Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 11:09, 16 lut 2024

ryska napisał(a)
Cieszą te zielone kły U nas też ciepło, pierwsze krokusy kwitną.
Zaczęłam wycinki powojników, żeby tego towarzystwa nie podeptać.

U mnie rosną tylko powojniki włoskie. Na szczęście nie są skomplikowane, jeśli chodzi o cięcie. Krokusy chyba nie lubią zimnej gliny, bo kwitnienie zaczynają stosunkowo późno. Teraz ledwie widać listki.
Nadmiar cebulowych na rabatach trochę przeszkadza w porządkach. Trzeba się nieźle nagimnastykować.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 11:15, 16 lut 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)
Już masz nawet jabłonie przycięte, szybko To sprzątanie ogarnęłaś. Ja z cięciem jeszcze nawet nie wystartowałam, a ten tydzień pogoda by była idealna, wcześniej ciągle lało. Rabaty mam z grubsza tylko w podwórku na dużym ledwie cztery małe i rów. Cała reszta czeka nadal.

Do ogarnięcia jeszcze daleka droga. Z listy prac wykreśliłam cięcie drzewek owocowych i 1/4 hortensji. Zostało cięcie krzewów (na tym mi trochę zejdzie). Wciąż jestem na etapie grubszych prac. Do właściwego uporządkowania rabat dojdzie pewnie gdzieś w marcu.
Dobrze, że jesienią przycięłam róże i wycięłam byliny. Dzisiaj zobaczyłam zbierającą się do kwitnienia forsycję.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Rojodziejowa 11:16, 16 lut 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Nadmiar cebulowych na rabatach trochę przeszkadza w porządkach. Trzeba się nieźle nagimnastykować.

No właśnie o tym gimnastykowaniu nie pomyślałam sadząc je na rabatach. Ile to się jeszcze człowiek nauczyć musi
Na przyszłość chyba trze będzie jakimiś kamyczkami oznaczyć miejsca, gdzie można nogę postawić Albo nie sadzić cebulowych

Forsycja już chce kwitnąć?
Gruszka_na_w... 11:21, 16 lut 2024

Rojodziejowa napisał(a)

No właśnie o tym gimnastykowaniu nie pomyślałam sadząc je na rabatach. Ile to się jeszcze człowiek nauczyć musi
Na przyszłość chyba trze będzie jakimiś kamyczkami oznaczyć miejsca, gdzie można nogę postawić Albo nie sadzić cebulowych

Forsycja już chce kwitnąć?

Bez cebulowych nie da się przeżyć duchowo i wizualnie etapu wczesnej wiosny. Nic innego nie daje tylu endorfin.

sylwia_slomc... 14:26, 16 lut 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Do ogarnięcia jeszcze daleka droga. Z listy prac wykreśliłam cięcie drzewek owocowych i 1/4 hortensji. Zostało cięcie krzewów (na tym mi trochę zejdzie). Wciąż jestem na etapie grubszych prac. Do właściwego uporządkowania rabat dojdzie pewnie gdzieś w marcu.
Dobrze, że jesienią przycięłam róże i wycięłam byliny. Dzisiaj zobaczyłam zbierającą się do kwitnienia forsycję.

No nie gadaj, że już się forsycje szykują... U mnie do róż jeszcze bardzo daleka droga, muszą czekać
Anda 16:21, 16 lut 2024

U mnie forsycje już zaczynają kwitnąć
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Joku 17:10, 16 lut 2024

Piękny okaz z twojej hortensji, bardzo obficie kwitnie. Niewielki stelaż daje mi nadzieję .
Mam swoje ulubione niemieckie ogrody na instagramie. Jak właścicielki zaczynają pokazywać kwitnące ranniki i przebiśniegi to wiem że i my się niedługo doczekamy. Zazwyczaj dzieje się to pod koniec stycznia.
Judith 17:58, 16 lut 2024

W temacie ciekawych ogrodów i wątków przypomniał mi się jeszcze Ogród w mieście-ogrodzie. Wspaniały prywatny park .
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7256-ogrod-w-miescie-ogrodzie
Gruszka_na_w... 20:15, 16 lut 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

No nie gadaj, że już się forsycje szykują... U mnie do róż jeszcze bardzo daleka droga, muszą czekać

Tradycyjnie cięłam róże jesienią, ale i tak muszę teraz zrobić korektę. Pojedyncze róże (Kimono i Eden Rose) mocno przemarzły. Trzeba będzie ciąć je do ziemi. O dziwo rosnąca tuż obok Louise Odier cała zieloniutka.

LIDKA 20:22, 16 lut 2024

U mnie stoją badyle na różance. Liczę na pogodę w niedziele bo chce ciąć. Codziennie wracam z pracy po ciemku. Ubolewam ze nic nie moge zrobić po robocie.

Jeszcze nie wiem czy mi coś przemarzło.