Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Wafel 18:37, 28 lut 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Sroczyński bywa kontrowersyjny, ale warto czasem wyjść ze swojej tradycyjnej "bańki światopoglądowej".

Kiedyś berberysów miałam całkiem sporo. część wypadła, bo w ogrodzie jest więcej cienia, a one są światłolubne, część wykarczowałam, żeby zrobić miejsce dla bylin, a kilka zostało właśnie z powodu jesiennych przebarwień.

Ten wysoki po środku to berberys?! Taki wysoki?!
Gruszka_na_w... 20:00, 28 lut 2024

Wafel napisał(a)

Ten wysoki po środku to berberys?! Taki wysoki?!

Berberysów jest tyle odmian, że znajdzie się wśród nich i miniaturki dorastające do 30-40 cm, i olbrzymy dorastające do 3-4 m. Ten na zdjęciu ma ok. 2 m. Pokrój tez mają różny: kulisty, strzelisty, fontannowy albo wachlarzowaty. Do wyboru i do koloru, bo ulistnienie w sezonie też może być różne. Niedawno dowiedziałam się, że robi się z niego lek o nazwie berberyna.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
inka74 21:12, 28 lut 2024

Sporo tego towaru po cięciu się u ciebie zebrało. Pędzisz jak szalona z czyszczeniem rabat. Lubię twój ogród o każdej porze roku.
Ciemierniki Niger mogą i różowieć i zielenieć w miarę przekwitania. To gatunek a w nim jest sporo odmian. W teorii podstawowa odmiana spotykana dziko po lasach jest biała, potem zielenieje a na końcu brązowieje. Ale ponieważ łatwo się mieszają z innymi to siewki mogą zaskoczyć. Ja z kolei lubię wschodnie mimo zwieszających się kwiatów. Mają w sobie jakąś taką lekkość, wielowymiarowość kwiatów, ładnie przyrastają i są stosunkowo tanie. No i te kolory, tu chyba jest największa feria barw. Od bieli nakrapianej z obwódkami w różu po żółte, różowe, bordowe, fioletowe po prawie czarne. Mocno się sieją ale wynik końcowy wysiewu bywa całkowicie inny od rośliny matecznej. Za to nie do końca mi pasują hybrydy ogrodowe z serii Ice N' Roses. Najpierw się nimi zachwycałam bo piękne kwitną, mają ogromne kwiaty, takie spektakularne ale same liście są za sztywne. Przez co cały pokrój rośliny jest po prostu taki sobie i oprócz wiosny nie wyglądają dobrze. Są też dużo bardziej wymagające niż nigry czy wschodnie.
O kosztach w ogrodzie nie mówię i nie liczę. U mnie sporo smaczków. Ale zabrałam się za niego na innym etapie życia, gdy już etap budowy domu został dawno zakończony. Na początku w ogrodzie królowała trawa i to co dostałam lub było tańsze. Może nie za grosze bo rejon mazowiecki nie należy do tanich. Ale takie za 10-50 zł. Potem mnie wzięła mania zbieracza. Najdroższe moje drzewko kosztowało 650 zł i to jest mój ukochany formowany w chmurki buk. Reszta smaczków nie przekraczała 200-300 zł (judaszowce i derenie). Na razie wszystkie żyją. Cieszę się, że ramy ogrodu zrobiłam przed covidem a teraz już tylko jakieś pojedyncze sztuki dokupuję. Jak zobaczyłam ceny drzew w ostatnich latach to się za głowę złapałam.
Wafel 22:35, 28 lut 2024

Berberysów jest tyle odmian, że znajdzie się wśród nich i miniaturki dorastające do 30-40 cm, i olbrzymy dorastające do 3-4 m. Ten na zdjęciu ma ok. 2 m. Pokrój tez mają różny: kulisty, strzelisty, fontannowy albo wachlarzowaty. Do wyboru i do koloru, bo ulistnienie w sezonie też może być różne. Niedawno dowiedziałam się, że robi się z niego lek o nazwie berberyna.

Po ilu latach taki ci wyrósł?
Magara 23:42, 28 lut 2024

Jako obwódka słońcolubna dobrze mi się sprawdza czyściec wełnisty. Jest dłużej atrakcyjny. Nieźle sprawuje się żagwin, floks szydlasty i zawciąg nadmorski. Ten ostatni ma tę zaletę, że wygląda atrakcyjnie cały rok.
Nie ukrywam jednak, że czasem tęsknię za tym widokiem.

Haniu, czyściec mam, ale jakoś za nim nie przepadam
Floksy szydlasty mam na skalniaku - tam się super sprawdza (mógłby cały skalniak jak dla mnie zarosnąć ), ale jako obwódka na rabacie go nie widzę - zbyt ekspansywny...
Żagwin ze mną nie chce współpracować - kilka razy kupowałam sadzonki, nie mam po nim śladu. Podobnie zresztą mam ze skalnicą. No i ze wspomnianym przez Ciebie zawciągiem nadmorskim. Strasznie mi się podoba. Kupowałam już chyba wszystkie możliwe rodzaje, za każdym razem po kilka sztuk, ostały mi się pojedyncze z każdego koloru, które teraz upycham. Nie wiem co jest grane

Niemniej jednak bardzo dziękuję za pomysły i czekam na kolejne
Kordina 00:15, 29 lut 2024

Ja też miałam czyśćca jakąś wysoką odmianę, pokładała się jak nie wiem co, wywaliłam czyli co komu w duszy gra
Gruszka_na_w... 09:22, 29 lut 2024

Kordina napisał(a)
Ja też miałam czyśćca jakąś wysoką odmianę, pokładała się jak nie wiem co, wywaliłam czyli co komu w duszy gra

Na mojej glinie radzi sobie dobrze. Wymagał jedynie ostrego przycięcia pod koniec kwitnienia i czyszczenia na przedwiośniu.
Kiedyś miałam go sporo, służył jak zadarniacz Teraz mam go w roli obwódki w paru miejscach.
archiwalia

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 09:29, 29 lut 2024

Magara napisał(a)

Haniu, czyściec mam, ale jakoś za nim nie przepadam
Floksy szydlasty mam na skalniaku - tam się super sprawdza (mógłby cały skalniak jak dla mnie zarosnąć ), ale jako obwódka na rabacie go nie widzę - zbyt ekspansywny...
Żagwin ze mną nie chce współpracować - kilka razy kupowałam sadzonki, nie mam po nim śladu. Podobnie zresztą mam ze skalnicą. No i ze wspomnianym przez Ciebie zawciągiem nadmorskim. Strasznie mi się podoba. Kupowałam już chyba wszystkie możliwe rodzaje, za każdym razem po kilka sztuk, ostały mi się pojedyncze z każdego koloru, które teraz upycham. Nie wiem co jest grane

Niemniej jednak bardzo dziękuję za pomysły i czekam na kolejne

Skalnica też nie chciała ze mną współpracować.
Z moich obserwacji wynika, że zawciąg uwielbia mieć mokro pod poduchą. Najlepiej rośnie w zagłębieniach, gdzie gromadzi się wilgoć.

Jako obwódki dobrze się sprawdzą żuraweczki, tiarelle, żurawka krwista. One są niewymagające i łatwo je dzielić. Moim odkryciem jest polecany przez Ewę/Andę miniaturowy przywrotnik czerwonołodygowy.
Gruszka_na_w... 09:31, 29 lut 2024

Wafel napisał(a)

Po ilu latach taki ci wyrósł?

Berberysy rosną szybko. Plusem jest to, że bardzo dobrze reagują na cięcie. Ten ze zdjęcia po 2-3 latach był już całkiem okazały.
Gruszka_na_w... 09:32, 29 lut 2024

Iwonko, dziękuję za informacje o ciemiernikach orientalnych. Może się kiedyś na nie skuszę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies