Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

mira 23:32, 12 maj 2015

Bukiet z bzów zrobiłam dla Ciebie i jest u mnie a jakże
laurowisnia 11:00, 13 maj 2015

Pomarszczonych nie mam, ale czekam czy zakwitną ciekawie róże, które się u mnie zasiały, tzn. po listkach wiem, że nie będą to wyszukane odmiany.
Napisz nazwę tego nabytku, czy to jakaś odmiana łąkowego może?
07_Rene 16:10, 14 maj 2015

Duże połacie masz do "obrobienia". Piękne bodziszki, piwonie, kalina.... ach... długo by wymieniać. Placyk w iście angielskim stylu
Kasya 18:20, 14 maj 2015

Gabriela napisał(a)

Hm, skoro chyba to orliki, to może pokaż zdjęcie? Takie szarozielone, miękkie listki w kształcie serduszek na gałązkach?
Mają jakieś pędy kwiatowe? Jeśli tak, to zostaw, a jak nie to przesadź śmiało tam gdzie mają rosnąć.
Acha, jak rosną w cebulowych to bardzo dobrze, zakryją Ci brzydkie, więdnące liście. Więc może zostaw jak jest. A najlepiej pokaż jednak.

rosną w bałaganie
wrzucę potem fotkę u siebie (wieczorem)
popcorn 20:31, 14 maj 2015

Ale cuda pokazujesz! A zieleń jaka soczysta! Kukliki w masie cudne, ciemierniki z taliami też i bodziszki, ile odmian! Rugosę ciachałam nisko, więc o pączkach nie mam co marzyć jeszcze, a co dopiero o kwiatach!
Szyszki żeliwne bym przygarnęła, chętnie choć nie mam tak fajnego miejsca z ławeczką
Gabriela 21:16, 14 maj 2015

Bogdzia napisał(a)

Moje pontyjskie jeszcze nie kwitną.Twój ogród przez te lata na Ogrodowisku bardzo podrósł i wydoroślał no i caly czas pięknieje choc już dawno jest piękny.

Trochę wydoroślał, to prawda. Dzisiaj tak sobie patrzyłam na front i pomyślałam, że nawet nie jest źle, dąb czerwony tak pięknie poszerzył koronę przez ostatnie dwa lata. Wyobraziłam sobie co będzie, jak azalie pontyjskie urosną i ta pomarańczowa, pomiędzy nimi...
Ale ciągle widzę co jeszcze jest do zrobienia i wszelkie niedoróbki. Chyba wszyscy tak mamy.
Gabriela 21:17, 14 maj 2015

mira napisał(a)
Bukiet z bzów zrobiłam dla Ciebie i jest u mnie a jakże

Właśnie byłam, widziałam i podziękowałam.
Gabriela 21:26, 14 maj 2015

laurowisnia napisał(a)
Pomarszczonych nie mam, ale czekam czy zakwitną ciekawie róże, które się u mnie zasiały, tzn. po listkach wiem, że nie będą to wyszukane odmiany.
Napisz nazwę tego nabytku, czy to jakaś odmiana łąkowego może?

Niewyszukane odmiany mają masę kwiecia, choć przeważnie kwitną tylko jeden raz, ja też mam taką białą samosiejkę.

Ten bodziszek, o który pytasz nie jest łąkowy, to niska odmiana, o dość drobnych liściach i kwiatach w bladym różu, raczej się rozkłada i płoży, nie rośnie w górę. Nazwy niestety nie zapisałam i nie zapamiętałam. Też żałuję.
Gabriela 21:27, 14 maj 2015

07_Rene napisał(a)
Duże połacie masz do "obrobienia". Piękne bodziszki, piwonie, kalina.... ach... długo by wymieniać. Placyk w iście angielskim stylu

Toteż mamy trochę kłopotu z tymi "połaciami". W sumie lepszy taki kłopot niż całkiem innego rodzaju.
Gabriela 21:32, 14 maj 2015

popcorn napisał(a)
Ale cuda pokazujesz! A zieleń jaka soczysta! Kukliki w masie cudne, ciemierniki z taliami też i bodziszki, ile odmian! Rugosę ciachałam nisko, więc o pączkach nie mam co marzyć jeszcze, a co dopiero o kwiatach!
Szyszki żeliwne bym przygarnęła, chętnie choć nie mam tak fajnego miejsca z ławeczką

Karola, ta zieleń naprawdę jest taka jak na zdjęciach, aparat nic nie przekłamuje, jest tak jaskrawa, soczysta, aż miło. Tylko teraz są takie kolory liści, trawy.
Bodziszków mam teraz sporo odmian, ale podzielone w zeszłym roku do oporu, są teraz małymi sadzonkami. Na szczęście większość szybko rośnie, co stawarza miłą perspektywę dalszego dzielenia.
Szyszki żeliwne są w Twoim stylu, wiem. Dostałam dwa lata temu w prezencie.