Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielony Chram

Zielony Chram

Darecka 00:41, 03 gru 2023

Dziewczyny, kochane jesteście
Zachwyt nad bukietem przekazany- poza wspomnianymi przez Ciebie Zuziu kwiatuszkami szkielet kompozycji stanowi krokosz barwierski, zwany tez szafranem łąkowym. Jest fajną, "architektoniczną" roślinką pasującą bardzo do ogrodów naturalistycznych, u mojej mamy zachwycał mnie najbardziej w fazie pąków (żółty i pomarańcz to nie są moje kolory), ale w tej zasuszonej wersji też jest ekstra. Polecam Wam bardzo do uprawy, tym bardziej, że oprócz walorów estetycznych ma też wiele tych leczniczych i zdrowotnościowych.
Darecka 01:04, 03 gru 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)
Siostrę masz uzdolnioną wszechstronnie, szyje, maluje.....ciekawe co jeszcze potrafi
Mama ogrodniczka, pokaż kiedyś ogród mamyBukiet cudny Ci zrobiła, śliczna kompozycja
Emusia wycałuj za blat do stołu super Mu wyszedł. Przydałby mi się taki zdolny chłop do zrobienia blatu na szafki kuchenne, dechy dębowe już mam tylko zrobić trzebaSami nie skołkujemy, a stolarz znowu chory i nie czasowy, mus czekać

Dziękuję pięknie Sylwio w imieniu swoim, siostry, mamy i eMa

Namawiałam mamę do założenia swojego wątku, ale cierpi na ciągły "niedoczas". Spędza w ogrodzie każdą możliwą chwilę, to całe jej życie. Jeszcze parę dni temu sadziła cebulkowe jak opętana (walczyła do ostatniej chwili ), stworzyła m.in. kilka "lazanii" w donicach, już nie mogę się doczekać, jak to wszystko zakwitnie na wiosnę. Dzisiaj spędziłyśmy kilka godzin rozprawiając o naszych ogrodowych planach na przyszły sezon Pokażę na pewno miejsce, które stworzyła w tym roku własnym nakładem sił, przy skromnym budżecie, ale za to z ogromnym entuzjazmem i zapałem. Podziwiam ją za to bardzo, nie wiem skąd czerpie całą tą energię. W zakątku tym prowadzi autorskie warsztaty z kuchni roślinnej w plenerze, mam chytry plan z tym związany- chodzi o ostatni planowany przeze mnie konkurs dla Was (ale na razie cicho-sza, zdradzę więcej już niedługo). To moja mamcia w swoim żywiole:

Ciekawe, że wspominasz o stolarzu. EM właśnie jest na etapie przebranżawiania się w tym kierunku, liczymy, że w przyszłym roku uda mu się wystartować z własną działalnością stolarską, także kto wie, kto wie.. Mam nadzieję jednak, że wasz "oryginały" stolarz wkrótce się wykuruje, wiem jak to jest być zmuszonym do cierpliwego czekania na wykończenie wymarzonej kuchni
Darecka 01:20, 03 gru 2023

Jako, że sen dzisiaj nie kwapi się, żeby do mnie przyjść (i na pewno, na pewno nie jest to wina skonsumowania pokaźniej ilości pierogów na noc ), może zechciałybyście wsiąść razem ze mną na moment w wehikuł czasu i przenieść się do 2021 roku, który 2 stycznia pomalował krajobraz w takie oto barwy?

Jeden dzielny bratek nadal odważnie stał na placu boju, nie chcąc przyjąć do wiadomości, że ta zimna to tak już na serio:

Ale musiał się poddać pod naporem takich argumentów (zima wytoczyła ciężkie działa już parę dni później):

Darecka 01:24, 03 gru 2023

W międzyczasie w domu zalęgły mi się robaki:

Ćmy i stonki wypaliła dla mnie moja nieoceniona siostra, z kolei wiklinowe słoneczniki wykonaliśmy razem z Szymonem i przymocowaliśmy do ściany korytarza wiodącego do salonu.

Darecka 01:29, 03 gru 2023

To nie koniec "domowych rewolucji", w tym samym czasie powstały też lniane poduszeczki z wyszytym motywem kopru i krwawnika- uwielbiam dzikie kwiaty, zachwycają mnie swoją lekkością i koronkową elegancją, dlatego widząc finalny efekt byłam przeszczęśliwa ( poduszeczki również zawdzięczam siostrze Karolci):

Darecka 01:32, 03 gru 2023

Nie mogąc już doczekać się wiosny postanowiliśmy pobawić się z eMem w stworzenie obrazu z kory, mchu i kwiatów hortensji:

Obraz ten, z niewielką modyfikacją, wisi u nas do dzisiaj w kuchni:

Darecka 01:36, 03 gru 2023

25.01.2021 nie mogłam już dłużej usiedzieć na kuperku, więc posiałam papryczki chilli (12 lutego nadawały się prawie do przepikowania):

Wkrótce dołączyły do nich inne wysiewy:

Lampka doświetlająca sprawuje się genialnie:

Darecka 01:43, 03 gru 2023

14.03.2021
Rośniemy jak na drożdżach i poznajemy nowych kolegów:

Laboratorium Dextera stale się powiększa, ale do pełnej świetności jeszcze daleka droga (zaplecze techniczne na razie składa się ze zbieraniny różnych grow lightów, te punktowe są super, te cienkie pałąki można sobie darować):

Sąsiedzi zaczynają coś podejrzewać, czyżby odchodziła tu produkcja jakichś nielegalnych upraw?

Darecka 01:54, 03 gru 2023

23.03.2021
Ćpuństwo ogrodowe (termin wykuty przez mojego nieocenionego lubego ) zaczyna się powoli manifestować w postaci pierwszej w tym roku dostawy dobrodziejstw ( połączenie derenia Ivory Halo, miskanta Gracka i cyprysika groszkowego zainspirowane rabatką u szefowej Danusi, która mnie po prostu zachwyciła i musiałam to skopiować:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1257-deren-bialy-cornus-alba?page=14
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/53/539584/original.JPG

Do arsenału dochodzi też przyrząd do robienia kancików :

Darecka 02:01, 03 gru 2023

Foliak już rozstawiony, w środku w słoneczku przyjemne 31 stopni, wysiana rzodkiewka i koperek oraz kilka ogrodowych twardzieli, czyli groszek, szałwia tricolor i rozwar: