Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:19, 02 lip 2014

Do góry
Mam ogromną prośbę. Mam taką dużą rabatę przed wykuszem połączoną z jedną z rabat frontowych. Tak wygląda

A takie ma wymiary

Rośliny, jakie mam do dyspozycji:
3 berberysy Admiration, 2 sosny szczepione na pniu (na zdjęciu), 8 lawend, 4 róże pienne, 3 rabatowe, 5 świerczków karlowych (na zdjęciu), 12 trzmielin żółtych, 12 zielonych, 9 berberysów bordowych (nie znam nazwy), 3 żurawki black beauty, 3 zurawki Marmalade, 2 świerki (te ciemnozielone na zdjęciu, też nie znam nazwy, ale karłowe), 1 jałowiec pstry dwukolorowy, 3 azalie japońkie Marushka, 3 tawuły, jedną dużą kosodrzewinę (na zdjęciu), 3 sosny Pumilo, 3 niewielkie kulki bukszpanowe, jedną wyprowadzoną tak, że ma dwie kulki , jedna nad drugą, jeden świerk conika, jeden cyprysik groszkowy żółty , 1 danicę i 4 hosty.
Oto kilka z nich:

Chciałabym choć część z tych roślin wykorzystać i dokupić ewentualnie jakieś. Tak jak widać, rabata jest długa i bardzo trudno mi ją zaprojektować. Na środku myślałam o różach piennych w lawendzie? Czy to dobry pomysł? Jest tam jedyne u mnie bezwietrzne miejsce, w innych róże szarpie wiatr. Aha, jest to strona południowo-wschodnia.
Bardzo proszę Was o pomoc
Ogród Sylwii od początku cz.II 14:27, 02 lip 2014

Do góry
Syla napisał(a)

Zastanawiam się aby pociągnąć w łezkę trawkę która rośnie pod bukiem i zahaczy o rh .... a w ciągu dalszym myślę nad trzmieliną a przy wiśni posadzę hortensje ... To tak na dzień dzisiejszy ... jak mi się poprzestawia to Ci powiem

aaaa widzisz już mi się w trakcie poprzestawiało ... alternatywą trzmieliny mogą być hosty i o nich również kiedyś myślałam

nie śpieszę się

Sylka czyli tawuły plus rh to niedobre połączenie, czy ze względu na słońce przesadzasz?
Ogród prawie romantyczny 11:55, 02 lip 2014

Do góry
Napia napisał(a)

Był, tylko z innej perspektywy
Tawuły są w sumie trzy, dwie z tyłu gold flame, jeżeli dobrze pamiętam, i japanese dwarf z przodu. Wiosną czuprynki przycięłam im krótko na jeżyka, a teraz takie potwory urosły

ładne sa bardzo, ja dzisiaj działam w ogrodzie zakładowym, fajna pogoda sie robi
Ogród śródziemnomorski w fazie projektowania 00:42, 02 lip 2014

Do góry
to dobra decyzja . elewacyjne prace zawsze rujnują rabaty i to nie tylko blisko murów .

dlatego chcę ci uświadomić że najlepszy ogród powstaje jak współgra z otoczeniem a nie jest sztucznie przyklejonym tworem ...wtedy wygląda jak sztuczny obrazek . możesz sobie zrobić żwirowe rabaty , ale rzuć na nie jakiś rodzimy głaz lub większy kamień .
rabata którą widziałaś u mnie jest pod samym murem , tam jest najcieplejsze miejsce w ogrodzie . lawenda rozsiewa się tam na kamieniach , ale tylko tam i nigdzie więcej .
jednak nie opisałabym jej jako śródziemnomorskiej . są tam tawuły , głazy .....ale co tam styl ..nie trzymaj się sztywno możesz przemycić jakieś detale tego stylu na swoje rabaty . a w jakich okolicach mieszkasz ...bliżej Krakowa czy bliżej Makowa , bo to już też ma znaczenie przy wyborze roślin. chciałam moją koleżankę z Bystrej podhalańskiej uraczyć roślinkami i nici ...większość popadało .
Ogród ogrodniczki 21:08, 01 lip 2014

Do góry
BarbaraM napisał(a)

Bardzo zmieniła się ta rabata i jest cudna z różami

tawuły tnę bo lubię kolor liści a nie kwiatów, ja mam Golden Princess.
Ogród prawie romantyczny 12:40, 01 lip 2014

Do góry
marta_d napisał(a)

bardzo ładna tej strony ogrodu u Ciebie jeszcze nie widziałam tawuła olbrzym i rozchodnik piękny

Był, tylko z innej perspektywy
Tawuły są w sumie trzy, dwie z tyłu gold flame, jeżeli dobrze pamiętam, i japanese dwarf z przodu. Wiosną czuprynki przycięłam im krótko na jeżyka, a teraz takie potwory urosły
Moje ukochane miejsce na ziemi 18:58, 30 cze 2014

Do góry
elzbieta_g napisał(a)

niby zmiany dla Kasi ale i ja się wepcham i pooglądam mały się wszędzie wciśnie
świetna ta rabata a tawuły w kuleczkach fajnie na niej wyglądają czemu usunęłaś wiśnie?

Ela kruszynko ...nawet nie wiesz jak Ci zazdroszczę tej figury
kiedyś też taka byłam

wiśnia wylądowała na drugiej stronie ogrodu ...
stwierdziłam, że za zielono jest na tej rabatce,
dlatego są zielono-żółte akcenty
Moje ukochane miejsce na ziemi 14:21, 30 cze 2014

Do góry
agata19762 napisał(a)
po zmianach...
jeszcze muszę przyciąć tawułki, ładniej wyglądają takie kuleczki...

niby zmiany dla Kasi ale i ja się wepcham i pooglądam mały się wszędzie wciśnie
świetna ta rabata a tawuły w kuleczkach fajnie na niej wyglądają czemu usunęłaś wiśnie?
Ogród Beaty 11:02, 30 cze 2014

Do góry
ale chyba jedno drugiemu nie przeszkadza - ja mam w projekcie takie miejsca, że obok kulek, a w drugim miejscu obok stożków jest żywopłocik formowany. Chyba, że Tobie się tak nie podoba po prostu, to faktycznie trzeba coś innego, ale może wtedy zamiast bukszpanowych kul, tuje danica, albo takie żółte tawuły - je też można docinać w kulkę (nazwy Ci nie powiem, bo nie planowałam ich u siebie i nie zapamiętałam).
Zakątek z fioletową ławeczką 01:29, 29 cze 2014

Do góry
Margarete napisał(a)
Ale ładnie u ciebie, jak z innej perspektywy pokazujesz zdjecia to od razu mozna sobie w głowie obraz całego ogrodu poukładać......
Tawuły fajne, ja mam 2 te o żółtych lisciach lubie je wczesna wiosna kiedy ich liscie maja taki energetyczny kolor, a kwietostany obcięłam. Mam tez jedna pod płotem przy lesie ta z ciemnym liściem i w niej z kolei zostawiam kwiaty bo mi ładnie rozjasniają ocienione miejsce pod lasem.

A czym bedziesz zadarniac te nowa rabte obok "przystanku "? Korą ?
A ławka będzie jaka ? Sama jestem na etapie rozglądania sie za ławką, marzy mi sie taka typowo ogrodowa z oprciem i podłokietnikami drewnianymi, klaasyczna jak z angielskiego ogrodu ale one jak sa z niekłopotliwego drewna ( z tekowego albo akacjowego) to sa drogie.........

Małgosiu, jeszcze nie zastanawiałam się, czym wysypię rabatę. Pewnie padnie na koręAle jeszcze brakuję tam roślinek. A ławka, hmm, sama nie wiem Nie ukrywam, że są drogie takie romantyczne ławeczki. Podobała mi się taka metalowa, ale nie mieliśmy jak jej zabrać do samochodu, bo była z nami mama i nie zmieściła by się Może jakąś jeszcze spotkam, fajną i nie drogąNa razie mogę przenosić sobie ławkę z tarasu
Zakątek z fioletową ławeczką 15:29, 27 cze 2014

Do góry
Ale ładnie u ciebie, jak z innej perspektywy pokazujesz zdjecia to od razu mozna sobie w głowie obraz całego ogrodu poukładać......
Tawuły fajne, ja mam 2 te o żółtych lisciach lubie je wczesna wiosna kiedy ich liscie maja taki energetyczny kolor, a kwietostany obcięłam. Mam tez jedna pod płotem przy lesie ta z ciemnym liściem i w niej z kolei zostawiam kwiaty bo mi ładnie rozjasniają ocienione miejsce pod lasem.

A czym bedziesz zadarniac te nowa rabte obok "przystanku "? Korą ?
A ławka będzie jaka ? Sama jestem na etapie rozglądania sie za ławką, marzy mi sie taka typowo ogrodowa z oprciem i podłokietnikami drewnianymi, klaasyczna jak z angielskiego ogrodu ale one jak sa z niekłopotliwego drewna ( z tekowego albo akacjowego) to sa drogie.........
Pomóżcie wyczarować mi ogród 13:15, 27 cze 2014

Do góry
A tu moja nowa rabatka, a raczej kontynuacja nasadzeń "od płota". Z Marcinem się kłóciłam o kolory. Marcin oczywiście miał rację, żeby przemieszać kolory, ale ja się uparłam i ...... jestem zadowolona.Na ciemnozielonym płocie i ciemnozielonej ścianie lasu w oddali mam żółte i żółto-zielone roślinki. Dodam jeszcze trochę koloru na dole, bordowe berberysy (albo coś innego kontrastowego) wokół pnia wiązu. Może tawuły Goldem Flame ???, bo mam sadzonki. Wiąz jest szczepiony więc nie pójdzie w górę tylko ładnie korona mu się rozrośnie - zasłoni miejsce parkingowe sąsiadów. A za płotem mam także zapożyczony krajobraz - widzicie to bordowe wielkie coś (chyba berberys??). Fajnie się skomponowało z wiązem Aurea.

Poniżej- zdjęcie z tarasu:

Zakątek z fioletową ławeczką 22:45, 26 cze 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)
Moja lawenda zupełnie inna, takie długie kłosy mam kwiatowe...muszę obfocić jutro i pokażę...

Tawuły tnę, ale nigdy tak nisko...załatwię je na cacy wiosną Rosną jak głupie jakieś...teraz, po kwitnieniu ciacham, nawet dość znacznie. Zupełnie nie te co trzeba terminy cięć stosowałam, może nie cięć, a intensywności cięć...mus się poprawić

Właśnie noszę się z zamiarem obcięcia kwiatów w tawułach, ale na rabacie pod oknem
Zakątek z fioletową ławeczką 18:47, 26 cze 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)
Moja lawenda zupełnie inna, takie długie kłosy mam kwiatowe...muszę obfocić jutro i pokażę...

Tawuły tnę, ale nigdy tak nisko...załatwię je na cacy wiosną Rosną jak głupie jakieś...teraz, po kwitnieniu ciacham, nawet dość znacznie. Zupełnie nie te co trzeba terminy cięć stosowałam, może nie cięć, a intensywności cięć...mus się poprawić

Ja tez tylko trochę cięłam po kwitnieniu i rosły wielkie. Też muszę nad tym popracować. Jak to człowiek całe życie się uczy.
Zakątek z fioletową ławeczką 12:39, 26 cze 2014

Do góry

Eksperyment ogrodowy Beaty 09:52, 26 cze 2014

Do góry
Beatko dawno tu nie byłam przyznaję... i dzisiaj oglądam z oszołomieniem jak u Ciebie jest pięknie... Ta lawenda i trawy i hosty i tawuły... jeju - wszystko ślicznie wygląda - i ta osłonka fioletowa w lawendzie - super to wygląda i bardzo fajny pomysł...
Że nie wspomnę już o Twoich gosciach - że też ja nie mam takich A wiewióry - normalny czad - to zdjęcie gdzie jest ich 5 - dobra, no przyznaję, że nie zauwazyłam tego jednego malucha aż nie przeczytałam
No po prostu wszystko cudnie... Dlaczego ja nie mam czasu na wszystkie piękne ogrody... echh.. Pozdrawiam Cię bardzo cieplutko.
Zakątek z fioletową ławeczką 23:45, 25 cze 2014

Do góry
Ale piękna ta rabata A tawuły nabyłam w tym roku w sporej ilości
Pozdrowienia nocną porą
Zakątek z fioletową ławeczką 23:26, 25 cze 2014

Do góry
Ja również wiosną ścinam tawuły na jeżyka, a potem po kwitnieniu przycinam, ale już nie tak mocno i pięknie się przebarwiają.

Doniu, u siebie umieściłam zdjęcia małych szałwii
Zakątek z fioletową ławeczką 21:59, 25 cze 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

W ogrodzie z platanem Filip przycina wiosną bardzo krótko tawuły. Ja tak nie przycinałam nisko. On pokazał na zdjęciach na tej stronce: https://www.ogrodowisko.pl/watek/2948-ogrod-z-platanem?page=109 Na następnych stronach można zobaczyć, jakie są piękne.
W przyszłym roku też tak przytnę. A kwiatków bym nie obrywała. Ostatecznie to też są jakieś kolory w ogrodzie, a przyciąć można po kwitnięciu przecież.

Iwonko, nie mogę wejść na tę stronę z linka Tawuły fajnie wyglądają, jak są mniejsze kulki. A z kwiatkami już nie widać tych żółtych liści
Zakątek z fioletową ławeczką 21:36, 25 cze 2014

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
I na jednorocznych pędach tak kwitną?dobrze wiedzieć będę przycinać

W ogrodzie z platanem Filip przycina wiosną bardzo krótko tawuły. Ja tak nie przycinałam nisko. On pokazał na zdjęciach na tej stronce: https://www.ogrodowisko.pl/watek/2948-ogrod-z-platanem?page=109 Na następnych stronach można zobaczyć, jakie są piękne.
W przyszłym roku też tak przytnę. A kwiatków bym nie obrywała. Ostatecznie to też są jakieś kolory w ogrodzie, a przyciąć można po kwitnięciu przecież.

PS. Poprawiłam link, powinien działać
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies