Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 22:32, 17 wrz 2023

Do góry
Kordina napisał(a)

Z tą pogodą to w tym roku rzeczywiście jakieś dziwne anomalie, ciekawa jestem na ile są to zmiany spowododwane manipulacją pogodową... a portrety różyczek przepiękne.

Karolino dziekuje za miłą wizytę i ciepłe słowa. Niezmordowane różyczki dają dużo radości, podrowka

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 22:23, 17 wrz 2023

Do góry
Jolu Oliwie nie byłam juztrzy lata i narazienie za osi się żebym tam mogła dotrzeć.
Często wspominam ciebie i twój piękny ogród Pozdrawiam

Ogród Muszelki 22:21, 17 wrz 2023

Do góry
Na str. 324 - opis, jak rozmnażałam 'Pink Frost'. Na zdjęciach wiosenne maluszki rozmnożone z jesiennego podziału kępy.

Ogród Muszelki 22:13, 17 wrz 2023

Do góry
'Pink Frost' miałam. Wydałam córkom, dodatkowo je rozmnażajac (udało się). Wstawiłam kiedyś tu zdjęcia, poszukam. Bardzo ładna odmiana!

'SP Lily' mam. Pojedyncze kwiatki są śliczne. Ale teraz nie kupiłabym już tej odmiany. Kwiatki są ciężkie, zwieszają główki w dół i z większej odległości nie widać ich piękna

'Roses Red' mają różny kolor w zależności od padającego światła. Buraczkowy? Chyba tak opisałabym kolor, jaki mają w realu.
Działka w górach, wątki ogrodowe i poboczne ;) 21:50, 17 wrz 2023

Do góry
Jakis aster, chyba. Mam tam palibiny na pniu, biale azalie japonskie, 3 roze, stipy I w tle miskanty morning light. I werbene wszedzie

Taki screenshot dzis zrobilam, stipa z wszystkim wygladaja dobrze

Pszczelarnia 21:32, 17 wrz 2023

Do góry
Dzisiejsza robótka: wianek w trakcie wykonywania - powinien ładnie się zestarzeć

I jeszcze kilka roślin rosnących w zasięgu wzroku, zerkam znad fotela ogrodowego

Rośliny masywne to derenie 'Ivory Halo',

nad nimi miłorzeby

nieopodal piękna magnolia 'Lennei Alba'

ciemierniki, jarzmianki, paprocie, orliki, naparstnice żółte, hosty, oczywiście piwonia, a dookoła epimedia. W rabacie kule bukszpanowe i posadzone cisy na podmiankę - różne odcienie zieleni.

Rabata kwitnie generalnie w czerwcu.

Na kolejny fajf zapraszam za tydzień.

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 21:23, 17 wrz 2023

Do góry
Marcin89 napisał(a)
Zdradzisz jaką wybrałaś?

Te co ma Wiann:
Wiaan napisał(a)

Jeżówka Magnus moje love

Pszczelarnia 21:16, 17 wrz 2023

Do góry

Rok 2019 był ostatnim sezonem ogrodu otwartego. Właściciele postanowili sprzedać dom. Pilnie śledziłam losy tego domu na rynku nieruchomości. W 2021 dom zakupiły osoby, które otworzyły tu kawiarnię i galerię, mają też zamiar udostępnić ogród swoim gościom.

Pszczelarnia 21:03, 17 wrz 2023

Do góry
Kilka migawek - wspominek

Pszczelarnia 20:59, 17 wrz 2023

Do góry
Dzisiaj wspominałam Ogród Moorriem w Niemczech. Widziałam go dwukrotnie. Po raz pierwszy w odsłonie późnego lata, kiedy kwitły rośliny "rodem" z Pieta Oudolfa (krwawnice, dzielżany, jeżówki, sadźce, trawy itp.). Wtedy obiecałam sobie, że wrócę do tego ogrodu w czerwcu, kiedy w rozkwicie będzie pewna część ogrodu tzw. Bauerngarten, czyli cottage garden, a więc ogród wiejski.

Oczywiście zakupiłam książkę, której tytuł oddawał nastrój tego ogrodu: "Ogród Moorriem. Spacer między ostróżką a krwiściągiem"

Rozmowa z właścicielem była czystą przyjemnością. Opowiadał jak z małżonką zakupili 300-letni dom i hektar ziemi i zaczęli tworzyć ogród. Właściciele nawiązali do tradycji wiejskich ogrodów tego historycznego regionu: przed domem nie było przedogródków tylko łąki z pasącym się bydłem, za domem sad z rabatami, tzw. kwietnikami.

Pszczelarnia 20:45, 17 wrz 2023

Do góry
Podano herbatę

Świeżo zerwane maliny i placek śliwkowy

Jesienne ciepło

Pszczelarnia 20:38, 17 wrz 2023

Do góry
Kwitną wrzosy w donicach, cyklameny i zimowity, jest też kapusta ozdobna

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:37, 17 wrz 2023

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
O
Do ogrodu zawitały jeże. Pierwszy zauważył je pies. Zwykle jest zdyscyplinowany i nie ma zwyczaju włażenia w głąb rabat, a od paru dni wykazywał takowe tendencje. Często podbiegał też do ławeczki stojącej na zakończeniu długiej prostej.
Mocno ciekawiło go takie coś

Początkowo myślałam, że to pozostałość po ptasim gnieździe, które spadło z drzewa. Zaczęłam delikatnie podnosić je pazurkami, ale...usłyszałam jakieś dziwne odgłosy. Podeszłam z drugiej strony, a tam pod 30 cm warstwą słomek siedział sobie jeżyk. Szybko odeszłam, bo nie wiem, czy to czasem nie gniazdo lęgowe. Wolałam nie płoszyć mieszkańca. Tyle stosików gałązek porozkładałam w brzeziniaku i pod krzaczkami, a on sobie wybrał samodzielnie zrobioną kryjówkę tuż przy trawiastej ścieżce.

Bo te małe kolczaste wlasnie takie są. Robisz im miejsce, zeby mialy jak pączki w maśle a one i tak po swojemu. Lubia czesto przez to wpadac w tarapaty. Oby to nie bylo gniazdo lęgowe, bo teraz urodzone jeże maja bardzo mała szanse na przezycie zimy niestety.

Piekny twoj juz dojrzaly ogród, jest na czym oko zawiesic, lubie taka ilosc kwiatow jesienia. Sama wczoraj tez dosadzilam ze 20 zawilcow, ostrogowce, jeżówki i lebiodki Rosenkuppel i Gentle Breeze. Same hortensje to stanowczo za mało. A u Ciebie az kipi kolorami, tak jak lubie.
Pszczelarnia 20:32, 17 wrz 2023

Do góry
Dzisiejsza five o'clock w ogrodzie Pszczelarni. Zapraszam na placyk przy kuchni.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:30, 17 wrz 2023

Do góry

OOo ważka doleciała
Nie mogę się nadziwić jak wszystko pięknie bujneło i się zharmonizowało! Drzewa zrobiły niesamowitą robotę, Zostawiam ogromny zachwyt!
Wzgórze chaosu 20:27, 17 wrz 2023

Do góry

I z drugiej strony - powalająca kompozycja i harmonia!
Wzgórze chaosu 20:26, 17 wrz 2023

Do góry

Iwonka - absolutne mistrzostwo - taką rabatę chce mieć nad morzem! Please zrób mi fotkę z balkonu by było widać plamy jak posadziłaś, chyba że masz rozrysowane i podpisane to proszę mi prześlij!
Ogrod nad bajorkiem 20:02, 17 wrz 2023

Do góry
Daga, on nabroil a ja mam kolejne nabytki Ostatecznie wzielam tez druga olsze Imperialis, dzis mi dowiezli i w kolejnosci klony palmowe:

Summer Gold

Peve Chameleon

Ice Dragon -ten jest oblednie piekny

I Yellow Cascade

plus 2 ambrowce i 2 olsze

No i 3 zawilce, od razu posadzone. Klony w tygodniu upcham, Olsze juz maja miejscowki a rabata cala rozwalona, sasiad dal nam 4 taczki zwirku piachu zeby troche niektorym roslinom dolki poluznic a przemokle klony, derenie kousa i sporo bylin juz posadzone w lepszych miejscach. Narobilam sie troche i wczoraj i dzis ale warto bylo. Rabata bagienna chyba bedzie nawet lepiej wygladac wiec nie ma tego zlego.
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 19:37, 17 wrz 2023

Do góry
Na jutro nowu zapowiada się solidna piekarnia

b
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 19:30, 17 wrz 2023

Do góry
Judith napisał(a)
Muszę złagodzić nieco wrażenia i wrzucam ładniejszy widoczek z lekkim szokiem spowodowanym możliwościami regeneracji trawnika
Połowa września vs połowa lipca

Te zdjęcia warto wkleić do wątku o problemach z trawnikiem.
Niewiarygodne.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies