Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

vita 19:45, 16 lut 2024

Zapowiedź wiosny robią u mnie dwa krzewy: oczar i dereń. Jeszcze leszczynowiec, ale ten czasami podmarza. Mam cztery oczary, jeden wiekowy, co najmniej 15 lat (he he). Chyba nieumiejętnie go cięłam, pozbywałam się wszystkich nowych pędów sądząc, że to dziczki. Stąd taki chudy w pokroju.
Przeniosłam go z doskonałej miejscówki na zbocze i teraz kombinuję jak zapewnić mu dobre tło.
Z jeden strony zielona skupina cisów, z drugiej sypiący się już drewniany płot. Są jeszcze dwie perspektywy, jednak w tej chwili zawalone doniczkami, workami, ech!

Na tym zboczu mam masę ciekawych roślin, jednak jeszcze śpią. Zanim zakwitną przylaszczki itp. jest trochę pusto. Chyba rozrzucę jeszcze kępy runianki i epimedium, widać je pod krzewem. I runianka i epimedium doskonale sprawdzają się na bardziej suchym podłożu.

Śliczne, wonne frędzelki Dzisiaj wreszcie zaświeciło słońce i do wiosny wydało się znacznie bliżej

Derenia sanguine w odmianie, z tymi ekspresyjnymi pędami najbardziej lubię w tej fazie rozwoju.
Posadziłam sporo, tu, przy tarasie i dalej, wzdłuż ścieżki, trzy gatunki dereni. Mam jeszcze problem z ich cięciem, muszę doczytać.

Jak w tym miejscu było nudno na przedwiośniu! A derenie dopiero drugi rok u mnie

Joku 20:09, 16 lut 2024

Moja neilia przypomniała mi się dlatego że ty loropetalum musiałaś kupić. Ja ją też musiałam kupić tak mnie zauroczyła. Takie skojarzenie , nic poza tym. Do dzisiaj się sobie dziwię . Piękna oranżeria. Żywopłociki na pierwszym planie na ostatnim zdjęciu są z czego?
sylwia_slomc... 23:08, 16 lut 2024

No nawet mi nie mów bo w zeszłym sezonie wycięłam trzy gałązki oczarowi pallidzie bo myślałam, że dziki idą jak u leszczyny czy kaliny i będą osłabiać odmianę....
Wafel 00:26, 17 lut 2024

Vita mnie oczarowały derenie świdwa tej jesieni, po raz pierwszy widziałam tak piękne, brzoskwiniowe pędy i cudownie przebarwiające się liście w markecie A (z ptaszkiem), to był chyba Winter Orange. One jednak mają te gałęzie takie wariackie, pokręcone i kładące się nisko przy ziemi, prawda? Zupełnie inaczej rosną niż derenie białe. Może kiedyś znajdę miejsce dla niego jak mi coś padnie, duże jednak to krzaczysko, rozłożyste... Jak jego liście wyglądają latem? Zielone? Rewelacyjnie u ciebie wyglądają!
Tak wogóle to polecam dział ogrodowy w "A....n" można tam znaleźć perełki i "zwyklaki" w naprawdę dobrych cenach, a pod koniec sezonu super obniżki. Kupuję też tam kompost w workach, w dobrej cenie.
Tess 19:13, 18 lut 2024

vita napisał(a)

Derenia sanguine w odmianie, z tymi ekspresyjnymi pędami najbardziej lubię w tej fazie rozwoju.
Posadziłam sporo, tu, przy tarasie i dalej, wzdłuż ścieżki, trzy gatunki dereni. Mam jeszcze problem z ich cięciem, muszę doczytać.

Jak w tym miejscu było nudno na przedwiośniu! A derenie dopiero drugi rok u mnie

[/quote

Super pomysł z dereniami w zimozielonych. Zgapiam Jaka to odmiana? Muszę poczytać o nich.

Kopytnik kanadyjski - pierwszy raz o nim chyba słyszę, jakoś przegapiłam wcześniej w Twoim ogrodzie. U mnie pospolity, krajowy którego uwielbiam, ale już mam wszędzie.
Sangwinaria też bardzo ciekawa.
vita 22:33, 18 lut 2024

Joku napisał(a)
Moja neilia przypomniała mi się dlatego że ty loropetalum musiałaś kupić. Ja ją też musiałam kupić tak mnie zauroczyła. Takie skojarzenie , nic poza tym. Do dzisiaj się sobie dziwię . Piękna oranżeria. Żywopłociki na pierwszym planie na ostatnim zdjęciu są z czego?

Właściwie dlaczego ją oddałaś? Żywopłociki na pierwszym planie to dwa świerki o kulistym pokroju, które tnę w kubiki, podobnie jak kilka bukszpanów w bliskim sąsiedztwie
vita 22:41, 18 lut 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)
No nawet mi nie mów bo w zeszłym sezonie wycięłam trzy gałązki oczarowi pallidzie bo myślałam, że dziki idą jak u leszczyny czy kaliny i będą osłabiać odmianę....

Myślałam podobnie, ale przetestowałam na innym egzemplarzu zostawiając 'dziki', które zakwitły.
Warto pytać kupując oczar, czy jest szczepiony, jakoś nigdy do tego nie przywiązywałam wagi, a szkoda
vita 22:55, 18 lut 2024

Wafel napisał(a)
Vita mnie oczarowały derenie świdwa tej jesieni, po raz pierwszy widziałam tak piękne, brzoskwiniowe pędy i cudownie przebarwiające się liście w markecie A (z ptaszkiem), to był chyba Winter Orange. One jednak mają te gałęzie takie wariackie, pokręcone i kładące się nisko przy ziemi, prawda? Zupełnie inaczej rosną niż derenie białe. Może kiedyś znajdę miejsce dla niego jak mi coś padnie, duże jednak to krzaczysko, rozłożyste... Jak jego liście wyglądają latem? Zielone? Rewelacyjnie u ciebie wyglądają!
Tak wogóle to polecam dział ogrodowy w "A....n" można tam znaleźć perełki i "zwyklaki" w naprawdę dobrych cenach, a pod koniec sezonu super obniżki. Kupuję też tam kompost w workach, w dobrej cenie.

To są właśnie derenie świdwa 'Winter Orange'. Te wariackie, pokręcone i kładące się nisko gałęzie to według mnie ich dodatkowy atut i uroda. No i inaczej się je tnie niż derenie białe. Liście na szczęście ma zielone, o co trudno u dereni białych. Dzięki za polecenie, zaglądam, chociaż o rzut beretem mam całe zagłębie ogrodnicze. Kompostem się zainteresuję
vita 23:16, 18 lut 2024

Tess To derenie sanguinea (świdwa) 'Winter Orange'. Te kolorowe pędy dereni od dawna za mną chodzą, ale nie bardzo wiedziałam gdzie je posadzić. W to miejsce wpisały się idealnie. Martwię się tylko o to, że mogą być z czasem zbyt duże, ale może cięciem da się to regulować.
U mnie z kolei kopytnik pospolity kiepsko rośnie, co której roślinie przypasuje
Wafel 06:33, 19 lut 2024

Tak, zdecydowanie to wariackie ułożenie pędów w tym dereniu jest atutem. Jak się rozbuja latem to koniecznie pokaż jak wygląda. Cięty to chyba nie będzie rósł wielki. Na pewno to bardzo rozłożysta odmiana. Zastanawiam się czy z tych leżących pędów nie będzie się sam ukorzeniał.