Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kompostownik"

Dla odmiany czas na zmiany... 13:51, 12 paź 2013

Do góry
agata_chroscicka napisał(a)
a ja tak z ciekawości chciałam zapytać - dlaczego cis to cis? bo ja na przykład zdecydowanie wolę buki. Jak jest za dużo zielonego to można na przykład taki purpurowy żywopłocik dać. A cisy też trzeba raz w roku przynajmniej przycinać, podobnie jak graby czy buki. Chętnie bym się dowiedziała jaka jest przewaga cisa nad bukiem , poza tym, że komuś może się po prostu bardziej podobać.

Agatko...dlaczego cisy to cisy?..mogę odpowiedzieć za siebie...nie będę pisać o rzeczach tak oczywistych jak to, że cis jest długowieczny, elegancki, zawsze na czasie, o każdej porze roku atrakcyjny, raczej chyba mało wymagający w pielęgnacji itd. można mnożyć........długo zastanawiałam się co tam ma być przesłoną (myślałam już o tym wcześniej, zanim zawiązała się ta dyskusja)....mi tez bardzo podobają się buki czy graby, ale w tym konkretnym przypadku chyba jednak lepszy będzie cis...a to z tego względu, że stworzy on jednolite zielone tło dla przyszłych nasadzeń, które pewnie kiedyś tam powstaną...taki jest plan.....mogę przed nim "malować" roślinami, bo jest to bezpieczne tło...a grab czy buk przebarwiają się i trzeba już chyba mieć znacznie więc umiejętności niż ja mam żeby stworzyć ciekawy obrazek na jego tle...może się mylę....

no i jest jeszcze jeden szczegół natury technicznej...ten żywopłocik ma również za zadanie zakryć kompostownik.....

ale się rozpisałam
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 15:34, 11 paź 2013

Do góry
faktycznie WIELKI ten plan działania !!!
mierząc to moją miarą "sił na zamiary" to albo będzie Was cały oddział albo to plan na kilka dni

ja będę z mężulem kompostownik opróżniać (liczę na 10-12 taczek "złota)
szczęśliwie wieczorem do sąsiadów na winko lecimy to jakoś się ten ból w krzyżu się złagodzi
upiekę ciasto ze śliwkami jeszcze dziś wieczorem i ...

hej przygodo !!!
słoneczny weekendzie rozpoczynaj się !!!
pozdrawiam i kibicuje
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 16:09, 10 paź 2013

Do góry
Działki mają to do siebie, że choć areał niewielki to i tak roboty sporo. U nas obu końcówka widzę
Ja do kopania nie mam nic, ale kompostownik przerzucić jeszcze trzeba, nawóz gdzieniegdzie rozsypać, winogron zebrać i przyciąć /zawsze to jesienią po opadnieciu liści robię/ i takie tam drobnostki. No i liście pograbić pewnie jeszcze nie raz przyjdzie! Kto wie, czy trawy nie trzeba będzie kosić?! Ale to już M się tym zajmie...
Tak, czy siak końcówka!
Haniu, pozdrawiam
Dla odmiany czas na zmiany... 13:48, 10 paź 2013

Do góry
dziś chciałam Was bardzo, ale to bardzo poprosić o radę

mianowicie chodzi o ten kawałek

i w realu (przepraszam za bajzel, ale zmiany w warzywniku robię)

widok od strony warzywnika (płotu nie będzie)

póki co tam jeszcze rabaty nie ma, ale jest planowana, i teraz mam zagwostkę co posadzić między warzywnikiem (płotu nie będzie) a tą planowaną rabatą?...czy dać jakieś jednolite tło?...czy też mieszane? w rogu w warzywniki ma byc kompostownik (zaznaczyłąm na planie)...od strony ogródka będzie oddzielony kratką, na tym jakieś pnącze, ale od strony rabaty nie wiem??????

myslałm aby od strony kompostownika na rabacie dać np. dwie lub trzy tuje np. w odcieniu żółtego żeby monotonię świerków przełamać...potem. np. śliwę, bo ładnie by się komponował z żółtym...ale co dalej ????...i czy wogólę tak?????

bardzo proszę o Wasze sugestie

buziaki
Ogród niby nowoczesny ale... 12:46, 09 paź 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Madzia kompostownik cudo!!!
Daj znać kiedy zetniesz maliny, zmalpuję, bo ja zielona w tym zakresie

Oki...dam cynk...ale zasadę mam taką , że owoce rosną sobie do przymrozków. Jak mróz zetnie albo słońca tak mało, że niedojrzewają i są kwaśne to ścinam.
Ogród niby nowoczesny ale... 07:52, 09 paź 2013

Do góry
Madzia kompostownik cudo!!!
Daj znać kiedy zetniesz maliny, zmalpuję, bo ja zielona w tym zakresie
Ogród niby nowoczesny ale... 20:04, 08 paź 2013

Do góry
Kompostownik bardzo starannie wykonany...i obszerniasty!

Długo na to polewanie winogronowe czekać trzeba?
Ogród niby nowoczesny ale... 14:28, 08 paź 2013

Do góry
Powiem za Bożenką, bardzo starannie wykonał kompostownik i jakże super do warzywnika pasuje
Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-) 10:58, 08 paź 2013

Do góry
Joku napisał(a)
Co robisz z tymi obciętymi gałęziami, zeschniętymi częściami roślin, liśćmi? Zawsze miałam przepełniony kompostownik po takich porządkach.

Liście palę, bo te z drzewek owocych są niemal zawsze czymś porażone. Gałęzie - różnie, ale często wykorzystuję na rozmaite 'wyroby', podpory.
Scięte pieńki zostawiam do dekoracji.
Ogród Janiny 09:33, 08 paź 2013

Do góry
Ja też mam dodatkową działkę i mogła bym tam coś przesadzać co mi na rabatach nie pasuje.Ale najpierw trzeba by ją oczyścić z korzeni i chwastów, ta działka leżała odłogiem przez wiele lat. mam tam tylko warzywnik i troszkę drzewek owocowych oraz kompostownik.
Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-) 22:39, 07 paź 2013

Do góry
Co robisz z tymi obciętymi gałęziami, zeschniętymi częściami roślin, liśćmi? Zawsze miałam przepełniony kompostownik po takich porządkach.
Dla odmiany czas na zmiany... 21:36, 07 paź 2013

Do góry
jestem, jestem

teoretycznie powinnam miec czasu fuullll, a praktycznie czasu niet

z ogrodowych to zmieniliśmy siatkę na domku dla insektów...zmiany się szykuja w warzywniku...bedzie nowy, większy kompostownik...nie wykluczone, że bedziemy płotek drewniany rozwalać i dwie skrzynie przenosić...ot i tyle...poza tym snuje plany na przyszłe rabaty, zwłaszcza tą wzdłuż płotu, pewnie już bym cos działa, ale czekam na likwidację żywopłotu....ale nie wszystko od razu

domek po małym liftingu

i skrzyneczkowa dekoracja

jutro tez bieganina-urodziny córci...
Ogród niby nowoczesny ale... 21:27, 07 paź 2013

Do góry
grembosia napisał(a)
Ogród przecudny, i te skrzynie i kompostownik, wszystko spójne i przemyślane...

Dzięki kochana...tak chcialam aby choć troszkę ten kompostownik się wkomponował w otoczenie
Ogród niby nowoczesny ale... 21:26, 07 paź 2013

Do góry
baraga1904 napisał(a)
...kompostownik żyleta...z malinek to bym chętnie jakąs naleweczkę zrobiła
...u mnie też hortki brązowiutkie... to u nas takie mrozy były a u Ciebie niemalże upały? no foch....

Z malin soki tylko robiłam bo nalewka jeszcze z zeszłego roku nie wypita
Nie fochaj...upał to dziś można rzec...ale wcześniej niekoniecznie.
Ogród niby nowoczesny ale... 21:20, 07 paź 2013

Do góry
Ogród przecudny, i te skrzynie i kompostownik, wszystko spójne i przemyślane...
Ogród niby nowoczesny ale... 21:20, 07 paź 2013

Do góry
...kompostownik żyleta...z malinek to bym chętnie jakąs naleweczkę zrobiła
...u mnie też hortki brązowiutkie... to u nas takie mrozy były a u Ciebie niemalże upały? no foch....
Ogród niby nowoczesny ale... 20:59, 07 paź 2013

Do góry
Bogda napisał(a)
Rewelka!kompostownik jak mebelek salunowya skrzynie z warzywkami...ach..och...a co z buraka liściowego robisz?

Buraka miałam pierwszy raz...robiłam botwinę. Ale i tak musiałam dawać buraki aby był kolor...
I jeszcze salatkę robiłam z liści...nawet fajna była i tyle...w przyszlym roku posadzę mniej...albo wcale.
Ogród niby nowoczesny ale... 20:56, 07 paź 2013

Do góry
Rewelka!kompostownik jak mebelek salunowya skrzynie z warzywkami...ach..och...a co z buraka liściowego robisz?
Ogród niby nowoczesny ale... 20:46, 07 paź 2013

Do góry
No dziewczyny...to mi się podoba
to kilka fotek za to wrzucę
Na pierwszy rzut kompostownik...taki mega jak mój M już zacznie robić to ho ho... no i oczywiście na szaro malnięty... Deski z przodu są na wkręty...M bedzie wykręcał aby przemieszać...zobaczymy jak to zda egzamin...tak czy siak on będzie mieszał

Ogrodnik Mimo Woli cd 20:29, 06 paź 2013

Do góry
Konstancja - z myślą o Tobie foto

I widok bez warzywnika.... nieskończone, ale już jest pięknie Mi się podoba

A tak było Płot warzywniaka i kompostownik

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies