Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 13:30, 20 kwi 2014

Do góry

tutaj też zmiany - trzy kępy host zamieszkały przy lesie, a w ich miejsce wsadziłam tawuły golden princess i goldflame

tutaj tylko fiołki są w stanie wytrzymać - wieczny cień i sucho

Słoneczny ogród safikey, czyli mega dużo pracy przed nami 15:03, 18 kwi 2014

Do góry
Roślinki już kupione:
berbertys maria - zasłoni wywyietrznik z POS, obok będą pomarańczowe tawuły magic carpet i z przodu przesadzę trzmielinki zółto-zielone.

Nadal planuje tam jeszcze dosadzić trawę Miskanta może stricta może zebrinusa - coś dużego....

i po świętach mniejszam brzuszek rabaty

wczoraj zakupiłam jeszcze jeden wiciokrzew na pergolę - z jendej strony jest juz całkiem duży okaz a z drugiej przemarzł clematis, więc będzie pomarańczowo kwitnący wiciokrzew...

pa
Moje ukochane miejsce na ziemi 19:18, 17 kwi 2014

Do góry
tawuły ładnie się zazieleniły albo przybrały kolorków

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:35, 16 kwi 2014

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Czuję niedosyt
Niebieską doniczkę przyuważyłam Z tej tawuły mam żywopłot, bo krzewy po kilku latach tak się rozrosły, że kosić pod nimi to był nie lada wyczyn. No i nie kwitną tak pięknie, przycinane niestety.
Pozdrawiam.

Renia ja też mam żywopłot i też cięty i w ub roku cięty był za późno a ponadto susza w lecie dała się ostro nawet część prawie wyschła i teraz kwitnie nierówno i chyba w tym roku odpuścimy cięcie bo jak się przewiesza to ma urok a ja ją za bardzo ulizałam

to ta część przysuszona widać jak kiepsko kwitnie zastanawiam się czy nawozić

a to część najmocniej kwitnąca w innych latach miałam mocno przewieszające

Ten żywopłot jest bardzo stary ma pewnie ok 10 lat i też myślę czy go nie odnowić
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 20:50, 16 kwi 2014

Do góry
zanim jednak coś konkretnego wymyślę zdam raport z ogrodniczkowania ...
zamiast myć okna i piec pasztety dziś z Adamo:

- wsadziliśmy wzdłuż tarasu graby na coś pomiędzy żywopłotem a lasem ... mam wizję i biedne roslinki muszą ją jakoś pojąć ... jak wyprostujemy co mamy wyprostować ... podetniemy co mamy podciąć i jakimś cudem zacznie wyglądać pokażę ...

- znowu naczytałam się o opuchlakach więc sprawdziłam posiadane żurawki ... tkwią w ziemi mocno i pięknie im przybywa liści ... co w swej naiwności odbieram jako dowód na nie manie opuchlaków ... przesadziłam wróććććććććććć ... przesadziliśmy ! ... dwie żurawki matki, które mamy od bodaj 10 lat i już prawie je ukatrupiłam a one som ! ... kupione zresztą w ulubionej szkółce w Kostomłotach

- przesadziliśmy z przechowalni tawuły Andersa kolor malinowy pod graby przed tarasem ... przed nimi kostrzewa a w niej okrywowa The Fairy ... jestem zadowolona ... bo skopiowałam Agę z kwadratowego a nie Madżenkę ... no schociaż razzzzzzzz

- przed frontem vis a vis brzóz stanął grab dzięki którego koronie mam nie widzieć, ze mi siem przechodnie gapią w okna ... to gran intymności szeroko pojętej ma być ... (wiem ... nawet brzóz nie obfociłam a durnie sobie vis a vis do nich obrazuję ale uwierzcie mi bez liści nic nie widać i chyba musiałabym się oplatać wokół tych drzewek by coś było widać ... ) (i uwierzcie mi kilkadziesiąt kilo nie możżże się wokół tak delikatnych pieńków oplatać )

- ja wiem, ze to Bociuś jest autorytem w trafffkach a nie bociusiowy żon ... ale tym razem jakoś tak musiałam pójść za nim i wystrzygłam moje kupki ice dance bo były zardzewiałe na końcach ... doigrały się ... jak na kolejowej u Kasi też sobie tak pozwoliły to wcale się nie dziwię, że je żon tak potraktował ...

