Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moje miejsce na ziemi -początek 08:50, 13 wrz 2023

Do góry
edi75 napisał(a)
Justynka fotki rabaty z pisardii

Fajnie wygladaje te miskanty w tle. A te obok to trzcinniki?
Chcesz pociagnąć w rzędzie miskant czy poprzeplatać z tymi drugimi trawami?
A moze dać w linii same ML a te drugie trawy posadzić bardziej z przodu rabaty w takim trójkacie?
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 08:48, 13 wrz 2023

Do góry
Marcin89 napisał(a)
Super projekty jak zwykle. Patrycja, a co jakby dać te derenie Ivory Halo w centralnej części z trzcinnikiem i werbeną. A po bokach wysokie miskanty, które będą tłem (z racji braku żywopłotu), a przed nimi hortensje i jeżówki. A cały przód jako najniższe piętro znowu trawy i byliny. Proponuję seslerię i rozchodniki. Może co kawałek wplecione rozplenice albo grupa rozplenic, tych niższych.
Tak, czy siak będzie rewelacja
Ale się nakręciłem, bo przecież chcę bardzo podobną rabatę na przeciwko tarasu.

Odwróciłam Twoją wersję, środek miskantowo-hortensjowy, a boki trzcinnikowo-jeżówkowo-dereniowe.
Ogród prawie wymarzony … 00:26, 13 wrz 2023

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
To są rozsypki

Wg mnie rozsypki ciekawsze

Wg mnie też , ale mam kilka rządków, które baaaardzo fajnie wyglądają

Ten róż jest świetny !
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 00:22, 13 wrz 2023

Do góry
Judith napisał(a)
Dzisiaj kolejny piękny dzień .
Stan doniczek: zero. Do tego sporo prac porządkowych - pielenie, przycinanie wąsów trawowych. Poziom zadowolenia z siebie: 10/10 .

Piękny widok .
Ogród Muszelki 23:43, 12 wrz 2023

Do góry
Mary napisał(a)

Może ziemia do wysiewu była faktycznie trefna. Kupuję tę ziemię od kilku lat i wcześniej takiej sytuacji nie było.
Zdjęcie Tutti Frutti z 2 września tego roku.
Zwykle robię ekologiczne opryski.
Od dwóch lat planowałam opryskać sadzonki na początku miedzianem, ale skończyło się na kupieniu.
W tym roku nie zrobiłam żadnego oprysku ani chemią ani eko, a pomidory wyglądają lepiej niż w ubiegłych latach.
Chyba pomogło posadzenie ich w jednej linii, mają lepszą wentylację i to jest ważniejsze niż opryski eco.

Mary, bardzo dziękuję. Ładne, zdrowe krzaczki. Zaskoczyła mnie ich wielkość. Spokojnie znajdę dla nich miejsce u siebie

A ja podlewam (nie opryskuję) pomidory, ogórki i cukinie miksturą z drożdży. Niewiele z tym pracy. Ot, rozpuszczam kostkę drożdży w letniej wodzie, dodaję trochę mleka, łyżkę cukru. Pozostawiam na co najmniej godzinę, dwie. Potem wlewam roztwór do 10 l konewki i uzupełniam do pełna wodą, mieszam. I podlewam. Zdrowo rosną, nie łapią zarazy i innych badziejstw. Na pewno ważne są odmiany pomidorów, ale drożdże również w ich zdrowotności mają swój udział.
Magary Dramaty z Rabaty 23:17, 12 wrz 2023

Do góry
Judith, Zuza - no właśnie to praktykuję Zostawiam skarpę w diabły Przeważnie Bo coś tam jednak próbuję robić, żeby się później nie narobić Skarpa jest dla mnie mega demotywatorem - nie bywam tam, nie widzę jej, być może nadejdzie czas, że będę się nudzić to wtedy się za nią wezmę

Basia - dokładnie tak jak piszesz

I przyjemniejszy widoczek zostawiam:

Też skarpa , ale jej "górna" część, pozioma
Ogród Muszelki 22:56, 12 wrz 2023

Do góry
Muszelka napisał(a)
Marysiu, Reniu -> miałyście pecha, kupiłyście trefną ziemię do sadzonek

Może ziemia do wysiewu była faktycznie trefna. Kupuję tę ziemię od kilku lat i wcześniej takiej sytuacji nie było.
Zdjęcie Tutti Frutti z 2 września tego roku.
Zwykle robię ekologiczne opryski.
Od dwóch lat planowałam opryskać sadzonki na początku miedzianem, ale skończyło się na kupieniu.
W tym roku nie zrobiłam żadnego oprysku ani chemią ani eko, a pomidory wyglądają lepiej niż w ubiegłych latach.
Chyba pomogło posadzenie ich w jednej linii, mają lepszą wentylację i to jest ważniejsze niż opryski eco.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 22:35, 12 wrz 2023

Do góry
Przemyślałam Wasze uwagi i zaczęłam poprawki planu nasadzeń.
1. Początek - rabata z samymi brzozami. Dwa rzędy, odstępy miedzy nimi 4 metry.

2. Dodałam miskanty oraz derenie jako tło. Odmiany nadal nie wybrane. Przyjęłam Ok.1,5 metra średnicy miskanta i 2 metry średnicy derenia. Podobają mi się derenie o jednolitych liściach. Doczytam więcej o ich odmianach w wolnym czasie. Miskanty chciałabym wyższe niż derenie, by boki rabaty miały jakby ramę.

3. Nie umiem inaczej dodać hortensji niż rządkowo. Albo przeszkadzają mi pnie brzóz albo wyszłyby za bardzo blisko krawędzi rabaty. Stąd narysowane parami z przerwami na inne rośliny. Zobaczyłam jak mało miejsca zostaje z przodu rabaty na inne rośliny i poszerzyłam ją z 4 metrów na 4,5 m. Dodałam też niski żywopłocik na 1/3 rabaty z przodu nawiazując do inspiracji przedstawionej na początku tematu wczoraj.

4. Wplotłam trzcinniki trochę z tyłu, a z przodu rozplenice pomieszane z rozchodnikami.

5. Dodałam jeżówki oraz mgiełki z werbeny.

——————————————
Czuje wewnętrznie, że można to jeszcze jakoś lepiej rozmieścić. Zmiana z 4 metrów na chociaż 4,5 metra jest konieczna przy tych założeniach średnic/odległości. Chyba muszę jeszcze tą rabatę przemyśleć i narysować trzecią wersję.
Pachnący różami, malowany bylinami 22:19, 12 wrz 2023

Do góry

Pachnący różami, malowany bylinami 22:10, 12 wrz 2023

Do góry
to teraz trochę roślin. Udało mi się trochę uporządkować rabaty.

Kwitną rozchodniki

Ogród z zegarem 21:25, 12 wrz 2023

Do góry
Agatorek napisał(a)

Aga zanim dotarłam do zakupów, to zachwyciłam się pióropuszami miskantów pięknie podświetlonymi zachodzącym słońcem. To pewnie Memory.
I te rosplenice bardzo mi się podobają. Przypomnisz co to za odmiana? U Danusi widziałam takie, ale zapomniałam zapytać o nazwę.

Drzewka śliczne.
Ogród Muszelki 21:10, 12 wrz 2023

Do góry
A tak w ogóle z nasionami aksamitki to ja też wtopiłam. Specjalnie zamówiłam w necie nasiona odmiany 'Champion', która ponoć ma czerwone kwiaty.

I co? Kwiaty są koloru żółtego, pomarańczowego, bordowo-pomarańczowego... Żaden (sic!) nie ma kwiatów koloru czerwonego.

Za mistrzem pierwszego planu, można dojrzeć aksamitki, wysiane jako czerwone. Na opakowaniu powinien być dopisek: Nasiona dla daltonistów

Ogród Muszelki 20:58, 12 wrz 2023

Do góry
W tym roku zrobiłam doświadczenie z wysiewem nasion aksamitki.

Panuje przekonanie, że ziemia z kretowisk jest wartościowa dla roślin doniczkowych. Chciałam to sprawdzić.

Przyniosłam piękną (na oko), czarną ziemię z kopca kreta i wysiałam nasiona aksamitek.

W drugim, podobnym pojemniku posiałam nasionka aksamitek (z tej samej torebeczki) do ziemi dla rozsad.

Pojemniczki ustawiłam na tym samym parapecie i równo podlewałam.

Nasiona w ziemi z kretowiska wykiełkowały, ale w połowie maja miały zaledwie dwa listki właściwe, gdy tymczasem te posiane w dedykowanej ziemi w połowie maja miały pączki kwiatowe.

Wstawiłam tu na forum porównawcze zdjęcia.
Jakość ziemi ma kolosalne znaczenie dla posianych nasion.

Edit: Opis eksperymentu w wątku na str. 316.

Wstawiłam takie zdjęcie porównawcze z 2 kwietnia (już było widać różnicę we wschodach). W pojemniku z lewej strony - ziemia z kretowiska.

Wymarzyłam sobie wrzosowisko 20:51, 12 wrz 2023

Do góry
anuska2507 napisał(a)
to nie zrozumiałyśmy się napisałam, że ma wystawę południową, czyli przód rabaty jest skierowany do południa, a tył przylega do północnego boku działki. W praktyce te brzozy będą dawać cień głównie sąsiedniej działce i na tył rabaty.

Choroby i robale to poważny argument przeciw.
Póki nie posadzę, to się nie przekonam, czy mi się podoba efekt na pinach wszystko ładne.

Czyli patelnia cały dzień ,tak jak u mnie na wjazdowej

Sadź!
Pachnący różami, malowany bylinami 20:42, 12 wrz 2023

Do góry
A tak to wygląda z drugiej strony. Po lewej stronie będzie ścianka z kranem.

W tym samym czasie powstała konstrukcja pod schody i one już są wylane.

Początkowo mieliśmy w planach schody z kostki brukowej, ale ostatecznie są lane z betonu.

Gonimy czas, a czas goni nas

Pachnący różami, malowany bylinami 20:25, 12 wrz 2023

Do góry
Żar leje się z nieba, a pracować trzeba. Skończyliśmy zbijanie desek na szałunek.

Takie esy floresy, zawijasy, dłubanina.

Na dzień dzisiejszy tak to wygląda. Tutaj będzie ścianka z kranem nadbudowana bloczkami. Będę mogła podpiąć węża do podlewania.

Esy floresy

Boczne szuflady na trzymanie schodków

trzeba to wszytko dobrze pozapierać na bokach i robić kratownicę z drutu, a potem lanie betonu.
Ogród z zegarem 20:08, 12 wrz 2023

Do góry
Piękne obrazki zaprezentowałaś.
O niektórych drzewach ja też nigdy nie słyszałam.
Jak ta lampa się tak utrzymuje na czubku?
Czy to jakieś UFO może?

Agatorek napisał(a)
Choroby klonów, klon - Acer 20:04, 12 wrz 2023

Do góry

To są zdjęcia z połowy sierpnia dzisiaj wygląda to dużo gorzej

Poniżej zrobione w tej chwili.

Obcięta przed chwilą gałąź i liście pod silnym światłem:

Drzewo łysieje mocniej od strony słonecznej południowej i od zewnątrz do środka. Może jednak słońce. Było też cięte mniej więcej przed tym jak zaczął się problem. Wyciaxhaliśmy najniższą partie bo wielopienny ale pokrój miał krzewu.
Pierwszy rok był bez przygód. Sprzedający zapewniał że sobie poradzi
Ogrodowe marzenie Mrokasi 20:00, 12 wrz 2023

Do góry
I ogród właściwy
Ogrodowe marzenie Mrokasi 19:58, 12 wrz 2023

Do góry
Trochę frontu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies