Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród

Anna i Ogród

polinka 21:43, 22 sie 2017

Makao_J napisał(a)

No a ja jestem po środku tych upodobań i szukam idealnego połączenia

Paulinko czyli kombinujesz na tej wydzielonej części posadzić same carexy? Dobrze zrozumiałam?

Tak, jeden rodzaj carexa Oczywiście nie musi to być carex, może być jakiaś inna niska trawa.

I jeszcze informacyjnie Ci napiszę, że berberys moze być nosicielem rdzy traw.

Makao_J 21:54, 22 sie 2017

polinka napisał(a)

Tak, jeden rodzaj carexa Oczywiście nie musi to być carex, może być jakiaś inna niska trawa.

I jeszcze informacyjnie Ci napiszę, że berberys moze być nosicielem rdzy traw.

Tak wiem o tej rdzy. Mam berberysy w miskantach na innej rabacie i muszę je zabrać.

Paulinka a gdybym tam wsadziła 4-5 hortensji? Na tej wydzielonej rabacie? Nawiązałabym do innych hortek i wolałabym coś wyższego mieć przy kostce bo zimą samochody jeżdżą mi po rabatach jak leży śnieg. Jak będą widzieć dużą kulę to ominą
makadamia 21:56, 22 sie 2017

Makao_J napisał(a)

Ale odrasta Ci po wywaleniu czy łatwo się go pozbyłaś??

Mnie nigdy nie odrastał i się nie wysiewał.
Makao_J 22:00, 22 sie 2017

No wysiać to może się i może bo znalazłam dwie sadzonki z dala od kępy ale łatwo się wyrwały podczas standardowego pielenia. U mnie koszmar to skrzyp i powój. Nie ma chyba gorszego paskudztwa Więc skoro one mnie nie dobijają to chyba czyściec gorszy nie będzie
Urszulla 04:57, 23 sie 2017

Jak samochody jeżdżą po rabatach? To zniszczą wszystko. Nie rozumiem.

Jeżeli masz 3 hortensje to za 2-3 lata rozrosną się na maksa.

Carexów Ice Dance nie polecam bo mają rozłogi. Zamiast nich sesseleria jesienna.
Urszulla 05:09, 23 sie 2017

Makao_J napisał(a)
Fotki problemu z góry.
Co tu nie gra???? Jak to naprawić ???

Zaczełabym od tej małej rabatki z przodu
Masz tu kolumnowe drzewko. Posadziłabym za nim przy tych schodkach z płytek tak jak w lewym rogu lawendę na całej długości. Albo kupkami po 3 szt tak jak z lewej ale też takie kupki z tyłu na srodku za drzewem i po prawej stronie.

A z przodu masz chyba jakieś wrzosy. Fajne są ale mi brakuje ich więcej. Zrobiłabym cały pas wzdłuż brzegu.

Urszulla 05:44, 23 sie 2017

Dalej trzeba wprowadzić strefę roślin wyższych i niższych. U Ciebie jest dużo drzew. Ona się na kilka metrów rozrosną. Weź to pod uwagę.

Osobiście uważam że ten świerk pochłonie kiedyś pół rabaty.

Vanilkę wysunęłabym ciut do przodu(mniej więcej gdzie te lilie i coś zielonego płaskiego). I sięgałaby z czasem do samej ścieżki. Więc tylko na obrzeżu dasz coś zimozielonego niskiego. TYLKO fotki przekłamują odległości i sama musisz to określić bo ze zdjęć jest trochę inny obraz.

Generalnie mam taką myśl żeby każde drzewo miało swoją strefę obsadzenia na dolnym piętrze i wtedye powstaną plamy kolorystyczne. I trzymałabym się zasady że pod drzewami co zarzucają liście dać coś zimozielonego. A pod iglastymi mogą być niskie trawki albo żurawki ( co tam masz). Może zrób listę tych drobnych roślin i ile sztuk bo masz dużo i trzeba tym manewrować.

MirellaB 06:19, 23 sie 2017

No i się okazuje, że po trzy sztuki to też za mało
Ja nie jestem zwolennikiem takiego sadzenia. Wolę obwódkę obsadzać jednym ciągiem tych samych roślin co jakiś kawałek zmieniając na inne
Urszulla 06:20, 23 sie 2017

Wolałabym ci te rysunki wysłać na meila i usunąć z forum.
Urszulla 06:25, 23 sie 2017

MirellaB napisał(a)
No i się okazuje, że po trzy sztuki to też za mało
Ja nie jestem zwolennikiem takiego sadzenia. Wolę obwódkę obsadzać jednym ciągiem tych samych roślin co jakiś kawałek zmieniając na inne

Tak po 3 to za mało, udo być po 5 lub 7 conajmniej.