Ja się bardzo zgadzam z tą teorią. Mam dużo tujek Danica i nie mogę się napatrzeć na nie. A zapach przy ich cięciu bardzo mi się podoba, mojemu M. nie, ale patrzy i towarzyszy czasem, jak ciacham . Przyjemna praca. A mam je tu na dole stronki, jeśli ktoś chciałby je zobaczyć: https://www.ogrodowisko.pl/watek/1500-borowcowy-raj?page=44
Nie znam etapów produkcji, ale skoro wyrósł pięciolistkowy to może on być podkładką. Obsyp na zimę u nasady kopczyk z kory, ale ja w sumie nigdy ich nie zabezpieczałam, więc niekoniecznie.
Możesz się pobawić, ale znacznie łatwiej wykonać drzewko z hortensji bukietowej. Z bukszpanami to bym nie kombinowała, chyba że masz extra wypasione egzemplarze. Pieniek powinien mieć 70-100 cm, a by zacząć uszczykiwać. Pieniek czyścimy, aby nie rosły niepotrzebnie wszerz.
Irgi są pólzimozielone, nie jest zimozielona Cotoneaster horizontalis i tej nie polecam. Oprócz tych dwóch polecam Ursynów, narasta dość wysoko. Na murek Mooncreper.
Może ta druga wysokość była troszkę za niska, ale pewnie Witek by powiedział że modelowo wykonałeś ten zabieg. Zdjęcia świetne, poglądowe. Filcu nie ma, teraz nawóz jesienny, będzie cudnie, gdy zima nie da się we znaki
Dach zielony jest płaski i ma warstwę urodzajną grubości 30--40 cm, a więc chodzi się po nim jak po gruncie. Fotograf na sobotę się zapowiedziała to mi zrobi jak chodzę i ..sadzę Hakonechloa w dodatku
Przejrzyj wczesniejsze zdjęcia to zobaczysz Zdzisława jak pieli i sadzi.
Mloim zdaniem to jesienne gubienie igieł. Jedne zaczynają wcześniej gubić inne łądnie wyglądają bo jeszcze nie gubią. Moim zdaniem nic złego się nie dzieje.
Obskub i koniec. Nie podoba mi się jedynie, że rosną w trawniku Powinny mieć zdjętą darń, wyściólkowane korą a tak mogły nawóz z trawnika dostawać niechcący.
Moim zdaniem tu masz odpowiedź. (Zdjęcia iglaków na poprzedniej stronie) Topsin działa przeciwgrzybowo - nie zaszkodzi.
Danusia sugerowała też, że taki objaw może wystąpić przy nadmiernej wilgoci
Oszaleć można ...nie za sucho nie za mokro
Co do nawozu 100 dniowego to moim zdaniem to nie jest najlepszy nawóz....