Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród

Anna i Ogród

Makao_J 21:07, 28 sie 2017

Czyli runianka skreślona Tam duuużo słońca jest.

Na płasko Kurcze spróbuję ale to może potrwać kilka dni.

Amanogawy już tak rosną od kilku lat. Jak kwitną obie to przechodząc ścieżką jestem między dwiema kwitnącymi wieżami. Fajne wrażenie.
mrokasia 22:52, 28 sie 2017

O raju, Aniu, ale plan!!!
Podziwiam Cię, ja bym chyba nie umiała nic sensownego z taką dużą rabatą zrobić...
Chętnie bym coś podpowiedziała, ale zupełnie nie umiem sobie tego planu zwizualizować .
Trzymam kciuki za powodzenie i będę śledzić. Tu takie głowy siedzą, że z pewnością powstanie coś fajnego .

makadamia 07:51, 29 sie 2017

No i teraz boję się odezwać

Ale zasadniczo, zgadzam się z Iwonką - przede wszystkim narysowałaś drzewa tak, jak wyglądają teraz, a one są duże i za parę lat ta rabata będzie zupełnie inaczej wyglądać.

Ścianka wodna - nowy pomysł, żeby za łatwo nie było, co?
Z tego co piszesz, będziesz ją oglądać głównie z altanki. Czyli z prawej strony. Czy ten świerk w takim razie całkiem jej nie zasłoni?
Dodatkowo - wydaje mi się, że trzeba przewidzieć do niej lepszy dostęp w celach technicznych

Przy ścieżce zaplanowałaś buksy i daniki w liniach. Jak wrzucałaś inspiracje do ścieżki, to były tam byliny i trawy wylewające się na ścieżkę. Rezygnujesz z tej koncepcji?
AngelikaX 08:11, 29 sie 2017

Aniu zaglądam

Zeby ogarnąc Twój rysunek to potrzebuję troszkę czasu... pierwsze co mi się rzuciło dośc mocno w oczy to ściana widna, która powinna być jako tako głownym punktem tej rabaty, a jest dośc mocno wciśnięta między roślinność (nie wiem jaka ona duża, ale na foto wygląda na małą) ... Moim zdaniem zginie w "buszu"...

Tak głośno myślę, że może zdecydowanie bardziej krzyczała by o uwagę gdyby ją przesunąc w lewo - na kraniec ścieżki, która była by "dojściem" do niej? Jak uważasz to dobry pomysł?

Drzewa przesadziłabym w linii (wiem czepiam się tych linii ale one wprowadzają orządek") w tylnej części rabaty...
Poza tym świerk serbski umiejscowiłaś przed hortkami... dlaczego tak? Za parę lat zasłoni je...

Azalie masz czy kupować będziesz specjalnie?

Makao_J 11:03, 29 sie 2017

mrokasia napisał(a)
O raju, Aniu, ale plan!!!
Podziwiam Cię, ja bym chyba nie umiała nic sensownego z taką dużą rabatą zrobić...
Chętnie bym coś podpowiedziała, ale zupełnie nie umiem sobie tego planu zwizualizować .
Trzymam kciuki za powodzenie i będę śledzić. Tu takie głowy siedzą, że z pewnością powstanie coś fajnego .

Spoko, fajnie że jesteś
Makao_J 11:15, 29 sie 2017

makadamia napisał(a)
No i teraz boję się odezwać

Ale zasadniczo, zgadzam się z Iwonką - przede wszystkim narysowałaś drzewa tak, jak wyglądają teraz, a one są duże i za parę lat ta rabata będzie zupełnie inaczej wyglądać.

Ścianka wodna - nowy pomysł, żeby za łatwo nie było, co?
Z tego co piszesz, będziesz ją oglądać głównie z altanki. Czyli z prawej strony. Czy ten świerk w takim razie całkiem jej nie zasłoni?
Dodatkowo - wydaje mi się, że trzeba przewidzieć do niej lepszy dostęp w celach technicznych

Przy ścieżce zaplanowałaś buksy i daniki w liniach. Jak wrzucałaś inspiracje do ścieżki, to były tam byliny i trawy wylewające się na ścieżkę. Rezygnujesz z tej koncepcji?

Drzewa urosną to prawda ale mają zostawione sporo miejsca by się na szerokość zmieściły. To drzewa kolumnowe. Jak zaczną przeszkadzać to już dzieci wytną.

Ściana wodna będzie widoczna głównie z salonu, tarasu, jadalni, kuchni i dwóch pokoi dzieciaków. To aby była widoczna z altany to dodatkowy zamiar i stąd padło na to miejsce. Planowałam ją od początku sezonu ale nie miałam miejsca więc może tu Świerk z czasem ją zasłoni ale to potrwa a w planach mam go od dołu wygalać.
Sprawy techniczne są na głowie eMa i on to przemyśli na pewno.

Nie rezygnuję z bylin i traw przy ścieżce. Daniki i bukszpany będą rosły za nimi by wyznaczały zimą ścieżkę.

Makao_J 11:36, 29 sie 2017

AngelikaX napisał(a)
Aniu zaglądam

Zeby ogarnąc Twój rysunek to potrzebuję troszkę czasu... pierwsze co mi się rzuciło dośc mocno w oczy to ściana widna, która powinna być jako tako głownym punktem tej rabaty, a jest dośc mocno wciśnięta między roślinność (nie wiem jaka ona duża, ale na foto wygląda na małą) ... Moim zdaniem zginie w "buszu"...

Tak głośno myślę, że może zdecydowanie bardziej krzyczała by o uwagę gdyby ją przesunąc w lewo - na kraniec ścieżki, która była by "dojściem" do niej? Jak uważasz to dobry pomysł?

Drzewa przesadziłabym w linii (wiem czepiam się tych linii ale one wprowadzają orządek") w tylnej części rabaty...
Poza tym świerk serbski umiejscowiłaś przed hortkami... dlaczego tak? Za parę lat zasłoni je...

Azalie masz czy kupować będziesz specjalnie?

Dzięki
To prawda ciężko go ogarnąć a co dopiero zaplanować. Na pewno rabata nie będzie idealna.
Już pisałam że nie chcę robić ze ściany wodnej głównej atrakcji całej rabaty. To tak jakbym wstawiła tam rzeźbę ale taką z wodą i chcę żeby była otoczona bujnymi roślinami. Nie tworzę ogrodu nowoczesnego bo to nie mój styl. W ogrodach nowoczesnych takie ściany są głównym obiektem a rośliny dodatkiem. Ja tak nie chcę.
Świerka będę goliła od dołu więc będzie tylko pień. To wąski świerk. Uprzedzono że będzie wysoki ale bardzo wąski. Odmiany nie podali - niestety. Muszę spróbować sama go rozszyfrować

Wydaje mi się że plan jest dobry. Porobiłam zestawienia wielu sztuk jednego gatunku żeby nie było naćkane.

Azalie kupię - myślę o Irene Koster. Jasna lekko różowa taka jak kwiaty Amanogawy. Ewentualnie Oxydol - biała.

Jest też spora część z trawami, daniki jako wytyczenie zimą brzegów rabaty. Na środkowej małej części bukszpany z The Beatles i nic więc - no prócz cebulowych

Ograniczyłam różnorodność gatunków ale muszę zostawić te drzewa i duże krzewy co już rosną.

No nie wiem czy jest to takie idealne i spełnia wszystkie warunki ale różni się od poprzedniego planu bardzo. Linie starałam się zachować z nowymi nasadzeniami.
inka74 14:19, 29 sie 2017

Aniu "ścianka" jeżeli będzie widoczna z tak wielu miejsc w ogrodzie i domu jest ważnym elementem. Na tym etapie warto określić jak ogólnie chciałabyś by wyglądała. Czy to ma być rzeźba, dzban, koło, kaskada, donica czy płaska ścianka wodna czy z wylewką (ta nie musi być nowoczesna bo taka raczej do twojego ogrodu nie pasuje, może być taka jak w Rzymskich wakacjach płaskorzeźba - Usta prawdy). To tylko przykłady. Nie bijcie. Każdemu co innego się podoba. I każda z nich potrzebuje innej oprawy roślinnej.

Co do osi widokowych doskonale cię rozumiem. Moim punktem centralnym jest ławka na tarasie gdzie co rano siadam z kawą i okno w kuchni - tu kawę piję jak jest zimno. Z nich muszę mieć widok na rośliny, które lubię i rabaty muszą być ciekawe w określonych porach roku. O tyle mi łatwiej, że mam ulubiony zestaw roślin - róże, hortensje, lilie a na wiosnę tulipany i czosnki i do nich dobieram resztę roślin. Ale do tego wniosku doszłam po kilku latach patrzenia na rabatki i wzdychania, że mi nie pasuje to co widzę. I jak napisałaś o kwitnących kolumnach to teraz rozumiem zamysł. A może tą ścieżkę przeciągnąć na lewą część rabaty jak lubisz wśród roślin spacerować. Element wijącej się ścieżki i przewieszających się roślin często pojawia się w twoich pinach a ta lewa strona jest bardzo duża i trudno się dostać do roślin będzie. Może ta część powinna nawiązywać do prawej i trochę trawnika tam dać? Optycznie zmniejszy to rabatę.
Makao_J 21:34, 29 sie 2017

Super Iwonko że tak idealnie mnie zrozumiałaś. Masz rację że muszę określić jak będzie wyglądała ta ściana wodna i jaki ma przybrać kształt. Mam kilka pinów i muszę je przejrzeć ponownie. Wyszukać coś co będzie pomiędzy nowoczesną ścianą a rzeźbą (rzeźba wodna za droga).

Na tej dużej części będzie ścieżka do niebieskiej skrzynki więc mogę ją trochę powywijać bym miała dojście do tamtejszych roślin.

Siedzę teraz i robię projekt na płasko. Strasznie skomplikowane bo rabata jest nie równa ale to już ogarnęłam. Teraz rośliny rysuję cyrklem
Makao_J 23:51, 29 sie 2017

Projekt na płasko

Ściana wodna wyszła szerokości 150 cm.