Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Moje storczyki 18:07, 09 paź 2013

Do góry
Pokaż je, bo nie wiadomo jak wyglądają, czy są duże czy nie. Diagnoza jest trudna bez zdjęć.

Powodem może być zbyt obfite podlewanie, a może stoi w wodzie w osłonce? roślina broni się przed nadmierną wilgotnością, to sprawa fizjologiczna (przypuszczalnie - bo brak zdjęć).
Kłopoty - problemy z trawnikiem 18:03, 09 paź 2013

Do góry
Masz widocznie takie gatunki traw, że trzeba je kosić wyżej, to nie jest trawnik do niskiego koszenia, ja też mam taki.

Myslę, że to pokazałeś nadaje się do usuwania, ta "dzika" trawa. Masz kilka postów wyżej to samo. https://www.ogrodowisko.pl/watek/790-klopoty-z-trawnikiem?page=46
Nie podobają mi się te kępy co pokazujesz

Widać, że dbasz o trawnik, wygląda naprawdę dobrze, żeby nie te kępy.

Widzę poszarpane końcówki, może noże kosiarki są tępe, naostrz je. Tu gdzie jaśniejsze placki w trawniku, w ziemi jest mniej składników pokarmowych. Nawożenie mogło byc równe, ale ziemia pod spodem może być uboższa.
Pomóżcie wyczarować mi ogród 17:53, 09 paź 2013

Do góry
Picea omorika 'Nana". Tamte atakują przędziorki.
Brązowienie iglaków 15:18, 09 paź 2013

Do góry
Może suche powietrze spowodowało wzmożony atak przędziorków? Na to wygląda. Drzewo jet wielkie, niemożliwe będzie jego opryskanie, polecam więc podlewanie ProAgro. Ja tak robię na szkodniki na buku.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:49, 09 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Cunningham's White, są zwarte z natury i powtarzają kwitnienie latem.

Piękny on jest. A u Ciebie takie równe i zwarte
Ogrodnik Mimo Woli cd 14:40, 09 paź 2013

Do góry
asc napisał(a)
Z lekka po fryzjerze.. .. mój debiut fryzjerski na cisach zaliczony..

Prawego dotnij bo za mało, do poprawki fryzjerze
Bukszpan (Buxus) - uprawa 14:31, 09 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ewciu, ja codziennie zaglądam na watki tematyczne, tylko nie od ręki a wieczorkiem. Odpowiedziałabym. Przesadzaj

O i zanalazłam odpowiedź na moje pytanie a nawet nie zdążyłam zapytać, Pszczółka mnie uprzedziła
A też miałam dylemat, bo jakieś przymrozki znowu zapowiadają po 15:/

Dzięki Danusiu
Ogrodnik Mimo Woli cd 10:42, 09 paź 2013

Do góry
asc napisał(a)
Układ lepszy ale wizualnie do dupy i to do kwadratu

Zacznij od przycięcia cisów, ten z prawej jest płaska baryła, weź go Aniu trochę ogranicz w szerokości. Będzie ładniejszy.

Na której stronie jest tamten mój plan, czy on przewidywał bonsai i kule z cisa na pniu? Jednocześnie?

Moim zdaniem to zbyt wiele jak na jedną małą rabatę przedogródkową. Albo jedno Aniu, albo drugie, tak czuję.
Zajrzę wieczorkiem i przywołam tę rabatkę do piona

Dzisiaj zajmij się formowaniem kuli z cisa i pokaż zdjęcie. Nic się nie martw, znajdzie się rozwiązanie
Choroby i szkodniki jodeł, jodła - Abies 10:36, 09 paź 2013

Do góry
Lato było suche i upalne, na pewno te jej zaszkodziło. Ale brak podlewania to też nie sposób, trzeba założyć nawadnianie kropelkowe, żeby w ogóle było, a dawki dobierać zgodnie z wymaganiami.
To że nie lubi zbyt mokro, nie znaczy że nic mu się z wody nie należy.Dlatego ja bym dołożyła nawadnianie, podlewała umiarkowanie, nie zalewała.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:59, 08 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Coś mi świta, że chyba jeden z moich krzaczków to właśnie Cunnigham's White... Bardzo się cieszę, dokupię jeszcze kilka i posadzę w rzędzie
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 23:21, 08 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wiunia, zapomnisz jak już naprawisz zniszczenia, będzie dobrze. Każdy miał jakieś budowy i zniszczenia, a nawet rewolucje.

Danusiu no tak to jest, że czasem strach ma wielkie oczy, a ten rów pod tą rurę mamy naprawdę ogrrrrromny , na dwa metry głęboki i dwadzieścia długi, taki spad ma rura! damy radę Pozdrawiam i dziękuję , że zajrzałaś do mnie!!!
Podpory dla pnączy 22:47, 08 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja mam bluszcz na ścianie, przyssawki rzeczywiście widać, ale jeśli tynk jest dobrze wykonany to nie szkodzi mu. Popatrz na moje dwa wątki w linku w podpisie, zobaczysz jak top wygląda. Mam też porośnięty bluszcz na murze, ślicznie wygląda.

Danusiu, mam pytanie długo taki bluszcz rośnie?
Też mam betonowe ogrodzenie i chce go zasłonić. Teraz rośnie na nim winobluszcz ale on gubi liście na zimę - chociaż ma ładne kolory jesienią dopóki nie zgubi listków
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:45, 08 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kochani moi, rewolucja się wstrzymuje, bo roboty huk a coś tam się kluje w głowie, ale radykalnej decyzji brak, to jak z ogrodem marzeń, nie mogę się zdecydować i też powinnam mieć trzy ogrody.

Angielski różany, nowoczesny i taki jak mam czyli bukszpanowo-cisowy.

Jestem bardzo ciekawa tych zmian.
A jednocześnie nie zazdroszczę tych mąk twórczych

Gardenarium napisał(a)
Melduję, że z grujecznika liście spadły,

Z miłorzębów spadły,

A mój miłorząb stroi się w jesienną szatę i nie poddaje przymrozkom.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/779-to-wlasnie-tu?page=211
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:39, 08 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu... ja też w sprawie rh. Myślę o posadzeniu ich przed domem, przy płocie, który widzę z kuchennego okna. Rozważam białe lub fioletowe. Próbowałam wyrysować je superprofesjonalnie na zdjęciu (u mnie w wątku, zeby nie zaśmiecać Twojego) Mogę zapytać, co sądzisz o rh w tym miejscu?
Pozdrawiam.
To właśnie tu 22:29, 08 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dzidko, mróz dziwnie przyszedł, mało co nabrało jesiennych kolorów, a już musiało spadać, zawiodłam się na miłorzebach najbardziej.

Poszłam przyglądnąć się swojemu, i o dziwo, mój zdaje się być nietknięty przez przymrozki.

.

Ale już rosnący obok kasztanowiec ma zwarzone liście.

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 22:19, 08 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Skrzyneczkę trzeba postarzyć

Koniecznie Danusiu Jestem już po kilku szkoleniach z decoupage, tak więc teraz tylko czekam na zimę i więcej czasu na takie przyjemne rzeczy, jak zdobienie, wianki itp.

Pozdrawiam serdecznie
Gunnera - parzeplin 21:53, 08 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Niesamowite, czuję się jak w epoce dinozaurów

Jest coś w tym, faktycznie mają w sobie coś nie z tej epoki

W tropikalnych rejonach zieloniutka i soczysta, a u nas - rzeźby
Przemrożone liście gunnery, było -5 stopni, pąki liściowe są zdrowe, taki mróz im nie straszny.

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:49, 08 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Może też przeczytał świeży artykuł o kandelabrach i szpalerach? Nieskromnie podpowiem

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/384-drzewa-kandelabry-szpalery-i-parasole

Mi brakuje topiarów z drzew liściastych w polskich ogrodach. Ciągle nie rozumiem tego uwielbienia dla iglaków. Czy jest coś piękniejszego niż ropięte ramiona grabów lub platanów? Najlepsi projektanci świata corocznie na CHFSh pokazują piekne mury z grabów i buków a my wciąż sadzimy tuje..... Jestem w stanie je polubić w Alpach gdzie są idealnie strzyżone w piekne gęste murki ale rozlazłych wyrośniętych ponad miarę tuj po prostu nie lubię.... Za to kocham liściaste i lubię grabić liście z trawnika w słoneczne jesienne dni...
Kolorowe Rabaty Martek 21:04, 08 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja też byłam Zdecydowanie musisz więcej działać

Danusiu jak miło Cię widzieć w skromnych progach .Bardzo chciałabym bywać częściej ,ale jeszcze to nie możliwe
Tęsknię za Tobą i Wami ,ale nie ma łatwo .
Dziękuję za śliczny duet .
Ściskam mocno
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:50, 08 paź 2013

Do góry
Przyjeżdżaj śmiało, mój ogród i ja zwykliśmy więcej gości przyjmować
Wczorajszy gość że tak powiem zawodowy nie prywatny
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies