Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zielony Chram 01:20, 03 gru 2023

Do góry
Jako, że sen dzisiaj nie kwapi się, żeby do mnie przyjść (i na pewno, na pewno nie jest to wina skonsumowania pokaźniej ilości pierogów na noc ), może zechciałybyście wsiąść razem ze mną na moment w wehikuł czasu i przenieść się do 2021 roku, który 2 stycznia pomalował krajobraz w takie oto barwy?

Jeden dzielny bratek nadal odważnie stał na placu boju, nie chcąc przyjąć do wiadomości, że ta zimna to tak już na serio:

Ale musiał się poddać pod naporem takich argumentów (zima wytoczyła ciężkie działa już parę dni później):

Zielony Chram 01:04, 03 gru 2023

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Siostrę masz uzdolnioną wszechstronnie, szyje, maluje.....ciekawe co jeszcze potrafi
Mama ogrodniczka, pokaż kiedyś ogród mamyBukiet cudny Ci zrobiła, śliczna kompozycja
Emusia wycałuj za blat do stołu super Mu wyszedł. Przydałby mi się taki zdolny chłop do zrobienia blatu na szafki kuchenne, dechy dębowe już mam tylko zrobić trzebaSami nie skołkujemy, a stolarz znowu chory i nie czasowy, mus czekać

Dziękuję pięknie Sylwio w imieniu swoim, siostry, mamy i eMa

Namawiałam mamę do założenia swojego wątku, ale cierpi na ciągły "niedoczas". Spędza w ogrodzie każdą możliwą chwilę, to całe jej życie. Jeszcze parę dni temu sadziła cebulkowe jak opętana (walczyła do ostatniej chwili ), stworzyła m.in. kilka "lazanii" w donicach, już nie mogę się doczekać, jak to wszystko zakwitnie na wiosnę. Dzisiaj spędziłyśmy kilka godzin rozprawiając o naszych ogrodowych planach na przyszły sezon Pokażę na pewno miejsce, które stworzyła w tym roku własnym nakładem sił, przy skromnym budżecie, ale za to z ogromnym entuzjazmem i zapałem. Podziwiam ją za to bardzo, nie wiem skąd czerpie całą tą energię. W zakątku tym prowadzi autorskie warsztaty z kuchni roślinnej w plenerze, mam chytry plan z tym związany- chodzi o ostatni planowany przeze mnie konkurs dla Was (ale na razie cicho-sza, zdradzę więcej już niedługo). To moja mamcia w swoim żywiole:

Ciekawe, że wspominasz o stolarzu. EM właśnie jest na etapie przebranżawiania się w tym kierunku, liczymy, że w przyszłym roku uda mu się wystartować z własną działalnością stolarską, także kto wie, kto wie.. Mam nadzieję jednak, że wasz "oryginały" stolarz wkrótce się wykuruje, wiem jak to jest być zmuszonym do cierpliwego czekania na wykończenie wymarzonej kuchni
Ogródek Gosi 00:48, 03 gru 2023

Do góry
Jolu, oczka to w miarę nowy twór. Zakochałam się w wodzie w ogrodzie. Uwielbiam patrzeć jak korzystają z nich wszelkie stworzenia, łącznie z moim kotem.
Oczka powstały rok temu. Spodobały mi się oczka Magdy Magleski. Cały czas uczę się jak z nimi postępować.
2022 rok

Kupiłam rośliny do oczka, myślę, że dzięki temu woda jest klarowna. Owszem glony są, ale co jakiś czas je wybieram. W tym roku wybrałam wodę i nalałam świeżej, ale w przyszłym chyba tego nie zrobię. Wybiorę tylko to co leży na dnie, żeby nie gniło.

W tym roku już rabat powoli zarasta, więc obrzeża oczek będa mniej widoczne mam nadzieję.

Mam jeszcze jedno oczko, ale o tym, kiedy indziej
Ogródek Gosi 00:37, 03 gru 2023

Do góry
Magara, ścieżka jest zrobiona z łupka. Położony jest na betonowej podmurówce. Biegnie wzdłuż domu prowadząc do schodków przy tarasie.
Kiedyś był to wydeptany przez psa teren.

W 2010 roku powstały schody

I dopiero w 2016 powstała ścieżka.

Która w tej chwili wygląda tak

To znaczy tak wyglądała w październiku
Niestety psa już nie ma

Ogród ciągłych zmian. 20:08, 02 gru 2023

Do góry

Bardzo ładne zdjęcia Bardzo podobają mi się te zestawienia roślin
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 16:15, 02 gru 2023

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

A clematisom się pora roku pomerdała

Ciekawe zjawisko
Pamiętasz jak mi dałaś siewkę clematisa. Po 3 latach pokazał się z nienacka, o mało go nie wyplewiłam, ale nie wiem czy doczekam kwiatków
Działka w górach, wątki ogrodowe i poboczne ;) 14:29, 02 gru 2023

Do góry

Zieleń, drewno i antracyt 14:17, 02 gru 2023

Do góry
Ciekawe co do zimowego stroika wykorzystasz. Ja chciałam wyciągnąć dynie z donic na froncie i powtykać w nie gałęzi sosnowych, ale dynie przymarzły i ziemia w donicach też. Muszę poczekać na odwilż. No ale ładnie jest, nie narzekam za bardzo

Strzyżyk to ptasi maluszek ze śmiesznie zadartym ogonkiem. Widziałam go w ogrodzie latem, buszował w płocie z drewna kominkowego, szybki strasznie i ruchliwy. Czytałam, że lubi się chować w takich miejscach.
Działka w górach, wątki ogrodowe i poboczne ;) 14:00, 02 gru 2023

Do góry
Hehe

To moj przyszly hektar

Zielony Chram 13:54, 02 gru 2023

Do góry
Darecka napisał(a)

2. Prezent od mojej mamy, z kwiatuszków z własnej uprawy (to od niej zaraziłam się ogrodoholizmem ):

Przekaż mamie mój zachwyt nad bukietem
Co tam wcisnęła fajnego prócz zatrwianów i mikołajków?
Działka w górach, wątki ogrodowe i poboczne ;) 12:54, 02 gru 2023

Do góry
Pol metra sniegu buahaha

Ogród Muszelki 12:53, 02 gru 2023

Do góry
Niebo nie pozostaje głuche na wołanie prostego ludu

Przed chwilą sprawdziłam prognozę pogody. Oto zrzut z ekranu!

Ogród ciągłych zmian. 12:10, 02 gru 2023

Do góry
Kasiu zwana Szymką mam do Ciebie dwa pytania:

1 - co to za kaskada drobnych kwiatków na murku? Czyżby aster wrzosolistny???
Szymka napisał(a)

2 - co to za trwako-chmurka na kilku zdjęciach?

Szymka napisał(a)
Ogród Muszelki 11:43, 02 gru 2023

Do góry
W okresie zimowo-wiosennym obficie kwitną (po jesiennym obcięciu liści).

Mam doświadczenie, że w tym czasie ciemiernikom liście nie są niezbędne do życia i kwitnienia. Chyba nawet obficiej kwitną bez liści...

Ogród Muszelki 11:36, 02 gru 2023

Do góry
Latem ciemierniki mają ogrom liści (zdjęcie z lipca).

W moim małym ogródeczku II 11:31, 02 gru 2023

Do góry
basia3012 napisał(a)
Dorotko, wszystko mi się podobało i smakowało również.
A ta forma silikonowa, o której napisała Bożenka to co to takiego?
Na mojej stronie 56 jest pokazana silikonowa foremka i udekorowany deser, pare stron dalej są sopelkami udekorowane babeczki.
Cieszę się bardzo, że się podobało.
Wczoraj wieczorem upiekłam ciasteczka z mocną nutą orzechów włoskich, częstuję

Zielony Chram 10:13, 02 gru 2023

Do góry
Zimowe klimaty:

I szkodniki w akcji ( uchwyciłam pęd Sabci wynoszący 400km na godzinę). Pokopały znowu dziury w trawniku, jestem pełna podziwu, bo ziemia zmrożona na kamień

Zielony Chram 10:09, 02 gru 2023

Do góry
Pańszczyzna odrobiona (praca zdalna w sobotę to nie jest najlepszy sposób na rozpoczęcie weekendu ). Niestety, w związku z tym nie udało mi się wrzucić kolejnego odcinka. W zamian chociaż kilka bieżących fotek:

1. Kicia Morelka namalowana przez moją młodszą siostrę Julcię:

2. Prezent od mojej mamy, z kwiatuszków z własnej uprawy (to od niej zaraziłam się ogrodoholizmem ):

3. Nowy blat kuchenny autorstwa mojego eMa ( już nie mogliśmy patrzeć na ten odrapany, biały):

Ogród w malinówkach 10:04, 02 gru 2023

Do góry
Dzisiaj dosypało i ma padać nadal
Nasz przydomowy ogródek 09:33, 02 gru 2023

Do góry
Elisko, Jolu Bari czuje się coraz lepiej - ma większą ranę ale to się zagoi jak przysłowiowym psie. Obyło się bez weterynarza. W domciu ma ciepełko a legowisko zostało dodatkowo wyścielone białym kocykiem aby mu było jeszcze bardziej mięciutko he he he. O zobaczcie.

Do nas też zawitała lekka zima i zrobiło się biało ( nie lubię zimy).

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies