chodziło o takie połączenie:
https://pl.pinterest.com/pin/529876712391491382/
Przyznam, ze fajne. Ale drzewko - to lizak na nodze, a buczek u mnie jest od dołu w listkach i to strona północna, na granicy słońca i cienia... Ale myślę, ze przy klonie przy tarasie (południe) mogłoby to dobrze wyglądać na innej rabacie.
Na razie nie ma co roztrząsać, bo rozplenicy nie kupiłam
A ta jedna, co mam - niech zostanie tam, gdzie jest
Moundry za to wielka urosła, zakładając, ze z nasionek w marcu. Tylko nie kwitnie, ale ładnie wygląda mimo to

Iwonko moje rozplenice z nasionek też nie kwitną.Mam nadzieję że tę zimę przetrwają bo jak nie to już ich nie wysiewam kupię sadzonki
Grab - Carpinus 08:03, 06 wrz 2016

Do góry
Madzenka, Martuska jeszcze zdjęć nie wkleiła, ale podejrzewam, że i u mnie jest ten sam problem. Zdjęcia poniżej. Czy to szpeciele? U mnie te objawy pojawiają się zawsze w tym samym momencie: po czerwcowym przycinaniu żywopłotu. Co to jest, jak z tym walczyć?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies