Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 19:59, 05 maj 2018

Zana napisał(a)
Haniu, bardzo Ci dzięki za nader pokrzepiającą fotkę Twego serba. To niesamowite, że przez pięć lat tyle urósł! Dałaś mi nadzieję, że dożyję do ujrzenia ich na tym padole w słusznym rozmiarze.

Anulko, z natury jestem optymistką, ale szczerze pisząc w momencie zakładania ogrodu nie za bardzo wierzyłam, że on się rozrośnie. Pięć lat temu to było szczere pole.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:10, 05 maj 2018

Wciąż bez deszczu. Ziemia zamieniła się w skorupę, a końcówki traw zaczęły obsychać. W prognozach cały tydzień ma być bez opadów.

W tym sezonie wydoroślał żywopłot wzdłuż zachodniej granicy. Ładnie się zagęścił od dołu i będzie można go wypuścić w górę.

W dalszej perspektywy robi trochę skromniejsze wrażenie.

Zaczęły kwitnienie owsice wieczniezielone.

Lada moment na schodkach zakwitnie tojeść rozesłana

i piwonie, ale teraz najbardziej podoba mi się tamaryszek.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
tulucy 20:53, 05 maj 2018

Twoje rabaty studiuję zawsze po kilka - naście razy... Rewelacja.

Mam pomarańczowe lilie przypadkiem kupione w L. I smolinosy na życzenie wyraźne m. Wpasowują się jakoś. Może i kuklik pomarańczowy by się wpasował trzeba sprawdzić
Gruszka_na_w... 21:24, 05 maj 2018

Lucy, sporo osób na Ogrodowisku robi u siebie ogniste rabaty.
U mnie za dużo różu. I miejsca już brak.
zoja 21:31, 05 maj 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

(...) ale szczerze pisząc w momencie zakładania ogrodu nie za bardzo wierzyłam, że on się rozrośnie. Pięć lat temu to było szczere pole.

No popatrz a teraz takie chaszcze rewelacja
tulucy 21:34, 05 maj 2018

Dwa lata temu jesienią planowałam taką, czerwone lilie, pięciornik jakiś, liliowce ogniste, czerwone róże, rudbekia, generalnie plan był i ciut nie wypalił. Zobaczę, jak tam pójdzie w tym roku.
Gruszka_na_w... 22:03, 05 maj 2018

Czerwieni w ogrodzie mam jeszcze mniej niż pomarańczowego. Chyba tylko firletka chalcedońska go reprezentuje. Trudny kolor do kompozycji.
Gruszka_na_w... 22:05, 05 maj 2018

Zojka, chaszcze to dobre określenie. Kilka razy już miałam przez nie kontuzjowane oko. Z bylinami nie ma tego problemu.
Gosiek33 06:37, 06 maj 2018

Uwielbiam te widoki

A pomarańczowy kuklik pięknie komponuje się z niebieskimi fioletami właśnie wyszłam do ogrodu i powzdychałam czemu nie wsadziłam kuklików między kocimiętki. Muszę się poprawić !
Gruszka_na_w... 09:00, 06 maj 2018

Gosiek33 napisał(a)
Uwielbiam te widoki

A pomarańczowy kuklik pięknie komponuje się z niebieskimi fioletami właśnie wyszłam do ogrodu i powzdychałam czemu nie wsadziłam kuklików między kocimiętki. Muszę się poprawić !

O widzisz! Świetny pomysł. Też nie przyszło mi to do głowy. Może dlatego, że kocimiętka trochę później kwitnie. Kukliki powoli kończą, a ona dopiero się zbiera.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies