Rabata z limkami bardzo mnie zadowala - bardzo wypasła się, a to zaledwie jeden sezon... nawet nie, bo ID sadzone maleństwa na wiosnę, a ML jeszcze później
Wanillkom na wiosnę mam w planach mocno skrócić, liczę na sztywniejsze pędy Fontanna to Gracilimusy - mam takie olbrzymy na tej rabacie aż 4 sztuki... na wiosnę będę dzielić... znaczy eM, bo ja chyba nie dam rady Rozchodników tu już nie ma - wczoraj wywalałam, Evergoldy dzieliłam i uzupełniłam między brakujące szałwie... ta rabata powinna być zadowalająca późną wiosną... nigdy w całości nie pokazywana, bo duża i z reguły basen zasłania
Brzozy mam odm. Doorenbos, ambrowce zamówiłam szczepione Gum ball - z koroną 40-50cm, także maleństwa jeszcze Można je przycinać
Wrzosowisko wymaga tylko większej pracy wczesną wiosną - trzeba przyciąć, zrobić oprysk na grzyba i nawozem sypnąć... potem raz, dwa w sezonie jak mi się przypomni dokarmię je kolejny raz poza tym są bezobsługowe
Hakuro dla mnie mało eleganckie, bardzo pospolite... oczywiście to tylko moje zdanie - mam nadzieję, że Cię nie uraziłam moje aby trzymały zwarty pokrój trzeba było ciąć co 2-3 tygodnie, co mnie strasznie drażniło (korona miała z 3 metry wysokości i na drabinę musiałam włazić z nożycami elektrycznymi, bo tradycyjnymi to zamachałabym się na śmierć ) ostatnie lato śmieciły strasznie, cały czas liści na podjeździe - zaczynały chorować (czytałam, że to raczej norma) - miałam 4 sztuki wszystkich się pozbyłam....
Andżelika- odnośnie bluszczu,
mam u siebie 6lat, pod winogronem, pod magnolia i pod bzem...-
rozrasta sie okropnie, zabiera latem wode i ciągle składniki pokarmowe, probuje go zmniejszac poprzez wyrywanie,
wydaje mi sie, ze jak posadzisz w tym tulipany to na 3rok już zaden ci nie wyrośnie, bo bluszcz wszystko co dobre zabierze,
jesli zalezy ci na zadarnianiu to moze sprobuj z trojeścią rozesłaną, ona jest mniej inwazyjna, delikatniejsza, tez mam ja u siebie, rosnie razem z gipsowka, w tym były przez 3lata narcyze,....obecnie tez zanikły, ale one chyba tak maja, chiacynty mialam 2lata i w tym roku nie byly marniejsze!