- poza tym dwa kwadranse gapiłam się na tulipki oceniając czy na święta się wyrobią i są takie co moim zdaniem będą na czas ... ale i sa gramuły co nie fiem kiedy się zreflektują ... bez względu na fszystko jestem zadowolona

- nie udało mi się ukatrupić tojeści orszelinowatej, która trafiła do przechowalni na skutek jesiennych rewolucji ... odpala ... bardzo uprzejmie z jej strony

- 12 lawend viva własnej roboty wzrasta .. co i dziwi i cieszy

w kwestii "wkopaliśmy" "przesadziliśmy" itd podział ról jak zawsze ... żon swoje a ja swoje ... i żeby było jasne to mnie boli paluszek

i ciągle mi się wydaje, ze więcej piszę niż robię ale może ja jakaś przewrażliwiona jestem

a teraz mniamam naleśniki ... ... i pozdrawiam

wiezieliście, ze wiosna jest fajna ???
Pokażę nasz ogród 20:00, 16 kwi 2014

Do góry
marta_d napisał(a)
Witam przeglądałam już kilka razy Twój wątek i w końcu piszę widzę, że masz sporą ilość różaneczników, w tym roku u siebie wsadziłam 3 sztuki i mam jeszcze sporo miejsca, żeby zapewnić im towarzystwo, bardzo podoba mi się tawuła Goldflame, ogólnie lubie tawuły i podpowiedz mi proszę czy ich towarzystwo będzie dobrze pasowało do różaneczników?

A ja nie wiem, czy ze mnie dobry doradca, bo sama rośliny przesadzam po 10 razy
Ale ja chyba nie zasadziłabym tawułek przy rododendronach, wolę bezpieczne towarzystwo azalii japońskich, wrzosów, kosodrzewinek. Ale po świętach chciałabym pojechać do szkółki Iłowa. Porobię zdjęcia, z czym tam zestawione są rododendrony.
Problem ze skapą. Proszę o pomoc. 16:08, 16 kwi 2014

Do góry
Tak się zastanawiam czy nie wyciągnąć wszystkich roślin i poukładać je na nowo żeby tworzyły fajną całość. Bedzie łatwiej zgrać ze sobą wszystko.Do tego lawenda tak jak proponujesz i myślałam jeszcze o berberysach takich większych np thunberga erecta i może tawuły. Nie wiem czy nie mieszam za bardzo. Chciałabym mieć cos wyższego i jakieś kule i żeby nie było za ciemno ale wogóle nie wiem jak to ugryźć
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 12:25, 16 kwi 2014

Do góry
Witam Mala Mi. Na początku jak tu wpadłam na ogrodowisko to miałam wielki zapał i chęci duże do zmiany ogrodu. Teraz trochę mi ręce opadają. Nie dlatego , żebym nie miała chęci i weny do roboty ale boję się , że wszystko co zrobię będzie nie takie jakie być powinno i zaraz znowu będę chciała zmieniać. Wasze ogrody są takie piękne i jak się naoglądam to i tak nie bardzo wiem co i jak mam robić. Chyba muszę bardzo małymi kroczkami stapać bo inaczej to zwariuję. A tak wiele chciałabym przerobić. Tylko też muszę się liczyć z tym , że będę miała sporo roślin do wyrzucenia ( chyba ) . Mam na przykład przy siatce z jednej strony od sąsiadów posadzone forsycje , tawuły na zmianę . I widzę , że to niezbyt dobry pomysł był . Tylko one mają już około 10 lat. A pomysł był niedobry dlatego, że forsycje ozdobne tylko gdy kwitną czyli bardzo krótko podobnie jak tawuła. , oprócz tego nie są zimozielone, i krzaki nie wyglądają atrakcyjnie. Mam taką chęć teraz na posadzenie szmaragdów a przed nimi szpaler hortensji a przed nią hosty. To jest od strony południowej więc jak urośnie szmaragd to będzie dawał cień hostom . Tak więc mam sporo różnych dylematów i nie jest mi z tym za dobrze. Ależ się rozpisałam strasznie i pewnie niezbyt składnie. Nie czytam i nie porawiam
Pokażę nasz ogród 11:10, 16 kwi 2014

Do góry
Witam przeglądałam już kilka razy Twój wątek i w końcu piszę widzę, że masz sporą ilość różaneczników, w tym roku u siebie wsadziłam 3 sztuki i mam jeszcze sporo miejsca, żeby zapewnić im towarzystwo, bardzo podoba mi się tawuła Goldflame, ogólnie lubie tawuły i podpowiedz mi proszę czy ich towarzystwo będzie dobrze pasowało do różaneczników?
Po prostu ogród:) 09:43, 16 kwi 2014

Do góry
Jedna kratka to 1 m.
Rabata nr 1 to pi razy drzwi ma jednak 25 m i myślę, że na 1.5 m. i Tu będą te wierzby hakuro lub trzmeliny na pniu - właśnie nie mogę się zdecydować. No i do tego tawuły. I co jeszcze???
Rabata nr 2 - niskie, iglaste ale nie wiem jakie i może tu żwirek?
Rabata nr 3 - jest duża i tu są odpowietrzniki od oczyszczalni. Więc nie może byc dużych korzeni . I tu myślę o wrzosowisku.
Rabata nr 4 i nr 5 - maja byc podobne - ale do końca plan nasadzeń nie jest ustalony.
Rabata nr 6 i nr 7 to sa skarpy o dość łagodnym spadku. Skarpy będą umocnione.
I teraz gdzie w to wszytko wpisać wiosenne kwiaty a mianowicie krokusy, narcyze, tulipany, zonkile? Chciałabym magnolię, migdałka, mam aktualnie sadzonki kanny. Lubie tawuły, turzyce, trzmieliny, cyprysiki, jałowce, trawy.
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:52, 15 kwi 2014

Do góry
Czuję niedosyt
Niebieską doniczkę przyuważyłam Z tej tawuły mam żywopłot, bo krzewy po kilku latach tak się rozrosły, że kosić pod nimi to był nie lada wyczyn. No i nie kwitną tak pięknie, przycinane niestety.
Pozdrawiam.
Początki w Kruklandii 18:11, 15 kwi 2014

Do góry
irena_milek napisał(a)
Juzia, oj trudne te dylematy, co i gdzie i jak, ale powoli coś wymyślisz, musi się tobie podobać; bukszpany rosną w miarę szybko, po 3 latach już spore, tawuły tanie i rosną szybko i można świeyne klule robic, drzewa tańsze można kupic i samemu ciekawie prowadzić, pewnie nie pomogłam, a więcej zamieszałam

Pomogłaś Irenko....trzy lata to nie wieczność...bukszpany będą

Początki w Kruklandii 18:02, 15 kwi 2014

Do góry
Juzia, oj trudne te dylematy, co i gdzie i jak, ale powoli coś wymyślisz, musi się tobie podobać; bukszpany rosną w miarę szybko, po 3 latach już spore, tawuły tanie i rosną szybko i można świeyne klule robic, drzewa tańsze można kupic i samemu ciekawie prowadzić, pewnie nie pomogłam, a więcej zamieszałam
Początki w Kruklandii 12:16, 15 kwi 2014

Do góry
Tusiala napisał(a)
Ja u Zetki widziałam pod brzozami i tawuły i rozchodniki - wyglądało to cudnie więc się dziwię czemu miałyby nie pasować?
Czekam na dalsze nasadzenia i na zdjęcia z bliska

Tawuły i rozchodniki?
U Zetki to rozplenice i rozchodniki widziałam...ale tawuły chyba przeoczyłam
Niewielki kawałek wsi pośrodku lasu 11:43, 15 kwi 2014

Do góry
Dotarły, taka zakręcona jestem, że nie odpisałam. Kurcze, teraz by mi się nawóz przydał. Deszcz by go ładnie rozpuścił. Na 1/3 mi nie wystarczyło.
Po świętach zorientuję się co jest w szkółce. Dopytam też o tawuły i brabanty
Początki w Kruklandii 11:40, 15 kwi 2014

Do góry
Ja u Zetki widziałam pod brzozami i tawuły i rozchodniki - wyglądało to cudnie więc się dziwię czemu miałyby nie pasować?
Czekam na dalsze nasadzenia i na zdjęcia z bliska
Początki w Kruklandii 10:51, 15 kwi 2014

Do góry
butterfly napisał(a)
Juzia, jakby była zainteresowana to to są tawuły Goldmound (Tylko tak wspominam, nie namawiam )

Haha...o takich właśnie myślałam....
Jak coś to się odezwę
Początki w Kruklandii 10:09, 15 kwi 2014

Do góry
Juzia_G napisał(a)
..a ktoś pisał, że tawuły nie pasują do brzóz???

hahahaha, a co to już swojego zdania nie wolno mieć??????

Fajna będzie ta elipsa u Ciebie, zazdroszczę miejsca na brzozy .

edit: najzwyczajniej uważam, że są inne kolory rośli, które lepiej wydobywają tą piękną biel, jaskrawa żółć jakoś rozprasza i odwraca wg mnie uwagę od tego, co w rabacie jest najładniejsze.
Początki w Kruklandii 09:53, 15 kwi 2014

Do góry
Juzia, jakby była zainteresowana to to są tawuły Goldmound (Tylko tak wspominam, nie namawiam )
Początki w Kruklandii 21:28, 14 kwi 2014

Do góry
Magda70 napisał(a)
rozplenice i rozchodnik...wiem o co i kogo chodzi będzie super... ale faktycznie...kulki przy tej wersji bardziej porzrzucane mi sie widzą.
Jakbyś tawułek szukała...to chyba Butterfly coś pisała o odsprzedaniu... O ile nie pomyliłam roślin

Jutro porozrzucam wszystko i zobaczę jak to będzie wyglądało.....mniej więcej
Tawuły czy tawułki???
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies