pod domem same hortensje a między nimi i żywopłotem z choiny stożki i rozsypane kulki i po calości runianka?
mozna by to powtórzyc po drugiej stronie wjazdu
dobra, dobra kumam. róże odpadają. to jak mało trawnika to może taka linia rabat?skosy jakieś dziwne sa..i studnie dobrze by bylo wkomponować np w hortki ktore ją zaslonia. a 2m szer rabaty to wcale nie dużo np. na hortki podsadzone bukszpanem
hahahhahah nic z tych rzeczy, eMuś tylko dzwiga ja sadzę jakby co
Renia tak lawenda od Lutki, obsadzam reszte tarasu bo wokoł ma być sama lawenda. juz mam komplet sadzonek, co 50cm będę sadzić, podobno ok..
jutro jak mała bedzie spała to zrobię mix niesortu z kompostem i lecę z tematem. potem muszę zacząć powoli robic generalne porzadki przed chrzcinami :/
tutaj przymiarki
mała tak ucieka jak tylko sie taras otworzy ze aż buty gubi
co to za odmiana nie wiem...kupilam tydzień temu na targu 2szt po 5zl.rosla w malutkich doniczkach....mówisz żeby ściąć kwiaty,to tak zrobię
przetacznik wyglądal tak jak go kupilam (3-4 tyg temu).teraz zgubil liscie i zbrązowialy kwiaty(na wsystkich 3 sadzonkach)? wyrzucić ,czy przyciąć i czekać?
Dziękuję Toszko za zainteresowanie, też kiedyś tak myślałam, ale tam mam wąskie przejście trawnikowe,dużo więcej trawnika mam przy domu, z kolei jak bym włączyła to do rabaty przy płocie to znów wielkie wyspy się potworzą i nie wiem jak to się będzie miało do chodnika, hortensje mam z trzech stron po bokach więc jej może być za dużo.
To zdjęcie od strony wjazdu, widać kawek chodnika zakręcającego do wejścia
I z góry druga strona tej nieszczęsnej rabaty
A tutaj jak myślałam kiedyś z tym że widok z kuchni będzie skromniejszy, bo przede wszystkim widzę środek rabaty
Basiu, ja bym przycięła przetacznik i obcięłabym wszystkie kwiaty tej jeżówki. Widać, że ona się męczy a ma się ukorzenić. Te żółte są bardziej delikatne i może potem zimuy nie przeżyć.
A co to za odmiana ? Secret Joy, czy Meteor Yellow ?
Moim zdaniem, będzie troszkę za smutno, dodała bym coś jasnozielonego i zimozielonego żeby zimą też coś było an rabach.Hortensje dałabym jeden rodzaj.
Ja tez mam podobny problem, dodałam kosodrzewinę i pomiędzy cyprysiki ale tez nie wiem czy to zagra.
Zobacz u mnie, może wspólnie coś dobierzemy.
Dzień dobry,
Zaczynam tworzyć nasz ogród, ale okazuję się,ze to nie taka łatwa sztuka jakby się wydało. Dlatego tez potrzebuje waszej pomocy oraz porad odnośnie rabatki przed domem. Rabatka jest od strony wschodniej częściowo zacieniona.
Pod oknem są berberysy pomiędzy nimi chciałam posadzić jeszcze hortensje bukietowe,
do dokupienia jeszcze jedne cyprysik fifera oraz żurawki żeby utworzyły obwódkę. po bokach są kosodrzewiny,możne jeszcze dokupić jakieś wrzosy do wypełnienia jeśli macie jakieś inne propozycje lub pomysły chętnie skorzystam.
Dziękuję i pozdrawiam,
Kasia