Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowe wariacje 09:17, 24 sie 2023

Do góry
Działka prawie w Borach Tucholskich 09:16, 24 sie 2023

Do góry
Basia w rejonie mam kilka ale większość z cenami zapierającymi dech.

Sylwia najstarsza limka ma 270cm, alstromerie spokojnie zimują pod stroiszem to nowsze odmiany z tą możliwością

Hayes Starburst
Ogrodowe wariacje 09:14, 24 sie 2023

Do góry
Jeszcze kilka wspomnień

Boso przez ogródek 08:28, 24 sie 2023

Do góry
Po namyśle i wywiadach postawiłam na trociny, w rok się przekompostują i rzucę je na grządki. Chciałam użyć zrębki, ale nie mają ich w pobliskich tartakach, a na worki wychodzi drożej niż trociny. Kupiłam ich więcej i postawię do pryzmy kompostowej, dziś przyjadą i wyłożę już ścieżki koło truskawek. Mam przygotowane 2 grządki, truskawki już przesadziłam. Czy za wcześnie to nie wiem, zobaczę za rok.
Wczoraj położyłam agro na tych ścieżkach, ale chyba zdejmę i położę karton.

Wśród nowych truskawek rośnie gorczyca, to też mój eksperyment na poprawę gleby. Chciałam z sadzeniem truskawek poczekać dłużej, ale trochę się męczyły w tymczasowym podłożu.
Anna i Ogród 2 08:20, 24 sie 2023

Do góry
Makao napisał(a)
Hmm... Albo ja zacznę ciąć klona albo małż czereśnię bo na niego włazi Ciekawe kto wygra

Czereśnia
Anna i Ogród 2 08:17, 24 sie 2023

Do góry
Hmm... Albo ja zacznę ciąć klona albo małż czereśnię bo na niego włazi Ciekawe kto wygra
Wizytówka - Ogród Muszelki 01:44, 24 sie 2023

Do góry
Część warzywna ogrodu

Warzywnik składa się z dwóch części, które usytuowane są po wschodniej i zachodniej stronie domu (razem liczy 13 skrzyń oraz 30 donic z pomidorami i 10 z paprykami).

Strażnikiem warzywnika jest Amelek. Z poważnym pyszczkiem kilka razy dziennie robi obchód, zgrabnie krocząc po krawędziach skrzynek. Uwielbia również w nich przesiadywać i (o zgrozo) wylegiwać się

Warzywnik zachodni

Spełnianie marzeń - ogród czas start 23:13, 23 sie 2023

Do góry
Angelika95 napisał(a)
No dobra - szału nie ma, ale nikt nie powie, że nie ma różnicy.

Szałwie przycięte zbierają się do drugiego kwitnienia

Myślę, że w przyszłym roku możesz szmaragdom przyciąć czubki ok 10-15 cm nabiorą masy. Mam ok 100 szt - szmaragdów i ponad 200 brabantow i też od takich maluchów zaczynałam. Brabanty pod wpływem mokrego śniegu się nie wyginają, szmaragdy giętkie i potrafią się złamać.
W następnym wyrównać z najmniejszym.
Nie wiem kiedy je sądziłas nawiez je dolistne (nawóz rozpuścić i opryskać) nawozem jesiennym do Tui.
szpaler hortensjowy 23:10, 23 sie 2023

Do góry
Hej Kochani! Jestem nowa, przeglądam od jakiegoś czasu pomysły i postanowiłam się podpytać o radę Was. Ogród dopiero do założony, zakończona budowa domu w styczniu więc dopiero co wywalczyliśmy jakikolwiek trawnik (niestety byle jaki, ale dziecko ma gdzie biegać chociaż). Są tuje, niestety - stety, nie było wyjścia bo działka w centrum miasta i zabudowania wokolo starego typu więc mam sąsiadów mur w mur.
Ale do rzeczy. Na ten rok - muszę bo się uduszę wymarzyłam sobie szpaler hortensji bukietowych na długości ok 30m. Chciałabym uzyskać efekt jak na tej inspiracji. Wybrałam wstępnie limelight

Natomiast u mnie jest mini skarpa przed tujami, chce ją oraz miejsce przed skarpą ok 50cm gdzie będą hortki, wyłożyć agrowłókniną, na skarpie posadzić coś płożącego aby ładnie obrosło i nie kosić tego miejsca ( myśłałam o suchodrzewie, ale może macie lepsze pomysły)
Przed skarpą chce wybrać ziemie i usunąć darń tak aby osadzić ekoboardy a pózniej agrowłoknina, hortki i kora już tylko na tym płaskim terenie.

Foto skarpy i niżej plan sytuacyjny ogrodu. Na czerwono obrysowałam osadzenie ekoboardów, na niebiesko hortki, na żółto suchodrzew lub inne płożące.

Jak widzicie ten cały mój plan? Myśle tez o tym jak to miejsce bedzie się prezentowalo na wiosne/zime jak jednak hortek nie bedzie. Moze przed hortensjami posadzić cos jeszcze?
Z góry dziękuje za każdą podpowiedź
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 22:40, 23 sie 2023

Do góry
JoanNa napisał(a)
Witam, czy ktoś jest w stanie rozpoznać jakie to krzewy? Ten drobnolistny dorasta do około 60cm wysokości-jest zimozielony i ma zasuszone 'kwiatostany' .

To może być hebe tłustolistne. Mam podobne u siebie, przez kilka lat rosło w formie takiej kulki około 50 cm, aż pewnej zimy zmarzło i zostały mu tylo dwie gałązki.
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 22:26, 23 sie 2023

Do góry
Witam, czy ktoś jest w stanie rozpoznać jakie to krzewy? Ten drobnolistny dorasta do około 60cm wysokości-jest zimozielony i ma zasuszone 'kwiatostany' .

Drugi (z czerwonymi owocami) w aplikacji PlantNet podpowiada się jako wiciokrzew pomorski, ale jakoś nie mam przekonania..

jest to jakieś pnącze, które poprzerastało trzeci krzew-chyba krzewuszkę?? Widac juz tylko pozostałosci zasuszonych kwiatostanów.
Ogród Basi i Romka 22:22, 23 sie 2023

Do góry
Takiego maluszka dziś spotkałam w ogrodzie Wypatrzyłam dwa, ale jak wróciłam z telefonem to jeden zdążył się schować pod świerkiem ciekawa jestem jak duża to rodzinka, czy są tylko te dwa maluszki? A wieczorem ich mama spacerowała po ogrodzie ale sama
Spełnianie marzeń - ogród czas start 22:01, 23 sie 2023

Do góry
Angelika95 napisał(a)
W tym roku owoców nam nie brakuje

Cudo ^^ Ilu letnie są krzewy? Nawozisz je dodatkowo?
Spełnianie marzeń - ogród czas start 21:38, 23 sie 2023

Do góry
Niezawodna cukinia, co roku się udaje
Część kolekcji domowych
I szczepki oleandra

Anna i Ogród 2 20:40, 23 sie 2023

Do góry

Coś pięknego i to jeszcze przy ścieżce, bardzo mi się podoba
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 20:24, 23 sie 2023

Do góry
MartaCho napisał(a)
Śliczności!

Pink Pearl dla Ciebie
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 20:22, 23 sie 2023

Do góry
Makao napisał(a)
Ja też poproszę fotki z jakimś podpisem

2x Penhill Dark Minarch i Cafe au Lait Twist
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 20:12, 23 sie 2023

Do góry
antracyt napisał(a)
Nareszcie, nareszcie
Przy Twoich ilościach to prawdziwe bukieciory zamiast bukiecików można robić
To teraz dużo zdjęć z opisami i spostrzeżeniami poproszę

Wróciłam do domu po 12 dniach nieobecności i rwałam jak leci bez większych reflekcji, która dalia, jak się nazywa moje nie kwitną tak obficie jak Twoje.

Kilku zrobiłam fotki na krzaczku. Poprawię się od jutra
A poniżej Sebastian, Summit Festival, Milena Fleur,

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 19:45, 23 sie 2023

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)

No nareszcie!

Chciałam przekląć
przepiękne
Mój ogrodowy pamiętnik 19:34, 23 sie 2023

Do góry
Zakwitła ostatnia róża w donicy, która czeka na posadzenie a mianowicie angielka Gabriel Oak.
Komórka niestety nie ogarnia jej koloru .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies