Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Malutki pod lasem 22:12, 06 mar 2019

Do góry
Aniu, te serby bardzo długo będą dołem podobnej szerokości, co teraz. Wystrzelą w górę dość szybko, ale na szerokość przyrosty nie są aż tak spektakularne. Jarząbków nie trzeba aż tak bardzo wysuwać do przodu.
Brzozy kup tańsze.
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:17, 06 mar 2019

Do góry
m_gocha napisał(a)
Metodę na uszczuplanie trawnika (a właściwie poszerzanie rabaty ) znam i staram się skutecznie aczkolwiek dyskretnie wprowadzać w czyn

Myślisz, że rzodkiewkę do gruntu już można siać? Hmmmm.... ziemia zimna jeszcze, rozmarznięta tylko na kilka cm i mokro u mnie niestety

Wianuszki superowe! Będę z gałązek brzozy pleść (siostra cięła swoje brzozy, więć materiał darmowy) i może trochę mchem obłożę. Ale czy ten mech nie zżółknie po kilku dniach?

Sprawdziłam cóż to jest za kwiat owa cieszynianka I odetchnęłam z ulgą Już myślałam, że myślisz o ziarnopłonie bo też wczesną wiosną tworzy żółte łany kwiatuchów... Przez dwa lata tępiłam toto u siebie wybierając z ziemi ziarenka niczym kopciuszek mak z popiołu...
Brateczki śliczne!

Z tym pisaniem co kto wysiał - nie trzeba zaraz tego przykładać do siebie, każdy ma inną glebę, ciepło, mokro - to musi być orientacyjne
u mnie ziemia ciepła nie miała z czego się rozmarzać bo od połowy lutego ciepło więc posiałam rzodkiewkę bardziej na próbę
siać będę teraz stale

sylwia_slomczewska napisał(a)
Rzodkiewkę rolnicy teraz sieją w tunelach foliowych, więc można posiac w szklarence, ale pod gołym niebem jeszcze za wcześnie

pewnie za wcześnie, można przykryć, co będzie się okaże - eksperyment musi być

kasiek napisał(a)
Sposób na trawnik - rewelacja Ja już nie mam co uszczuplać bo nie pogramy w badmintona

u mnie wciąż będzie miejsce, mam z czego odbierać ale już stop.
Ogród z wilkiem zamkn. 19:27, 06 mar 2019

Do góry
Makusia napisał(a)
Kolory w tym ogrodzie jakieś bardziej intensywne
Brzozy bardziej białe, derenie bardziej ogniste

Spokojnie Kobieto dopiero początek marca - zdążysz że wszystkim, energia się sumuje

Marta nie mam żadnego ciśnienia pomalutku ….wkurza mnie tylko fakt,że jak mam wolne ,to nic się nie da zrobić bo albo za zimno ,albo leje …...,a jak jestem w pracy to pogoda marzenie do prac ogrodowych wrrr
Malutki pod lasem 12:03, 06 mar 2019

Do góry
Na mijankach serbowych sie nie znam, wiec siedze cicho, ale brzozy kupilabym mniejsze i tansze. Szybko rosna, moim zdaniem zbyt szybko A roznice w cenie mozesz wydac na ew jarzaby, czy co tam Ci sie zamarzy.
Samotnia pod lasem 10:38, 06 mar 2019

Do góry
Kasia ja też od leśniczego biorę drewno (dąb, buk, troszkę brzozy) i nie ma problemu jak pisze Magara metr to metr ... a czasami nawet metr z hakiem Moje leżakuje na słoneczku już 2 sezony, więc pali się jak ta lala

Krakus te wykopy to wszystko rowy "techniczne" przekopują małe korytko, na końcu zbiornik z pompą do wiertni i wszystko działa w obiegu zamkniętym. Woda wypłukuje do zbiornika urobek. Generalnie widać tylko będzie kawałek rury 100mm, do niej wpuszczasz pompę głębinową i z rury przez "dekielek" wystaje niebieska rurka 32, kabel sieciowy i sznurek do którego jest podwieszona pompa. Ja ma na ogrodzie 4 krany ogrodowe z miejską wodą, a na końcu działki (2m od studni) spust wody na zimę, więc jako "pomysłowy Dobromir" podłączę rurę ze studni do spustu i ma wodę w kranach ogrodowych prosto ze studni Jak posprzątam całość wrzucę fotkę.

dana1s w sezonie 2018 zapłaciłem ok 1000pln za wodę na ogród i to lałem oszczędnie, tylko na przetrwanie. Jak dobrze pójdzie, będzie dobre ciśnienie, wydajność i będę mógł lać do woli, to zwrot kosztów (licząc inwestycję, prąd do pompy) będzie w 3 sezonie Do tego podobno taka woda jest dużo lepsza, jak mówi studniarz "żywa woda" niż ta z kranu ...
Malutki pod lasem 09:49, 06 mar 2019

Do góry
Szkoda że te serby są co 2 metry z moich obserwacji wynika że na zwartą ścianę to co 1,5 m

Wendy79 napisał(a)
Ja swoje kupowałam tanio i uważam, że warto było, bo rosną szybko. W ubiegłym sezonie to niektóre nawet około metra przyrostu miały. Mężnieją, tak jak Ewa napisała, też szybko.

A gdzie kupowałaś brzozy potrzebuję jeszcze 2szt

Ps. Przepraszam za prywatę
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:29, 05 mar 2019

Do góry
Metodę na uszczuplanie trawnika (a właściwie poszerzanie rabaty ) znam i staram się skutecznie aczkolwiek dyskretnie wprowadzać w czyn

Myślisz, że rzodkiewkę do gruntu już można siać? Hmmmm.... ziemia zimna jeszcze, rozmarznięta tylko na kilka cm i mokro u mnie niestety

Wianuszki superowe! Będę z gałązek brzozy pleść (siostra cięła swoje brzozy, więć materiał darmowy) i może trochę mchem obłożę. Ale czy ten mech nie zżółknie po kilku dniach?

Sprawdziłam cóż to jest za kwiat owa cieszynianka I odetchnęłam z ulgą Już myślałam, że myślisz o ziarnopłonie bo też wczesną wiosną tworzy żółte łany kwiatuchów... Przez dwa lata tępiłam toto u siebie wybierając z ziemi ziarenka niczym kopciuszek mak z popiołu...
Brateczki śliczne!
Malutki pod lasem 22:15, 05 mar 2019

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Przeglądam trochę aukcje itd i w mojej okolicy są brzozy 3 metry po 140 zł w doniczkach, ale wiem też, że można kupić takie 2 metrowe po 30-35 zł. Jak szybko rośnie brzoza doorenbos? Czy ten metr więcej jest wart tej ceny?

Moje mega szybko mężnieją, nie tyle na wysokość co na grubość pieńka. Ciężko mi powiedzieć ile urosły przez sezon. Kupowałam takie 2 m za jakieś 60 zł.
Malutki pod lasem 22:05, 05 mar 2019

Do góry
Przeglądam trochę aukcje itd i w mojej okolicy są brzozy 3 metry po 140 zł w doniczkach, ale wiem też, że można kupić takie 2 metrowe po 30-35 zł. Jak szybko rośnie brzoza doorenbos? Czy ten metr więcej jest wart tej ceny?
Malutki pod lasem 19:54, 05 mar 2019

Do góry
Aniu, planujesz tak blisko domu sadzić brzozy? Warto taką decyzję dobrze przemyśleć...Brzozy są urokliwe i romantyczne... Jednakże baaardzo niepraktyczne wg mnie...Przy domu Rodziców rosła kiedyś ogromna brzoza i tyle co pamiętam, to były z nią wieczne kłopoty. W czasie kwitnienia zmiatałam z podwórza codziennie prawie pełne wiadro "samolocików i kiełbasek" to znaczy tych nasienników... Jesienią natomiast niezliczona ilość liści spadających wokół... no i również w rynny... Wiatr nie dał rady ich stamtąd wywiać, więc leżały spokojnie i czekały na jesienne deszcze...Tworzył się wówczas z nich ubity "koc", który zapychał rynny dachowe i woda leciała po ścianach, gdyż odpływ rynnowy był niedrożny...Raz nawet mieliśmy firmę specjalistyczną, bo samemu nie dało rady usunąć zalegających latami liści...U siebie w ogrodzie posadziłam 4 brzozy, ale 2 lata temu eMuś tak drastycznie je podciął, że nie przeżyły upalnych dni...i w ich miejscu rosną teraz 2 wiśienki...
Malutki pod lasem 19:02, 05 mar 2019

Do góry
Ewa, no właśnie u Ciebie na Dolnym Śląsku zawsze dużo cieplej niż u mnie
Kurcze chyba muszę zakasać rękawy i brać się do roboty
Serby mam co 2 metry

Ewo-frezjo, musi być

Agato, dziękuję bardzo, ale nazwanie mojego małego poletka kwiatków pięknym ogrodem, to lekka przesada Tak właśnie sobie myślę, że trzeba wziąć byka za rogi i jakoś sobie poradzić Z siatką tymczasowo jest lepiej, nawet M to przyznał, że kopał sobie dziurę na pułapkę dla kreta i mówi, że słyszał panów budowlańców, ale już ich nie widział. Pochwalił, że to dobry pomysł był

Jankosia, a mam jakieś inne wyjście niż pogodzić się z faktem? Jak już pisałam płacze, dramaty i myśli o przeprowadzce już były
Ferie na Wyspach były cudniaste, ja po prostu uwielbiam tam być i gdybym wygrała w totka, to na zimę kupiłabym sobie tam dom
Serby po lewej mają na celu przysłonięcie okien mojego tarasu całorocznie Są posadzone między moim i sąsiadów tarasem (chyba tam będzie taras w tej dziurze ). Wiem, że górą nie będą tak wysokie jak dołem, ale innego całorocznego, wysokiego, w miarę wąskiego drzewa nie znalazłam

Zoja, będą brzozy i myślę jeszcze intensywnie nad jarząbami
Nasadzę drzew dużo i będzie mi lepiej

Małgosiu, ja już powoli się przyzwyczajam Masz rację, muszę teraz stworzyć ładny ogród i będą mogli sobie patrzeć ile chcą, dopóki czubków drzew nie będą widzieć

Agato, bardzo miłych i chyba raczej nie szukających konfliktów sąsiedzkich, okazało się, że moja koleżanka ich dobrze zna i wypowiadała się o nich bardzo dobrze

Luteczko, miło Cię widzieć

Kasiu, dziękuję za zdjęcia i uświadomienie, że w sumie masz rację, na mnie ewentualnie będzie patrzeć tylko jedna rodzina
Gdybym miała mieszkać w bloku, to ma 100% tak jak Ty kupiłabym mieszkanie na parterze z ogródkiem, namawiałam ostatnio do tego mojego brata w Łodzi, ale ostatecznie stanęło na I piętrze i dwóch dużych balkonach Ale on mało ogrodowy

Haniu, no właśnie podejście jest tu bardzo ważne. Przestałam już rwać włosy z głowy, bo to nic nie da, teraz trzeba zakasać rękawy i działać
Malutki pod lasem 18:27, 05 mar 2019

Do góry
Gdzie te brzozy zamierzasz kupić? Namierzylas już?
Ogród z wilkiem zamkn. 18:24, 05 mar 2019

Do góry
Kolory w tym ogrodzie jakieś bardziej intensywne
Brzozy bardziej białe, derenie bardziej ogniste

Spokojnie Kobieto dopiero początek marca - zdążysz że wszystkim, energia się sumuje
Malutki pod lasem 18:15, 05 mar 2019

Do góry
Aniu! brzozy to naprawdę fajny pomysł i dobre rozwiązanie no niestety nie każdy ma taki komfort,aby nie widzieć swoich sąsiadów... ja mam z kolei imprezowiczów i szczęśliwa jestem gdy nadchodzi jesień i zima,choć zimna nie lubię
Pięknie będzie z brzozami
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 14:56, 05 mar 2019

Do góry
Cześć Polinko. Myślę, że to pylenie brzóz jest zależne od... siły miłości do brzóz Mam brzozowy lasek za domem, wkurzają mnie te małe samolociki, wkurza mnie pylenie sosen, które rosną przed domem, ale nigdy nie zamieniłabym tych drzew na inne i nie wycięła. Musisz sobie odpowiedzieć na pytanie, czy tak bardzo kochasz brzozy, że jesteś w stanie wybaczyć im lekki nieporządek. To jest chyba podobnie, jak z posiadaniem zwierząt I dzieci
Malutki pod lasem 23:47, 04 mar 2019

Do góry
i u Ciebie beda brzozy
Super

Widze, ze plany nasadzeniowe rosna razem z budowla obok... Masz dobre podejcie
Malutki pod lasem 23:42, 04 mar 2019

Do góry
Twoje podejście jest niesamowite. Podejrzewam, że duży udział w twym opanowaniu miały ferie w Hiszpanii?

Z kinem to ja oczywiście żartuję, ale czy te serby z lewej to już postanowione? Pytam, bo patrząc na zdjęcie zastanawiam się nad kątem. Chcesz ukryć coś, co jest na dole przed czymś co jest na górze. W tym wypadku drzewa zwężające się ku górze będą średnim wyborem, bo za wiele nie zakryją. Czy nie lepiej byłoby dać z tej właśnie strony brzozy? To tylko taka luźna wrzutka. Nie śledziłam wątku, nie wiem jak się tutaj toczyło projektowanie, ani czy takowe w ogóle było. Bo przecież nie jest wymagane jeśli gospodarz sobie nie życzy ☺️ Buziaki Aniu, jesteś naprawdę laska z dystansem ☺️
Malutki pod lasem 21:50, 04 mar 2019

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Dobrze, jutro Ci zmierzę

Pytanie mam, czy graby moje mam pociąć? A cisy kiedy? Wszystko mi się pomerdało i już nic nie wiem i nie pamiętam, a kalendarz z zapiskami mi w pracy gdzieś wcięło

I kiedy sadzimy brzozy?

Dziękuję.
Graby i cisy w sobotę przycięłam, brzozy pewnie też bym już sadziła ale u nas ciepełko.
Malutki pod lasem 21:30, 04 mar 2019

Do góry
Dobrze, jutro Ci zmierzę

Pytanie mam, czy graby moje mam pociąć? A cisy kiedy? Wszystko mi się pomerdało i już nic nie wiem i nie pamiętam, a kalendarz z zapiskami mi w pracy gdzieś wcięło

I kiedy sadzimy brzozy?
Malutki pod lasem 20:26, 04 mar 2019

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Plan jest taki, dla przypomnienia
Serby urosną, sosna urośnie, a skracam jej przyrosty co roku i widzę, że robi się gęstsza, "puchata". Po prawej brzozy, które uwielbiam Dużo ich, ile tylko się zmieści

Plan bardzo mi się podoba . A co będzie pod brzozami?
Może jak zbudują to i firmę ogrodniczą zatrudnią i posadzą coś wysokiego od swojej strony.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies