Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Słoneczny Ogród 11:38, 16 lip 2017

Do góry
irys Tyle lat nie wiedziałam co to jest. Krwawnicy nie znałam do tej pory, ale masz rację to jest to. Wygooglowałam i zgadza się.
To jest naturalnie występująca roślina, czyli tak jak chwast, ale jest ładna typu szałwia czy przetacznik.
Dzięki , pozdrawiam
Małymi kroczkami do celu... 09:57, 16 lip 2017

Do góry
Zapraszam na niedzielny spacer po moim ogrodzie

Hortensja Bobo

Przycięta szałwia powtarza kwitnienie, bardzo podoba mi się połączenie szałwii z seslerią jesienną

Połowa działki - czyli mam powoli dość 09:12, 16 lip 2017

Do góry
Gosiu ----ogrodówki moje siedzą pod samym płotem za rodkami i tam mają ciepło i bez wiatru zimą dlatego kwitną jak szalone

co roku i nie wymarzają .Róże tą mam pierwszy rok nic o niej nie mogę powiedzieć tylko to że kwiaty mają jakieś brązowe kropki????? nie wiem co to ????

Basiu------ ta szałwia w zeszłym roku miała kwiaty normalne to w tym roku jakieś dziwadło wyszło.Spróbuję zebrać nasiona o ile będą

Mirella ---lecę zobaczyć

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 15:28, 15 lip 2017

Do góry
Ale cudnie zakwitły ogrodówki,bombaWiejskie kwiaty? Jakoś tego u Ciebie nie widzę. Wszystkie prawie ogrody teraz spokojniejsze.Kwitnie szałwia i róże i lawenda a poza tym to niewiele.
W kamiennym kręgu od początku 10:37, 15 lip 2017

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)

Aniu, cudny obraz! Mistrzowsko dobrane rośliny. Nie zamierzasz utrwalić go nie tylko na zdjęciu?
To niebieskie z lewej to lawenda, czy ożanka albo szałwia może? Bardzo wysoka wyrosła.
A w ogóle same ochy i achy podczas przechadzki po ogrodzie!

Odwzajemniam pozdrowienia rownie ciepłe i serdeczne.

Basiu, obraz z tej rabaty haftowałam jako pierwszy
To niebieskie to lawenda, ma bardzo zwarty i sztywny pokrój.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 08:12, 15 lip 2017

Do góry
ren133 napisał(a)
Niestety mimo, że akumulatory naładowane ciężko mi się jakoś odnaleźć, nic mi się nie chce a po powrocie ogród mnie zdołował ... chwastów tony, trawnik przerośnięty, jedna duża tuja zasuszona, trzcinniki załapały rdzę, graby straciły kolor,bukszpany proszą o cięcie, roże przekwitły i szałwia też, hortki cały czas w pąkach ani myślą zakwitnąć ... ech i ta ścieżka do przeróbki, która przypomina mi, że ciągle nie jest tak jak powinno być

Także, choć wypoczęta, mam wielkiego ogrodowego doła ... powoli ogarniam chwasty, wycinam przekwitnięte czosnki i zbieram się do cięcia buksów ... ale idzie mi to mozolnie ... i nie wiem co zrobić żeby wrócił w końcu zapał ogrodowy

No i oczywiście mam ogroooomne zaległości u Was ...

Reniu tez tak miałam
na pocieszenie za rok dwa to przejdzie i żadną z tych rzeczy po powrocie z wakacji nie będziesz się przejmować
Doświadczalnia bylinowo-różana 08:03, 15 lip 2017

Do góry
mrokasia napisał(a)

Ewa, szałwia ruszyła, jest szansa że nie pozostanie na etapie łysego jeża . Na innych kępkach są już nawet pędy kwiatowe .

A co do nawożenia - rozumiem że tylko na wiosnę?

No ja tak robię, kompost i wiórki rogowe i wsio
Doświadczalnia bylinowo-różana 08:02, 15 lip 2017

Do góry
Anda napisał(a)

Normalnie nie, ale te szałwie po cięciu w ogóle nie chcą startować i wpadłyśmy na pomysł, żeby dać im trochę energii na start

Ewa, szałwia ruszyła, jest szansa że nie pozostanie na etapie łysego jeża . Na innych kępkach są już nawet pędy kwiatowe .

A co do nawożenia - rozumiem że tylko na wiosnę?
W kamiennym kręgu od początku 22:32, 14 lip 2017

Do góry
GorAna napisał(a)

Aniu, cudny obraz! Mistrzowsko dobrane rośliny. Nie zamierzasz utrwalić go nie tylko na zdjęciu?
To niebieskie z lewej to lawenda, czy ożanka albo szałwia może? Bardzo wysoka wyrosła.
A w ogóle same ochy i achy podczas przechadzki po ogrodzie!

Odwzajemniam pozdrowienia rownie ciepłe i serdeczne.
Ogródek frontowy 17:01, 14 lip 2017

Do góry
wrobelki napisał(a)

Koniecznie szałwia cały sezon to bardzo kusząca propozycja

Zastosowałam u siebie cięcie na 3-4 cm przed tygodniem i już wyrastają nowe zielone listki.Zawsze tnę przed końcem kwitnienia.Teraz kwitnie Medium Rose i niedługo Caradonna,na którą czekam bo jest pierwszy raz u mnie
Ogród w remoncie 13:52, 14 lip 2017

Do góry
ren133 napisał(a)

Witaj Asiu
Posadziłaś seslerię z szałwią? Chodzi mi po głowie to zestawienie A jaką masz odmianę szałwii?

Renia,tu na zdjęciu była przymiarka. Też mi się podoba to połączenie i gdzieś na pewno je zastosuję. Szałwia na zdjęciu to jakaś nn niestety. Dostałam dawno temu od znajomej i sporo jej mam. W tym roku jakoś długo kwitnie. Jeszcze jest całkiem,całkiem. Ścinam tylko co trochę przekwitające łodyżki. Nawet pąki jeszcze ma na nowe.
Ja chciałam do seslerii odmianę deep blue ale teraz jak rozglądnęłam się trochę to mam obawy czy ona nie za niska jednak.
Wzgórze chaosu 07:02, 14 lip 2017

Do góry
Iwonka napisał(a)
Szałwia przycięta. Ok 20 sztuk tawuł japońskich Goldflame też. Z tego jestem zadowolona. Z przycięcia iglakow wcale. Jak zwykle ścięłam za dużo, w kilku miejscach straszą rude placki. Ok 10 sztuk kul pójdzie chyba na śmietnik jeśli nawóz, dodatkowa ziemia i kora nie pomogą. Powinnam udokumentowac te moje wczorajsze zmagania, ale nawet nie mam serca aparatu wyciągać. Na pocieszenie zrobiłam zdjęcie hortensji, którą miałam na wiosnę wyrzucić. To byłby jej 5 sezon w donicy. Zimą bardzo ją przesuszyłam i paradoksalnie odżyła. Tak ładnie wyglądała tylko w momencie zakupu.

Zuch dziewczyna , że tyle podcięła. Kulki na pewno ładnie odbiją.
Ta hortensja jest obłędna. Gdzie ją w zimie w tej donicy przetrzymujesz?
Ogródek frontowy 01:03, 14 lip 2017

Do góry
zoja napisał(a)

genialne!
muszę zapamiętać i stosować w następnym sezonie

Koniecznie szałwia cały sezon to bardzo kusząca propozycja
Ogródek frontowy 00:54, 14 lip 2017

Do góry
anbu napisał(a)
Super szałwia

Dziękuję Aniu muszę zajrzeć jakimi kwiatkami się już zdążyłaś zarazić
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:54, 13 lip 2017

Do góry
Agi2006 napisał(a)
Moje też A co to za szałwia w tle?

http://www.sklep.zielonypunkt-zieba.pl/salvia-x-superba-merlau-rose-improved-szalwia.html
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:51, 13 lip 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Przebrnęłam przez cały czerwiec u Ciebie Reniu, zastanawiałam się nad każdym zdjęciem, co napisać i sama już nie wiem. Mam mętlik w głowie z tego "podobania mi się". Pastella z ML cudnie wygląda, do tego kostki bukszpanowe, jednakowe kolumnowe, ... , kolejne cudo - szałwia z trawami, a potem jeszcze ścianka z kulkowiskiem ...
Pomyślałam, ze już jesteś spełniona, a potem czytam, że masz jeszcze sporo planów. Można jeszcze więcej?
Ogród idealny Gratuluję Nie, to złe słowo. Bo gratulować można wygranej, jak się coś dostanie, a ty tak własnymi rękami i e-Ma oczywiście.
Nooooo, może talentu gratuluję i wyczucia.
I zazdroszczę, choć nie wolno Bo to zły nawyk

Iwonko
Ale pięknie napisałaś ... nie wiem co powiedzieć ... czuję się zakłopotana trochę ale jednak przyjemnie się czyta takie słowa ... wiem, że jest fajnie, że jest lepiej, że są takie miejsca w ogrodzie,które podobają mi się i już ale wiem też, że dużo jeszcze niespójności ... linie proste i faliste np, ułożenie kostki do d..y,rozstrzelone rabaty ... i to mi ciągle nie daje spokoju ... zwlaszcza ta ścieżka na przełaj trawnika spędza mi sen z powiek ...ech

Dziękuję
Tu ma być ogród :) 16:46, 13 lip 2017

Do góry
Kasya napisał(a)

zobaczymy

a tojesci ciemnopurpurowej jak nie wysialam to nie mam, szałwia tez sie nie wysiala ...a z nasionek posadzilam ze 2 szt...

ja tojeści też w końcu nie wysiałam, przez wyjazdową wiosnę musiałam się ograniczyć z siewami, wystarczy, że pomidorki i paprykę na czas pobytu w Anglii podrzuciłam sąsiadce.
Wzgórze chaosu 16:21, 13 lip 2017

Do góry
Szałwia przycięta. Ok 20 sztuk tawuł japońskich Goldflame też. Z tego jestem zadowolona. Z przycięcia iglakow wcale. Jak zwykle ścięłam za dużo, w kilku miejscach straszą rude placki. Ok 10 sztuk kul pójdzie chyba na śmietnik jeśli nawóz, dodatkowa ziemia i kora nie pomogą. Powinnam udokumentowac te moje wczorajsze zmagania, ale nawet nie mam serca aparatu wyciągać. Na pocieszenie zrobiłam zdjęcie hortensji, którą miałam na wiosnę wyrzucić. To byłby jej 5 sezon w donicy. Zimą bardzo ją przesuszyłam i paradoksalnie odżyła. Tak ładnie wyglądała tylko w momencie zakupu.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:20, 13 lip 2017

Do góry
zoja napisał(a)

szałwia przy pomyślnej pogodzie to nawet jeszcze może zdecyduje się lekko zakwitnąć przed zimą

No właśnie inne kępy nawet już wypuszczają pędy kwiatowe, cięte tak samo a są znacznie bardziej zaawansowane. Tylko ta jedna taka opóźniona... Niech już nawet nie kwitnie ale niech się porządnie zazieleni bo teraz straszy... To zdjęcie to wygląda jakby z początku kwietnia było a nie z wczoraj...
Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:06, 13 lip 2017

Do góry
koty umieją zadbać o własne futerko a wiadomo, że są ciepłoluby
szałwia przy pomyślnej pogodzie to nawet jeszcze może zdecyduje się lekko zakwitnąć przed zimą
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies