Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Rozpoznawanie chorób i szkodników

Rozpoznawanie chorób i szkodników

aleksandra_g 15:26, 08 sie 2013

Mazan napisał(a)
Witam

Aleksandro_g, to co widać przeczy Twemu mniemaniu. Poczytaj trochę o fytoftorozie u iglaków lub o chorobach szyjki korzeniowej i nasady pnia. Usuń chore rośliny, natomiast miejsce, gdzie była i sąsiednie rośliny podlej roztworem Aliette 80 WP. Swierka nie widziałem, ale proponuję to samo.

Pozdrawiam,

Mazan - Walerek

czyli najgorszy scenariusz pisze mi coś ten mój ogród, rady wziełam do serca jak tylko przestanie padać biorę się za spryskiwanie i wywalanie i palenie.
Dziekuję za radę
Wrzos 18:51, 12 wrz 2013

Mam 2 małe sosny fastigiata. Zaczęły trochę żółknąć igły na dole drzewek. Na jednym zauważyłam zasychające czubki igieł, ale najbardziej martwią mnie te maleńkie szyszki /nie szyszki. Może to galasy?
A ten biały nalot u nasady igieł to normalne zjawisko?
jula22 22:39, 16 wrz 2013

!!!
wykonuję na zaliczenie uszkodzenia wykonane przez owady...znalazłam takiego liścia z takim uszkodzeniem i nie potrafię go rozpoznać

Bardzo proszę o pomoc w rozpoznaniu co to za liść oraz co wykonało takie uszkodzenie? jaki szkodnik?

masmedia 15:20, 21 wrz 2013

Witam,
Co zaatakowało moje iglaki? Pojawiło sie to na małej kosodrzewinie i sosnie.

Jak z tym walczyć? Opanowało już 3 kosodrzewiny. Boję się o resztę roślin.
Rośliny posadzone w czerwcu tego roku.

Proszę i pilną pomoc i bardzo za nią dziękuje.

Pozdrawiam
Masmedia
goniak 15:48, 21 wrz 2013

Masmedia, Twoją sosnę zaatakowała osnuja sadzonkowa, która nie wyrządza znaczących szkód.
W zasadzie nie stosuje się zwalczania chemicznego, wystarczy zbierać robale i ich brązowe odchody.
Monika 18:59, 21 wrz 2013

Co dolega mojemu bukowi??

Proszę o radę. Bardzo zależy mi na nim
goniak 01:55, 22 wrz 2013

Nie ma powodów do nadmiernego niepokoju.
Drzewko trzeba opryskać fungicydem zwalczającym choroby grzybowe spowodowane nadmierną wilgocią.
zmolka 15:36, 26 wrz 2013

Hej,
przepraszam, że się zgłaszam tu, ale nie znalazłam właściwego wątku, może mnie odeślecie. Potrzebuję kupić Nomolt. Wiem, że został juz wycofany z obiegu, ale czasem są miejsca gdzie można jeszcze kupić jakies resztki. Czy znacie takie miejsca koło Warszawa lub w internecie?
Dziękuję za pomoc.
Gardenarium 21:25, 26 wrz 2013

Znalazłam gdzie sprzedają, link na pw

Instagram Ogrodowiska
kastamaniana 16:54, 11 lut 2014

Witam. Bardzo proszę o pomoc. Kupiłam dom wokół którego rosną potężne brzozy. W zeszłym roku na pniach zauważyłam owady wyglądające jak meszki, których w pewnym momencie zrobiło się tak dużo, że spadając z gałęzi na dach wchodziły szczelinami do domu- były ich setki, rynny były oblepione. Wyglądąły jak meszki, jednak nie zauważyłam żeby latały, one poprostu wszędzie łaziły. Po rozgnieceniu miały charakterystyczny zapach zgniłych liści- czasem jest taki w lasach brzozowych. Owady te pojawiły się na początku lata i gdzieś we wrześniu było ich już coraz mniej.
Nie mogę nigdzie znaleźć zdjęcia dorosłej postaci miniarki brzozówki, zresztą nie jestem pewna czy to ten owad. Dodaję, że po sezonie zauważyłam, że liście są uszkodzone- podziurkowane, ale nie jestem pewna czy były na nich charakterystyczne dla miniarki kanaliki. Czym to dziadostwo zlikwidować, proszę o poradę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies