Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Kwiaty we włosach 14:52, 03 wrz 2017

Do góry
Donia jeszcze mi nie kwitną 2 lilie z ODR, mają pąki, czekam na kolorki.Ja lubię kwitnące, kolorowo to i cieplej i przyjemniej się robi.

Zakątek z fioletową ławeczką 14:20, 03 wrz 2017

Do góry
gosika67 napisał(a)
Jedyna ostróżka jaką miałam już dawno przekwitła, teraz u mnie królują budleje, lilie, róże,hortensje i jeżówki,ale już mniej.
U Ciebie widzę clematis od Ani? U mnie jeden kwitnie od Ani Arabella i jeden biedronkowy. A jak się mają róże?

U mnie ostróżki kwitną po raz drugi. Budleje też kwitną, hortensje coś u mnie słabo, jedna to wcale nie kwitnie Clematis od Ani już mi przekwitł. Arabellę kupiłam u nas w szkółce( w tamtym roku) i też jeszcze kwitnie. Jeszcze kwitnie mi powojnik Etoile Violette.
A róże coś też kiepsko, chociaż widzę, że będą jeszcze kwitły.
A jak po spotkaniu klasowym?
Zakątek z fioletową ławeczką 14:08, 03 wrz 2017

Do góry
Jedyna ostróżka jaką miałam już dawno przekwitła, teraz u mnie królują budleje, lilie, róże,hortensje i jeżówki,ale już mniej.
U Ciebie widzę clematis od Ani? U mnie jeden kwitnie od Ani Arabella i jeden biedronkowy. A jak się mają róże?
Ogród w skali mikro cz.II 19:42, 02 wrz 2017

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Śliczne fotki śliczne. Tak się rozgadaliśmy o tych lilia i lotos ach ze normalnie mi się zachciało hihi może kiedyś )))Czytałam troche i powiem Ci ze to nie lada wyczyn żeby zakwitł )))ale Tys juz w bojach przeprawę ona i w przyszłym roku się zisci )))

Jolu no staram się z tymi fotkami , ale i tak jeszcze sto lat upłynie zanim zrobię tak piękne zdjęcia jak Ty
Lilie i lotosy Ci w głowie ?? Koffana..Ty to jeszcze placu a placu mosz, więc fffszytsko przed Tobą za chiny ludowe nie wiem co z tym lotosem , bo zrobiłam już chyba wszytsko co możliwe i dooopa zbita następnym razem chyba Ance jeszcze ziemię łukradnem no bo tam rośnie gadzina i to bez kłopotu i jeszcze kwitnie ..tak ,żeby mnię dobić chyba ńie to ,żebym Anusi nie życzyła, absoluutnie...wręcz przeciwnie -zawsze trzymam kciuki no ale ten mój też mógłby się odrobinkę wysilić
Tu ma być ogród :) 18:31, 02 wrz 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Urodziwe, bardzo, bardzo mi się podoba.

Obawiam się, ze w tym roku ani L. ani B. nie będzie miał cebulek. Coś mi się wydaje.
Zamawiałam lilie, nie było. Dostawca się nie odezwał. Zamawiałam dalie - po 3 m-cach uzyskałam tłumaczenie z kiepskim rokiem dla cebul i bulw.

I mam podejrzenia, że i cebul jesiennych nie będzie w dyskontach.

Oby się jednak Twoje przypuszczenia nie potwierdziły, ale w moich dyskontach dalej cisza.

Dziękuję za pochwałę rabaty.
Kwiaty we włosach 17:47, 01 wrz 2017

Do góry
Perukowiec się rozsiewa? Nawet nie wiedziałam.

Lilie z targów już ci kwitną, moje z targów z dużym opóżnieniem posadziłam i juz chyba nie zakwitną bo ledwo od ziemi je widać.

Rózyczki masz ładne zdrowe, a kanny identyko jak moje
Ptasi gaj 23:24, 30 sie 2017

Do góry
Cynie na szambie

Pierwsze kwitnkenie nie za bardzo tej rozy ciagle burze zniszczyly paczki teraz dopiero zaczyna kwitnac a jaki zapach.

Wczoraj czyscilam oczko z zolknietych lisci lilii bo pozniej gnija i woda metnieje. Woda czysta ale slonce odbija liscie i widok zielonkawy.
Lilie maja jeszcze bardzo duzo pakow kwiatowych w wodzie.
Roslinnosc przy oczku tez juz zołknie.
Ile mi sie ryb namnozylo niedlugo bede miala jak u "malej-mi".

Ostatnia rozyczka pnaca zakupiona w tym roku pierwsze jej kwitnienie dopiero teraz.

Tu ma być ogród :) 16:32, 29 sie 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Urodziwe, bardzo, bardzo mi się podoba.

Obawiam się, ze w tym roku ani L. ani B. nie będzie miał cebulek. Coś mi się wydaje.
Zamawiałam lilie, nie było. Dostawca się nie odezwał. Zamawiałam dalie - po 3 m-cach uzyskałam tłumaczenie z kiepskim rokiem dla cebul i bulw.

I mam podejrzenia, że i cebul jesiennych nie będzie w dyskontach.
Anna i Ogród 14:19, 29 sie 2017

Do góry
Aniu "ścianka" jeżeli będzie widoczna z tak wielu miejsc w ogrodzie i domu jest ważnym elementem. Na tym etapie warto określić jak ogólnie chciałabyś by wyglądała. Czy to ma być rzeźba, dzban, koło, kaskada, donica czy płaska ścianka wodna czy z wylewką (ta nie musi być nowoczesna bo taka raczej do twojego ogrodu nie pasuje, może być taka jak w Rzymskich wakacjach płaskorzeźba - Usta prawdy). To tylko przykłady. Nie bijcie. Każdemu co innego się podoba. I każda z nich potrzebuje innej oprawy roślinnej.

Co do osi widokowych doskonale cię rozumiem. Moim punktem centralnym jest ławka na tarasie gdzie co rano siadam z kawą i okno w kuchni - tu kawę piję jak jest zimno. Z nich muszę mieć widok na rośliny, które lubię i rabaty muszą być ciekawe w określonych porach roku. O tyle mi łatwiej, że mam ulubiony zestaw roślin - róże, hortensje, lilie a na wiosnę tulipany i czosnki i do nich dobieram resztę roślin. Ale do tego wniosku doszłam po kilku latach patrzenia na rabatki i wzdychania, że mi nie pasuje to co widzę. I jak napisałaś o kwitnących kolumnach to teraz rozumiem zamysł. A może tą ścieżkę przeciągnąć na lewą część rabaty jak lubisz wśród roślin spacerować. Element wijącej się ścieżki i przewieszających się roślin często pojawia się w twoich pinach a ta lewa strona jest bardzo duża i trudno się dostać do roślin będzie. Może ta część powinna nawiązywać do prawej i trochę trawnika tam dać? Optycznie zmniejszy to rabatę.
Ogrodowe przygody 22:18, 28 sie 2017

Do góry
Ostatnie lilie ale jakie piękne

coraz więcej tych gości w ogrodzie

jestem bez szans
Moja działka na Dębowym Lesie 08:04, 28 sie 2017

Do góry
Radziu2013 napisał(a)

Nie ma się co smucić Taka jesień też jest piękna

Jeszcze ci lilie kwitną? Co to za odmiana?

Może i tak,
Tak jeszcze takie dwie lilie posadzone pod koniec października mi kwitną.Nazwy ich nie znam.?Kupiłam od sprzedawcy takiego prywatnego,Lilie holenderskie i tyle.

Mieczyki jeszcze

Hibiskus bylinowy

I drugi - ten z ciemnymi liściami co dostałam na imieniny. Jest piękny
Moja działka na Dębowym Lesie 23:14, 27 sie 2017

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Ja też się smucę na myśl o nadchodzącej jesieni, zimnie, słocie, szarości itp...

Nie ma się co smucić Taka jesień też jest piękna

Jeszcze ci lilie kwitną? Co to za odmiana?
Wymiana okolice Koła, Konina 21:21, 27 sie 2017

Do góry
Wymienię:
nasiona
-dziwaczki (na 1 foto)
-gailardia (na 2 foto)
-goździki
-goździki kropkowane
-wydmuchrzycę piaskową
-dyni ozdobnej
-turków
-słonecznika jadalnego

sadzonki
-koleus (pokrzywka) 3kolorowy bordowozielony (w doniczkach)
-godziki pierzaste różowe
-rojniki
-rozchodniki okazałe( 1 foto), kaukaskie , kamczackie (3foto)
-floksiki
- floks wiechowaty bird eye
-bluszcz
-hosty ( funkia) w doniczkach
-irysy fiolet i żółty
-słoneczniczek szorstki
-zawciąg
-bukszpany
-bez ciemnyfiolet
-maliny
-truskawki

Mam jeszcze duże ilości
-bulwy dalii
-kłącza pacioercznika -kanna
-juki karolińskie

Kaktusy, które często u mnie kwitną -kilka razy w roku (foto4)
wszystkie te rośliny jak i kaktusy pokazuje na mojej stronie.
Mam też rośliny pokojowe- dużą Monsterę.

Ja poszukuję żurawek marmelade, glitter lub czekam na propozycje
Przyjmę trytomę, pustynniki, jeżówki zielone, trawę molinia variegata, roślin do oczka (lilie wodne, jakaś trawa-tatarak)

Słoneczny Ogród 11:26, 27 sie 2017

Do góry
anabuko1 napisał(a)
No, no masz co kosić, oj masz.
Kiedyś i u mnie to będzie,Ale najpierw musza mi ten nowy areał wykarczować.
z tego co wiem, to za kilka lat te cebulki lilii tygrysiej pokażą kwiaty,ale dobre i to.

To nawet nie wiedziałam, że będziesz powiększała ogród.
Będziesz miała co robić jakbyś miała mało jeszcze
Najpierw robi się trawnik a później podbiera się coraz więcej na rabaty
Lilie tygrysia miałam jedną a teraz mam juz kilka kwitnących dużych i nie wiem czy z cebulek przybyszowych czy z tych nasion. Lepsze małe jak nic , kiedys może urosną

Słoneczny Ogród 22:04, 26 sie 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Daria masz ladne nasadzenia, ale jeszcze ze 2 lata i bedziesz miala busz.

Oczko napisz lub pokaz oczko cos doradze gdzie szukac i jakie nasadzenia. Lilie wodne nie do pobicie, tatarak, palka wodna i jeszcze tam jakies niskie rosliny. Pomoge, jak tylko bede mogla aby glony nie rosly czego uzywac bo jest tego pelno i nie wiadomo co wybrac. Przede wszystkim rosliny sa najwazniejsze.

Dam namiary nacrosliny w internecie a moze kolo ciebie sa mozliwosci. Szukaj tez w internecie "szuwarek" ma dobre opisy.

Ocxko to wyzsza szkola jazdy nim go poskromisz aby zycie w nim tetnilo.
U mnie ryby sie mnoza na potege bez 500+ po zimie musze komus oddac i z innego zrodla dokupic bo beda chorowac.

Oczko moje jest dosyć głębokie, ma półki.
Roślin żadnych nie mam, rybek też nie.
Lilie wodne by mogły byc , podobają mi się, do reszty muszę dojrzeć przypatrzeć się.
Na glony kupiłam Tetra AlgoRem. Czy to trzeba stosowac cały czas?

Że ryby będą chorować jak się między sobą mnożą to nie wiedziałam.
Słoneczny Ogród 13:13, 26 sie 2017

Do góry
Daria masz ladne nasadzenia, ale jeszcze ze 2 lata i bedziesz miala busz.

Oczko napisz lub pokaz oczko cos doradze gdzie szukac i jakie nasadzenia. Lilie wodne nie do pobicie, tatarak, palka wodna i jeszcze tam jakies niskie rosliny. Pomoge, jak tylko bede mogla aby glony nie rosly czego uzywac bo jest tego pelno i nie wiadomo co wybrac. Przede wszystkim rosliny sa najwazniejsze.

Dam namiary nacrosliny w internecie a moze kolo ciebie sa mozliwosci. Szukaj tez w internecie "szuwarek" ma dobre opisy.

Ocxko to wyzsza szkola jazdy nim go poskromisz aby zycie w nim tetnilo.
U mnie ryby sie mnoza na potege bez 500+ po zimie musze komus oddac i z innego zrodla dokupic bo beda chorowac.
Ptasi gaj 11:25, 26 sie 2017

Do góry
Ela, wypatruję Twojego skalniaka, ale nie wiem czy by się tak zmienił, to tam gdzie masz trawy czy na prawo bardziej? Pogubiłam chyba się

Lilie wodne ładnie Ci sie rozrosły ( nawet żaki masz), ja myślałam żeby u siebie coś do wody posadzic ale kompletnie się nie znam...
Głęboko dosyć mam to może by było dobrze takim nenufarom
Moja działka na Dębowym Lesie 19:38, 24 sie 2017

Do góry

Lilie- jeszcze nie ostanie
Anna i Ogród 11:40, 23 sie 2017

Do góry
Urszulla napisał(a)
Dalej trzeba wprowadzić strefę roślin wyższych i niższych. U Ciebie jest dużo drzew. Ona się na kilka metrów rozrosną. Weź to pod uwagę.

Osobiście uważam że ten świerk pochłonie kiedyś pół rabaty.

Vanilkę wysunęłabym ciut do przodu(mniej więcej gdzie te lilie i coś zielonego płaskiego). I sięgałaby z czasem do samej ścieżki. Więc tylko na obrzeżu dasz coś zimozielonego niskiego. TYLKO fotki przekłamują odległości i sama musisz to określić bo ze zdjęć jest trochę inny obraz.

Generalnie mam taką myśl żeby każde drzewo miało swoją strefę obsadzenia na dolnym piętrze i wtedye powstaną plamy kolorystyczne. I trzymałabym się zasady że pod drzewami co zarzucają liście dać coś zimozielonego. A pod iglastymi mogą być niskie trawki albo żurawki ( co tam masz). Może zrób listę tych drobnych roślin i ile sztuk bo masz dużo i trzeba tym manewrować.

O kurczaczek ale rewolucja. Podoba mi się tworzenie pod każdym drzewkiem osobną strefę nasadzeń. Tak właśnie próbowałam robić ale powtarzając niektóre rośliny.
Niestety to mnie chyba troszkę przerosło i gdy zrobiliśmy ścieżkę z płyt okazało się po przesadzeniu kilku roślin że coś teraz nie gra i szukam pomysłu. Przeanalizuję to co piszesz i swój projekt jeszcze raz.
Anna i Ogród 05:44, 23 sie 2017

Do góry
Dalej trzeba wprowadzić strefę roślin wyższych i niższych. U Ciebie jest dużo drzew. Ona się na kilka metrów rozrosną. Weź to pod uwagę.

Osobiście uważam że ten świerk pochłonie kiedyś pół rabaty.

Vanilkę wysunęłabym ciut do przodu(mniej więcej gdzie te lilie i coś zielonego płaskiego). I sięgałaby z czasem do samej ścieżki. Więc tylko na obrzeżu dasz coś zimozielonego niskiego. TYLKO fotki przekłamują odległości i sama musisz to określić bo ze zdjęć jest trochę inny obraz.

Generalnie mam taką myśl żeby każde drzewo miało swoją strefę obsadzenia na dolnym piętrze i wtedye powstaną plamy kolorystyczne. I trzymałabym się zasady że pod drzewami co zarzucają liście dać coś zimozielonego. A pod iglastymi mogą być niskie trawki albo żurawki ( co tam masz). Może zrób listę tych drobnych roślin i ile sztuk bo masz dużo i trzeba tym manewrować.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies