Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Mata przeciw chwastom 15:33, 16 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Fajnie poprawiałaś stan gleby i warunki dla roślin.

Dzięki Danusiu
Urobiłam się, ale mam nadzieję, że to zaprocentuje
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 15:32, 16 paź 2013

Do góry
Błędem było wyrzucanie na kompostownik chwastów z zawiązanymi nasionami, tego nie wolno robić, więc byłaś sama sobie winna, ale i tak nic to. ogrodnik nie jest do patrzenia tylko lubi pracę w ogrodzie przecież

O wykładaniu gazetami czy kartonami pisałam i trąbię od dawna

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/294-jak-pozbyc-sie-chwastow-w-ogrodzie
Grujecznik japoński - Cercidiphyllum japonicum 15:29, 16 paź 2013

Do góry
Szkoda, że tuje nie rosną gęściej, wtedy powstałby ekran szczelny i po cięciu świetnie by wyglądał. Docinasz tak, aby powstał zywopłot wysokości płotu z prawej, wyrównać je trzeba, docinasz potem razem oba na takiej samej wysokości, a grujecznika wypuszczasz z koroną powyżej zywopłotu.

Tak na szybko

Żywopłot strzyżony liściasty 15:24, 16 paź 2013

Do góry
A ja się będę "czepiać" tego plastiku którym śliwy wiśniowe są wyłożone
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 15:22, 16 paź 2013

Do góry
Teraz się nie przejmuj, poprawisz stan trawnika na wiosnę po wiosennych zabiegach.
Mata przeciw chwastom 15:21, 16 paź 2013

Do góry
Fajnie poprawiałaś stan gleby i warunki dla roślin.
Afryka Wyspa Djerba Tunezja + Sahara 15:13, 16 paź 2013

Do góry
Dziękuję za ten wątek, też byłam w Tunezji i uwielbiałam kiedyś jeździć. Palma daktylowa ma niesamowitą ilość owoców.
Perukowiec - Cotinus coggygria 'Royal Purple' 15:10, 16 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Metr, ja to bym pewnie bliżej posadziła, ale metr będzie miał "oddech"

Mata przeciw chwastom 14:04, 16 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
To juz nie tyle chodzi o te wędrujące korzenie ale o tlen a raczej brak tlenu dla korzeni i brak oddychania gleby, pogorszenie jej struktury i wbrew naturze to jest działanie. Gleba się "kisi" nie oddycha. Rośliny przez to też się duszą.

I to wszystko prawda Danusiu... Jak mówią, mądry uczy się na cudzych błędach, a głupi na własnych Na swoje usprawiedliwienie mogę tylko napisać, że najpierw położyłam agro, a niestety dopiero potem trafiłam na ogrodowisko
Ognik szkarłatny - Pyracantha coccinea 13:17, 16 paź 2013

Do góry
Spójrz na te grafiki

zdjęcia ogników

One służą głownie jako żywopłoty, ekraniki, do prowadzenia po ścinach, podkreślania wejścia. To nie są typowe rośliny do kompozycji ogrodowych. Możesz ekran zrobić, niekoniecznie zastanawiając się co będzie obok. Jak masz jeden krzew to nie warto chyba nad tym zbytnio się zastanawiać i albo dokupić więcej, albo posadzić w okolicy dowolnego krzewu bo i tak jeden ognik żadnego efektu nie zapewni. One dobrze wyglądają w grupie lub szpalerze, lub jeśli coś z niego zrobisz.

Może dudleja o granatowych kwiatach?

A z lawendą to zastanów się dlaczego źle rośnie? Może ma za mokro, może cień za duży? Może zagęszczenie za duże i coś ja zacienia?

Lawenda ma srebrne liście

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/322-lawenda-uprawa-ciecie-i-kompozycje
Grujecznik japoński - Cercidiphyllum japonicum 13:11, 16 paź 2013

Do góry
Tnij żeby szedł do góry, ale wąsko, a tuje skrócisz w wysokości jak wyjdą wyżej od płotu, Pokaż zdjęcie to Ci narysuję tą sytuację.
Perukowiec - Cotinus coggygria 'Royal Purple' 13:10, 16 paź 2013

Do góry
Metr, ja to bym pewnie bliżej posadziła, ale metr będzie miał "oddech"
Link w podpisie 10:59, 16 paź 2013

Do góry
A gdzie jest Twój wątek? Podaj link do niego, bo nie mogę znaleźć.
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 10:48, 16 paź 2013

Do góry
Spokojnie posadź, ja wczoraj sadziłam w ogrodzie, który obecnie robię

Bobo, Vanille Fraise sadziłam i Limelight

Grujecznik japoński - Cercidiphyllum japonicum 10:40, 16 paź 2013

Do góry
Wszystko można kontrolować cięciem, albo zakupem odmiany szczepionej. Pendula tyle nie urośnie. Mój tulipanowiec, też jest cięty, buk też. Po prostu ograniczasz jego wysokość.

Katalog szkólkarzy podaje wysokość zwykłego grujecznika jako 10 m wysokości i 7 m szerokości.

Odmiana Pendulum dorasta nie zaszczepiona do 5 metrów, szczepiona no to tak jak wysokość pnia i korony, a odmiana 'Rotfuchs" do 5 metrów.
Oczko wodne, jak wykonać i pielęgnować? 10:20, 16 paź 2013

Do góry
Każdy sam decyduje o swoich wydatkach i oczywiście to rozumiem, tylko mam oczko od iluś lat i dopiero mam spokój jak zmieniłam folię. To rady z moich doświadczeń A staram się radzić jak najlepiej.

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 10:14, 16 paź 2013

Do góry
Ja mam na takim stanowisku pod murem posadzone. Wymagania podczas sadzenia:

są w artykule

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/199-hortensje-sadzenie-i-pielegnacja

Kopiesz duży dół (0,5 m na 0,5 metra) Dajesz w dołek kompost plus torf kwaśny albo próchnicę kwaśną zmieszaną pół na pól z próchnicą odkwaszoną, pH lekko kwaśne powinno być.

Sadzisz, dobrze zalewasz korzenie, ściółkujesz korą. Przez pierwszy rok podlewasz obficie, potem, gdy się już zakorzeni , można podlewać mniej, co dwa dni albo nawet raz na tydzień, ale obficie.

Ja mam linię kroplującą podlewającą ogród zgodnie z pogodą, w upały dodaję czasu i dni w podlewaniu, gdy chłodno, odejmuję i podlewam rzadziej, Wszystko ustawiam na sterowniku i podlewa się tak jak ogrodnik, czyli ja chce.

Przy spełnieniu tych wymagań hortensja kwitnie szałowo i rośnie już jako drzewko wystające ponad płot (m 2,5 metra wysokości).

Przy założeniu, że sadzisz w ziemię tą co jest, i nie będziesz się o nią martwić, czyli podlewać i ewenualnie nawozić - nie ma co sadzić na wystawie południowo-zachodniej.

Zmarnieje.

Jeśli jej zapewnisz odpowiednie warunki będzie wyglądała tak

Oczko wodne, jak wykonać i pielęgnować? 10:01, 16 paź 2013

Do góry
Lepiej od początku zrobić z właściwego materiału, bo potem wymiana jest koszmarem. Klejenie dziur jeszcze bardziej.

Ja osobiście w pracy używam tylko najlepszych materiałów, bo taka decyzje skutkuje tym, że nie masz poprawek i łatania.
Ogródek na Bielanach 09:01, 16 paź 2013

Do góry
Leżaki są niesamowite. A widok jeszcze bardziej niesamowity.

Na fytoftorozę pomaga Bravo 500 SC, Previcur 607 SL, Gwarant 500 SC, Mildex 711,9 WG.

Nie masz doświadczenia i mogłaś kupić już zaatakowane egzemplarze w szkółce. Czasem takie się trafiają.

Tutaj co nieco o tej chorobie.

http://www.target.com.pl/strona/komunikaty-fitosanitarne,562/komunikat-z-dnia-19-04-2013-fytoftoroza,673,1.html
Ognik szkarłatny - Pyracantha coccinea 08:57, 16 paź 2013

Do góry
Zależy czy lawenda jest duża i stara, czy młoda. Młodszej podetniesz mniej korzeni, więc się przyjmie. Stara może zmarnieć.

Moim zdaniem przesadź wiosną i ją przytnij już na wiosnę, Dostosuje się do nowych warunków i miejsca, jak będzie wypuszczała nowe pędy.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies