Podziękuję zbiorowo Dziewczynki za uznanie dla aniołów, te akurat dla przyjaciółki na jej prośbę pamiętajcie, ze to decoupage i wykorzystuję papier ryżowy z nadrukiem, o taki:
Resztę podmalowuję, uzupełniam, wypełniam, dekoruję itp
a sposób wykonania opisałam tu: https://www.ogrodowisko.pl/watek/11399-grzebiuszka-ziemna?page=176#post_5
Mirko tak w Japonii, prywatny udostępniony do zwiedzania (jakby kiedyś ktoś wybierał się do Japonii ) szukałam informacji o tym ogrodzie wykorzystując translator ale nic konkretnego nie znalazłam poza zachwytami odwiedzających zapachami i dużej różnicy wysokości, rozumiem, że jest kilka poziomów tego ogrodu. Jak kliknąć w ich ikonkę i potem w Playlisty są jeszcze tematyczne filmy, mnie zauroczył OHCHID z tematem orchidei, Dahlia i Kyoto
Zaczyna więc pokazywać wrzesień w moim ogrodzie. Wiem, że dla wielu osób jesień to jeden z najgorszych okresów w ogrodzie, ale ja lubię każda porę roku. Nawet zima jest piękna. Może nie w takim wydaniu jak teraz. Wolałabym więcej słońca, ale cóż. Woda też jest potrzebna.
Dzisiaj mimo pochmurnej pogody było bardzo ciepło. Z przyjemnością pospacerowałam po ogrodzie.
Mam wrażenie, że niedługo już rozpoczną się ogrodowe prace.
Wyszłam dziś do ogrodu ściąć trawy i nieco posprzątać. Małż w tym czasie pozbierał ziemię z kretowisk, wyszło tego 6 taczek. Także ten... kret pewnie dobrze się ma na maszym wikcie. Poza tym nornice zryły trawnik, ale to pewnie szybko pozarasta. W zeszłym roku, gdy tylko trawa ruszyła, to ślady tuneli od razu poznikały.
Z gorszych wiadomości jest jeszcze taka, że chwasty mają się znakomicie.
Niektóre nawet cieszą...
A nie myślałaś o posadzeniu w pobliżu obwódki żurawek? Mam od wieeeeelu lat i jestem z nich bardzo zadowolona.
Roślina bezproblemowa (tylko co ok. 3 lata trzeba ją odmłodzić), zdrowa, zimozielona, łatwa do samodzielnego rozmnożenia.
W pełnej gamie kolorów: od żółci po czerń.
Odmiana np. 'Forever Red' - czerwone listki cały rok.
* rzeczywiście pod chmurką bardzo wcześnie zaczynają owocować;
* pomidory są średniej wielkości;
* podając 'Betaluxy' mojej 85-letniej Mamie, skórkę musiałam jednak parzyć;
* rosną zdrowo i bardzo długo owocują (krzaczki likwidowałam pod koniec października - tylko z rozsądku).
I zmobilizowałam się do odnowienia rabaty dereniowej. Otóż rabata ta po ponad 10 latach wymaga odświeżenia.
Wykopuję derenie, odmładzam i posadzę na nowo. Już nie tak gęsto. W glebie jest dużo pędów jeżyn, które inwazyjnie wchodzą znad skarpy - wszystko muszę / chcę dokładnie oczyścić. Wykopałam 4 derenie, jeszcze 5 mi zostało.
Najlepiej przyrastają u mnie odmiany pełne, ale one są jak dla mnie ciężkie w odbiorze (chociaż pojedyncze kwiaty z domieszką zieleni, żółci czy pomarańczu potrafią być naprawdę urodziwe). Lubię je oglądać z daleka, z tarasu, tworzą mocne jasne plamy na rabacie. Thalia ma zupełnie inną urodę i podejrzewam, że nawet w dużej grupie wygląda delikatnie.
Zachciało mi się już takich widoków
Ja tylko widzialam połączenie miskant i hortensja stąd moje wątpliwości
Jakoś nie mogę znalesc chwili czasu żeby zacząć coś rysować i zeby jakis plan ulozyc na przesadzanie roślin a tu za niedługo wiosną i trzeba będzie działać z przesadzaniem
Edit:
Udało się dzisiaj posadzić poziomki Yellow Wonder
chodź się spóźniłam względem kalendarza księżycowego ale mam nadzieję że i tak będą dobrze owocować