Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Ogród Ani :) 09:31, 18 maj 2015

Do góry
A moze nie jest ten projekt aż tak zły, ciekawi mnie co Cię tak najbardziej znięchęciło w projekcie!
Będzie pięknie u Ciebie!
Czasem słońce czasem deszcz 20:49, 17 maj 2015

Do góry
Kibicuję! Sama borykam się z ciągłym planowaniem i zmienianiem. To jest po prostu straszne. Zatem dobry projekt jest miękką poduszką, na której można usiąść i zacząć sadzić ukochane roślinki. A później czekać, czekać i czekać aż będą zachwycały urodą. Pozdrawiam serdecznie!
Ogród Ani :) 16:21, 17 maj 2015

Do góry
O jacy mili goście w moim wewontku

rumiankowa napisał(a)
Witaj Aniu trafiłam do Ciebie z wątku Pauliny widzę, że masz spore pole do popisu, sporą działkę itd.
Ale ciekawość mnie zjada, co z tym projektem ogrodu, który miałaś gotowy?
Będę zaglądać i kibicować, może też coś podpatrzę

Rumiankowa a ja u Ciebie już też byłam ale śladu nie zostawiłam, następnym razem się poprawię
Ten projekt, który miałam gotowy …. no tragedia po prostu. W zeszłym roku zaczęliśmy według niego zakładać ogród. Zaczęłam szukać informacji na temat różnych roślin i tak znalazłam Ogrodowisko. A jak już tutaj trafiłam, to projekt został głęboko schowany i więcej nie ujrzy światła dziennego.

anabuko1 napisał(a)
I fajny pomysł na prowadzenie Berberysa na kulki

Pomysł może i fajny ale sztuka spora dla mnie amatora

Toszka napisał(a)
Cieszy mnie bardzo, że zadaną "pracę domową" odrabiasz I co ważne - czytasz ze zrozumieniem.

Toszko miód na moje serce. Dziękuję. Ale nie chwal dnia przed zachodem słońca

Ma problem. Narysowałam mniej więcej o co mi chodzi, postaram się jutro zrobić skany. Ale teraz pytanie do bardziej doświadczonych. Ile, tzn. jaka duża/długa powinna być maksymalnie rabata licząc od płotu. Gdzieś wyczytałam i nie umiem teraz tego znaleźć, że powinna mieć maks cztery metry. Czy każda rabata powinna mieć „własne” tło, tzn. np. ekranik z cisa, szpaler świerków serbskich, czy tuje po prostu? Czy wystarczy, że tłem będzie własny płot?
Popatrzcie co mam z tyłu, za rabatą nr 10 (to za płotem, to bałagan sąsiada). Planujemy tam dać takie osłonki bambusowe. Ale czy mimo zamontowania takich osłon, powinny tam rosnąć ekrany?

A wczoraj było tak

A tu widok na cały mój grajdołek od tyłu (jak już się pofatygowałam pod sam płot to cyknęłam foto)

Zielonym do góry... :) 15:56, 17 maj 2015

Do góry
Asiu fajnie, że się zdecydowalas na wątek )
Klony koniecznie zapalikuj -,nawet bambusem, mają cienki pień i przy burzy mogą się złamać. A przy okazji będą się prostować ;
Projekt fajny i w dodatku w preprezencie... No,no )
Dopinguje ci bardzo
Co i jak? Nowicjuszka 08:08, 15 maj 2015

Do góry
Podkłady to tzw. cufal Jechałam 3 maja (święto) po mamę i w drodze powrotnej widzę chłopów na torach, zatrzymałam się, pogadałam, ustaliliśmy cenę i potem załatwiałam na szybko transport. U mnie w okolicy podkłady chodzą po 30-40 zł za szt. - używane, transport własny. Rożnica w cenie jest spora. Podkłady nie śmierdzą, drzewo jest dobre i jak jeszcze zobaczyłam ptaki siedzące na podkładach, to już nie mam wątpliwości, co do zakupu.
Jedynie co mnie irytuje, to to, że znowu muszę czekać z glebogryzarką, aż skarpa będzie zrobiona. Wszystko mam już kupione piasek, trawa, projekt nasadzeń też, to wieczne czekanie mnie dobija.
Ostatnio kupiłam roślinki 1 na allegro z Białegostoku -NIE POLECAM tragedia
Drugi zakup to firma polecona mi przez Agnieszkę, zakupiłam turzyce i szałwie omszoną i tu jestem bardzo zadowolona zarówno z roślin jak i z ceny.
To tu... 22:54, 14 maj 2015

Do góry
Wiesz co Kochana, ty lepiej na początku trzymaj się projektu... przynajmniej potem będziesz wiedziała jak pierwowzór wyglądał. Nie zmienia się przepisów nie próbując ich w oryginale (pieczesz, to wiesz)
Najpierw projekt, a potem możesz sobie ewoluować Przynajmniej będziesz miała co robić
Ogródek w którym klon osłupiał:) 17:00, 14 maj 2015

Do góry
kasia_w napisał(a)

Kobieto, skąd tyś go wytrzasnęła ! odpadam, to jest cudowne...
http://www.tomstuartsmith.co.uk/projects/private-gardens/wiltshire-garden]

Wpadłam na niego gdyż pamiętałam, że kiedyś gdzieś, widziałam zdjęcie ogrodu, który mnie zachwycił składał się tylko z paproci drzewiastych bukszpanu i traw, szukałam go i znalazłam ale okazało się, że ten projekt podoba mi się bardziej Projektant pięknie zestawia rośliny pod względem faktur i kolorów- wszystko wygląda tak naturalnie jakby samo się rozsiało i wyrosło.
Słoneczny ogród safikey, czyli mega dużo pracy przed nami 13:53, 14 maj 2015

Do góry
Rzeczywiscie bardzo fajny pomysl!!!
Dziekuje

Gazony nie sa puste, rosna w nich zurawki, co prawda male, ale już je widac w ubieglym roku byly cale w surfiniach
I niestety musza być, poniewaz jest tu przydomowa oczyszczalnia sciekowa, polozona lekko nizej i jest to murek oporowy.
A poza tym na oczyszczalni nic nie mogę sadzic wiekszego więc drzewa i krzewy na drenach odpadaja.
Natomiast swietny pomysl to posadzenie na zbiorniku floskow roznokolorowych- super!

Przed tujami rosna już 3 hortensje, zylistek i bez.
Qrcze gdyby nie oczyszczalnia zrobilabym Twój projekt, bo bardzo mi się podoba
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:56, 14 maj 2015

Do góry
Danusiu chciałam Ci napisać że doszłam to etapu gdy mój ogród przestał mnie frustrować a zaczął cieszyć. Wstaję rano i wyglądam przez okno albo wracam po długim dniu w pracy i myślę sobie jest pięknie Jeszcze mi brakuje wielu roślin, niektóre rzeczy wymagają poprawek ale już widzę ten efekt. Dlatego uważam że Twój projekt to była jedna z najlepszych inwestycji, bez niego bym nie poszła do przodu bo po prostu się na tym nie znam. Dziękuję za tę radość
Czasem słońce czasem deszcz 21:48, 13 maj 2015

Do góry
katiaxx napisał(a)
Hej, witam się, masz ciekawy projekt zakątek brzozowy super - to doorenbosy ? - nie czytałam dokładnie wątku a pewnie było

ślicznie ci rośnie bukszpan i wreszcie zobaczyłam jak wyglądają podpory do hortensji

witam również podpory to zło konieczne u mnie bo wcześniej moje hortensje były tak powyginane że leżały na ziemi, może to im pomoże się wyprostować
bukszpanów u mnie mnogość, rosną jako tako
brzozy to doorenbosy
Czasem słońce czasem deszcz 21:38, 13 maj 2015

Do góry
Hej, witam się, masz ciekawy projekt zakątek brzozowy super - to doorenbosy ? - nie czytałam dokładnie wątku a pewnie było

ślicznie ci rośnie bukszpan i wreszcie zobaczyłam jak wyglądają podpory do hortensji
Malutki pod lasem 17:43, 13 maj 2015

Do góry
Aniu - anabuko1, plac zabaw robił mój tata sam. Projekt i wykonanie jego Na zimę tylko odkręciliśmy zjeżdżalnię i przykryliśmy wszystko plandekami.

Aniu - anbu, poczekaj, może begonie odżyją. Ja mam to szczęście, że od północy mam tylko okno od klatki schodowej i nic tam nie rośnie, od południa zawsze cieplej

Aniu - Anusia, nie mam zdjęć z zeszłego roku, ale jak się te pelargonie rozrosną i do tego komarzyca zwisa, to jak dla mnie bardzo ładnie jest Ja w tym roku obsadziłam tylko front domu i parapety od południa, z tyłu na tarasie nic nie robię, bo chyba tata w tym roku będzie nam robił płytki, więc nie mam zamiaru "latać" z doniczkami

Ale nas tych Anek tutaj
Pomóżcie wyczarować mi ogród 13:15, 13 maj 2015

Do góry
Witaj Violu
Mam do Ciebie pytanko: jak sprawdzają się Twoje donice przed domem? Polecasz czy odradzasz? Mam podobny projekt domu i początkowo trzeba było zrezygnować z donic a teraz ja patrzę u Ciebie to trochę żałuję. Jak Twoim roslinkom tam odpowiada. Proszę czy mogłabys podać mi dokładne wymiary tych donic (szerokosć,wysokosć i grubosć scianek donicy)? Z góry dziękuję i podziwiam Twoją piękną rabatkę Pozdrawiam
Działka wkoło Lubczyka :) 11:48, 13 maj 2015

Do góry
ewa004 napisał(a)
Kasiu bardzo dobry projekt ,działaj

Rozprawię się z jedną i wezmę się za drugą
Ogródek z mieszkaniem, czyli jak się mieszka w bloku 11:29, 13 maj 2015

Do góry
No to ja teraz zwracam się do Was z prośbą o doradzenie:
Projekt, który zamieściłam na 1 stronie, nie jest idealnym odzwierciedleniem tego co mamy.
Wg Danusi moje sosny padną i teraz proszę Was o pomoc - co mogłabym posadzić w te miejsca. Nie chcę już sosen, wolę coś innego.
Po lewej jest jodła kor., a prawej jest bez. Przed sosnami są hortensje.

Teraz z bliska.
Strona lewa - jodła i sosny...

i strona prawa - sosny i bez.

I jeszcze prośba o posadzenie czegoś między bukami, z przodu.
Nie patrzcie na tą matę, bo już jej nie ma

ooooo....tutaj widać na wprost buki.

Czy pasowałoby, gdybym posadziła kulki bukszpanów, a przed bukszpanami żurawki??

Działka wkoło Lubczyka :) 11:16, 13 maj 2015

Do góry
Kasiu bardzo dobry projekt ,działaj
Ogród Ani :) 11:00, 13 maj 2015

Do góry
Oooo….Toszka Kochana. Dziękuję za wskazówki.

Cały czas czytam. Myślę, że mam już mniejszy wybór stylu ogrodu właśnie ze względu na kamienne murki, które notabene mi się bardzo podobają
Na pewno mój ogród nie może być nowoczesny, bo w takich dominuje prosta kreska. U mnie są fale i koła.
Gdy chodzi o rabaty to w sumie są już ustalone (ich linie). Jedynie rabaty nr 5, 9 i 10 jeszcze mogę zmienić (jak się bardzo uprę). Wydaje mi się że rabata nr 10 jest za bardzo pofalowana (co myślicie ?).
Pan Arek „złota rączka” , który będzie robił nam obwódki z kostki brukowej wchodzi pod koniec maja (czy jakoś tak), dlatego jedynie w przypadku w/w rabat mogę coś jeszcze zmienić.
Pozostałe rabaty są już stałe, są zrobione z kamienia przywiezionego z naszych gór, konkretnie z Wisły.
Zostało nam go sporo, wybierzemy płaskie, duże i zrobimy ścieżkę wokół rabaty nr 8 (takie jest założenie). Chyba coś takiego widziałam w ogrodzie u Sebka

Projekt nawodnienia mamy ale to pieśń przyszłości, niestety

Lecę czytać wątki, które zapodałaś Toszko
Dziewczyny i Chłopaki zaglądajcie. Coś tam już naszkicowałam. Boję się najbardziej nasadzeń, bo mam stracha że znowu będzie źle i będę musiała przenosić a mój M i tak już dziwnie na mnie patrzy
Działka wkoło Lubczyka :) 22:19, 12 maj 2015

Do góry
kasiek napisał(a)
Ten projekt wyżej jest super, w rogu pewnie kalina eskimo, ja by zasłonić się od przechodniów dałabym miedzy drzewkami iglaki

Właśnie działam nad tym projektem, pomału to idzie, bo jedynie jak wracam z pracy coś tam dłubię ulica nie jest za mocno ruchliwa, więc nie ma potrzeby się tam osłaniać-może jedynie przed wiatrami, bo tu jest wygwiździejewo!
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 17:50, 12 maj 2015

Do góry
jalos napisał(a)

to jeśli pozwolisz, w poszukiwaniu natchnienia i inspiracji, będę zaglądać do Ciebie.

Te red barony.... miałam ich w projekcie 72 sztuk - nigdy nie widziałam tak wypasionych jak Twoje i w tak miłej cenie.
Czy możesz napisać mi gdzie znajduje się ów Stefan?

Aga, masz projekt a inspiracji szukasz u takiego laika ogrodowego jakim jestem? Jutro rano muszę zajrzeć do Ciebie bo zaciekawiłaś mnie bardzo

Reszta na pw.
Zielonym do góry... :) 13:04, 12 maj 2015

Do góry
Konieczki napisał(a)
Jest taki wątek i to nawet dwa sprawdziłam dopiero po założeniu (ale nawet nie mam pojęcia jak go zmienić)

o drugim nie wiedziałam ale jeden czasem odwiedzam, dlatego się zdziwiłam,myślę że to żaden prblem twój wątek jest z uśmiechem ,

masz dokładny projekt
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies