Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kalina"

Przyjazny ogród 15:08, 29 mar 2015

Do góry
Kalina wonna Viburnum farreri, bardzo niska, pięknie pachnąca, ale niestety u mnie słabo kwitnącą.

Pigwowiec japoński

Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem 11:05, 28 mar 2015

Do góry
bartek_luberda napisał(a)
To już takie różowe drzewka w naszej okolicy są? Pozdrawiam

To kalina Beatko, kwitnie nawet zimą.
Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem 11:04, 28 mar 2015

Do góry
Napia napisał(a)
Witaj Sonko, przyszłam podziękować za dobre rady na temat cyprysika lawsona Golden Wonder i przy okazji dowiedziałam się parę rzeczy o pomidorach.
Piękna wiosna już u Ciebie

To kalina Beatko, kwitnie nawet zimą.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:45, 27 mar 2015

Do góry
Zbysiu...a po tych 2 dniach kropienia idzie jak burza bo ciepło jest

Ewa77....jak polatałam po watkach, to juz wszędzie ta wiosna jest, ale sucho chyba tez wszędzie, deszcz potrzebny

Mysza...moje siane 2 lata temu, na drugi rok dopiero kwitną, mam ich wszędzie od groma, zajmują bardzo dużo miejsca, no ale w sezonie, jak kwitną, jest czadowo
część będę gdzieś przenosic, ale nie wiem gdzie...ciasno i gęsto na rabatach, choć teraz tego nie widać

Gosia...oj narobiliście się! a może, gdzies jakąś cegłę wytrzaśniesz, nawet starą i zrobicie kawałek muru?

iwonaal....Iwonko, czytałam, zapisałam

Bogdzia...na żywo, jak byś zobaczyła, to szok, część przeniosę, bo mi zagłuszy inne rośliny, wśród rh pełno ich też, fajny widok będzie
już takich widoków nie mogę sie doczekać

eda....i nadal pada i się cieszę, bo już bardziej kolorowo, ciepło też

midownik Blue Royal juz mi wschodzi, sliczny jest

polinka....jak się patrzy teraz, pustawo, jak się cofnie do fot, to az się nie chce wierzyć, ze znowu tak będzie

Aniu....sama bałam się cisy ciąc, zawsze skręcam w krzywizny, co widac u mnie po kantach

kalina i tamaryszek
Ogródek nad jeziorem 07:21, 27 mar 2015

Do góry
posadziłam jałowiec na pniu, taki mam nadzieję da się okiełznać bo zwykły nieszczepiony rośnie jak szalony muszę go często ciachać..

i kalina też na pniu, ma dwa pąki piękne nie bardzo ją widać ma małe listki jeszcze..

Znowu na wsi 20:10, 26 mar 2015

Do góry
Ta akurat ujdzie, niekształtna jest kalina angielska. Zdjęcia nie mam. Ale zrobię
Znowu na wsi 19:22, 26 mar 2015

Do góry
Jolu, wiosnę obejrzałam, kalina jest piękna (jaka znowu niekształtna?). Pozdrawiam
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 13:42, 26 mar 2015

Do góry
rozark napisał(a)

Rzeczywiście ładnie krzew daje sobie radę od północnej strony. Wpisany na listę chciejstw.

Nie jest to jej najlepszy czas, a mmi to nie można powiedzieć żeby była brzydka. Podobna do niej jest kalina praska (mieszaniec) i moim zdaniem ma ładniejszy pokrój, ale nie wiem jak się zachowuje bo jej nie mam u siebie. Jeszcze
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 09:57, 26 mar 2015

Do góry
jankosia napisał(a)

Bukszpan to wiem. Zresztą on był przesadzany tam z innej działki A kalina to rośnie przy samej ścianie niestety. Teraz bym ją posadziła inaczej no ale cóż... nie wiem za bardzo na czym będzie polegał remont tej elewacji bo mają przyjechać i zrobić odkrywkę - wtedy będzie wiadomo dlaczego tynk pęka. I oby tylko tynk a nie mur, bo wtedy załamka. A może w ogóle ją przesadzę... Muszę poczytać jaki ona ma system korzeniowy i wtedy podejmę decyzję. A tobie proponuję pogooglać za fotkami bo to naprawdę roślina godna uwagi
Fajny ten ryneczek. U nas w piątki się odbywa, jeszcze w tym sezonie nie byłam a może już czas

zatem udanego przesadzanie
i dobrych wieści
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 09:22, 26 mar 2015

Do góry
rozark napisał(a)

nie wiem w jakiej odległości masz posadzoną tą kalinę, ekipa remontowa potrzebuje co najmniej szerokość rusztowania, zawsze możesz jakoś punktowo osłonić krzak budując nad nim ala szłas
a bukszpan dobrze znosi przesadzanie, ja przesadzałam już taki kilkunastoletni i dobrze się przyjął

Bukszpan to wiem. Zresztą on był przesadzany tam z innej działki A kalina to rośnie przy samej ścianie niestety. Teraz bym ją posadziła inaczej no ale cóż... nie wiem za bardzo na czym będzie polegał remont tej elewacji bo mają przyjechać i zrobić odkrywkę - wtedy będzie wiadomo dlaczego tynk pęka. I oby tylko tynk a nie mur, bo wtedy załamka. A może w ogóle ją przesadzę... Muszę poczytać jaki ona ma system korzeniowy i wtedy podejmę decyzję. A tobie proponuję pogooglać za fotkami bo to naprawdę roślina godna uwagi
Fajny ten ryneczek. U nas w piątki się odbywa, jeszcze w tym sezonie nie byłam a może już czas
Ogród w Puszczykowie 22:16, 25 mar 2015

Do góry
wietrzyk napisał(a)

Agnieszka,
ta rabata ma ok 3,50m szerokości. Długośc ok 22 metry. Jako tło są posadzone Smaragdy. 5 wiśni Umbraculifera, róże po 5szt:
Boule de Neige
Jacques Cartier
Louise Odier
Mrs John Laing
Reine des Violettes
Comte de Chambord
budleje 3 krzewy, powojniki Arabella, 2 tawuły nippońskie Snowmound, ketmia syryjska, kalina koreańska, kalina koralowa zwykła i Roseum.
Ło matko sama się dziwię ile tego upchałam...
Są jeszcze byliny: ostróżki, szałwia, perovskia, liatra.
Dodałam jeszcze obwódkę z bukszpanu.
Latem był taki busz, że byliny i powojniki zginęły pod budlejami. W tym sezonie muszę to wszystko bardziej przemyśleć.

Istne szaleństwo Super Jestem ciekawa, jak to wyglądało latem. Musiało być kolorowo i energetycznie. Masz gdzieś zdjęcia, z ciekawością obejrzę Jak się Tobie sprawują róże Jaques Cartier i Louis Odier, właśnie do mnie dotarły i niedługo znajdą miejsce na rabacie, więc jestem ciekawa

Świetnie wygląda linia rabaty. Sporo pracy za Tobą, takie kopanie dopiero przede mną, a raczej przed moim eMem

Ogród pod trzema dębami 22:47, 24 mar 2015

Do góry
I dla wszystkich kalina.
Bardzo długo kwitnie w tym roku.

Melduję, że wertykulacja zrobiona. Weltykulator się sprawdził. Mamy jakieś 350m2 trawnika i elektryczny z ciut większa mocą dał radę.
Ogoliłam wrzosy i pierwsze krzaczki lawendy. Jak dokończę lawendę to do golenia tylko drugie pole carexów zostanie. Nie wiem czy w przyszłym roku dam radę sama cięcie zrobić. Miskanty w tym roku są 3 razy większe niż rok temu, a mam ich chyba z 60 sztuk.

Wysiałam też sałatę i rzodkiewki do skrzyni pod folią.
Pomidory strasznie mi urosły. Balkonowym już kwiatostany musiałam urywać
Kwiatowy ogródek Monteverde 21:04, 24 mar 2015

Do góry
ewsyg napisał(a)
Mnie też to na czosnki wygląda. Moje bardzo podobne.
Ania, co to za roślina? Lilak ?

U mnie sucha ziemia. A jak u Ciebie ?

Nie to nie lilak to kalina bodnantska Charles Lamontu mnie nie jest tak sucho bo przed nocnymi mrozkami ostatnio popadało nawet zebrałam deszczówkę i podlewam rodki i azalie
Działka prawie w Borach Tucholskich 19:52, 24 mar 2015

Do góry

kalina

Ogród w Puszczykowie 20:28, 23 mar 2015

Do góry
Napia napisał(a)

Asiu, ja szeroką masz tę rabatę? U mnie przed tujami rosną hortensje i bodziszki, a z drzewek wiśnia Amanogawa. A jakie ty masz drzewka. To Umbraculifera?

Agnieszka,
ta rabata ma ok 3,50m szerokości. Długośc ok 22 metry. Jako tło są posadzone Smaragdy. 5 wiśni Umbraculifera, róże po 5szt:
Boule de Neige
Jacques Cartier
Louise Odier
Mrs John Laing
Reine des Violettes
Comte de Chambord
budleje 3 krzewy, powojniki Arabella, 2 tawuły nippońskie Snowmound, ketmia syryjska, kalina koreańska, kalina koralowa zwykła i Roseum.
Ło matko sama się dziwię ile tego upchałam...
Są jeszcze byliny: ostróżki, szałwia, perovskia, liatra.
Dodałam jeszcze obwódkę z bukszpanu.
Latem był taki busz, że byliny i powojniki zginęły pod budlejami. W tym sezonie muszę to wszystko bardziej przemyśleć.
Kardowka 17:52, 23 mar 2015

Do góry
Po przeoraniu gorczycy i wyrownaniu terenu zasialismy pierwsza trawe i zaczela powstawac pierwsza rabata, nie mialam na nia zupelnie pomyslu poniewaz rosnie na niej duzy dab, ktory jesienia gubi liscie w ogromnej ilosci, aby nie grabic tego terenu postanowilam ze bedzie tam kora, trzmielina, barwinek, i tymczasowo kalina i hortensje, ktore pozniej przesadzilam w inne miejsce. Pierwszymi nabytakmi byly rowniez cyprysy lawsona oraz tuje szmargd aby zaslonic zbiornik z gazem, ktory okropnie szpecil mi dzialke.

Znowu na wsi 10:04, 23 mar 2015

Do góry
Trochę tej wiosny się u Ciebie uzbierało, moja kalina mniej rozwinięta, zawsze czekam na jej zapach, pierwszy wiosenny u mnie.
Znowu na wsi 21:58, 22 mar 2015

Do góry
Kasia, nie wiem czy to ciebie pocieszy, ale moja kalina angielska też jakaś niekształtna.
Znowu na wsi 20:47, 22 mar 2015

Do góry
strasznie cieszą te pierwsze oznaki wiosny moje ciemierniki jeszcze bardziej oszczędne a moja kalina angielska rośnie, ale pokrój nie bardzo mi odpowiada - takie nie wiadomo co, kupiłam ją tylko ze względu na zapach kwiatów
Serdecznie pozdrawiam
Znowu na wsi 17:07, 22 mar 2015

Do góry
Kalina

Wrzośce

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies