Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Brzoza 'Doorenbos' - Betula utilis 'Doorenbos' 09:00, 08 maj 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie sadzić obok żywopłotu z tui, posadzić inne drzewa, co będą miały korony nad płotem. Tuje od brzóz się ogołocą, bo te brzozy z reguły kupuje się z gałęziami od dołu. Więc nie ma odpowiedzi ile od tui wcale nie sadzić przy tujach bo będą się sypały.

Albo pokażcie jakie macie egzemplarze, z jak ułożonymi gałęziami? Bo to kluczowa sprawa do udzielenia sensownej odpowiedzi. Pokrój drzewa i wysokość najniższych gałęzi.
A czy wiecie może, że podobny los, co thuje czeka cis? Marzy mi się zagajnik brzozowy na tle żywopłotu z cisu
Ogród do odnowy 11:53, 07 maj 2019

Do góry
Makusia napisał(a)
Kupiłam tojeść do doniczek. Jesienią zawartość doniczek wywaliłam na kompostownik. Na wiosnę tojeść tętniła życiem, więc wsadziłam pod brzozy. Ja ją uwielbiam za ten kolor! jeszcze mi nie przeszkadza, ale muszę jej oddać, że jak na warunki, w których przyszło jej żyć radzi sobie wybornie

to tak jak i u mnie. tojescie uwielbiam, jednak zdecydowanie wole zieloną niż aurea i chyba tej zóltej powoli zaczne sie wyzbywac i posadze zieloną. u siebie zazwyczaj mam ja na skarpkach, przy oczku tam gdzie ciezko wysypac korę a one swietnie zadarniaja i przytrzymują wilgoć
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 10:57, 07 maj 2019

Do góry
Makusia napisał(a)

Musisz wiedzieć, że mi się oczy otwierają powoli. Od czasu jak podobają mi się graby zaczynam je w ogóle zauważać. Wcześniej widziałam tylko brzozy
Aktualnie liczą się graby i klony

Hehehehe... co ślepemu po okularach
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 10:51, 07 maj 2019

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Makusia, te graby są tam od roku
Nie ma jak to zrobić porządek wokół...

Musisz wiedzieć, że mi się oczy otwierają powoli. Od czasu jak podobają mi się graby zaczynam je w ogóle zauważać. Wcześniej widziałam tylko brzozy
Aktualnie liczą się graby i klony
Ogród do odnowy 09:51, 07 maj 2019

Do góry
Kupiłam tojeść do doniczek. Jesienią zawartość doniczek wywaliłam na kompostownik. Na wiosnę tojeść tętniła życiem, więc wsadziłam pod brzozy. Ja ją uwielbiam za ten kolor! jeszcze mi nie przeszkadza, ale muszę jej oddać, że jak na warunki, w których przyszło jej żyć radzi sobie wybornie
Małymi krokami-Ogród Wioli 07:55, 07 maj 2019

Do góry
Malgosik napisał(a)
Witam się w klubie.
Ja mam na granicy działki u sąsiada wielkie brzozy i sprzątam z mojego parkingu okrągły rok gałązki, liście, kwiatki, teraz nawet wiatr zrywa młode liście. A i gałęzie przycinaliśmy.

No to macie dopiero roboty i nerwa przez te drzewa...ech...

Małymi krokami-Ogród Wioli 07:53, 07 maj 2019

Do góry
Witam się w klubie.
Ja mam na granicy działki u sąsiada wielkie brzozy i sprzątam z mojego parkingu okrągły rok gałązki, liście, kwiatki, teraz nawet wiatr zrywa młode liście. A i gałęzie przycinaliśmy.
Zielony zakątek z Antonówką 23:27, 06 maj 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Cudne widoki.
Oficie kwitną.
Masz na to jakieś sposób ??
nie chorują ci róże ?

Róże rosły w bardzo lekkim półcieniu więc długo utrzymywały kwitnienie, podsypywałam je nawozem do róż długo działającym i pryskałam od mszycy i czarnej plamistości jak się tylko pojawiła, czyli nic specjalnego nie robiłam, kupiłam je w 2012 roku w dobrej szkółce.
Jak były młode to pięknie kwitły, miały dobre warunki, dużo światła, w tym roku pożegnałam się z nimi, były mocno już zdrewniałe i miały cieniutkie pędy bo to miejsce jest już zacienione przez brzozy.
Właśnie zastanawiam się co w ich miejsce posadzić, myślałam o jasnych jeżówkach bo akurat one dobrze tu rosną plus trawy, ale czy trawa poradzi sobie w takim miejscu ? Muszę się dobrze zastanowić bo mam już dosyć kopania.
Z tyłu na pewno będą hortki, potem ten jasnozielony dąb w miejscu jałowca obsadzony paprociami i na koniec znowu hortki które już tam rosną czwarty rok
Zielony zakątek z Antonówką 21:18, 06 maj 2019

Do góry
AnnaMS napisał(a)
1- pierwsza rabata różana przy pergoli, po trzech latach dosadziłam jeżówki. Zaraz za nią jest druga rabata z jałowcem obsadzona po bokach paprociami, a od strony drogi trzema hortensjami.
Tak wyglądała w 2015r.

To tylko ich część, usunęłam je bo były już mizerne. Urosły brzozy i jałowiec, z czasem wytworzył się cień i róże wyciągały się do słońca.

Cudne widoki.
Oficie kwitną.
Masz na to jakieś sposób ??
nie chorują ci róże ?
Tu ma być ogród :) 07:44, 06 maj 2019

Do góry
Pięknie masz. Sadzenia tulipanów nie zazdroszczę, ale efekt wow! A jeszcze jak ci powtarzają kwitnienie to już w ogóle super!

Ćmy bukszpanowej bardzo współczuję bo to nierówna walka. Strasznie żarłoczne to jest i parę dni żarcia robi ogromne spustoszenia. Cykl wylęgu dość krótki więc jak chcesz pryskać to bądź czujna.

Ja walczyłam w ub roku, w tym po prostu wyrzucam buksy. Ale Ty to masz ich mega dużo i szkoda byłaby straszna wyrzucić wszystko. z drugiej strony ciągle latać, pryskać i przegrywać to też nie fair. Powodzenia

Pięknie wygląda szpaler tych wiśni!! i brzozy też już duże i ładne masz.
Warzywa i poletko pod przyszły ogród na pożyczonej ziemi :) 19:44, 05 maj 2019

Do góry
Jutro fundamenty... Trzymajcie kciuki.

Rozsypalam nawóz, wiórki z Lidla i azofoskę, ma padać niech pada. Wszystko ładnie rośnie.

Na działce nie przyjęły się dwie brzozy doorenbos, 13 innych rośnie, liczba na szczęście?

Dookoła domu doniczkowo poraża. Tato mówi że oszalałam i że nie po kolei. Ma rację, ale co mam robić? Nic nie mogę robić jeszcze tam na działce. Więc w sumie mam rozmnażalnik i tyle...

Niech budują ten dom, tynki i zewnętrzne instalacje i mogę coś robić na stałe po wyrównaniu działki jupi
Zielony zakątek z Antonówką 18:46, 05 maj 2019

Do góry
1- pierwsza rabata różana przy pergoli, po trzech latach dosadziłam jeżówki. Zaraz za nią jest druga rabata z jałowcem obsadzona po bokach paprociami, a od strony drogi trzema hortensjami.
Tak wyglądała w 2015r.

To tylko ich część, usunęłam je bo były już mizerne. Urosły brzozy i jałowiec, z czasem wytworzył się cień i róże wyciągały się do słońca.
Słoneczny Ogród 21:48, 04 maj 2019

Do góry
Widok spod krzywej brzozy.
Tu wiążę wielkie nadzieje... tu na tej "rabacie pod krzywą brzozą" w tym roku pokombinowałam, dosadziłam rodków i coś późniejszego ale też pod kolor i czekam , mam nadzieję, że to miejsce ożyje.

Wśród brzóz i dębów 15:22, 03 maj 2019

Do góry
Faktycznie w oczach wszystko zielenieje. Brzozy już pięknie przystrojone w listki.
Miejski azyl 10:33, 03 maj 2019

Do góry
Piękne doorenbosy masz, w takiej liczbie na tej rabacie wyglądają zjawiskowo
A jak dodasz hakonli i jeżówy bedzie jak na pintereście!

Mogę spytać gdzie i za ile kupiłaś te brzozy?
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 10:45, 02 maj 2019

Do góry
Sima napisał(a)
Nie tylko leśne - u mnie w ogrodzie jest gliniasta ziemia i pod koniec kwietnia była spękana jak w sierpniu po długiej suszy. Powoli zmieniam nasadzenia pod kątem wymogów wodnych np. rezygnuje z wrzosów na rzecz lawend, wybieram brzozy etc. Planuje zrobić kilka wgłębnikow z kastr budowlanych na wodę deszczowa tak by łapać jej jak najwięcej dla rosnących obok roślin cieniolubnych i zwierzaków Susze są okropne - ale ciepełko jak narazie miłe

Tak, trzeba dostosowywać nasadzenia do klimatu. Też będę inwestować w system zbierania deszczówki. Ciągle się zastanawiam jakie pojemniki wybrać.

We Wrocławiu to i tam maj łaskawy, sporo opadów było ostatnio.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 10:24, 02 maj 2019

Do góry
Nie tylko leśne - u mnie w ogrodzie jest gliniasta ziemia i pod koniec kwietnia była spękana jak w sierpniu po długiej suszy. Powoli zmieniam nasadzenia pod kątem wymogów wodnych np. rezygnuje z wrzosów na rzecz lawend, wybieram brzozy etc. Planuje zrobić kilka wgłębnikow z kastr budowlanych na wodę deszczowa tak by łapać jej jak najwięcej dla rosnących obok roślin cieniolubnych i zwierzaków Susze są okropne - ale ciepełko jak narazie miłe
W jabłoniowym sadzie 08:32, 02 maj 2019

Do góry
agu napisał(a)

Haniu, dziękuję że zajrzałaś! Hakonechloa właśnie bardzo mi się podoba i zaplanowałam je w moim projekciku ale nie wiedziałam o tym że dobrze im w cieniu - to super wiadomość dla mnie

To są fajne uniwersalne trawy - oglądałam kiedyś odcinek Gardener World gdzie jeden z ogrodników mówił że radzą sobie wszędzie - na suchym, mokrym, słonecznym czy cienistym stanowisku. Potwierdzam to spostrzeżenie u mnie - są uniwersalne i to dobra trawa na okresowe susze, a deszcze i zalewanie im nie straszne. U mnie mam Hakonechloe beni kaze (pod brzozami), aureole (w 100% cieniu) i podstawową. Czekam teraz na sadzonki Albostriata (mają białe obrzeże liści) - podsadzę nimi nowe brzozy doorenbosy na kamiennej rabacie.
Ptasi gaj 08:22, 02 maj 2019

Do góry
Mam 2 zagajniki brzozowe. Zagajnik który cala wode z ziemi wypija. 4 m od brzozy nie chce nic rosnąć bo pijawka zabiera wodę innym roślinom. Trzeba podlewać niestety.
Ptasi gaj 07:20, 02 maj 2019

Do góry
Te brzozy są świetne, nic tylko położyć się pod nimi na kocu. W pracy za oknem mam brzozy i codziennie widzę jak pięknie robi się liściasta. Fajnie mieć taki zagajnik
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies