Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Kłopoty - problemy z trawnikiem 21:26, 12 wrz 2020

Do góry
Brix0n napisał(a)
Witam, ja tez mam pytanko o trawnik. Jest trochę chwastow ale walczę z nimi. Nasiona wysiane były dokładnie 6 czerwca a więc 11 tygodni temu. Nawozony raz wieloskladnikowym nawozem. Teraz jesiennym był podsiany. W kilku miejscach dosialem teraz. Jest wszystko ok poza chwastami czy coś działać?? Pozdrawiam

Opryskać Chwastoxem - mniejsze stężenie i na razie tylko kawałeczek.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 21:25, 12 wrz 2020

Do góry
Kamil1904 napisał(a)
Tak może jeszcze doprecyzuje co do tej darni. Jak złapię garścią to się nie odrywa ale jak wezmę pojedyncze źdźbło (nie używając dużej siły) i szarpnę to wychodzi łatwo z podłoża.
Co pani radzi w tej sytuacji ??? Jak dalej postępować ?

Toi może być taki gatunek trawy, jak w Tunezji, rośnie "w powietrzu" - kiedyś miałam na ulicy taki trawnik z rolki. Wywaliłam go, zmieniłam na lepszy. Nie wiem co robić. Wyrwać.
Żywopłot mieszany 20:57, 12 wrz 2020

Do góry
amator2020 napisał(a)
Witam
Proszę o pomoc, nigdzie nie mogę znaleźć porady.
Mam żywopłot ze świerków, mają już 18 lat, tnę z boków i góry na wysokości 3 m. ale tracą gałęzie od dołu.
Czy dobrym pomysłem będzie posadzenie przy każdym pniu bluszczu i cięcie w miare wzrostu co roku kolejnych partii gałęzi od dołu tak aż do wysokości 2 m?
Dziekuję z góry

Bluszcz wejdzie potem w korony i zabije świerki. Jakie to świerki ? Pospolite?
Tak mają, to duże drzewa, od dołu ogałacają się.
Żywopłot mieszany 20:56, 12 wrz 2020

Do góry
marole napisał(a)
Witam,

3 lata temu zakładałem ogród, kupiłem dużą ilość nasadzeń drzewnych (sosny czarne i brzozy) - drzewka w momencie zakupu miały po około 3 metry - rozstaw pomiędzy drzewami 4-5 m na całej linii ogrodzenia (sosny)

Plan był taki, że za kilka lat połączą się koronami i stworzą także coś w rodzaju żywopłotu. Niestety szybkość przybywania nowych domów jest tak oszałamiająca, że w ciągu 2 lata z pustkowia zrobiło się osiedle.

Pomiędzy sosnami (ich pniami) a ogrodzeniem mam około 2m. Co można by tam zasadzić aby do wysokości ogrodzenia zakryć się przed wzrokiem i odgłosem dźwięków sąsiadów?

Myślałem o posadzeniu tuż przy ogrodzeniu (nie wszystko na raz, jedna z opcji):

- tuje Brabant przycinane do wysokości 160 cm (stale)
- żywopłot z grabu
- winobluszcze/bluszcze na ogrodzeniu
- dosadzenie drzew np. sosen lub brzózek w nowej linii od strony ogrodu (nie ogrodzenia) - pomiędzy starymi sosnami - coś na wzór v.

2 lata temu obsadziłem całość bluszczami, ale widzę, żę będzie trwało to latami.

Przesadzenia drzew nie wchodzą w grę, ze względu na ich rozmiar i ilość (ponad 200 szt)

Chodzi mi o możliwość utworzenia w miarę mocnej ściany - ponieważ cenie sobie prywatność i spokój.

Problemem jest oczywiście czy te nasadzenia będą rosły przy tak dużej bliskości innych drzew. I czy ta "szpara" pomiędzy drzewami a ogrodzeniami będzie wystarczając do posadzenia czegoś.

Całość jest nawadniana liniami kroplującymi.

Hedera helix, wszystko inne zginie pod sosnami za kilka / kilkanaście lat.
Mus owocowy w miejskiej dżungli 20:53, 12 wrz 2020

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Pewnie nie usiądę ,bo chyba nie istnieje takie coś jak "Skończony ogród " szczerze to nie cieszę się,że już mi się kończy miejsce na kolejne rabaty... buuu

No i właśnie o to chodzi. Po to nabyłam 3 ha, aby do końca życia "przerabiać". To cieszy najbardziej. Nie żałujcie sobie tej przyjemności powiększania rabat, poszukiwania, kupowania i tworzenia
Mus owocowy w miejskiej dżungli 20:52, 12 wrz 2020

Do góry
mar_za napisał(a)
Posadziłam wrzosy w donicach

Hahahaha jak pisze popkarol "buhahahaha" Ale wrzosy dorodne. Moje "wrzosy" bardziej rude som
Żywopłot strzyżony z cisa 20:48, 12 wrz 2020

Do góry
Mączka bazaltowa, ma pH 9,1. Ja zastosowałam i widzę dużą poprawę, ciemierniki (też lubią glebę zasadową) aż buchnęły.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:35, 12 wrz 2020

Do góry
Piękne, dziękujemy bardzo za uwiecznienie.

Pozdrawiamy i zapraszamy niebawem
Chwasty w ogrodzie - odchwaszczanie 07:49, 12 wrz 2020

Do góry
Miałam w szparach a tarasie, wydłubywaliśmy ciągle i wyrastał, bo wysiewał nasiona. W końcu opryskałam i zginął. Teraz pilnuję, żeby z nasion znowu nie odrodził się. To bardzo uciążliwy chwast.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:44, 12 wrz 2020

Do góry
W bukszpanowym nic się nie dzieje, tylko jest .
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 16:24, 11 wrz 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Co tu pisać - rewelacja.
Ogród z lustrem 15:11, 11 wrz 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
No i przyjechały wielkie brzozy Betula utilis 'Doorenbos' - brzoza pożyteczna 'Doorenbos'

Czy te brzozy są szczepione?
Pszczelarnia 14:19, 11 wrz 2020

Do góry
antracyt napisał(a)

Te rozbielone żółcie mnie oczarowały.
U Danusi w ogrodzie zakochałam się w nasiennikach krokosmii i malutkich pomponowych daliach. Muszę je mieć
Podpatrzę sobie od Ciebie daliową rabatę z cyniami po obwódce, od Sylwi dodam do tego gladiole. Powinno wyjść fajnie

Zamówiłam cebulowe różniste w odcieniach bieli, bladej żółci i żółci. Też ciekawie będzie, subtelnie i wiosennie.
"Odwieczny" spór działkowiczów ;) 14:13, 11 wrz 2020

Do góry
Owoce które spadną po twojej stronie możesz zebrać, zrywać nie wolno. Ale co mówi prawo, trzeba zapytać prawnika. Tak będzie najlepiej. Gałęzie możesz obciąć po płocie, ale wcześniej musisz wezwać sąsiada aby sam obciął, jeśli tego nie zrobi, obcinasz sama.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 14:09, 11 wrz 2020

Do góry
bialydomek napisał(a)
Danusiu,
pociągiem to na jakiej stacji wysiadac?
od której godziny ogród jest w soboty i niedziele otwarty?

Wszelkich informacji co do godzin zawsze patrzcie w wątku o dniach otwartych. Od 10 do 16 jest otwarte.
Jedzie autobus podmiejski do Krakowian, w Alei Krakowskiej przystanek Grzędy, lub z Piaseczna są autobusy do Jastrzębca, stąd jest najbliżej na skróty.
Nie ma do mnie komunikacji miejskiej.

Pociągi najbliższe myślę że Tarczyn.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 00:55, 11 wrz 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ależ nie, to nie ma nic do rzeczy. Nie jestem w ogrodzie w ciągu dnia i nie robię zdjęć. No bo co tu robić? Nic się nie zmienia, nic się nie dzieje, ciągle tak samo. Ale mam ładnie, poprzycinane posprzątane obecnie, tylko z tyłu nieco nie zdążyliśmy

Obojętnie czy jest tak samo, czy nic się nie dzieje zawsze z chęcią bukszpanowy na formach oglądam. Szczerze mówiąc już się za nim stęskniłam.
Często oglądam wizytówkę
Problem z samosiejkami (przeniesiony) 00:37, 11 wrz 2020

Do góry
Przeniesione do chwastów https://www.ogrodowisko.pl/watek/3069-chwasty-w-ogrodzie-odchwaszczanie?page=16#post_2
Chwasty w ogrodzie - odchwaszczanie 00:36, 11 wrz 2020

Do góry
marzenap napisał(a)
Witam,
Posiadam w ogrodzie mnóstwo niskich samosiejek.
Prawdopodobnie dostałam to od kogoś kiedyś, ale strasznie mi się o rozrasta i nie wiem jak to stępić.
Proszę o pomoc.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 00:35, 11 wrz 2020

Do góry
Wyryłam też drugą stronę altany, ale mało co wsadzone, bo tylko trawa zdjęta i położona w innym miejscu. Czekam na siły męskie, bo to co chcę wsadzić nijak mi się nie da wydobyć z ziemi. Mus dwóch chłopaków mieć do pomocy
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:47, 10 wrz 2020

Do góry
Ależ nie, to nie ma nic do rzeczy. Nie jestem w ogrodzie w ciągu dnia i nie robię zdjęć. No bo co tu robić? Nic się nie zmienia, nic się nie dzieje, ciągle tak samo. Ale mam ładnie, poprzycinane posprzątane obecnie, tylko z tyłu nieco nie zdążyliśmy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies