Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogród wśród pól i wiatrów 18:16, 23 lip 2017

Do góry
Dziękuje za odpowiedź w sprawie szałwi.
Caradonnę mam tegoroczną to ją jeszcze zostawię, żeby się rozrosła. Pozostałe ciachnę jak radzicie i podzielę. Kory nie mam, ale Mała Mi pisała kiedyś, że na glinie szałwia słabo się rozsiewa. Dlatego myślałam o zebraniu nasion i wysianiu ich na rozsadniku (z gliną nieco ulepszoną).
Na pewno będę tu jeszcze zaglądać, bo już złapałam ogrodowiskowego bakcyla i zachwycam się waszymi ogrodami. Pozdrawiam wszyskich ogrodowiskowo zarażonych.
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 16:46, 23 lip 2017

Do góry
Hej
Między vanilkami dwa dni temu dosadziłam rozchodniki by coś się działo bo aktualnie tam nic na razie mi nie kwitnie. Żurawka obecnie niska, odbudowuje się wolno po ostrym dzieleniu ale to odmiana rodem z tych potworów, za rok zapełni całość

Mam tam też niskie jeżówki i niedawno doszła szałwia, niestety jeżówki jeszcze nie a szałwia już nie kwitnie
Trawka to kostrzewa sina. też się odbudowuje, nie wiem czy za rok nie będzie musiała być uszczuplana

W sumie u Iwony - żabki bardzo fajnie się prezentują rozchodniki przed hortkami, to dobry pomysł bo w sumie cały sezon ładne. Tylko teraz się pukam w głowę bo nie wiem czy te, które ja wsadziłam zgraja się kolorystycznie z barwą vanillek na jesień
Bedę polować na białe
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:00, 23 lip 2017

Do góry
Twoje kulkowisko robi piorunujące wrażenie, nie można oczu oderwać. Coś fantastycznego! I wielkości i układy i usytuowanie i połączenie z innymi roślinami, to wszystko sprawia że się gapię i gapię
Ja moje bukszpany raz w tygodniu polewam florowitem. Wiosną dostały troszkę azofoski. Na szczęście (tfu tfu tfu ...) nic się z nimi nie dzieje.

A! wygooglowałam sobie tę Twoją hakonę, śliczna na jesień jest, muszę popatrzeć jak to u Ciebie będzie wyglądało
Ja mam mało popoularną na forum odmianę ale podoba mi się taka żarówa, też ją sobie rozmnożyłam i to z powodzeniem, sadzonki już rosną.

A tak w ogóle to szałwia w trawach jest MEGA !! Pozdrawiam niedzielnie
Raczkujący ogród u Gosi ;) 02:09, 23 lip 2017

Do góry
Witam,
Zaczęlam nasadzenia ale utknęłam w pewnym pkt i nie wiem co dalej. Na początku skarpy od zachodu wsadziłam świerka białego Rainbow end, pod nim jałowciec płożący Golden Carpet 6 sztuk, potem kosodrzewinę Pumilo (wlasnie jaki odstep od niej zachować) na górze od tarasu trawy Miskanty 3 szt w równej linii a pod nimi nazakładkę 3 jałowce pospolite Gold Cone, dalej narazie jest luka a przy narożniku posadziłam dwie brzozy Youngi planuje jeszcze 3 od zachodu. Dochodzimy zatem do strony południowej na ktorej od schodów posadziłam wrzosy i kosodrzewinę. Do posadzenia zostaje mi jeszcze wierzba hakuro na pniu, 3 berberysy Red Pillar, 3 rozplenice japońskie Herbstzauber, dwie kosodrzewiny Pumilo, wrzosy, śliwa wiśniowa Nigra i hortensja Vanilie Fraise. Te rosliny mam juz zakupione. Jeszcze bardzo podobami sie rozyjska szałwia i lawenda. Nie wiem comam posadzić dalej naskarpie od zachodu pomiedzy brzozą, miskantem i jałowcem gold Cone.
Przerwa na kawę... 12:01, 22 lip 2017

Do góry
A teraz koniec nudzenia. Trochę zdjęć - niestety telefonem bo aparatu zapomniałam.
Princess Aleksandra of Kent - dwa kwiatki leżące na ziemi. Zaczynam się zastanawiać czy mam cierpliwość do angielek obok szałwia bulwiasta. Rozłożyła się na boki a środek ma pusty.

Powojnik z przetacznikiem i hortensja z jeżówką

Kwiaty we włosach 11:33, 22 lip 2017

Do góry
szałwia już przekwita

floksy

słoneczniki

lilie

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:25, 21 lip 2017

Do góry
Makusia napisał(a)
Reniu wypowiem się autorytarnie
Don't narzekaj!
Graby żelazem tez bym spróbowała- wszystko, czemu żółkną liście tym polewam i zawsze pomaga
Resztę już ogarnęłaś, a szałwia...nie grzesz! To, że nie kwitnie akuratnie nie odbiera jej uroku zgrabnej, zwartej zielonej roślinki.

Może izgrabna ta szałwia tylko mało co ją widać ale już zawiązują się pąki ... jest nadzieja
Żelazo już zapodałam a przy okazji dostały i hortki i jedna blada świdośliwa ... Dzięki za rady makusiu
Ogródek frontowy 20:16, 21 lip 2017

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Szałwia wspaniała, kupiłam kilka krzaczkow w tamtym roku i tak namieszalam, że teraz nie wiem która to Deep blue, głównie dlatego,że pozostałe też są cudne

W tym roku zdecydowanie wolę szałwię od lawendy.
Ogródkowe perypetie:) 16:44, 21 lip 2017

Do góry
No o różach już nie pisałam, bo to oczywista oczywistość
Teraz bylinami się interesuję, które rabatę zdobią, jak róże mają przerwę. Jestem właśnie w Rosengarten w Zweibrücken i tutaj jest dużo jednorocznych pomiędzy różami, właśnie cynie, szałwia omączona, ipomea. Byliny też są oczywiście.
Tonący w bieli 15:22, 21 lip 2017

Do góry
jest i migdałek i szałwia- i kolejna petunia na tarasie

Hortensje
Tonący w bieli 14:18, 21 lip 2017

Do góry
pod tarasem jedna z większych rewolucji- kostrzewy sine zostały zastąpione laurowiśniami Novita, bukszpanami, stipami, zmieścił się też migdałek biały i szałwia omszona
Lubię go :) 12:59, 21 lip 2017

Do góry
zawitka napisał(a)
Lusi jesli chodzi o zdjęcia 2 przetaczników czy aby to ładniejsze zdjęcie pierwsze to nie jest szałwia compakt tak rosła w zeszłym rolu moja szałwia bo ten drugi to na pewno przetacznik

na pewno to przetacznik 100%, mniejszy i bardziej zwarty. Ten mój wyższy miał być taki sam niestety urosło mu się...ale zaczyna mi się nawet podobać , bo kwiatostany ma strzeliste, nie zwieszają się, kariera tego przetacznika jest nie długa u mnie, takze zobaczę jak się zachowa przezimowany
dołożę przed niego seslerię jesienną i nawet ładnie to wyjdzie (chyba).
Z tyłu są Limki, ale one wyjdą w górę i będzie widać wszystko , a od strony placyku tym bardziej.
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 12:50, 21 lip 2017

Do góry
AniMa napisał(a)

Planowałam ją tylko troszkę poszerzyć - są tam miskany ML - zaraz za żywotnikami, tylko są mikro i ich nie widać...między nimi jest tez mikro stipa i werbena, przed nimi są wsadzone hortensje Limki a przed nimi szałwia (na razie jako kępki, ale chcę ją rozmnożyć jak obwódkę).....

To wszystko jest, teraz niech rośnie
Warto poszerzyć, masz proste linie, ogromne możliwości i wygoda i elegancja
Pszczelarnia 12:42, 21 lip 2017

Do góry
Na jednej z pięknych fotek migla mi chyba szałwia trójkolorowa - mi wyszła kiepsko jak u Ciebie?

Ta szklarnia.....odbicia

Jesli chodzi o chmiel to czytałam ze zaproszony do ogrodu raz pozostaje na wieki.
U mnie był w odmianie żółtej w donicy jednak warunki donicowe mu nie odpowiadały i przepadł

Pozdrawiam wakacyjnie
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:36, 21 lip 2017

Do góry
kasiaewa napisał(a)
Będę wdzięczna za pomoc w zaplanowaniu rabaty.
Planuję rabatę wzdłuż ogrodzenia na froncie domu.
Chciałabym od sciezki do domu posadzić hortensje na przemian z miskantami , na przodzie rabatki szałwia i przywrtotnik, następnie choina kanadyjska , grujecznik na przodzie rabatki żurawki i świerki serbskie trawy np rozplenice i wrzosy, pośrodku pasem posadzić tuje danica i aurea nana.
Nie wiem czy to dobre zestawienie, rabata jest słoneczno - pólcienista od strony wschodniej.
w pasie od scieżki nie chce sadzić wysokich szpalerów stad pomysł na hortensje a dalej rośliny wyzsze. Prosze o porady bo to rabata przed domem i ma być najbardziej reprezentacyjna. w załączeniu szkic , nie jest z piękny ale brak wprawy.
z góry dziękuję , Kasia

bardzo ładna hortensja - bobo albo wyzsza limelight z miskantów polecam gracillimus wieksze rosna sirene silberspinne grosse fontane thuja danica jak najbardziej bardzo ładnie z tymi zestawami komponuje sie krzewuszka veriegata
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 12:33, 21 lip 2017

Do góry
Milka napisał(a)
Tam, gdzie rabata bez niby kancików, będzie poszerzona i wyrównana do tej części z kulkami?
Fajnie byłoby miskanty variegatus dac, jako jasny element, bo słoneczna rabata

Planowałam ją tylko troszkę poszerzyć - są tam miskany ML - zaraz za żywotnikami, tylko są mikro i ich nie widać...między nimi jest tez mikro stipa i werbena, przed nimi są wsadzone hortensje Limki a przed nimi szałwia (na razie jako kępki, ale chcę ją rozmnożyć jak obwódkę).....
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:07, 21 lip 2017

Do góry
Będę wdzięczna za pomoc w zaplanowaniu rabaty.
Planuję rabatę wzdłuż ogrodzenia na froncie domu.
Chciałabym od sciezki do domu posadzić hortensje na przemian z miskantami , na przodzie rabatki szałwia i przywrtotnik, następnie choina kanadyjska , grujecznik na przodzie rabatki żurawki i świerki serbskie trawy np rozplenice i wrzosy, pośrodku pasem posadzić tuje danica i aurea nana.
Nie wiem czy to dobre zestawienie, rabata jest słoneczno - pólcienista od strony wschodniej.
w pasie od scieżki nie chce sadzić wysokich szpalerów stad pomysł na hortensje a dalej rośliny wyzsze. Prosze o porady bo to rabata przed domem i ma być najbardziej reprezentacyjna. w załączeniu szkic , nie jest z piękny ale brak wprawy.
z góry dziękuję , Kasia
Lubię go :) 12:04, 21 lip 2017

Do góry
Lusi jesli chodzi o zdjęcia 2 przetaczników czy aby to ładniejsze zdjęcie pierwsze to nie jest szałwia compakt tak rosła w zeszłym rolu moja szałwia bo ten drugi to na pewno przetacznik
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:08, 21 lip 2017

Do góry
Reniu wypowiem się autorytarnie
Don't narzekaj!
Graby żelazem tez bym spróbowała- wszystko, czemu żółkną liście tym polewam i zawsze pomaga
Resztę już ogarnęłaś, a szałwia...nie grzesz! To, że nie kwitnie akuratnie nie odbiera jej uroku zgrabnej, zwartej zielonej roślinki.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:24, 20 lip 2017

Do góry
Moja cudna szałwia w tej chwili wygląda tak
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies