Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Joku 22:11, 01 gru 2023

Sylwia, pisze się ecru - w ogólniaku uczyłam się francuskiego i jeszcze nie wszystko zapomniałam .
Podłączę się do pytania malarskiego, czy pomalowaną powierzchnię trzeba jeszcze jakimś lakierem potraktować? Myślę o pomalowaniu niezbyt atrakcyjnej ale funkcjonalnej szafki na buty. Lubi na nią wskakiwać kot, mam obawy ze pazurami ją podrapie i będzie wyglądała gorzej niż przed malowaniem. Obecne farby wydają mi się "miękkie", podatne na różne uszkodzenia.
Kordina 22:17, 01 gru 2023

Moim zdaniem - nie, sama farba wystarczy. Zawsze można jakieś ubytki i zadrapania lekko poprawić małym pędzelkiem. Lakierem to ja zabezpieczałam tylko decoupage, jak kleiłam papier ryżowy z wzorami na białym tle
sylwia_slomc... 22:56, 01 gru 2023

Joku napisał(a)
Sylwia, pisze się ecru - w ogólniaku uczyłam się francuskiego i jeszcze nie wszystko zapomniałam .
Podłączę się do pytania malarskiego, czy pomalowaną powierzchnię trzeba jeszcze jakimś lakierem potraktować? Myślę o pomalowaniu niezbyt atrakcyjnej ale funkcjonalnej szafki na buty. Lubi na nią wskakiwać kot, mam obawy ze pazurami ją podrapie i będzie wyglądała gorzej niż przed malowaniem. Obecne farby wydają mi się "miękkie", podatne na różne uszkodzenia.

Dzięki Jolu. Może nie zapomnę. Co ja się ukombinowałam jak się pisze i mi stale na czerwono wyskakiwało, przez to zdecydowałam się napisać fonetycznie.
Magara 23:16, 01 gru 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)

teraz impregnuję

Moje oko w połączeniu z mózgiem (tak zakładam), na szybko, przeczytało: "teraz imprezuję"

Pewnie i na to przyjdzie czas
sylwia_slomc... 01:21, 02 gru 2023

Magara napisał(a)

Moje oko w połączeniu z mózgiem (tak zakładam), na szybko, przeczytało: "teraz imprezuję"

Pewnie i na to przyjdzie czas

Pewnie tak Za tydzień idziemy na koncert z naszymi chłopakami. To Oni dbają byśmy mieli rozrywkę poza robotąJak byli mai to my Ich włóczyliśmy po muzeach, kinach, teatrach. Teraz Oni włóczą nas To miłe
Urszulla 16:15, 02 gru 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)

A clematisom się pora roku pomerdała

Ciekawe zjawisko
Pamiętasz jak mi dałaś siewkę clematisa. Po 3 latach pokazał się z nienacka, o mało go nie wyplewiłam, ale nie wiem czy doczekam kwiatków
sylwia_slomc... 20:41, 02 gru 2023

Urszulla napisał(a)

Ciekawe zjawisko
Pamiętasz jak mi dałaś siewkę clematisa. Po 3 latach pokazał się z nienacka, o mało go nie wyplewiłam, ale nie wiem czy doczekam kwiatków

On powinien mieć takie drobne połamane granat z fioletem dzbanuszki.
ElzbietaFranka 20:44, 02 gru 2023

U mnie też clematis kwitnie.
Taki to rok same anomalie.
U was śniegu w bród u nas ledwo okraszone.
sylwia_slomc... 20:51, 02 gru 2023

ElzbietaFranka napisał(a)
U mnie też clematis kwitnie.
Taki to rok same anomalie.
U was śniegu w bród u nas ledwo okraszone.

Elu u nas dziś już śniegu pół metra, a sypie nadal. Na szczęście ciut lżejszy niż w zeszłym roku bo temperatury jednak na minusie.
Ale i tak Emuś cały dzień spędził na odśnieżaniu i otrzepywaniu, a na koniec spadł z drabiny jak zrzucał śnieg z dachu woliery. Na szczęście miał miękkie lądowanie i żyje. Drabina oblepiona śniegiem, buty oblepione, odchylił się za daleko i poleciał robić orła w śniegu. Gorzej by było gdyby się z tego śniegu nie pozbierał, bo robił to od tyłu woliery i pewnie byśmy Go odnaleźli na wiosnę, nikomu nie powiedział, że tam idzie
sylwia_slomc... 21:00, 02 gru 2023

Co do farby , już Emusiowi dałam wytyczne wczoraj, a dzisiaj żeśmy się rozmyślili. Bo po skręceniu wiszącej witryny okazało się, że ma tylną ściankę w środku jakby w takim laminacie jasnym i z tego to się farba będzie łuszczyć. A, że chcemy dopasować jedno do drugiego to wycofałam się z pomysłu z malowaniem środka.