Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kompostownik"

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:17, 15 lis 2012

Do góry
witam tu są namiary na kompostownik a na dalszych strona zdjęcia w realu pozdrawiam
http://allegro.pl/duzy-drewniany-kompostownik-brazowy-71519033.html
Ogród do kwadratu 08:57, 15 lis 2012

Do góry
o jakieś ciekawe namiary na kompostownik?? bardzo poprosze bo chyba na mojego M.się nie doczekam.
Początki w Kruklandii 21:18, 14 lis 2012

Do góry
Miejsce dla wodogrzmotu reprezentacyjne a jeśli chodzi o kompostownik to oczywiście Ty wiesz najlepiej wiec ja już nie mam uwag. Serdecznie pozdrawiam Juziu.

PS Ładnie to w sumie wygląda.
Moje Takie Tam w Ogródku 19:34, 14 lis 2012

Do góry
betysia napisał(a)
Agus witaj porankiem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

alez sie zawstydzam gdy patrze na ogrodnikow z prawdziwego zdarzenia...z kompostownikami!!!!
od wiosny powtarzalam sobie,ze czas i potrzeba zrobic....i co...i nic!
motywujesz mnie i bede cwiczyc postanowienie poprawy by kompostownik zbudowac!!!!

p.s
usciski od czarnej szmaragdowo-okiej rozrabiary!!!! i ode mnie oczywiscie tez!!!!!!!!!!!!!!!!

ja również przesyłam Wam uściski
Początki w Kruklandii 16:51, 14 lis 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)
A nie da się tego kompostu przenieśc w ten róg gdzie planujesz ławeczkę a ławeczke po przeciwnej stronie? Kompost czasem czuc szczególnie gdy da sie środki przyspieszające rozkład więc lepiej uciec jak najdalej od domu. Ten róg jest najdalej i od strony altany zasłonic czymś zielonym Ognisko jest przydatne ale ja jestem wielką zwolenniczką wody w ogrodzie , uważam ze ogród bez wody jest na wpół martwy. Pomyśl o ciurkadełku.Nie wiem czy ze wszystkim mam rację bo nie śledziłam Waszych rozmów ale patrzac na plan tak mi przyszło do głowy.Huśtawkę jeśli to taka dla dzieci to też bliżej altany żeby dzieci miec na oku - to akurat wiem z doświadczenia.PozdrawiamJuziu. Bete też pozdraiam , jej avatarek nieodmiennie wprawia mnie w super nastrój gdzie tylko go spotkam.

Bogdziu dziękuję, że znalazłaś czas żeby zajrzeć

Wydaje mi się, że kompostownik będzie nadalej od miejsc gdzie siedzimy w ogrodzie.
Od wejścia spory kawałek, od tarasu i altany. Jedynie garaż blisko, ale tam często nie przebywamy

Woda Bogdziu musi być i będzie. Ciurkadło już mam (w donicy na tarasie) i planuję jeszcze wodogrzmot. Teraz właśnie przyszedł pomysł do głowy żeby go umieścić w lewym górnym rogu...na zakolu. Będzie blisko huśtawki (takiej dla dorosłych)

ogrodoweimpresjejolki 10:07, 13 lis 2012

Do góry
Betysiu, u mnie dzisiaj mgła i pewnie dla tego nie widziałam jak przemykałaś. Ale miły ślad został - dziękuję

Bakopę już miałam wyrzucić na kompostownik, a ona znowu pączki ma i przy sprzyjającej pogodzie je rozwinie

Moje Takie Tam w Ogródku 06:49, 13 lis 2012

Do góry
Agus witaj porankiem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

alez sie zawstydzam gdy patrze na ogrodnikow z prawdziwego zdarzenia...z kompostownikami!!!!
od wiosny powtarzalam sobie,ze czas i potrzeba zrobic....i co...i nic!
motywujesz mnie i bede cwiczyc postanowienie poprawy by kompostownik zbudowac!!!!

p.s
usciski od czarnej szmaragdowo-okiej rozrabiary!!!! i ode mnie oczywiscie tez!!!!!!!!!!!!!!!!
Początki w Kruklandii 17:42, 11 lis 2012

Do góry
Dobra...to teraz tak...
Altana, drewutnia, plac zabaw i butla oznaczone na czerwono - tak jak jest teraz.

A tak by mogło być:

Kształty rabat, ścieżki i miejsce na grill lub ognisko - jeszcze do zmian. Drewutnia w dwóch opcjach, bo jeszcze nie jestem pewna. Ale raczej krótsza i szersza, wtedy obok znajdzie się miejsce na kompostownik Zamiast placu zabaw - huśtawka.

Moje Takie Tam w Ogródku 10:37, 11 lis 2012

Do góry
Wygląda super!! wiosną taki drewniany zakupię szt 2. Tylko M musi dachówki wyeksmitować z bajzlowni. Ta część jest do zagaospodarowania wiosną. Kompostowniki, warzywniak, przesadzenie buka dla osłony pompy ciepła i części gospodarczej

Aga a czy Ty go jeszcze dodatkowo zaimpregnowałaś??? Wdzę, że kupiłaś dwa, idelanie na kompostownik. Czy w środku można go jakoś na pół przedzielić aby zrobić dwie komory?
Moje Takie Tam w Ogródku 09:19, 11 lis 2012

Do góry
Madżenko, tak wygląda ten kompostownik w realu

Moje Takie Tam w Ogródku 19:03, 10 lis 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Aga a czy ten kompostownik można byłoby podzielić na takie skrzynki na warzywnik??? Czy nie mozna tego ustrojstwa podzielić np na 3 części ???

tak i muszę ci powiedzieć, że o tym też myślałam, składa się go ja klocki bez żadnych śrub, więc można z jednego zrobić dwa niskie warzywniaki a cena jest dość przystępna. A o plastikowych są złe opinie poczytaj:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/459-kompost-kompostowanie-i-kompostowniki
Moje Takie Tam w Ogródku 18:58, 10 lis 2012

Do góry
Aga a czy ten kompostownik można byłoby podzielić na takie skrzynki na warzywnik??? Czy nie mozna tego ustrojstwa podzielić np na 3 części ???
Moje Takie Tam w Ogródku 18:58, 10 lis 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

ale mogę się pochwalić, że zakupiłam kompostownik

http://allegro.pl/duzy-drewniany-kompostownik-brazowy-700l-i2771519033.html

Nie wiadomo jak to drewno wytrzyma w towarzystwie gnijacych roślin, musisz je jeszcze chyba lepiej zakonserwowac. Mnie M zrobił kompostownik z płyt betonowych takich z jakich płoty sie robi to nie muszę sie martwic o jego wytrzymałośc, a przednią ściankę ustawiamy z betonków pozostałych po budowie to łatwo jest wybierac z niego ziemię bo betonki odstawiamy na bok i jest super dostęp.

dzisiaj złożyłam te kompostowniki i wyglądają całkiem dobrze, kupiłam dwa żeby do drugiego przerzucać,
mam nadzieję że przetrwają są o tyle wygodne (tak mi się wydaję), że nie są wysokie i jest łatwy dostęp

Właśnie się zasatanwiałam czy kupować plastikowy, ktory się rozpada czy drewniany??? Czy mogłabyś zrobić zdjęcie jak je ustawisz?? Mi też by się przydal taki odkryty i nwet mam go dzie ustawić. A może drewniany i platkikowy sobie zrobię???

jutro zrobię zdjęcie w realu a na dziś mogę powiedzieć, że wygląda dokładnie tak jak na zdj.z all...
Moje Takie Tam w Ogródku 18:54, 10 lis 2012

Do góry
aga_k napisał(a)

Nie wiadomo jak to drewno wytrzyma w towarzystwie gnijacych roślin, musisz je jeszcze chyba lepiej zakonserwowac. Mnie M zrobił kompostownik z płyt betonowych takich z jakich płoty sie robi to nie muszę sie martwic o jego wytrzymałośc, a przednią ściankę ustawiamy z betonków pozostałych po budowie to łatwo jest wybierac z niego ziemię bo betonki odstawiamy na bok i jest super dostęp.

dzisiaj złożyłam te kompostowniki i wyglądają całkiem dobrze, kupiłam dwa żeby do drugiego przerzucać,
mam nadzieję że przetrwają są o tyle wygodne (tak mi się wydaję), że nie są wysokie i jest łatwy dostęp

Właśnie się zasatanwiałam czy kupować plastikowy, ktory się rozpada czy drewniany??? Czy mogłabyś zrobić zdjęcie jak je ustawisz?? Mi też by się przydal taki odkryty i nwet mam go dzie ustawić. A może drewniany i platkikowy sobie zrobię???
Moje Takie Tam w Ogródku 17:30, 10 lis 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Moje Takie Tam w Ogródku 22:17, 09 lis 2012

Do góry
aga_k napisał(a)

Moje Takie Tam w Ogródku 21:13, 09 lis 2012

Do góry

Ogrodnik Mimo Woli cd 21:56, 06 lis 2012

Do góry
ell napisał(a)
No nie Aniu dobijasz mnie z tą szklarnią.
Mam takie samo zdanie co Bogdzia i tego będę się trzymała. Końcowych rozmyślań już nie doczytałam bom się zdenerwowała.

to moja propozycja i jej będę się trzymała, bo to jest najmniej uczęszczane miejsce w Twoim ogrodzie, a przecież na parkingu nie siedzisz, a tujki wystarczająco przysłonią ją od wjazdu. Wszyscy potem kierują wzrok w stronę domu i w dalszą część ogrodu tak jak sugerowała Agatka.
Musicie to przemyśleć.

Ela.... jak sie zastanowisz to dojdziesz do wniosku, że to najgorsze miejsce na szklarnię...... przynajmniej dla mnie. Zgadzam się, z przedmówcami, że może być lepsze to miejsce co jest... niż w sadzie, ale nie te...... Gdybym była przekonana w 100% to nawet bym się nie zastanawiała...
Bo:
Mam tam drzewa i nie mogę już ich wyciąć bez zezwolenia, i nie chcę...
Robisz mi warzywniak o połowę mniejszy, a ten co jest to i tak malutki
Odsłaniasz część gospodarczą sąsiadów od której chce się zasłonić.... zamiast zasłonić mam widoczne jeszcze więcej...szklarnia za niska by to zasłonić...
Zostaje się kompostownik w starym miejscu... i co z nim...
W klona solitera wkładasz mi tuje.. on jest ładny jako soliter, a nie mur...
Ja osobiście codziennie a nawet kilka razy dziennie chodzę wokół domu.. i to jest najczęstsza ścieżka spacerowa...
M ma widok z tego okna, bo mam tam biuro.. przyjemniej patrzy się na drzewa i rabatę niż na szklarnię ..

No i kocham te moje tu rabatki..bo mam tu duuuuuuużo cebulek......

Kiedyś będzie tu pięknie ... 16:46, 04 lis 2012

Do góry
Urszulla napisał(a)
Fajnie pokazałaś swój ogród w całej okazałości. Dla mnie jest on doskonały, aż nie mogę uwierzyć że ma rok. A że dokonujesz zmian to normalne i poza tym się nie znudzi Tobie ogród
Ciekawa jestem tej pęcherznicy przy ogrodzeniu...z niecierpliwością.....daj mi cynk jak będziesz cięła albo zrób foty na pamiątkę przed i po (koniecznie). Pęcherznica jest zjawiskowa, ale widziałam ją w wielu odsłonach i za każdym razem inną.....dlatego jestem ciekawa u Ciebie....u siebie mam dylematy co dać pod ogrodzenie w jednym miejscu i zbieram różne przemyślenia

Ula, właściwie to ogród w listopadzie obchodzi 2 lecie, bo w XI 2010 została rozplantowana ziemia i posadziłam pierwsze bukszpany - obwodki pod wiśniami i wiśnie umbracoćtam i magnolię
Ale licząc od wiosny to już ma 1,5 roku
W przyszłym roku ogród będzie najładniejszy a potem będzie wymagał odmładzania i zmian
Pęcherznicę już cięlam ale bez ladu i składu tylko najdłuższe badyle, bo w ciągu 1 sezonu urosły na 1 m długości. Wiosną przytnę je juź bardziej systemowo i zrobię fotki.
Mam żywopłot z grabów, cisów (przy gabionach) , pęcherznicy , laurowiśni i chyba tez żywopłotem mogę nazwać szpaler z 9 budlei zatem zaglądaj będziesz wybierać
Nie mam z tuj ale zamierzam posadzić aby osłonić kompostownik, zamierzam je ciąć na murek o grubości 15-20 cm
Kiedyś będzie tu pięknie ... 15:47, 04 lis 2012

Do góry
Machonia sie wybarwia i chce kwitnać???

Po wycięciu kan odsłoniłam buczka, który się zaczął wybarwiać (to brązeowe maleństwo na tle pissardi). Niech sie cieszy chwilowym spokojem bo wiosną czeka go eksmisja. Na jego miejsce pójdzie tricolor zza ściany wodnej a ten mały buczek zasłoni pompę ciepła.... Już dzisiaj znalazłam dla niego miejsce
Mam jeszcze jeden fragment ogrodu do całkowitej przebudowy. Muszę zorbić warzywniak, kompostownik i wysłonić pompę ciepła. Ale tego miejsca nie pokażę. Dopiero po wiosennej metamorfozie

Czesane miskanty przy murku. Wiosną bedą poprzetykane różą apisrin, bo ją trochę w nieładzie kompozycyjnym posadziłam.... Będzie miskant, róża, miskant, róża. Róża oczywiście przed miskantem.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies