Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 20:37, 20 sie 2017

Wendy79 napisał(a)
Ja też zgubiłam zapał podczas tych letnich miesięcy. Zauważyłam już, że ciągnę, jak koń,dobrze do czerwca, a potem zapał wraca we wrześniu Przejrzałam ostatnio swój wątek i sezon w tym roku zaczęłam pod koniec lutego, więc nie dziwota, że w lecie "wysiadam"...Na warzywny patrzeć nie mogę, a za chwilę zacznie się czas jesiennego przygotowania do snu. Na razie przesadzam środkową bylinową.
I ja mam swój zeszyt z przemyśleniami, a dużo ich, dużo...

Też tak mam z sezonem - okres lata musi być wypoczynkiem i radowaniem się z tego co się zdziałało - nie mam więc problemu z lenistwem ogrodowym
we wrześniu tez czuję moc haha zwłaszcza jak się chłodniej robi i to powietrze jesienne tak lubię

jeśli chodzi o zmiany to jest to zrozumiałe - masz młody ogród a ja mam już co najmniej dojrzały i warto by się ustatkować

zbieraj nasiona!
mira 20:44, 20 sie 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
W tym sezonie dalie oglądam u innych. Moje pożarły ślimaki.
Róże jeszcze mam za krótko, żeby porównać jak kwitły. Zauważyłam tylko, że oprócz czarnej plamistości niektóre podłapały rdzę. Szałwia nie chce powtarzać kwitnienia, kleome kwitnie jednym kwiatkiem, a w zeszłym sezonie było nad wyraz okazałe.
W warzywniku wyjątkowo kiepsko rosną dynie, cukinia (nie miałam ani jednej). Bardzo wolno zbiera się jarmuż. U Ciebie widzę piękne egzemplarze. Udały się ogórki, cebula, pomidory, buraki. Koper może będzie z tego sierpniowego wysiewu.
Swój leżak wsadziłam do garażu. Najłatwiej mi wskakiwać na tarasowy hamak. Zanim dochodziłam do leżaka, to coś zawsze po drodze przyciągało mą uwagę.

Haniu dalie musowo sadzić gdzieś gdzie wiesz że jest tam mniej ślimaków i musowo sprawdzać codziennie - no albo podpędzić w domu i później wysadzać
moje róże łapią co chcą bo nie pryskam, w tym roku i tak było kiepsko wiec niech zostanie która chce - ale, ale mają wielką wolę życia - te które opłakałam i z żalu nie wyrwałam zakwitły i od korzenia odbiły - no i to cieszy
kleome to dziwne - nie wiem może woda a może słaba sadzonka?

ja w warzywniku miałam sporo porażek ale zbieram doświadczenie bo to mój drugi sezon
jakie cukinie sadziłaś ? u mnie zielone prawie wcale a zółte ja głupie

czyli hamak - tak coś czuję

Gruszka_na_w... 20:51, 20 sie 2017

Cukinię siałam zieloną. Kleome lubi sucho? Zeszły sezon był suchy, ten mokry.
Z czterech sadzonek od Ciebie zakwitła jedna, biała.

Pysznogłówkę dzieliłam jesienią. Miałam piękne dorodne egzemplarze. Dorastały mi do 1 m wysokości. Po dzieleniu nie mogą się pozbierać. W zeszłym roku miały 30 cm, w tym trochę zgęstniały i wyrosły na 50-60 cm.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mira 21:01, 20 sie 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Cukinię siałam zieloną. Kleome lubi sucho? Zeszły sezon był suchy, ten mokry.
Z czterech sadzonek od Ciebie zakwitła jedna, biała.

Pysznogłówkę dzieliłam jesienią. Miałam piękne dorodne egzemplarze. Dorastały mi do 1 m wysokości. Po dzieleniu nie mogą się pozbierać. W zeszłym roku miały 30 cm, w tym trochę zgęstniały i wyrosły na 50-60 cm.

Właśnie nie wiem co z zieloną cukinią - słyszałam już że tez ktoś miał zieloną i nie było - ciekawe o co chodzi.

Ha ha ha kleome masz maje sadzonki - nie wiem co lubi ale ja też w ub roku miałam lepsze - nie wiem czy woli sucho czy mokro chyba odpowiednio

hmm to teraz nie wiem co z pysznogłówką - podzielić ją trzeba by nie zatraciła się ale nie chciałbym żeby się skarliła - hmm może lepiej wiosną - ktoś wie?

Kasya 21:04, 20 sie 2017

ja pysznogłowke dzieliłam tylko wiosną
tzn wykopywalam kawałek kępy
Katkak 21:23, 20 sie 2017

mira napisał(a)

Właśnie nie wiem co z zieloną cukinią - słyszałam już że tez ktoś miał zieloną i nie było - ciekawe o co chodzi.

Ha ha ha kleome masz maje sadzonki - nie wiem co lubi ale ja też w ub roku miałam lepsze - nie wiem czy woli sucho czy mokro chyba odpowiednio

hmm to teraz nie wiem co z pysznogłówką - podzielić ją trzeba by nie zatraciła się ale nie chciałbym żeby się skarliła - hmm może lepiej wiosną - ktoś wie?

U

Mireczko zbiory zacne, ale zakochałam się w tym koszyczku . A ogród - sama wiesz, dla mnie number one .
Katkak 21:23, 20 sie 2017

Kasya napisał(a)

A ja dzielilam dwa tygodnie temu .
mira 21:57, 20 sie 2017

Kasya napisał(a)

i była wysoka ?
Kasya 22:07, 20 sie 2017

mira napisał(a)

i była wysoka ?

no taka normalna raczej
ona pozno dosc startuje
tulucy 22:17, 20 sie 2017

rabata i przed zmianami piękna... mnie by się nie chciało jej ruszać pewnie... leń ogrodowy też dopada

Miro czy nasiona kleome zachowują kolor mamusi, czy to loteria? bo nie wiem, jak zbierać, w jedną czy w 4 torebeczki...