Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Słoneczny Ogród

Słoneczny Ogród

bql3 21:40, 04 maj 2019

Daria
właśnie przeczytałem u Ciebie że nie wiesz jaki to klonik masz w posiadaniu
.... gdy nie masz etykiety lub pełnej nazwy w języku łacińskim to moja rada jest taka - aby wykonać fotki naszego klona na wiosnę... latem... a następnie jesienią, bo uwierz mi bardzo ciężko jest z jednego zdjęcia określić nazwę klona i zdefiniować odmianę czy też mieć stu procentową pewność.
Tu niestety aby wykluczyć jakąkolwiek pomyłkę wymaga to czasu potrzebnego na obserwacji z wybarwienia się liści takiego klona w poszczególnych porach roku i skonfrontowanie ich z materiałem porównawczym (np. w internecie).
Ostatnio Agnieszka na swoim wątku JURAJSKI OGRÓD miała podobny problem z zakupionym przez siebie klonem - polecam zajrzyj tam do Niej i poczytaj , poniżej podaję link

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2954-jurajski-ogrod?page=1077

gorąco pozdrawiam
Jan
SlonecznyOgrod 21:41, 04 maj 2019

Kolorowo na skalniaku

SlonecznyOgrod 21:43, 04 maj 2019

bql3 napisał(a)
Daria
właśnie przeczytałem u Ciebie że nie wiesz jaki to klonik masz w posiadaniu
.... gdy nie masz etykiety lub pełnej nazwy w języku łacińskim to moja rada jest taka - aby wykonać fotki naszego klona na wiosnę... latem... a następnie jesienią, bo uwierz mi bardzo ciężko jest z jednego zdjęcia określić nazwę klona i zdefiniować odmianę czy też mieć stu procentową pewność.
Tu niestety aby wykluczyć jakąkolwiek pomyłkę wymaga to czasu potrzebnego na obserwacji z wybarwienia się liści takiego klona w poszczególnych porach roku i skonfrontowanie ich z materiałem porównawczym (np. w internecie).
Ostatnio Agnieszka na swoim wątku JURAJSKI OGRÓD miała podobny problem z zakupionym przez siebie klonem - polecam zajrzyj tam do Niej i poczytaj , poniżej podaję link

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2954-jurajski-ogrod?page=1077

gorąco pozdrawiam
Jan

Byłam. Dziękuję.
Ja pierniczę!!!
eVka 21:46, 04 maj 2019

Daria, ale Ci wszystko fajnie porosło i zieloniutki trawnik. Robisz coraz ładniejsze zdjęcia
SlonecznyOgrod 21:48, 04 maj 2019

Widok spod krzywej brzozy.
Tu wiążę wielkie nadzieje... tu na tej "rabacie pod krzywą brzozą" w tym roku pokombinowałam, dosadziłam rodków i coś późniejszego ale też pod kolor i czekam , mam nadzieję, że to miejsce ożyje.

SlonecznyOgrod 21:52, 04 maj 2019

Moje kochane Brunerry
Widać różnicę w wielkości moja najstarsza i pokrzywdzona to ta w środku Jack Frost

AleksanderG.

SlonecznyOgrod 21:55, 04 maj 2019

effka napisał(a)
Daria, ale Ci wszystko fajnie porosło i zieloniutki trawnik. Robisz coraz ładniejsze zdjęcia

Wszystko potrzebowało wody z nieba, rośliny piły i od razu już w deszczu lepiej wyglądały szczególnie trawnik, on był spragniony najbardziej.
Taka wiosna cieszy
SlonecznyOgrod 22:00, 04 maj 2019

Dąbrówka na obwódce kwitnie.

SlonecznyOgrod 22:05, 04 maj 2019

Przyłapałam i już wiem co mi rozgrzebuje spróchniały obornik na rabatach to kosy i sroki

No to jak ptaki to jeszcze pokażę grzeczne kopciuszki i makolągwy.

SlonecznyOgrod 22:08, 04 maj 2019

Znajdźmy razem Dudka