Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Madżenka"

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 00:14, 20 paź 2012

Do góry
Ależ ładnie te cisy pod murem wyglądają!
Ja też mam południową dzialkę, wjazd i przeszklenia od strony południa i drogi. Wcale nie narzekam.
Ogrodnik Mimo Woli cd 00:08, 20 paź 2012

Do góry
asc napisał(a)
Kochaniutkie.... odpowiem Wam jutro, albo później... ale jeszcze chwilkę muszę powalczyć... troszkę sie w dzień zasiedziałam na Forum.... A moje klony wolą też siedzieć w ogrodzie I wcale się im nie dziwię... ale miło mi że troszkę ruchu narobiłyście... dzięki temu psychicznie czuję sie o tyle lepiej , że nie gadam sam do siebie.. wystarczy mi ta przypadłość w pracy.. ale muszę odpowiedzieć Marzence... bo to taki szybki typ.. pomyśli i zrobi... (skąd to znam )
Z tego co pamiętam to perowskia , tak jak i lawenda .. jest krzewem... a krzewów już się nie przycina, by się uśpiły W myśl tej zasady ja swojej nie tnę... dopiero wiosną..... mam wysoką... i się pokłada ... wiatr zrobił resztę (część wyłamał)... ale zostawiam... poza tym z tych pozostawionych nasionek się wysiewa Kupiłam niską i posadziłam przy różach.... testuję czy faktycznie będzie niska

O cięcie najlepiej zapytać Danusie ,albo innych większych autorytetów...
Sama dziś szukałam info na internecie, czy teraz mogę przesadzić ketmię-hibiskusa.. piszą że lepiej wiosną.. ale chyba przesadzę jutro... Rośnie w kąciku gdzie ciepło i zacisznie..... to samo uwielbiają mączliki.... nie można siąść na ławce bo zaraz obsiadają i mnie... pryskanie niczym nie pomaga, żółte tablice też.. wniosę sobie to dziadostwo do domu.... I mój hibiskus może wcale nie przemarzać ,tylko głupie mączliki mogą go załatwiać... bo co roku one są... ot i taki dylemat...

Dziękuję ślicznie, ze odpowiedziałaś bo jutro bym obcięła
Oczywiście cięcie korygujące zrobię wiosną zgodnie z zaleceniami nad drugim oczkiem, ale mi ją wiatry i snieg połamią więc moźe ciut ?
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:44, 19 paź 2012

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Aniu, niebieskościom dobrze u Ciebie Perowskię mam m.in. na uwadze

Anula a czy jesienią mogę ciachnąć perowskię? Przekwitła, nie ten teges już wygląda i na dodatek od wiatrów zaczyna mi się wygonać.... Można ją na 20-30 cm przyciąć jesienią???
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 22:42, 19 paź 2012

Do góry
Ojej Sebek krety??? A skąd się te czorty biorą??? A czy one lubią obwódki granitowe czy nic sobie z tego nie robią???
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:39, 19 paź 2012

Do góry
ana_art napisał(a)
Marzenko, ale trawy wiosna się zetnie, zanim zaczną wychodzic będzie łyso... w planach miały być takie kwadraty-prostokąty wokół każdej wiśnii z nich mialy wychodzić trawy, jak u Ciebie lawenda

To późno ścinaj trawy mi się te poczochrańce baaardzo podobają. Może takie sobie posadze w pewne upatrzone miejsce
Rododendronowy ogród II. 22:34, 19 paź 2012

Do góry
U mni też dzisiaj grzybkowo. M nazbierał Już zjedliśmy zapiekankę z grzybkami i 10 słoiczkow zrobił a ja niedobra nawet 1 zdjęcia nie zrobiłam...
Mój ogródek pod Gdańskiem 22:33, 19 paź 2012

Do góry
Pozdrawiam i życzę pięknego słońca w weekend
Boćkowe perypetie ogrodkowe 22:31, 19 paź 2012

Do góry
Magnolio czosnki finkowe to czosnek główkowaty.
http://cebule-kwiatowe.pl/allium-shearocephalon-czosnek-glowkowaty-10-szt-i189-k87.html

Czy dobrym pomysłem jest ich posadzenie za lawendą?
Ania i róże i cała reszta :) 22:28, 19 paź 2012

Do góry
Będę podglądąć Twoje róże na nowej rabacie bo jestem ich bardzo ciekawa
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:24, 19 paź 2012

Do góry
ana_art napisał(a)
miałam pokazać to co robię przy biurze. Teren do ogarnięcia jest bardzo duży bo prawie hektar, trwają jeszcze prace wyrównawcze bo budynek jest świeżo oddany. W trzech klombach przed budynkiem są wiśnie, wokół nich posadziłam trawy (w jednym cos mi przywiędły) i tulipany, będą jeszcze obwódki. Tylko wacham się jeszcze czy z cisa czy bukszpanu...

Ania powiem Ci, że oniemialam!! Niesamowicie te wiśnie z trawami wyglądają!! A donice z nasadzeniami rewelacja!!!!
O budynku nie wspominam bo imponujący i logo niesamowicie mi się podoba!!!
Miodzio!!!!
Ja bym nie sadziła juz nic pod wiśniami, tylko takie rozczuchrane trawy. Do takiego nowoczesnego budynku będzie meganowocześnie!
Ogródkowy chaos u monitki 22:19, 19 paź 2012

Do góry
Moniko piekna rabata brzozowa powstaje!
A propos kory nie zamawiasz z dostawą do domu?? Ja też targałam na początku z ogrodniczego. Teraz zamiawiam na allegro zdecydowanie taniej, min 50 workow, które znika na rabatach nie wiadomo kiedy ...
Pszczelarnia 22:15, 19 paź 2012

Do góry
Konstancja30 napisał(a)
Madżenka drabina i zdobywanie przestworzy to pikuś ... czy Ty czytałaś ... Ewa zamierza się na piłę ... taką groźną ... spalinową ... ło matko ...

Czytałam i wyobraziłam sobie jak Ewa odpali tę piłę i śilnik ją porwie w przestworza.... Jak świtło helikoptera
Ogród w Tarnowie 22:14, 19 paź 2012

Do góry
Bajka
Ogród w Tarnowie 22:14, 19 paź 2012

Do góry
Bajka
Lecę w kulki... 22:06, 19 paź 2012

Do góry
Aniuja się nie zorientowałm, że Ten ceglasty budynek to Twój dom w poprzednim wcieleniu
Mimo, że śledzę Twój wątek od drugiego dnia to zapomniałam, że kiedyś tak u cIebie było
Co z drzewami w przyszłości? 21:43, 19 paź 2012

Do góry
Promujmy drzewa liściaste w Polsce. Czy pamiętamy jak wyglądają nasze lasy? Przeważnie są liściaste lub mieszane. Czy jest piękniejszy widok niź las liściasty jesienią, pomieszany z sosnami lub świerkami?
Chrońmy nasze ogrody przed nasadzeniami składającymi się wyłącznie z żywopłotów tujowych. Nie mam nic przeciwko tujom pod warunkiem, źe nie są to jedyne drzewa w ogrodzie...
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 21:18, 19 paź 2012

Do góry
Kasiu znajdź miejsce dla brzozy To takie magiczne drzewo, które obejmujemy i jesteśmy szczęśliwi
niech M posadzi kultową doorenbos

Wg wikipedi przeczytaj całe
Wg wierzeń Słowian zasadzona przy grobie brzoza miała chronić przed duchami, wg chrześcijan podobny cel miał spełniać krzyż brzozowy. Słowianie, którzy grzebali zmarłych nogami na wschód, sadzili ją zawsze od strony północnej grobu. Przypisywano jej magiczne działanie – z jej pomocą można było pozbyć się wycieńczenia i dreszczy[9].
Gałązek brzozowych używano na wianki i do zdobienia domów w czasie Zielonych Świątek, na palmy w czasie Niedzieli Palmowej by budzić nimi śpiochów, oraz w śmigus do smagania dziewcząt[9].
Wg współczesnych radiestetów brzoza ma pozytywną energię i dotykanie jej i przebywanie w bliskim jej sąsiedztwie jest korzystne. Wg horoskopów urodzeni w znaku brzozy (24 czerwca) są pracowici, zgodni, oszczędni, skromni i wierni w przyjaźni, pozbawieni są niestety słuchu muzycznego[9].
U starożytnych Rzymian brzoza symbolizowała m.in. władzę. Stąd właśnie pęk brzozowych rózg związanych rzemieniem – "fasces" – był oznaką władzy liktorskiej. Gałązek brzozowych używano też podczas uroczystości wprowadzania na urząd nowych konsulów[5].
Brzoza symbolizuje miłość, małżeństwo, wesele, rodzinę i czystość. Rzymianie z gałązek brzozy sporządzali pochodnie weselne, których ogień miał przynosić szczęście nowożeńcom[5].
Brzoza była atrybutem skandynawskiej bogini małżeństwa i rodziny Frigg[5].
Brzoza stanowiła również amulet chroniący przed czarami. Dlatego też kołyski wykonywano najchętniej z drewna brzozowego, aby strzegło noworodka przed rzuconym urokiem[5].
Pszczelarnia 21:14, 19 paź 2012

Do góry
Madżenka drabina i zdobywanie przestworzy to pikuś ... czy Ty czytałaś ... Ewa zamierza się na piłę ... taką groźną ... spalinową ... ło matko ...
Kiedyś będzie tu pięknie ... 21:13, 19 paź 2012

Do góry
kasik778 napisał(a)
marzenko co to tam te parę cebulek w ogóle to dziwna sprawa jest zawsze z cebulkami, na jesień człowiek dokupuje jakieś obłędne ilości, snując marzenia jak to pięknie będzie wiosną, a potem na wiosnę jakoś wciąż się wydaje, że jednak coś mało tych cebulek

No ale u mnie jeśli jakaś plaga zimowa ich nie dobije będzie wystarczająca ilość tulipanów obiecuję
Na oko szacuję, źe wreszcie będa łany
Pszczelarnia 21:11, 19 paź 2012

Do góry
Ewuś my Cie za stateczną kobietkę mialyśmy a Ty szalona jesteś!!! Po drabinach i dachach skaczesz!!!
Kilof już komentowałam
To Ty lepiej ten temperament spożytkuj na negocjacje z sąsiadem aby pomysły Danusi zrealizowac
Urzekło mnie zdjęcie miłorzębu z bordowymi żurawkami będę kopiować
Żywopłot cisowy rewelacja!!!!
Szpaler dereniowy juź zachwyca!!!!
A miejsce dla rózy pnącej i stożków przed drzwiami znajdziesz?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies