Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Gąszczu u Tess

W Gąszczu u Tess

Urszulla 21:50, 20 lis 2012

Trafiłam do Ciebie od Bogdzi w sprawie rad kompostowych, ale nie widzę?
Tess 20:03, 21 lis 2012

Kopiuję do siebie post Izy-Konstancji (fragment) z zGAPionymi inspiracjami ozdób świątecznych.

tam jest krok po kroku ... na wianek ... 0303828 ; 0303829 ; 0303830 ; 0303831

... na makro stożki ... 0142834 ; 0142836

i takie skromne nic a wiele ... 0225656 ; 0216409 ; 0216408

i płoną lasy ... 0319697 ; 0319698 ; 0319700
grupa_trzyma... 09:31, 23 lis 2012

Tessi, chciałam się przywitać. Zainteresowałam się poradami na temat kompostowania. Usiądę więc i poczekam. Pozwolisz?
A te zGAPione inspiracje nie chcą się otworzyć.
Tess 22:29, 23 lis 2012

Aniu Monteverde – no właśnie było już późno, zajrzałam do kilku ogrodów, nikogo nie zastawszy a potem zwyczajnie padłam ze zmęczenia.

Ewuś – już tesiskałam i buziałam u Ciebie, ale to było ze dwa dni temu, to może i dziś chcesz? Tesiskam i buziam. I jeszcze raz, i jeszcze… Wystarczy?

Madżenko
– mało czasu mam na szwędanie po ogrodach. Stanowczo za mało. Jest po 22.00, a ja jeszcze u Ciebie nie byłam z gratkami, choć wiem od rana, że w nocy cichaczem nowy wątek otworzyłaś.
Justyno, witam Cię w moim ogrodzie. Nie mam pojęcia, jaka to odmiana, bo ona ma ładnych kilkanaście lat. Kiedyś pewnie była karteczka, może nawet wiedziałam, jaka to odmiana, ale nie pamiętam.

Beta - no do wczoraj myślałam, ze to nie rewolucja będzie, tylko lekki lifting. Ale już tak nie myślę
Odpowiedziałam Ci w Twoim wątku.

Tesiskam mocno, dziewczyny
Tess 22:37, 23 lis 2012

grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
Tessi, chciałam się przywitać. Zainteresowałam się poradami na temat kompostowania. Usiądę więc i poczekam. Pozwolisz?
A te zGAPione inspiracje nie chcą się otworzyć.

Grabulki, mam nadzieję, że nie siedzisz nadal czekając na info o kompostowaniu…

W nagrodę za cierpliwość i wytrwałość Grabie dostaną w pigułce to, czego się dowiedziałam o kompostowaniu w wątku Bogdzi (no i trochę w innych wątkach).

Kompost:
 - trzeba podlewać,
 - musi być dostęp powietrza,
 - dobre (polecane) jest wapnowanie (1 kg wapna – proszek kupowany w ogrodniczym) na 1m3: spulchnia, odkaża i zatrzymuje procesy gnilne. Można dać wapno z magnezem – tak dała Ania Monteverde. Ania poleca też dolomit.

Trochę o składnikach kompostu:
- iście orzecha nie nadają się do kompostowania – garbniki w nich zawarte są szkodliwe dla roślin,
- iście dębu niczemu nie szkodzą, ale długo się rozkładają, więc lepiej ich do kompostu nie dawać. Można je natomiast kompostować oddzielnie, w worku foliowym (do liści dodać wody, zawiązać, odstawić w kąt),
- igły z drzew iglastych nadają się do kompostowania, tylko trzeba je przykrywać warstwą ziemi,
do kompostu można dodawać popiół (z kominka, a ktoś u Bogdzi pisał, że z grilla też).

Epodlas (Bożenka) na wierzch kompostu kładzie zawsze jakieś gałęzie, słomę, żeby utrzymać ciepło.

Do przyspieszania procesu kompostowania Danusia w wątku KasiWB polecała KOMPOST RADIVIT (ale napisała też, że może być cokolwiek innego).

I na koniec pokażę kompostownik Kraani (nabyty na allegro), którego konstrukcją jestem zachwycona.

żródło: https://www.ogrodowisko.pl/watek/1539-ogrod-w-lesie-moje-miejsce-na-ziemi?page=34

Przede wszystkim dlatego, że można swobodnie wyjmować deszczułki i wybierać kompost z dołu, z boku albo z przodu.
Pokazywałam go już M. Pochwalił funkcjonalność i obiecał, że mi coś- w- podobie zrobi.

To tyle o kompostowaniu.

A inspiracje się otwierają, tylko trzeba je skopiować i wkleić w wyszukiwarkę GAPową.

Buziaki
grupa_trzyma... 22:39, 23 lis 2012

Tess napisał(a)

Ewuś – już tesiskałam i buziałam u Ciebie, ale to było ze dwa dni temu, to może i dziś chcesz? Tesiskam i buziam. I jeszcze raz, i jeszcze… Wystarczy?
[b]

Jak to tak? Ewkę wytesiskałaś a mnie nie? Skandaliczny skandal!
Martek 22:42, 23 lis 2012

Jeszcze się nie kompostuje liści pomidorów jak coś nie przekręcam.
grupa_trzyma... 22:46, 23 lis 2012

I owszem...czekałam, czekałam i się doczekałam. Dzięki! Kompostowanie mnie troche przerasta ale podoba mi się idea. Lubię się angażować w takie zajęcia. Kiedyś czytałam, że w pierwszej fazie kompost się mocno w środku nagrzewa i temp. wewnątrz pryzmy może wynosić nawet 70 stopni. Ja mam kompostownik zrobiony przez EMA. Jest ładny, ale mało praktyczny. Chodzi o te wyciągane deseczki. Ten Kraani jest pomysłowy. Moje nowe postanowienie: zająć się na poważnie kompostowaniem na wiosnę!
grupa_trzyma... 22:48, 23 lis 2012

Tak, liscie pomidorów są nie teges. Za to można a nawet trzeba dodawać liście żywokostu i pokrzywy. Mają dużo bardzo pożytecznych składników.
hanka_andrus 23:05, 23 lis 2012

Pokrzywa i żywokost tak,ale bez nasion i korzeni, pomidory i ogórki nie.....owoce zgniłki też nie,trzeba zakopać w ziemi.Na zimę dobrze przykryć starym dywanem.