Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

hankaandrus_44 15:08, 03 mar 2022

Pozdrawiam wiosennie, u mnie jeszcze daleko do niej, Cały tydzien ma być z przymrozkami w nocy.
Fotka na osłodę

pestka56 22:25, 03 mar 2022

Są też żółte. Poszukaj:
Helleborus x hybridus 'Harvington Double Yellow',
Helleborus x hybridus 'Barnhaven Hybrids',
Helleborus orientalis 'King Double Creme',
Helleborus orientalis 'Yellow Lady'
ElzbietaFranka 00:03, 04 mar 2022

Kasiu szukałam i widziałam, ale one nie są całkiem żółte np jak kaczeńce.

Ja o takich myślałam.

Te co są zawsze mają jakiś dodatek a to jasny żółty, albo środek ciemny. Ale też ciekawe, podobają mi się.

Np białe ciemierniki są idealnie białe nawet jak już przekwitają nie tracą koloru. Ciemierniki które kupiłam jesienią zmieniają.

10.01.

Ten sam 03.03.

ElzbietaFranka 00:20, 04 mar 2022

hankaandrus_44 napisał(a)
Pozdrawiam wiosennie, u mnie jeszcze daleko do niej, Cały tydzien ma być z przymrozkami w nocy.
Fotka na osłodę

Dzięki Haniu. Muszę kupić sobie tych żółtych rojników. Mam coś podobnego białego. Jutro ma padać u nas śnieg, w marcu jak w garncu.

Jak to dobrze, że już uporałam się z trawami. Mam do ścięcia jeszcze stipy, ale to już później.

W sobotę hortensje pod maszynkę i później czyszczenie żwiru.
Najwięcej roboty będzie z przemieleniem ściętych drzew pobojowisko na działce.
Później grabienie całości bo kupisz nie do opisania przez te wichury.
Na rabatach nic nie będę robiła dopóki nie pokażą się rośliny.

Dzisiaj przy cięciu traw ścięłam klinika palmowego. Mam nadzieję,że odrośnie.

malgorzataka... 05:48, 04 mar 2022

...no to żeś się rozmachała -szkoda klonika,mój złamany w tamtym roku nie odbił.
ElzbietaFranka 09:13, 04 mar 2022

Agatorek napisał(a)
Piękny mają kolor. Bardzo ładne sadzonki .
Cena już mniej się podoba.
Ale cóż, wszystko drożeje, idę do sklepu po zwykłe zakupy i widzę zmiany. Niestety na gorsze.

Agnieszka jeszcze będzie drożej. Ogrodnik mi mówił, że zamawia niektóre rośliny bezpośrednio od producentów i jak zamawiał w jesieni po cenach jakie wtedy byłym. Teraz dostają nowe wyceny o 30% drozsze Szklarnie trzeba ogrzewać. Zrezygnowal z połowy zamówienia ponieważ tak drogiego towaru nikt nie kupi.

Obok mnie szkółka ma tunele ogrzewanie gazowe.
Benzyna na stacji wczoraj 6,20 i druga 6,61 za litr.
Za miesiąc będzie po 8 jak tak dalej będzie.
To wszystko wpływa na cenę innych towarów. Katastrofa
ElzbietaFranka 09:22, 04 mar 2022

Wiolka5_7 napisał(a)

Tak
Aha stąd ta cena... Szkoda, że takie drogie bo by kupiło się więcej...

Ja też mam ciemierniki po 10 zł ,tylko że z Biedry i super rosną i też zaczynają kwitnąć
Kupuj koniecznie

Miałam jechać do ogrodnika gdzie kupiłam ciemierniki po 10 zł, Ale pogoda byle jaka. Pewnie już takiej taniochy nie dostanę, ale tańsze niż 30 zł.

W zeszłym roku kupowałam w światnasion korzenie ciemiernikow owszem wyrosły, ale takie biedne. Może w tym roku się rozkrzewia.

Co posadzić między ciemierniki jak już okwitna. Posadziłam 8 szt w grupie aby nie było pustostanu. Co tam posadzić między ciemiernikami ?
ElzbietaFranka 09:28, 04 mar 2022

Anusia2 napisał(a)
Kolor piękny no cena rzeczywiście zabójcza. Dzisiaj byłam w mięsnym i ceny poszły w górę. Przyszły cięższe czasy.

Aniu te czasy wyjdą nam bokiem. Już tanio nie będzie każdy liczy.

Miałam kupować jeszcze jakieś drzewka wieksze, ale rezygnuje tylko kilka 2-3 klonów palmowych kupię.

Inna sprawa każdej wiosny jak obrabiam mój areał zaklinam się, że już nic więcej. Idę obok do sąsiada i znowu kupuje. Choroba ciągot mnie ogarnia.
Wczoraj stał u nich duży tir ciekawe co przywieźli muszę iść na inspekcję.
ElzbietaFranka 09:37, 04 mar 2022

Agania napisał(a)
Nie wiem czy ktoś przeszedłby obojętnie koło tych piękności ciemiernikowych, dlatego ja do sklepów nie zaglądam
Gratuluję kolejnej wnusi, nasza ma termin na kwiecień, Wasza?
Jeżówka blada nie chciała się u mnie zatrzymać na dłużej.
Też lubię oglądać trawy u Ciebie

Agatko wnuków przybywa my się starzejemy. Termin czerwiec. Istnieje duże prawdopod., Że po 3 latach, może się urodzić w ten sam dzień co wnuczek Jeremiasz.

Dziękuję Agatko, że ci się u mnie podoba.
Ja u ciebie bardzo lubię kącik z oczkiem taki naturalny.
Jak bym teraz robiła oczko zrobiłabym je inaczej węższe ale dłuższe.

ElzbietaFranka 15:48, 04 mar 2022

Gosialuk napisał(a)
Piękne ciemierniki. Też mam jednego bordo, ale kupiony od kobiety na ryneczku, więc raczej nie taki rarytas. Ale ogólnie na rabatach też najbardziej zachwycają zwykłe białe. W całej tej szarzyźnie wczesnowiosennej przykuwają wzrok. Tym bordowym trzeba znaleźć dobre stanowisko, tak by wyeksponować kwiaty.
Jeszcze bardzo ładne są przebiśniegi, takie pełne. O wiele bardziej widać je na rabatach. Niestety nie widziałam ich nigdzie w sprzedaży.

Tak Gosiu w zeszłym roku na rabatkach posadziłam sporo krokusów narazie nic nie kwitnie. Też tulipany jeszcze sądziłam zzerane przez nornice więc z nimi walczę. Co tydzień do słoiczków ziarenka dosypuje.
W tym roku p ok staram się kupić więcej przebiśniegów czy jeszcze mniejszych cebulowych.

Mam już miejsce dla ciemiernika, ale narazie będa rosly w donicy. U nas przez kilka dni był spory mróz do -7 stopni więc ziemia zmarznięta. Tafla lodu na oczku.