Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Anda 10:15, 02 maj 2019

Widoki leśne rzeczywiście alarmujące. To przecież dopiero maj.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
eVka 10:18, 02 maj 2019

malinia napisał(a)

Ewa zawsze możesz zostać moją siostrą ;D

O mamo! Ehehehe kochana jesteś! Możesz zostać moją siostrą ogrodową
Sima 10:24, 02 maj 2019

Nie tylko leśne - u mnie w ogrodzie jest gliniasta ziemia i pod koniec kwietnia była spękana jak w sierpniu po długiej suszy. Powoli zmieniam nasadzenia pod kątem wymogów wodnych np. rezygnuje z wrzosów na rzecz lawend, wybieram brzozy etc. Planuje zrobić kilka wgłębnikow z kastr budowlanych na wodę deszczowa tak by łapać jej jak najwięcej dla rosnących obok roślin cieniolubnych i zwierzaków Susze są okropne - ale ciepełko jak narazie miłe
eVka 10:26, 02 maj 2019

Rejzi napisał(a)
Przyszłam podglądnąć a tu takie śliczne zmiany Najbardziej podoba mi się widok wokół tarasu, z tymi grabami jest przepięknie

Bardzo Ci dziękuję Super, że również Ci się podoba ten zakątek. To był świetny pomysł, żeby zlikwidować stare zadaszenie i wyciąć brzydkie tuje Brabanty. Otworzyła się fajna perspektywa na ogród
eVka 10:43, 02 maj 2019

Anda napisał(a)
Widoki leśne rzeczywiście alarmujące. To przecież dopiero maj.

Jeszcze czegoś takiego tutaj nie widziałam A jeździmy 8 rok.
eVka 10:45, 02 maj 2019

Sima napisał(a)
Nie tylko leśne - u mnie w ogrodzie jest gliniasta ziemia i pod koniec kwietnia była spękana jak w sierpniu po długiej suszy. Powoli zmieniam nasadzenia pod kątem wymogów wodnych np. rezygnuje z wrzosów na rzecz lawend, wybieram brzozy etc. Planuje zrobić kilka wgłębnikow z kastr budowlanych na wodę deszczowa tak by łapać jej jak najwięcej dla rosnących obok roślin cieniolubnych i zwierzaków Susze są okropne - ale ciepełko jak narazie miłe

Tak, trzeba dostosowywać nasadzenia do klimatu. Też będę inwestować w system zbierania deszczówki. Ciągle się zastanawiam jakie pojemniki wybrać.

We Wrocławiu to i tam maj łaskawy, sporo opadów było ostatnio.
eVka 10:58, 02 maj 2019

Haniu, zbiorniczki na wodę z kastr budowlanych to dobry pomysł, można z nich poidełka dla ptaków zrobić i na szybkie podlewanie pobliskich roślin. Masz jakieś inspiracje?
Sima 11:17, 02 maj 2019

effka napisał(a)
Haniu, zbiorniczki na wodę z kastr budowlanych to dobry pomysł, można z nich poidełka dla ptaków zrobić i na szybkie podlewanie pobliskich roślin. Masz jakieś inspiracje?

Mam sporo - skarbnica wiedzy jest u ludzi co hodują paprocie, często stosują takie microoczka. Ja mam już przygotowane 4 kastry i rośliny do nich. Słonecznice (rybki na komary) też mam. Teraz tylko muszę to wszystko wkopać
Wieczorem podrzucę linki.
eVka 11:33, 02 maj 2019

Sima napisał(a)

Mam sporo - skarbnica wiedzy jest u ludzi co hodują paprocie, często stosują takie microoczka. Ja mam już przygotowane 4 kastry i rośliny do nich. Słonecznice (rybki na komary) też mam. Teraz tylko muszę to wszystko wkopać
Wieczorem podrzucę linki.

Extra! Czekam.Na linki, już się zapaliłam do tego pomysłu dziękuję
kaz742011 14:24, 02 maj 2019

effka napisał(a)

Oj nie nie, to był żart, niestety nie mogę obsadzać sąsiedniej działki bo kiedyś moja siostra ją sprzeda. Nie mieszka w PL i nie będzie się na niej budować, a szkoda. Na razie mamy tam warzywnik i pas miskantów Giganteusów.
Z tą dojrzałą ogrodniczką to przesada bo zaledwie dwa lata grzebię w ziemi ale bardzo dziękuję

Nie ma za co. W końcu to samiutka prawda z tą ogrodniczką. Niektórzy przez całe życie nie mogą się nauczyć, a Ty w dwa lata takie spektakularne efekty osiągnęłaś.