Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogród z wilkiem zamkn. 22:02, 22 cze 2017

Do góry
Kindzia napisał(a)
Mam Umbry posadzone w szpalerze, młode są, ładnie się nabudowały. Właśnie co 3 metry sadzone. Dobrze to wygląda.
Natomiast jedna wielka w innym miejscu mi niedomaga...mało liści, Mazan mówi, że fosforu jej trzeba. Ale na przełom września/października muszę czekać, odpowiednia temperatura musi być, żeby sobie ten fosfor przyjęła...mam nadzieję, że to tylko to.

A co Masz z nimi posadzone ? Ja narazie tylko berberysy chocolate , chce jeszcze biale czosnki I nie wiem co jeszcze ......biała szałwiA Lub lawenda , albo berberysy jak u Kapiasa

Anna i Ogród 20:51, 22 cze 2017

Do góry
BasiaLT napisał(a)
Szałwia spokojnie się wysieje, daj jej czas. Może nie plew tak dokładnie i nie obcinaj jej za szybko.

No muszę nie wyrywać zielska tak dokładnie :
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 17:39, 22 cze 2017

Do góry

Ewa777 napisał(a)
Cudne te czosnki U mnie też kwitną, ale mam chyba inne kolorki.
Szałwia taka wypasiona. Nie wiem dlaczego, ale u mnie słabo rośnie. Próbowałam już różnych odmian.
Moja szałwia to jakaś nn z marketu. Marzę sobie o caradonnie

_Martini_ napisał(a)
Jej, jaki cudowny klimat! Jaki spokoj, harmonia! Kocham takie miejsca. Czy będzie coś rosło po czosnkach? W zeszłym roku były chyba jeżówki, prawda? Mam jedno takie zdjęcie w swoim katalogu, ale nie zapamiętałam do kogo należał ogród. Cieszę się, że Cię odnalazłam

Witaj! Miło mi bardzo czytać tak pozytywne słowa
Jeżowek w tym roku praktycznie nie ma. Została tylko hot papaya - chyba dwie sadzonki. Zaniedbałam front w tym sezonie - znowu...

Sebek napisał(a)
Tyyyyyle zdjęć, nie wiem co zacząc chwalić pierwsze Zatem zostawiam słowa uznania dla każdego zdjęcia
Dziękuję
Chyba dochodzę do pewnego wniosku... Mianowicie takiego, że mój ogród jest nudny. Po prostu.

polinka napisał(a)
Czekam na Twoje główkowate Będzie czad!
Myślisz?

beata_m napisał(a)
Ale bogaty warzywnik, i piękne róże .... I szałwia śliczna
Betka, doszły mnie słuchy, że pergolę robimy

eda napisał(a)
jacie !!! warto warto bajka normalnie
Hihi, dziękuję Edziu! <3

lindsay80 napisał(a)
Ślicznie Artemiskom z różową szałwią - bardzo mi się podoba.
A z warzywnika to aż Ci się wylewa
No, bo w moim wielkim ogrodzie nie można się nawet rozpędzić... Muszę przemyśleć wszystko na nowo...
Ogrodowe marzenie Mrokasi 17:08, 22 cze 2017

Do góry
Zana napisał(a)
Powiem Ci, że cofnęłam się do trzeciej strony, gdzie są zdjęcia rabaty przed zmianami i moim zdaniem teraz jest bez porównania, na plus oczywiście. Niebieska szałwia będzie fajnie wyglądała z tymi tawułami. I o tulipanach też pomyśl.

To dobrze, że zmiana na lepsze, bo jakby była na gorsze to byłaby totalna załamka .
Niebieską szałwię wsadzę. Ale tulipanom mówię stanowcze nie. Są piękne jak kwitną ale potem te zasychające liście doprowadzają mnie do szału. A na tej rabacie te liście w niczym się nie schowają. Krokusowe trawiaste liście są dla mnie do przeżycia .
Ogrodowe marzenie Mrokasi 16:54, 22 cze 2017

Do góry
Powiem Ci, że cofnęłam się do trzeciej strony, gdzie są zdjęcia rabaty przed zmianami i moim zdaniem teraz jest bez porównania, na plus oczywiście. Niebieska szałwia będzie fajnie wyglądała z tymi tawułami. I o tulipanach też pomyśl.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 16:26, 22 cze 2017

Do góry
dwie z czterech w ogrodzie

szałwia już miesiąc albo dłużej zachwyca
Dziękuję Reniu

Ogrodowe marzenie Mrokasi 14:23, 22 cze 2017

Do góry
Anula, nie powiem, miałam chwilę zwątpienia...
Ale jakoś udało się tę rabatę ogarnąć z czego jestem zadowolona. I powiem Ci, że chyba czytałaś w moich myślach, bo właśnie zastanawiałam się czy tam jeszcze szałwii nie upchnąć albo jakieś trawy. Szałwia da kolor więc chyba lepsza. I zamierzam tam wsadzić jesienią sporo krokusów .
Ogród z rzeźbą 12:14, 22 cze 2017

Do góry
Zana napisał(a)
Najbardziej jednak oko cieszyła rozszalała różowa szałwia i fajowo rozrastające się sporobolusy:

ooo ja cię !!!

" ...
Aż pewnej nocy puściły lody,
Ogrodu serce mocniej zabiło,
Przyszłaś, nabrałaś źródlanej wody
I napoiłaś, a wszystko ożyło..."

w sumie to Jazzy piosenka ale tak mi się nasunęło ...
Mój ogród pod lasem 11:36, 22 cze 2017

Do góry
margaretka3 napisał(a)
Gosiu, na pierwszym zdjęciu jest Caradonna, na drugim właśnie kubańska, a na trzecim szałwia łąkowa

Fajna ta kubańska Gdzie kupowałaś?

A Caradonna duża rośnie,prawda?
Mój ogród pod lasem 11:34, 22 cze 2017

Do góry
Gosiu, na pierwszym zdjęciu jest Caradonna, na drugim właśnie kubańska, a na trzecim szałwia łąkowa
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 11:28, 22 cze 2017

Do góry
margaretka3 napisał(a)

Aniu, dziękuję za ciepłe słowa. Jakże Ci się chciało tyle czytać..? Pracy dużo za mną, ale ile jeszcze przede mną?
Patent na orliki. Najlepiej jesienią rozsypać nasiona na rabacie i wiosną nie wyplewić

Przepiękne te zestawienia! Gosiu czy to jest szałwia kubańska, o której u mnie pisałaś?
I ten kremowy krwawnik...musze odgapic
Mój ogród pod lasem 11:16, 22 cze 2017

Do góry
Gosia czytam i wyczytałam tą kocimiętkę kubańską
super jest
faktycznie jak szałwia
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 09:13, 22 cze 2017

Do góry
Agi2006 napisał(a)

No podoba mi się. Zamawiam. Podjęłam decyzję. a szałwia w sesleri to deep blue?
chyba tak. ale medium . od finki
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 09:10, 22 cze 2017

Do góry
i takie tam: szałwia wysiała mi się z jednej sadzonki: część jest fioletowa, część różowa a jedna jest różowo - fioletowa
tu nie wiadomo skąd pojawiły mi sie siewki rozchodnika?

i czosnki na przedpłociu dla Angeli
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 08:59, 22 cze 2017

Do góry
siakowa napisał(a)
tak sesleria jesienna.☺

No podoba mi się. Zamawiam. Podjęłam decyzję. a szałwia w sesleri to deep blue?
Ogród z rzeźbą 08:57, 22 cze 2017

Do góry
Anula jak ja lubię do Ciebie wpadać Kobitko jak ja bym chciała taki przechowalnik, u mnie by mógł robić już za rabatę cud, miód, napatrzeć się nie można szałwia boska, i te naparstnice, och piękne
Anna i Ogród 08:43, 22 cze 2017

Do góry
Szałwia spokojnie się wysieje, daj jej czas. Może nie plew tak dokładnie i nie obcinaj jej za szybko.
Anna i Ogród 08:02, 22 cze 2017

Do góry
Zana napisał(a)
Aniu, szałwia z Pęchcina wysiała się u mnie w całkiem przyzwoitych ilościach. Czy Ty owies wieczniezielony ścinasz wiosną? Ja mojego nie ścinałam dom tej pory, tylko suche źdźbłem mu wyciągałam, ale już w ubiegłym roku zaczął mi się rokładać bardzo na boki. Tak myślę czy go za rok wiosną nie przyciąć.

Niestety u mnie ta szałwia się nie wysiała a chciałabym mieć jej troszkę więcej. Może nasiona zbiorę i na wiosnę w domu wysieję sobie. Zobaczymy.

Owsa nie ścinałam. Jest u mnie drugi sezon i na razie nie zauważyłam żeby jakoś mocno się pokładał. Stoi na baczność. Jak coś to podpytaj Agaty z Przenicznej. Ona ma ten owies dużo dłużej ode mnie.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 07:28, 22 cze 2017

Do góry
Wczoraj rano sobie o Tobie myślałam, że coś umilkłaś z tą frontową rabatą. I myślę sobie, no jak nic Kasia nas tam pewnie przeklina, żeśmy jej kazały ciąć, wywalać itd.. A tu proszę, rabatka się zrobiła. Juki na te trudne warunki z rozrośniętymi korzeniami iglaków to chyba dobry wybór, one za wiele do szczęścia nie potrzebują. Żółte tawuły fajnie rozbijają zieleń. Jedyne co, to ja bym tam jeszcze szałwię dosadziła i cebulowe jesienią. Wtedy od wiosny do jesieni coś tam będzie kwitło. Najpierw cebulowe, potem szałwia, juki i na koniec rozchodniki.
Anna i Ogród 23:39, 21 cze 2017

Do góry
Aniu, szałwia z Pęchcina wysiała się u mnie w całkiem przyzwoitych ilościach. Czy Ty owies wieczniezielony ścinasz wiosną? Ja mojego nie ścinałam dom tej pory, tylko suche źdźbłem mu wyciągałam, ale już w ubiegłym roku zaczął mi się rokładać bardzo na boki. Tak myślę czy go za rok wiosną nie przyciąć.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies