Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Igiełkowy ogródeczek

Igiełkowy ogródeczek

Hogata 14:45, 12 maj 2015

Gosiniak napisał(a)
Lilaki i kalina teraz zachwycają:

A jaką masz kalinę. Ostatnio strasznie za mną chodzi kalina. Cudna jest i ślicznie masz.
MirellaB 14:51, 12 maj 2015

Gosia co seria zdjęć to piękniejsza. Uwielbiam Twój ogród.
Piękne rh mają kolor, jak zakwitną będzie cudnie.
Klon palmowy bajka, marzę o takim, będzie u mnie w ogrodzie, ale na rabacie,którą będę dopiero tworzyła. Kupić go i posadzić byle gdzie to bezsensowne.

Mam pytanie odnośnie trzmieliny na pniu, czy pień z biegiem lat robi się grubszy?
Moje takie cieniutkie muszę je wzmocnić, bo przy wietrze tańczą w każdą stronę.

Gosiu pokazuj więcej i częściej

Dorota123 08:30, 13 maj 2015

Witaj Gosiu, bywam u Ciebie czasem po cichutku, ale dziś muszę zostawić trochę moich och i ach.
Piękny jest Twój ogród, wypielęgnowany i dopieszczony w każdym kąciku. Mam pytanie kiedy wykopujesz tulipany i jak z nimi postępujesz, żeby na przyszły rok też tak pięknie kwitły?
GosiaJoanna 10:47, 13 maj 2015

Ulegam ostatnio chciejstwom i tym razem kupilam dzisiaj kaline koralowa Gosinku a Twoj kotek ostrzy pazurki na szczepuonych roślinkach na pniu ponieważ mój tak i zastanawiam się czy kupić je na przed ogródek :/
Gosiniak 14:41, 14 maj 2015

Agatan24 napisał(a)
Gosia cudownosci pokazujesz

Wiosna zawsze najpiękniejsza, choć ostatnio coś straszą chłodem, oby się nie sprawdziło.
Gosiniak 15:05, 14 maj 2015

Hogata- najpopularniejszą mam kalina koralowa Roseum, przyznam że do tej pory nie byłam z niej tak bardzo zadowolona ale z wiekiem pięknieje.

Mirella- oczywiście z wiekiem pien zrobi się grubszy, jednak trzmielinki koniecznie przycinać trzeba, bo korona rośnie znacznie szybciej niż pień, no i żeby były gęste oczywiście. Palik jak najbardziej potrzebny.
Kloniki natomiast za tanie nie są więc warto dla nich znaleźć dobre i przemyślane miejsce, widzę że myślisz już jak rasowa ogrodniczka

Dorotko- tulipany wykopuję, gdy im przyschną zupełnie liście, potem 2-3 dni na lekkie obeschnięcie i można przykryć np. trocinami, aby całkiem nie obeschły. W połowie września sadzę od nowa, po uprzednim odzieleniu cebulek przybyszowych, sadzę tylko największe cebule. Pełne są znacznie bardziej pracochłonne, zwykłe tulipany potrafią bez wykopywania ładnie kwitnąć nawet kilka sezonów.

GosiaJoasia- u mnie koty też sobie ostrzą pazurki, ale na takich grubszych pieńkach- odganiam je od katalp bo tam czasami to robią, ale na innch roślinach, gdzie ten pieniek jest bardzo chudziutki nic takiego nie ma miejsca. Sąsiadka moja ma kalinę na pniu, nie wiem czy wyprowadziła przez cięcie czy tak kupiła, ale to właśnie jej okaz przekonał mnie do zakupu swoich kalin (mam dwie). Jej drzewko wygląda bardzo efektownie i nie zauważyłam żeby miała jakąś ochronę na pniu, koty raczej nie wyrządzają mu szkody. Wrazie co można też dać siatkę na pień, tak jak robią w zielenie publicznej, koty też mają zazwyczaj swoje wybrane miejsca i jak od początku nie będą drapać, to póżniej tym bardziej. U mnie to ten rasowy to na początku nawet tapetę w domu drapał i co tu począć- takiemu to się wszystko wybacza. Buziaki
Dorota123 21:58, 16 maj 2015

Gosiu dziękuję za odpowiedź, skopiowałam sobie do mojego wątku.
ZbigniewG 22:38, 16 maj 2015

Gosia możesz zobaczyć u mnie jak ruszyło moje maleństwo Delbar's Cascade
chyba nabierzesz na nie apetytu
MirellaB 19:19, 19 maj 2015

Gosiu - czekam na kolejną porcję zdjęć
Gosiniak 10:50, 20 maj 2015

Dorotko-
Zbyszek- lecim do Ciebie
Mirella- jakoś szarawo ostatnio na dworze, u mnie dziś zimno i zbiera się na deszcz, więc i zdjęć nie robiłam, ale Rh cudownie się rozwinęły i wyglądają teraz przepięknie, a pogoda sprzyja ich kwitnieniu.