Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Skarbonkowy ogródek 13:46, 16 kwi 2018

Do góry
No właśnie - z żółtych tawuły żółte - golden Princess i im podobne odmiany. Strzyzone moga być w walec lub kule. Do tego niski liliowiec Stella de'Oro. Rudbekie - albo wysokie, albo niskie do 45cm (i Stella i rudbekie kwitna do mrozów). Mozna wprowadzić zółte jezówki, żółte cisy i bukszpany... Kochane, co jeszcze na żółto kwitnie, bom ja nie kfiutkowa....? (edit, wiem kogo pytać - Małej Mi, ona na pewno będzie wiedzieć!)

Do tego hosty z zółtym dodatkiem, albo koniecznie z białymi kwiatami

A z białych kwiatów na kwaśne stanowisku to lilie orintalne (nie trzeba cebul kopać), białe złocienie o żółtych środkach, może wrotycz udający krwawnik ? (p/opuchlakom działają i złocienie i wrotycz), agapanty, kamasja...ważne by miały rózny termin kwitnienia i aby zółty był dodatkiem do białego.
Miłkowo - sezon 2016-2022 12:38, 16 kwi 2018

Do góry
agnieszka_m napisał(a)
Już niedługo będzie pokaz powojnikowy

Oj tak, a mam ci ja ichnie lubię tylko tego momentu, jak susz z nich jest, a nie tnie się ich.

Mahonie uwielbiam, zwłaszcza zapach, tak samo, jak lilie orientalne
niektórym okropnie pachną, mnie nielubię je też dlatego, że mają piękne liście, zimozielone i można z nich wszystko ukształtować, no i są bezproblemowe...to zwykła mahonia, nie jakaś odmianowa.

szafirkowo coraz mocniej
tu akurat pod magnolią Susan, potem 3 kolory rozwarów

Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:31, 14 kwi 2018

Do góry
drzewiasta w pąkach cała

Za domem taka jama w granicy

lilie wodne ruszyły

i pierwsza żaba
Migawki z ogródka 06:45, 14 kwi 2018

Do góry
Eee posmyram go tylko

Dziś może mi się uda ogarnąć sprzątanie do końca. I lilie muszę dziś wsadzić.

Jeśli sprzątnę, to sprawdzę, ile mam gotowych miejsc na róże. Pękło mi dno w dwóch wiadrach, muszę chyba od sąsiadów pożyczyć, bo nie będę miała w czym moczyć.

Ale najpierw dzieci na konkurs i zajęcia... I obiad ogarnąć.
Migawki z ogródka 15:23, 13 kwi 2018

Do góry
Przejrzałam lilie, wszystkie puściły kły, jak skończymy z synem obowiązek nieprzyjemny, to wracam i sadzę.
Moja działka na Dębowym Lesie 09:40, 13 kwi 2018

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Panowie mają sporo pracy ale kawał ogrodu przybędzie.Lilie św Józefa sadziłam kilka razy ale u mnie nie chca rosnac, cos robie nie tak jak lubią.

Tylko na codzień nie mam tych panów do pracy.;(
Wszystko robimy sami w wolnej chwili.
Dlatego to będzie długo szło. Trudno. Nie spieszy się. Do pracy W ogrodzie i do odpiczynku jest miejsce.
Lilie św. Józefa i u mnie kiedyś nie rosły
Co posadziłam to przepadły. Ale byłam tak zawzieta na nie,ze co roku kupowalam i sadziłam w inne miejsce. I któregoś roku wyrosły mi.
I od kilku lat mam je. Bardzo piękne. Cudnie pachną. W ubiegłym roku przesadziłam większą część na rabate pod tarasem. Aby siedząc na nim czuć ich zapach. Mąż też lubi zapach lilii.
Liliowo i kolorowo:) 12:43, 12 kwi 2018

Do góry
Kindzia napisał(a)
Nie odpoczywam wcale...jeszcze dzisiaj zasuwam

Ale Ci rozkwitło Danusiu, pięknie jest!!!

Ale teraz odpoczywasz od prac A ja chyba przesadziłam bo codzennie po 5-6 godzin i już mi organizm odmawia posłuszenstwa. Za dużo tego no i mój M to wiesz tylko czasami pomoże w technicznych sprawach.
No i te liscie os sąsiadów to masakra jest i z uporządkowaniem mam najwięcej pracy i schylania. Lilie cos tam powoli ale chyba mi dużo nornice zjadły bo same dziury tam są. Nawet Kropce wiosna się b.podoba)
Przedogródek pod dębem 23:28, 11 kwi 2018

Do góry
Gosiu,
min. dlatego, że miałem kłopot z roślinami letnimi na tej rabacie zdecydowałem się ją zmienić. Zbyt wiele cebulowych ( jedne na drugich) i nie dawało się posadzić nic innego. Lektura Ogrodowiska daje wiedzę. Koleżanki i koledzy pomagają. Zmieniam koncepcję. Dotychczas królowały tam cebulowe a w lecie ... hm był kłopot. Trochę lilii, i sadziłem aksamitki, astry, mieczyki aby coś rosło. Gdziekolwiek próbowałem coś posadzić tam były cebule. Sporo mi w tym roku wypadło. Nie wiem dlaczego ale nie ma naprawdę dużej liczby tulipanów i żonkili. Zniknęły całkiem narcyzy. Brak sporej liczby hiacyntów, kosaćców syberyjskich ( żółte, posadzone jesienią nie wzeszły w ogóle). Myszy nie ma więc co? Spróchniały???

Teraz nowe wyzwanie. Posadzę rododendrony i azalie, hortensje, trawy, róże i tło dla nich. Z cebulowymi "wyjeżdżam" na razie na inna działkę. Po kolei je wykopuję. Teraz kwitną żonkile. Krokusy częściowo, (niestety nie wszystkie bo wykopuję inne cebule i uszkadzam np lilie) wykopałem ( ależ kępy porosły!). Mam nadzieję, że je odmłodzę i wzmocnię. Później posadzę kępami, kolorami. Mam ich sporo więc może łączkę krokusową? Niedoścignionym wzorem są łączki u Bogdzi.

Boję się abym nie wprowadził chaosu ( niestety nie umiem postępować według dekalogu Danusi - brak planu, jest zapał) ale tu liczę na pomoc

A Ty na pewno się łączki doczekasz. Tylko czasu trzeba. Krokusom dzielą się cebule. Rozsiewają się. Trzeba je jednak co jakiś czas rozsadzać. Podobnie śnieżyczki.
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:47, 11 kwi 2018

Do góry
_Martini_ napisał(a)
Sprytnie to sobie wymyslilas z sadzeniem krokusow. Też tak zrobię. Podobnie, choć nieświadomie, posadziłam przebiśniegi. Jedne już przekwitły, a drugie mają dopiero listki.
Ale jak to tak masz już taką wiosnę kwitnącą, a w ogrodniczych puste doniczki stoją i wegetacja bylin jeszcze nie ruszyła.

Krokusy tak sadzone zakwitną i w cienistym miejscu. Z przebiśniegami nie mam pewności i jestem ciekawa czy Ci zakwitły.

Wegetacja przy takiej temperaturze zapiernicza a ja nie nadążam.

Upominałam się o zamówione cebule lilii - podobno po świętach otwarto kolejną chłodnię i mam dostać lilie w piątek. No ciekawa jestem w jakim stanie. Tak czy siak kończę współpracę z lilygarden.

Ogrodowe przygody 20:27, 11 kwi 2018

Do góry
tulucy napisał(a)
Kciuki za młodą

Mój m chce posadzić kilka choinek (świerczki jakieś) na wycinki świąteczne. Tylko nie powiedział, gdzie...

Dobrze, że u Ciebie o liliach przeczytałam, muszę kartony otworzyć i posadzić bidulki w końcu.

Już mamy ściągnięty 1 drut teraz rozruch łokcia i czeka nas nowy zabieg w szpitalu na zdjęcie kolejnego druta
Nowe lilie będę wsadzać w weekend, wsadziłam teraz 4 róże ale tak na szybko mam nadzieję, że się przyjmą.
Działeczka Asi :) 19:19, 11 kwi 2018

Do góry
Moje lilie też wypuszczają
Moja działka na Dębowym Lesie 23:34, 10 kwi 2018

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Mam takie same tulipanki z tymi paseczkami na listkach i u mnie pączków jeszcze nie ma. Czosnki i lilie masz już wielkie
Zamówiłam 2 clematisy - Ernest Markham i Ville de Lyon

To czekamy obie na rozkwit tulipanków .
Czosnki to tylko 2 takie większe.Inne mniejsze.A Lilie św.Józefa szybko wychodzą.I pierwsze pięknie kwitną i pachną
Powojniki śliczne wybrałaś.Mam akurat te dwa.
Także i ty będziesz z nich zadowolona.
Działeczka Asi :) 22:40, 10 kwi 2018

Do góry
Lilie już się pokazują ale tempo w tym roku, zamiast wiosny nam się lato zrobiło . Asiu tak jak dziewczyny napisały nie martw się niektóre roślinki późno ruszają a niektóre jak troszkę przemarzły to podetniesz i też będzie ok.
Działeczka Asi :) 21:07, 10 kwi 2018

Do góry
Byłam na działeczce Najpierw zrobiłam obchód i oto moje spostrzeżenia
- czerwona porzeczka nie zmarzła, wypuszcza listki
- mam chyba siewki rannika
- wychodzą już lilie drzewiaste, ale nie wszystkie
- chyba zmarzła mi jedna trzmielina na pniu
- miłorząb jedna sztuka też mi wygląda na uszkodzonego
- zaczynają kwitnąć pierwiosnki główkowate
- wyszły sasanki szukałam ich w całkiem innym miejscu
- zaglądałam w przylaszczki, są już kwiatuszki w środku
- zmarzły mi chyba azalie japońskie
- mocno zmarzły mi róże China Girl, do kopczyka na pewno. Jeszcze nie rozgarniałam
Wysiałam dzisiaj w szklarni kwiatki jednoroczne: cynię, lwią paszczę, astry, ostróżki jednoroczne

I to na tyle
Ogród z łezką II 18:38, 10 kwi 2018

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Kasiu, napisz jakie berberysy cięłaś. A najlepiej daj zdjęcia przed cięciem i po, jak masz.
Lilie to nawet czubeczka nie wychyliły u mnie.
Od dziś mamy ochłodzenie. Dopiero w piątek będzie ciepło, ale deszczowo.

Tnę zawsze wiosną Rocket : Red, Orange i Golden. Teraz obciachałam też Admirationy, bo się rozpanoszyły bardzo. Zwykle tnę też na skarpie maluchy : Tiny Gold, Bagatelle i...nie pamietam...taki bordowy malec jeszcze. Ale teraz musowo im odpuściłam. Pokazywałam, widać je było przy okazji innych prezentacji.

Tu z boczeczku jest Red Rocket

tu z tyłu Orange i Golden

a tutaj na środku salonowej admirałki i goldenki

U nas tylko nieco chłodniej, miało padać, w Zabrzu ani widu, ani słychu...
Ogród z łezką II 18:21, 10 kwi 2018

Do góry
Kasiu, napisz jakie berberysy cięłaś. A najlepiej daj zdjęcia przed cięciem i po, jak masz.
Lilie to nawet czubeczka nie wychyliły u mnie.
Od dziś mamy ochłodzenie. Dopiero w piątek będzie ciepło, ale deszczowo.
Gożdzikowa - wiejski ogród 15:55, 10 kwi 2018

Do góry
gobasia napisał(a)

Bardzo gorąco
robię obiad i wpadam na Ogrodowisko

lilie już wytykają noski

Juz ? Muszę iść na obchód ale u mnie chyba nie ma...
Niestety prognozy bez deszczu...
Gożdzikowa - wiejski ogród 12:52, 10 kwi 2018

Do góry
agnieszka_m napisał(a)
Basiu dzieje się u Ciebie

u mnie też temp. jak w lato 25 w cieniu
sadziłam borówkę i musiałam uciekać bo tak dopieka
pot po d... cieknie

Bardzo gorąco
robię obiad i wpadam na Ogrodowisko

lilie już wytykają noski

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies