Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Doświadczalnia bylinowo-różana 13:57, 10 lip 2017

Do góry
mrokasia napisał(a)

Oooo, super podpowiedź, bo moja szałwia Ostfriesland kompletnie wyległa w tym roku. Nie obraziłabym się , gdyby była niższa i bardziej zwarta . Kiedy tę szałwię dokładne ciachnąć? Zanim utworzy kwiatostany?

To już chyba najlepiej wypróbować samemu U siebie dam roślinie zakwitnąć w całości, a chwilę później przytnę jej przednią część. Gdy przednia część będzie kwitła ponownie, przytnę jej tylną część. Taki mam plan Zobaczymy, co z tego mi wyjdzie
Jest jeszcze inne cięcie, które robi się w maju. Ścina się całą roślinę zanim wytworzy kwiatostany. Przez to kwitnienie jest co prawda później, ale roślina ma być dzięki temu bardziej zwarta i stabilniejsza. Wypróbowałam na mojej kocimiętkę, tej wyższej, ale jakoś super stabilna po tym cięciu nie była.
Doświadczalnia bylinowo-różana 13:45, 10 lip 2017

Do góry
Anda napisał(a)

Szałwie i kocimiętki też tak można przycinać i tak będę robić w przyszłym roku

Oooo, super podpowiedź, bo moja szałwia Ostfriesland kompletnie wyległa w tym roku. Nie obraziłabym się , gdyby była niższa i bardziej zwarta . Kiedy tę szałwię dokładne ciachnąć? Zanim utworzy kwiatostany?
Przerwa na kawę... 10:46, 10 lip 2017

Do góry
Flower1 napisał(a)
Ale cudna. Obok szałwia?
Madzia ładna jest ale czterech liter nie urywa mówiąc szczerze. Kwiat owszem uroczy ale cały krzaczek już absolutnie nie a to rabata frontowa. Bardzo ciężko zniosła zimę i potem wiosenne przymrozki. Ma dwie (raptem) łodygi i jeden kwiat. Coś tam od dołu jeszcze odbija. Kwiat liczyłam, że będzie bardziej taki postrzępiony na brzegach. Nie jest. Zobaczymy co dalej.

Obok jest kocimiętka, taka z tych niskich kopiastych
Przerwa na kawę... 10:21, 10 lip 2017

Do góry
inka74 napisał(a)
W końcu panna zakwitła - Souvenir de Baden Baden

a z nią lilie i przetaczniki

Ale cudna. Obok szałwia?
Ogrodowe szaleństwo ... 21:29, 09 lip 2017

Do góry
Radziu roślina o którą pytałam na str 113 lub 114 to nie szałwia jak podejrzewaliśmy a ogórecznik. Zdjęcie wkleję później bo z telefonu nie mam takiej możliwości.
Doświadczalnia bylinowo-różana 20:40, 09 lip 2017
Do góry
Anda napisał(a)

Takie ciecia stopniowane sprawdzają sie też u innych bylin, np. przywrotnika, kocimiętki i pewnie też szałwii, ale jeszcze tego nie wypróbowałam.
Ostatnio bardzo się dziwiłam, czemu ta moja szałwia (mam jej dużo w ogrodzie) taka słaba po cięciu, nic nie wypuszcza. Wszędzie dziury w rabatach, bo szałwii brak. Potem zobaczyłam nowe odrosty i się ucieszyłam, że wreszcie ruszyła. Wczoraj patrzę, odrostów nie ma. Wszystko wszamały ślimaki Tak się wkurzylam, że całe opakowanie niebieskich granulek w rabatach rozsypałam. Niech je w końcu szlag trafi. Ożanki za to, której mam za dużo, nie ruszają.

kiedys Monty pokazywał w swoim programie takie cięcie ...floksy i pysznogłowki tez tak mozna ...i ze końcem maja ..w czerwcu takie ciecie trzeba zrobić ...w tym roku nie robiłam ...bo zapomniałam ...ale moze za rok floksy tak powinnam pociąć?

mnie tez ślimaki szałwie wpieprzyły ...o jeżówkach nie wspomnę ...granulek nasypałam ....choc w tym roku nie widze tyle slimaków co rok temu ...to straty widze jakby wieksze

Andziu ..kiedy Hortulus zaplanowałaś? nie bede tam bo zadeleko ale pytam z ciekawości bo licze na fotki ..raz tylko tam bylam ..... i warto odświezyc pamięc
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 18:28, 09 lip 2017

Do góry
Ogród nawet bez kwitnących róż nadal mi się podoba.
Dużo zieleni, ale tez widać i fiolet (lawenda, szałwia, czosnki główkowate), trochę różu (jeżówki, kentrantus), biel (hortensje, gipsowka i kolejne jeżówki)...

Doświadczalnia bylinowo-różana 12:52, 09 lip 2017

Do góry
inka74 napisał(a)
Zaciekawiłaś mnie tym cięciem rozchodnika. Muszę poczytać. Moje się rozkładały na boki te, które na wiosnę dzieliłam czy przesadzałam. Zobaczę w tym roku jak się zachowają. Ruszałam je na jesieni. Inna sprawa, że te rozchodniki teraz u ciebie tak nierealnie wyglądają. Kosmicznie. Jakby z 2 różnych roślin się składały. Efekt powala.

Foty jak zwykle klimatyczne. Powtarzam się

Takie ciecia stopniowane sprawdzają sie też u innych bylin, np. przywrotnika, kocimiętki i pewnie też szałwii, ale jeszcze tego nie wypróbowałam.
Ostatnio bardzo się dziwiłam, czemu ta moja szałwia (mam jej dużo w ogrodzie) taka słaba po cięciu, nic nie wypuszcza. Wszędzie dziury w rabatach, bo szałwii brak. Potem zobaczyłam nowe odrosty i się ucieszyłam, że wreszcie ruszyła. Wczoraj patrzę, odrostów nie ma. Wszystko wszamały ślimaki Tak się wkurzylam, że całe opakowanie niebieskich granulek w rabatach rozsypałam. Niech je w końcu szlag trafi. Ożanki za to, której mam za dużo, nie ruszają.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:42, 09 lip 2017

Do góry

Witam
Powyżej umieściłam plan mojej kolistej rabaty. Rabata ma ok.12m średnicy i jak widać jest podzielona ścieżką żwirową prowadzącą do altany-to ten sześciokąt. Rosną tam derenie kousa. Mają być kulki z żywotników Woodwardii i Danica,grupy hortensji. Mój pomysł na dalsze nasadzenia to trawy typu sesleria jesienna,hakonechloa. Chciałabym też byliny takie jak szałwia Deep blue,rozchodniki. Nie wiem jak to wszystko ułożyć na tej rabacie. Chciałam żeby to były duże plamy roślin a w nich te kulki. Może komuś wpadnie jakiś pomysł do głowy. Chcę żeby to spójnie wyglądało i nie stworzył się bałagan. Mam też jeszcze sporo imperaty Red Baron.
Ogród Małej Mi 2017 22:44, 08 lip 2017

Do góry
Kasya napisał(a)

kocham ta roze ! ty chyba tez

Ja też.. jedna z najlepszych jakie mam, przynajmniej na razie. Dziś podlewałam storczyki i gapiłam się za okno... są cudne, jutro może zrobię fotę

I moje tegoroczne lilie.. nieliczne co zakwitły są karłowate.. obraziłam się na lilie .. na liliowce też (te co mają pąki to paki gniją..co to może być????)

PS. Szałwia to ta miniaturowa od Fineczki... wysokość lilii powala... jest Mała Mi i są Lilie Mi

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:14, 08 lip 2017

Do góry
Toszka napisał(a)
Lato, a może kilka trzmielin na pniu, niżej szałwia, jeżówki, stipa, carexy, a obwódka z bukszpanu. Zimą będzie bukszpan, trzmieliny i carexy.

Toszka dziekuje za szybką odpowiedz, zmieniłam trochę opis. Trzmieliny na pniu niestety trochę kosztują, a mam długość 22m.
Co można dostadzić np. do Trzmieliny? Czy z tyłu szałwia bedzie pasować?
Podoba mi się kompozycja Tawuła-Szałwia, ale chciałabym aby też było tam coś zimą.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:58, 08 lip 2017

Do góry
Lato, a może kilka trzmielin na pniu, niżej szałwia, jeżówki, stipa, carexy, a obwódka z bukszpanu. Zimą będzie bukszpan, trzmieliny i carexy.
Ogrodowy song 13:55, 08 lip 2017

Do góry
Agnieszko, da się polubić kiedyś nie byłam za różami.

Olu, trafne spostrzeżenie dot. parkowych jako dodatek u mnie sesleria, szałwia i jeszcze chętnie bym coś dołożyła.
Pięknie to mam wtedy, jak trawnik jest w formie..bo taki przesuszony to psuje wszystko.

Iwonka, tak, ominęły mnie i to na wielkie szczęście. Niedaleko mnie działo się.

Lavender Ice Twoją ulubienicą..?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:35, 08 lip 2017

Do góry
Witam ponowie!
Może poradzicie mi coś tym razem?
Mam wzdłuż wjazdu 22m długości, rabatę szer. 1,20cm, posadzony jest bluszcz, aby zasłonił ścianę (będę robić konstrukcję dla niego). Stanowisko słoneczne do godz. 15.
Mam dwa pomysły, wolę pomysł nr 2:
1. Tawuła Japońska Goldmound, na przemian z Szałwią Omszoną w kolorze granatowym. Szałwia ma rosnąć w drugim rzędzie.
Pytanie podstawowe jaką wybrać szałwię, aby była wyższa od Tawuły i się nie przewracała tylko robiła zwarte kępy?
2. Opcja zimozielona: Trzmielina Fortune'a 'Sunspot' lub Emerald 'n' Gold i strzyc w kule. Co można dosadzić z tyłu za Trzmieliną, aby był kontrast tak jak Tawuła-Szałwia?
Rabata jest do wypielenia, Budleja do przesadzenia.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 19:49, 07 lip 2017

Do góry
Kasiu mam ją od zeszłej jesieni- nie ciełam jej...cóż...nawet mi to do głowy nie przyszło

Johanka czytałam o Twoich przygodach i nic nie poradzę- nadal mi się gęba cieszy

Dominika z zakupów w tym roku zostały mi już chyba tylko kulki. I może szałwia. No i na pewno czosnki główkowate i inne cebulki. I chyba wsio

Asiu ja już niczego w tym sezonie nie ruszę. Tę choine zadołuję i będzie czekać do wiosny. Przy tych rabatach, które już są mam pełne ręce roboty. Nie mam ciśnienia. Półka czeka na wrzesień, kulkowo na dniach i tyle. Okularową zasypać korą i pilnować żeby nie zarosło. Tyle i aż tyle.
Ogródek frontowy 17:06, 07 lip 2017

Do góry
Szałwia robi wrażenie i z daleka i z bliska! Cudna jest!
Ogródek frontowy 01:02, 07 lip 2017

Do góry
Ładniutko (to za mało powiedziane)
Ależ ta szałwia piękna
Pozdrawiam
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 19:58, 06 lip 2017

Do góry
Szałwia Deep Blue jeszcze ciągnie,ale zetnę przed urlopem.Może zaskoczy mnie po powrocie?

Gracki tłuścieją w szpalerze.

Frontowa w bliższej perspektywie...

Jeżówki przytulone do Hemlen

I z dalsza...

I....ostatni Krzysiek.

Jak tak spojrzałam na te zdjęcia...to jakoś tak jakby lepiej niż w rzeczywistości. Ech ten fotoszop

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies