Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

AgaBoso 14:49, 28 lut 2024

Czy rzodkiewkę wysiewasz między nasiona marchewki? Jak gęsto?
Kontonaogrod 14:56, 28 lut 2024

Strach się bać z tym sadzeniem drzewek

Aga - tak, w rowek najpierw sieję marchew a na wierzch rzodkiewkę - rzadko, tak żeby wyrosły rzodkiewki a nie ołóweczki Jedno opakowanie nasion - głównie żeby zaznaczyć gdzie marchewka, no i więcej rzodkiewki zjeść na raz jest trudno - a oczywiście rośnie na raz i trzeba ją zjeść w tydzień-dwa - wtedy jak ją wyrywam robię to ostrożnie żeby nie uszkodzić kiełkującej marchewki
Kordina 15:02, 28 lut 2024

Ania ilu masz pomocników do sadzenia drzewek w tak dużej ilości??
Kontonaogrod 15:07, 28 lut 2024

Jednego. Z łopatą Wyznaczamy linię sznurkiem i odległość między sadzonkami - tu co 150cm - on kopie dołek - 2x ilość ziemi jaka zmieści się na łopacie, odkłada ją na bok. Ja wytrzepuję z tego trawę/korzenie i sadzę drzewko. On jest 5 dołków dalej i robi sobie przerwę i gadamy
Kordina 15:12, 28 lut 2024

Aha, więc cała strategia opracowana ostatni punk najbardziej do mnie przemawia
Kontonaogrod 15:19, 28 lut 2024

Taki jest plan
AgaBoso 16:09, 28 lut 2024

Kontonaogrod napisał(a)
Jednego. Z łopatą Wyznaczamy linię sznurkiem i odległość między sadzonkami - tu co 150cm - on kopie dołek - 2x ilość ziemi jaka zmieści się na łopacie, odkłada ją na bok. Ja wytrzepuję z tego trawę/korzenie i sadzę drzewko. On jest 5 dołków dalej i robi sobie przerwę i gadamy

Uśmiechnęłam się do "gadamy". Przyjemnie jest pracować we 2. Dopiero 3 miesiące tem,u zakupiliśmy taczkę, ja nie wiem jak ja mogłam bez niej żyć i dlaczego tak późno o niej pomyślałam.

Kontonaogrod napisał(a)
Aga - tak, w rowek najpierw sieję marchew a na wierzch rzodkiewkę - rzadko

Spróbuję tak posiać.
Kontonaogrod 18:31, 28 lut 2024

Groszek wysiany. Taki zwykły. A zndlazłam jeszcze nasiona z Anglii z wakacji I jutro dosieję - marrowfat peas I groszek ktory ma byc ekspresowy - jakaś szybka odmiana.

Na działce sie trochę podłamałam, ta trawa ma kłącza I cała ziemia jest przerośnięta tym świństwem... w 45 minut M wykopał 20 dołków I gadaliśmy w czasie gdy mi udało się posadzić tylko 14 drzewek...

Taczka mi się do auta nie zmieśgi. Ale razem z dostawą stali sobie zamówię nową z dostawą na działkę bez taczki nie ma życia
Kontonaogrod 10:00, 29 lut 2024

Kupiłam dymkę wczoraj. Dziś po pracy dentysta więc ogrodowo/działkowo nic nie zrobię, ale jutro też jest dzień z tym że dymkę albo wypadałoby przykryć włókniną, albo posadzić w tunelu w paletkach rozsadowych bo ptaki lubią ją wyciągać z ziemi a u nas dużo ptaków. I w ubiegłym roku się nawsadzałam ponownie dymki do ziemi co nie miara

Od razu kolejny groszek posadzę, bo nawet go nie namoczyłam póki co. I w jednej z trumienek pewnie można będzie wysiać marchew, 2 odmiany, po oczyszczeniu ziemi z chwastów. Fajnie że robi się coraz bardziej wiosennie Kilkanaście stopni w dzień, końcem lutego jest bardzo fajne Oby tak już zawsze było?

Podjadę też na stację bo benzynę, to M będzie mógł skosić trawsko podkaszarką. I w weekend akcja sadzenie drzew na nowej działce
Kontonaogrod 13:38, 01 mar 2024

Pan koparkowy działa od rana.

Mam 155mb miejsca przygotowanego wzdluż drogi na 31 drzewek owocowych.
Priorytetem są serby bo z gołym korzeniem, ale do drzewek owocowych też dojdziemy, może nawet uda nam się zasadzić całość przez weekend.

Jutro młodą biorę do pomocy od rana

Równa też drogę. Przyjechały 4 wywrotki gruzu żeby dokończyć drogę żeby można było przywieźć stal I bloczki zalewowe na fundamenty. Ale to po weekendzie