Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Migawki z ogródka 22:11, 13 lis 2021

Do góry
tulucy napisał(a)
Sylwia rok temu też się tak łamałam nad truskawkami, dziewczyny mi doradziły, żeby przesadzać. Wszystkie się przyjęły. Ja przesadziłam tydzień temu. Ładnie stoją, nie zwiędły ani nic. A jeszcze przez noc w wiadrze stały po wykopaniu.

Też tak myślałam że to klinkier, ale starszy on był wyższy niż cegła zwykła.
Ładnie wygląda gdzie taka cegłę zdobyć
Można jeszcze przesadzać mrozu na horyzoncie nie widać.
Pamiętajcie o ogrodach 17:50, 13 lis 2021

Do góry
greg66 napisał(a)
No i uporałem się teraz już raczej wichry mi nie groźne. Na jego miejscu chyba posadzę berberysy kolumnowe erecta i rozszerzę grządkę z funkiami.

Świerki ładne, ale jak wyrośnie to trzeba niestety ściąć bo i dach jak i korzenie mogą uszkodzić budynek.
Dobrze wam poszło.
Pamiętajcie o ogrodach 17:44, 13 lis 2021

Do góry
Grzegorz jaki spokój na tej wodzie i obok. Nawet taki kanał może narozrabiac
Wiem nieraz tak było w Gliwicach przez kanał gliwicki niby taki kanału a zalał pół Gliwic.

Trawki w jesiennym słońcu piękne.

Pozdrawiam
Gożdzikowa - wiejski ogród 17:35, 13 lis 2021

Do góry
Zaparła się i dalej przetwarza. Czy kapuste kiszona już można jeść.
Jesieni Basiu nie pokazywałaś e tam nie dobrze

Pozdrawiam
W kamiennym kręgu od początku 12:55, 13 lis 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Witam Aniu

Piękny ogród jesienny. Aż się nie chce wierzyć osłona z Tui rowniutka, gęsty, ścisły że się nic nie przeciśnie oprócz wiatru.
Poszłam zobaczyć na początek twojego wątku jak długo te tuje rosną jedna fotka z 2003 roku.
Niektore tak równe jak stół. Mistrzyni cięcia. Na hafty się natknęłam na jajka świąteczne. Ile zdolności w tobie.
Głowa n. Taki stan umysłu nigdy się nie nauczy już tak ma.

Elu, dziękuję za miłe słowa
Pomysłów w ogrodzie i w robótkach ręcznych mi nie brakuje
Niechcący wstrzeliłam się w program pewnego ministra:....pielęgnuję cnoty niewieście
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 12:01, 13 lis 2021

Do góry
Dzięki Nikola zapisała nazwy bardzo ładne. Szkoda, że nie można zarządzić tym dereniem. Może w którymś stadium rozwoju sam wypuści przewodnika.

Zamiast koło Roterdamu szukac przyjedz do Polski tutaj też Europa. Szkółek pod dostatkiem.

Pozdrawiam
Migawki z ogródka 11:45, 13 lis 2021

Do góry
tulucy napisał(a)
Gosiu

A ktoś jeszcze zmienia????

Dziś się złachałam. Ale połowa truskawek posadzona. Tzn połowa miejsca na truskawki obsadzona. Bo sadzonek mam na trzy razy tyle chyba. Ale nie zrobię połowy warzywnika w samych truskawkach Za rok będę miała jeszcze trochę miejsca dla nich, to dosadzę.

Jutro kończymy ze skrzyniami.

Nowa rabata, po moreli.

I od drugiej strony.

Łucja witam

Prace trwają u mnie też. Miałam dzisiaj jechać na wieś, ale zrezygnowalam wilgotno i buro może jutro słonko wyjrzy zza chmur. Mam jeszcze trochę grabienia i róże okryć na tym finisz.
U mnie też jeszcze pojedyncze róże kwitną może jutro przytne do wazonu.
Chciałam zapytac jaka cegłę dajesz na te obwódki wygląda mi to na klinkier.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 08:16, 13 lis 2021

Do góry

Irus ty masz cały ogród do wielbienia a u mnie tylko małe punkciki

Bez przesady Elu Te dęby boskie, gdybym dopiero zaczynała, sadziłabym inne drzewa, żadnych sosen, ale cóż, trzeba się cieszyć tym, co jest
Sezon 2017 u Hanusi 23:04, 12 lis 2021

Do góry
Haniu!!!

Ja to już na samym ogonie z życzeniami, ale dobrych życzeń nigdy nie za duzo

Wszystkiego dobrego zdrowia najwięcej i wszystkiego co sobie życzysz.
Pisałam już wcześniej, że jesteś na forum dużym autorytetem. Milka też tak twierdzi więc musisz się trzymać jak najdłużej aby nam doradzać w różnych sprawach.

