Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Hortensjada 11:01, 08 maj 2016

Do góry
Bożenko z moimi hortensjami wyszło dość ciekawie, wiosną ogoliłem dość krótko po Twoich instrukcjach, ale nie tak bardzo bi kilku gałązek mi szkoda było i bałem się, że nie odbiją. Teraz zrobił to za mnie przymrozek bo wszystkie górne pąki obmarzły, a grube pędy u podstawy mają pełno nowych pączków, będą gęste i zwarte krzewy od samego dołu
Uśmiałem się z braku pożywienia w domu.. buch i klon zamiast kiełbachy czy chlebka będzie
Rododendronowy ogród II. 10:30, 08 maj 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Najbardziej w akademii podobał mi się moment jak nawozisz swojego małego Rodusia wyszło bardzo przyjemnie i bogato merytorycznie

Faktycznie malutki Mnie tez to sie najbardziej podobało.
Moja codzienność - ogród Oli 10:22, 08 maj 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Tak oglądam kolejny raz zdjęcia i chyba jednak przekonam się do tych seslerii i molini

Moja sesleriowo-moliniowa rabata zachwyca mnie już teraz . Mimo iż wszystko małe oczyma wyobraźni widzę rozrośnięte trawiszcza
są bezobsługowe i zimują bez problemu dla mnie to najważniejsze kupuj będziesz zadowolony
Moja codzienność - ogród Oli 10:21, 08 maj 2016

Do góry
Luki napisał(a)
No jak idealnie się wstrzeliłem na zdjęcia
No i jak zwykle ogród w stanie nieskazitelnym i nawet jeden detal zauważyłem, który się pojawił czyli powoli trzeba się psychicznie przygotowywać
U Ciebie zdecydowanie wszystko bardziej rozwinięte.

Madzenka napisał(a)
Z Łukaszem czekamy teraz na szyby
Olu ogród masz przepiękny, zwłaszcza teraz przy tej soczystej wiosennej zieleni!

jeszcze troszkę, jeszcze chwilkę sobota albo dwie i szyby powinny być
dużooo roboty, malowania itd. uszczelki idą już dwa tygodnie wrrrrr
Rododendronowy ogród II. 10:06, 08 maj 2016

Do góry
Najbardziej w akademii podobał mi się moment jak nawozisz swojego małego Rodusia wyszło bardzo przyjemnie i bogato merytorycznie
Szmaragdowy Zakątek 10:00, 08 maj 2016

Do góry
Jest na czym okozawiesić a Mariken od dawna chodzi mi po głowie, na katalog nawet nie patrzę, bo jeszcze znów mi się coś spodoba a to nie przelewki.
Moja codzienność - ogród Oli 09:53, 08 maj 2016

Do góry
Tak oglądam kolejny raz zdjęcia i chyba jednak przekonam się do tych seslerii i molini
Rododendronowy ogród II. 09:51, 08 maj 2016

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)

Przepiękne zdjęcie, Bogdziu. Aż jestem ciekawa, jakim to aparatem robione? Od dawna noszę się z zamiarem kupna i wybrać nie mogę. Podziel się, proszę, swoimi uwagami.

Basiu mówią że zdjecia robi fotograf a nie aparat ale w przypadku tego aparatu mozna powiedziec ze aparat. W starym nastawiałm niektóre paramertry w zależnosci od warunków a w tym można robic na Auto i wszystko ładnie wychodzi. Ja wprawdzie troche w nim grzebię z przyzwyczajenia ale jak idę robic ptaki to czas jest wazny i wtedy wczesniej trzeba ustawic, na początku robiłam tylko na auto i ładnie zdjecia wychiodza. To jest Sony A 6000Y z dwoma wymiennymi obiektywami ale moja wnuczka ma inne Sony i Anipla u mnie Sony robiła i zawsze zdjecia są ładne.Sony ma równiez Luki i tez wszyscy chwalą jego zdjecia.Moim zdaniem jest to aparat bardziej dla amatorów bo potrafi we wszystkim ich zastapic.Z tego co pamiętam Twój aparat robi bardzo ładne zdjecia wiec nie zmieniaj. Mój też był niezły ale juz stary z małą kartą i brakowało mi rozmachu, wiele nie zyskałam bo chciałam większe mozliwosci ale zdjecia ładne a ja coraz starsza i gorzej widzę wiec moze byc.
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 09:49, 08 maj 2016

Do góry
Często chciało by się już tu i teraz, ale akurat w przypadku host każdy nowy kieł wiosną cieszy Moje mini hostowisko niestety nadaję się do kompletnego przekopania bo hosty się uwsteczniają, towarzystwo kilku sosen sąsiada i lilaka do tego moja jabłoń nie sprzyjają i ziemia musiała się strasznie wyjałowić. Czyli kompost przyszłoroczny ma już swoje przeznaczenie
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 08:16, 08 maj 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Oj jak ja zazdraszczam takiego miejsca na hosty, ale w sumie poza ryzykiem wiosennych przymrozków warto jeszcze jakieś do siebie przemycić bo są piękne

oj warto warto
pamiętasz jak się bałam o te nowe okaziki na jesieni, uspokajałeś mnie że wszystko będzie ok - i chyba tak jest, wyszły wszystkie
jak się już ogarnę po chorobie , wyjdę i obfoce porządnie
fakt to maluszki i pisałeś że dopiero za 3 lata będzie widać ich prawdziwe kolory i kształty, ale już te 3 - 4 listki cieszą mnie bardzo
Moja "przyziemna" :) pasja 00:44, 08 maj 2016

Do góry
Znalazłem ostatnio ładne kolumnowe cieniutki Cisy dość spore bo już miały ponad metr, ale kopnij mnie, nie pamiętam ile kosztowały bo nie zanotowałem wszystkiego
Jeżeli dobrze myślę, to nie będziesz miała ewentualnie po nie za daleko
Biało różowy ogród za płotem. 00:22, 08 maj 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Ilonko pokaż mi jedno miejsce gdzie coś tutaj jest wymuskane, chyba, że na zdjęciach tak to wygląda, ale zapewniam, że tak nie jest

Ziemia świetnie przygotowana, zgrabiona i wyrównana, kostka położona idealnie równo. szczegółowe plany nasadzeń, dbałość o każdy szczegół - mam wymieniać dalej?
U Agi - czyli słońce i piach 21:38, 07 maj 2016

Do góry
Anda napisał(a)
Czytałam gdzies tu na forum ( pisała chyba Toszka albo Tess) zeby nie ciąć nic tak krótko po posadzeniu, bo siła musi iść w korzenie, rozbudowę a nie w koronę i liście. Podlewanie jest bardzo ważne.
dzięki Ewo, szukam rad bardziej doświadczonych
O podlewaniu pamiętam
Luki napisał(a)
Przychodzę w sprawie śliw i widzę takie troszkę ojć... ktoś słabo je prowadził w szkółce i chyba chciał jak najwyższe mieć. Nie są to moje drzewa, więc nie chcę by na mnie było, ale ja ściąłbym wszystkie grube gałęzie na ok 20-25cm nad rozgałęzieniem tak by pierwszy pąk po ścięciu był skierowany na zewnątrz. Jak zdecydowałabyś się na tak radykalne cięcie to koniecznie odkazić sekator, a rany potraktować maścią ogrodniczą, ciąć rankiem w bezdeszczowy dzień.
Zaraz u siebie pokaże jak dzisiaj obciąłem moje Nigry, ale u mnie drastyczne cięcie było w zeszłym roku.
Dziękuję Łukaszu za odwiedziny i radę. Muszę się przyznać że trochę boję się takiego mocnego cięcia ... Co prawda hortki tak ciapnęłam i żyją
Poszukam u Ciebie tego cięcia z tamtego roku, a z tego już widziałam i piękne są te Twoje śliwy. Zapytałam jeszcze o radę Mazana i zobaczę co doradzi.
Toszka napisał(a)
w sprawie śliw zapytaj mazana (poproś go na pw. by do ciebie zajrzał). Śliwy proszą się o skorygowanie, ale ponieważ nie mam z nimi doświadczenia, to nie będę radzić czy cięcie jest teraz wskazane. Na pewno podlewaj co kilka dni min. 2 kubły wody.
Dziękuję Ci Toszko że zajrzałaś każda wskazówka jest dla mnie ważna. Śliwy i klona podlewam obficie co 2 dni i mam nadzieję że zadomowią się na dobre.
Rododendronowy ogród II. 21:06, 07 maj 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Bogdziu no ty mi tu nie mów, że jest coś nie tak ze zdjęciami bo świetnie wychodzą nawet przy kadrowaniu już daj temu guzikowi od nagrywania spokój

Luki troche wad w tym aparacie widzę , trochę rzeczy mi nie odpowiada. Przestawiam ustawienia i testuje i kto wie czy czego nie popsujęGuzik od filmików ciągle w użyciu, fatalnie to zrobili i to akurat wtedy jak mnie sie za filmiki wziąc zachciało.Podoba mi sie za to wielka karta bo w poprzednim jeszcze dobrze sie nie rozkręciłam a juz był koniec karty(miałam dwie) .Teraz tez mam dwie , razem to 48 GB to mozna poszalec. Odkryłam polskie menu i zmiany sobie co chwilę fundujeDzis robiłam podobne zdjecia na obydwu aparatach , potem M zawezwałam na wybieranie lepszych zdjec- wygrał stary aparat

Poprawiacz podkreslił mi na czerwono wszystko co tu napisałam , chyba powinnam zaczac od nowa ale wysyłam , czort z poprawiaczem.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:48, 07 maj 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Sebek oj ja Ci to przypomnę bo ja żwirku nie mam

Alicjo można teraz przyciąć w sumie to można od razu po przekwitnięciu, ale pogoda była ku temu niesprzyjająca

Anula mnie też się podobają, ale to kosztowna będzie zabawa, w tym roku 3 w przyszłym kolejne 3. Chyba dam radę

To chwasty?bo u mnie taka werbena jest ....myślę.
Lukasz zobacz u mnie jaką mam kompozycie od ciebie.
Czy świecznica ci przezimowała? bo mam ochotę na nią czekam jak blinowy przyjedzie do Chorzowa.
Moja działka. 20:19, 07 maj 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Bogusiu teraz żywopłocik z bukszpanu zostaw w spokoju za późno na wiosenne cięcie, obetniesz końcem czerwca jak młode przyrosty będą ciemnieć
Koszyczek bardzo fajny.

Tak zrobię bo już mi Kasia mówiła żeby jeszcze poczekać,te młode przyrosty podmarzły.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 17:39, 07 maj 2016
Do góry
Luki napisał(a)
Sebek oj ja Ci to przypomnę bo ja żwirku nie mam

mam to samo ..na większym areale czekam az urosnie do pół-łydki bo szkoda mi czasu na ten smyr....i najlepsze jest to że wokół traw FC jest podobnie ...a trawy po cieciu jeszcze nie ruszyły.
Moja codzienność - ogród Oli 16:24, 07 maj 2016

Do góry
No jak idealnie się wstrzeliłem na zdjęcia
No i jak zwykle ogród w stanie nieskazitelnym i nawet jeden detal zauważyłem, który się pojawił czyli powoli trzeba się psychicznie przygotowywać
U Ciebie zdecydowanie wszystko bardziej rozwinięte.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 15:10, 07 maj 2016

Do góry
Agnieszko niestety nie znajdziesz bo nawet nie mam zdjęć po cięciu, ale nie miały praktycznie liści przez 2 tygodnie później dopiero obudziły się pąki i ruszyły do tego stanu pokazanego przed wczorajszym cięciem.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 12:28, 07 maj 2016

Do góry
Violu żeby to jeszcze ogród był szerszy o 5 metrów to można by domy zasłonić, tak to musiałbym mieć cień na całości, a to nic fajnego. Chociaż 3 drzewa u siostry też starałem się tak usytować by mnie też zasłaniały i udało się, w sumie jak teraz patrzę na te zdjęcia to drugą stronę ogrodu u siostry mogłem inaczej zaplanować i mocniej poosłaniać, ale to byłoby zbyt samolubne

Gosiu niestety moja teoria z tym, że trawy najbardziej ucierpiały w słonecznych miejscach się sprawdza. Z resztą w Bylinowym rozmawiałem na ten temat i tak samo mówią, że mokry listopad pobudził rośliny po suchym lecie, do tego ocieplenie na przełomie lutego i marca, a później zimna i mokra pogoda dopełniła spustoszenia w wielu roślinach, a najbardziej w trawach. U mnie kilka ML też wypadło i to właśnie wszystkie posadzone na bardzo słonecznych miejscach, tam gdzie wiosną i zimą słońce nie dociera wszystkie już ruszyły.
U siostry też jeden wypadł w szpalerze w donicy tarasowej, a to jest akurat dziwne, chociaż tam mają się lepiej bo donica wysoka i zimna i na dodatek mocny drenaż czyli wilgoci brak. Na rozplenice na bylinowej też patrzę z obawą.
U mnie lista strat jest spora a teraz jeszcze Evergoldy na bukszpanowej podejrzanie wyglądają, chociaż w innym miejscu już ruszyły... czekam, ale już nastawiony na to, że będzie trzeba wymieniać.
To się rozpisałem...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies