Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

AniaDS 12:25, 19 paź 2012

KasiaWB napisał(a)

Skołatane nerwy uspokój, weekend się zbliża.

Dzięki Ula, ale niestety weekend baaardzo męczący - mam specjalistyczne szkolenie od piątku do niedzieli :/

To niech poleci gładko Kasiu
kasik778 21:12, 19 paź 2012

KasiaWB napisał(a)

Dzięki Ula, ale niestety weekend baaardzo męczący - mam specjalistyczne szkolenie od piątku do niedzieli :/

ja miałam niedawno szkolenie całoweekendowe, ale na szczęście w ten weekend mogę tylko wypoczywać (jeśli to w ogóle możliwe z małym szkrabem) pogoda ma być piękna więc czekam z niecierpliwością
Madzenka 21:18, 19 paź 2012

Kasiu znajdź miejsce dla brzozy To takie magiczne drzewo, które obejmujemy i jesteśmy szczęśliwi
niech M posadzi kultową doorenbos

Wg wikipedi przeczytaj całe
Wg wierzeń Słowian zasadzona przy grobie brzoza miała chronić przed duchami, wg chrześcijan podobny cel miał spełniać krzyż brzozowy. Słowianie, którzy grzebali zmarłych nogami na wschód, sadzili ją zawsze od strony północnej grobu. Przypisywano jej magiczne działanie – z jej pomocą można było pozbyć się wycieńczenia i dreszczy[9].
Gałązek brzozowych używano na wianki i do zdobienia domów w czasie Zielonych Świątek, na palmy w czasie Niedzieli Palmowej by budzić nimi śpiochów, oraz w śmigus do smagania dziewcząt[9].
Wg współczesnych radiestetów brzoza ma pozytywną energię i dotykanie jej i przebywanie w bliskim jej sąsiedztwie jest korzystne. Wg horoskopów urodzeni w znaku brzozy (24 czerwca) są pracowici, zgodni, oszczędni, skromni i wierni w przyjaźni, pozbawieni są niestety słuchu muzycznego[9].
U starożytnych Rzymian brzoza symbolizowała m.in. władzę. Stąd właśnie pęk brzozowych rózg związanych rzemieniem – "fasces" – był oznaką władzy liktorskiej. Gałązek brzozowych używano też podczas uroczystości wprowadzania na urząd nowych konsulów[5].
Brzoza symbolizuje miłość, małżeństwo, wesele, rodzinę i czystość. Rzymianie z gałązek brzozy sporządzali pochodnie weselne, których ogień miał przynosić szczęście nowożeńcom[5].
Brzoza była atrybutem skandynawskiej bogini małżeństwa i rodziny Frigg[5].
Brzoza stanowiła również amulet chroniący przed czarami. Dlatego też kołyski wykonywano najchętniej z drewna brzozowego, aby strzegło noworodka przed rzuconym urokiem[5].
KasiaWB 23:17, 19 paź 2012

Dzięki Marzenko już sobie kombinuję gdzie dać doorenbos
Buziaki!
KasiaWB 23:18, 19 paź 2012

AniaDS napisał(a)

To niech poleci gładko Kasiu

Nie jest łatwo wysiedzieć tyle godzin jak taka piękna pogoda za oknem i na działce można by było coś porobić
KasiaWB 23:20, 19 paź 2012

kasik778 napisał(a)

ja miałam niedawno szkolenie całoweekendowe, ale na szczęście w ten weekend mogę tylko wypoczywać (jeśli to w ogóle możliwe z małym szkrabem) pogoda ma być piękna więc czekam z niecierpliwością

Ja mam prawie wszystkie weekendy do grudnia zajęte ... ale sama tego chciałam :0....
Wykorzystuj weekend! podobno za tydzień .... ma sypnąć śniegiem??? ;(......
KasiaWB 23:36, 19 paź 2012

Jesień na działce

KasiaWB 23:49, 19 paź 2012

Drewutnia się zapełnia zwalniają nowe miejsce pod przyszły ogródek

w tym miejscu kiedyś będzie taras ))

A to widok z tarasu ) ten śmietnik na pierwszym planie właśnie sprzątamy

KasiaWB 00:00, 20 paź 2012

A oto pozyskane nowe miejsce wieeeelka góra chwastów usunięta. Były bardzo wysokie, pewnie się rozsiały... ale to nic, damy radę

trzeba ten teren przekopać i zniwelować....

Może w tym miejscu posadzę doorenbos ? to będzie narożnik tuż przy tarasie

a teraz widok od strony tego narożnika - uwaga dla osób o mocnych nerwach bo ....tu kiedyś będzie główna część ogrodu i przedogródek w jednym ) bo mamy działkę południową. Od elewacji domu do siatki będzie coś ok.7-8 metrów, szału nie ma, ale inaczej się nie dało. I ten cały pas ziemi chcialabym jeszcze w tym roku przekopać koparką, wypoziomować i pozostawić w tzw, ostrej skibie

KasiaWB 00:04, 20 paź 2012

Udało się trochę posprzątać na rabatkach i wzruszyć ziemię.
Ostatni raz w tym roku posadziłam nasturcję