To dla ciebie niech zapach się roznosi

Pozdrawiam

Ptasi gaj 22:32, 12 lis 2021

Do góry
Ania111 napisał(a)

Elu ,

Mam 4 dęby pillar ,
Ale moje nie są takie piękne i okazałe ,
Twoje wyglądają bajecznie ,
idealne miejsce dla nich wybrałaś

Są ładne sama przyznaje. Mam 3 które mają dosyć duży pieniek. 2 średni i 4 najmniejszy, ale te maluchy mają bardzo ładne przyrosty w tym roku. Myślę, że będą gonić te największe.
U mnie rosna w słońcu od świtu do godz 17 w lecie. Są podlewane zraszaczami jak eM trawnik podlewa więc mają mokro.

W tym roku słabo podlewane bo z nieba lało kilka razy w tygodniu obficie.
Ania -Spełnione marzenie 11:54, 12 lis 2021

Do góry
Ania111 napisał(a)

Alicja ,

Nie wiem czy będzie piękny ,
Czy będzie się komuś podobać ,
Ale będzie na 100% MÓJ

Działka ma 3500 m/2 - więc jest zawsze co robić

Alicja robisz ogród dla siebie a nie dla kogoś. A co się ma komuś podobać jak tobie się nie podoba?
Mój ma ponad 40 arow też zasuwam juz sama nie wiem czy przy rabatach czy przy ogarnięciu wszystkiego. Liście grabimy od 15 września tylko po trawnikach. i ciągła dłubanina. Może to przesada aby nie mieć bałaganu. Dom zaniedbany ale ogród musi być trawka przystrzyżona.

Każdego roku sobie obiecuję koniec i dalej jedno i to samo to by się przydało tam to i sr... i tak w koło.
Zamknij oczy jak wchodzisz na wątki nie można mieć wszystkiego.
Nakupiłam jesienią Marcinków mam nadzieję, że jesień z trawami będzie u mnie już kolorowa i na tym koniec.
Może jeszcze kupię wiosną z 3-4 szt rododendrony do lasu.
Wywalam juki może one ładne ale u mnie ich za dużo kwitnie nieraz i 15 trzeba wszystkie głąby usunąc jaka to okropna robota drwala trzeba.

Ania -Spełnione marzenie 09:14, 12 lis 2021

Do góry
Aniu nic nie napisze pokaż te dęby błotne. Pewnie masz jakieś fotki. Jak zobaczę to może doradcze aby ładnie wyglądały. Może je trzeba przyciąć aby zgęstniała.
Ogród w Klein Kottorz 22:58, 11 lis 2021

Do góry
Alija napisał(a)

Niby kilka miesięcy do wiosny, ale te miesiące mnie bardzo sie dłużą,
natomiast te letnie mijają bardzo szybko.
Ale trudno, będziemy po prostu wspominać lato i snuć plany ogrodowe na następny sezon.

Oj ciągną się ciągną byle do lutego później już z górki.
Ciągną się dlatego bo człowiek nic nie robi specjalnego. Dni krótkie dzisiaj niby piękna pogoda a o 16 prawie ciemno. Tak krótki dzień przygnębia człowieka.
Do południa w ogrodzie nie można nic zrobić bo mokro liście sie lepią do grabi i raptem zostaje 4 godziny. Nie znoszę listopada.
Ptasi gaj 22:43, 11 lis 2021

Do góry

Aniu szkoda, że jesień taka krótka.
Wąskie nie zajmują dużo miejsca. Też dokupie że 3 sztuki posadzę na drugiej części ogrodu między sosnami.

One zielone też piękne Aniu

Elu ,

Mam 4 dęby pillar ,
Ale moje nie są takie piękne i okazałe ,
Twoje wyglądają bajecznie ,
idealne miejsce dla nich wybrałaś
Ptasi gaj 22:43, 11 lis 2021

Do góry
Milka napisał(a)
Elisa, ja też wielbię to miejsce u Eli i o tej porze, bajeczne

Irus ty masz cały ogród do wielbienia a u mnie tylko małe punkciki
Ptasi gaj 22:40, 11 lis 2021

Do góry
AniazUroczyska napisał(a)
Te dęby na tle brzóz- super widok! Mam też kilka błotnych , ale nie kolumnowych, jak patrzę na Twoje , to myślę że trzeba dokupić. Szkoda, że nie trzymają takiego koloru przez cały sezon

Aniu szkoda, że jesień taka krótka.
Wąskie nie zajmują dużo miejsca. Też dokupie że 3 sztuki posadzę na drugiej części ogrodu między sosnami.

One zielone też piękne Aniu

Ptasi gaj 22:22, 11 lis 2021

Do góry
Rumianka napisał(a)

Elu, tyle razy tu zaglądałam, ale ciągle brakowało mi czasu na wpis...dziś poprawiam się... masz tak ładnie rozplanowane rabaty...wszędzie coś się dzieje ciekawego, a te czerwoności najbardziej chwytają mnie za serce...Duży ogród to i dużo pracy, ale efekt powalający...BRAWO TY!!!

Dziękuję Rumianka

Też tak mam zaglądam podziwiam i się nie wpisuje. U mnie to wynika z tego, że oglądam wątki od tyłu wracam do początków później znowu do tyłu i czesto czasu brakuje na wpis. Ja piszę dużo i boje się, że to moje bajdurzenie nikogo nie interesuje więc często się nie wpisuje.

Nie potrafię pisać jednym zdaniem.

To miejsce zdebami błotnymi też bardzo mi się podoba. Jesienią przebarwiające się dęby robią klimat. Teraz już liście brązowe jak czekolada. Mają jeszcze po wierzchu ci niektóre liście nalot ciemno bordowy-metalik.

Oj tak pracy dużo. Dzisiaj z eM już liście mam nadzieję ostatnie sprzatnelismy. On traktorem zbierał ja podgrabialam i szybko raz dwa zrobione. Do kompostu złożone.
Róże co niektore okopczykowałam kompostem.
Mam jeszcze miejsce suche oczko uprzątnąć pełno liści z klona jawora i krzewuszek tąm żwir ato trzebą uprzątnąć. Na innych rabatach liści nie sprzątam.
Czekam jeszcze. Że sprzątaniem pod sekwojami igły nie obleciały. Przyciąć Gaury, naszykować suche liście do przykrycia.
Oczko jeszcze siatka nakryte moze za tydzień zdejmę siatkę. Lilie trzeba będzie skosić i wybrać. Jest jeszcze co robić, ale bez pośpiechu. Mrozów nie widać śniegu też.
W tym roku bardzo sosny igły tracą nie wiem jaka to przyczyna nigdy tak nie było. Może szybki wzrost i igły oblatują.

To tyle relacji nie zrobiłam ani jednej fotki. Piękna pogoda dzisiaj była. Zgrzalam się przy tym grabieniu. 10 stopni ale słoneczko po plecach grzało.

Miłkowo - sezon 2016-2022 17:47, 11 lis 2021

Do góry
Wieczorem napiszę są te preparaty do trzymania w ryzach wzrostowych. Nawet wczoraj zaglądałam miałam zapisać, nie miałam nic pod ręką. Ale preparaty drogie są. Lepiej chyba posadzić coś pod Marcinki np hakomki.

Odnośnie studni nie chcesz nie ma wody na tym terenie czy próbowałaś. To nie jest taki drogi interes nawet do podlewania bym wykopała studnie a jak by była zdatna do picia to jeszcze lepiej.

Jadę grabić

Wawa jak wymarła sporą część wyjechała.

Miłego świętowania

To poczekam, jak dasz namiar.
W nowym sezonie będę cięła z 2 razy, w kwietniu i w czerwcu, zobaczymy, jak to się sprawdzi.
Mamy w planie studnię, ale tyle mam ciągle na głowie, że zostawiam to mężowi. a tak a propos, podlewania nie lubię.
Ptasi gaj 13:08, 11 lis 2021

Do góry

Elu, tyle razy tu zaglądałam, ale ciągle brakowało mi czasu na wpis...dziś poprawiam się... masz tak ładnie rozplanowane rabaty...wszędzie coś się dzieje ciekawego, a te czerwoności najbardziej chwytają mnie za serce...Duży ogród to i dużo pracy, ale efekt powalający...BRAWO TY!!!
Miłkowo - sezon 2016-2022 11:43, 11 lis 2021

Do góry
Wieczorem napiszę są te preparaty do trzymania w ryzach wzrostowych. Nawet wczoraj zaglądałam miałam zapisać, nie miałam nic pod ręką. Ale preparaty drogie są. Lepiej chyba posadzić coś pod Marcinki np hakomki.

Odnośnie studni nie chcesz nie ma wody na tym terenie czy próbowałaś. To nie jest taki drogi interes nawet do podlewania bym wykopała studnie a jak by była zdatna do picia to jeszcze lepiej.

Jadę grabić

Wawa jak wymarła sporą część wyjechała.

Miłego świętowania
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies