Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Pszczelarnia 06:29, 19 lis 2013

Do góry
Hosrensje pod brzozy, tawuły na brzeg rabaty
Pszczelarnia 05:22, 19 lis 2013

Do góry
Też nie bardzo lubię tawuły u siebie (u innych mi się podobają), choć też nie umiem się z nimi rozstać definitywnie.
Kompost cudna sprawa, też jeszcze rozrzuciłam na rabaty, wykorzystując fakt, że eM. chciał w ogrodzie pomóc.
Pszczelarnia 02:42, 19 lis 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
czytałam że zamieniasz tawuły z pod brzóz na Anabelki. to bardzo łądne połaczenie. Same Anabelle, w większej ilości?

Magnolio,
Ty jak Anioł Stróż naszych ogrodowych problemów. Otóż doszłam do wniosku (o czym wspomniałam na wątku u Ani ASC), że jednak nie tak bardzo lubię te złote tawuły kwitnące na różowo umiejscowione pod brzozami. Może jak je znowu zobaczę w pełnej krasie, to mi serce zmięknie. Nie wiem, jak masywne 'Anabelle' pod brzozami będą się miały do nieodległej rabaty bylinowej. Chodzi mi o osiągnięcie wrażenia spójności w przestrzeni. I różnorodności. Będę wracać do tej rabaty, bo to tzw. front robót w przygotowaniu, po prawej stronie widać 2 brzozy w jednej linii.

A tutaj zaczyna się hortensjowy kawałek od byliowej w stronę brzóz:

Pszczelarnia 13:03, 15 lis 2013

Do góry
czytałam że zamieniasz tawuły z pod brzóz na Anabelki. to bardzo łądne połaczenie. Same Anabelle, w większej ilości?
Atelier Ogrodowe... 17:33, 14 lis 2013

Do góry
Basia_1987 dzięki, stipy nie zamierzam okrywać jedynie troche podsype korą, ale ona bardzo dobrze się wysiewa z nasion, już widziałem ile ich jest, więc wiosną będzie trzeba tylko podzielić

Pszczelarnia w rzeczywistości jednak jest w nim dużo chwastów no i troche nierówności widać

mynarka tawuły nieskromnie powiem, że fajnie wyglądają, ale trzeba je często ciąć w tym roku ciąłęm 5 razy, rosną u mnie drugi rok,
Pomóżcie wyczarować mi ogród 22:59, 11 lis 2013

Do góry
Aga, doskonale rozumiem Twój zamysł, wysunięcie rabaty jest jak najbardziej słuszne i będę do tego dążyć. A ilość kulek tawuły czy trzmieliny to wtórna rzecz. Tylko wiesz przeraża mnie myśl, jak ja to wszystko zapełnię. Mimo szczerych chęci nie uda mi się od razu, muszę etapami. No .... chyba, że ku wiośnie nabiorę sił : ) Pozdrówka
Pomóżcie wyczarować mi ogród 19:31, 11 lis 2013

Do góry
Może tawuły ciąć w bryłę, a nie w kulki. Zastanawiam się po prostu czy nie będzie za dużo kulek wokół, bo jakby były na pniu jakieś kulki i tawuły i tuje to brakowało by czegoś łagodzącego całość. Takie mam odczucia. Może przesadzam...
Pomóżcie wyczarować mi ogród 18:43, 11 lis 2013

Do góry
Super pomysł. Ja bym tylko zmienił to, żeby tam gdzie są tawuły dał trzmielinę, zmniejszył ilość tuji Danica i po całości pociągnął jakimiś turzycami czy trawkami
Pomóżcie wyczarować mi ogród 20:15, 08 lis 2013

Do góry
Viola napisał(a)
Dzięki jeszcze raz za zaangażowanie Marto i Filipie. Jeśli chodzi o ten folder z ulubionymi zdjęciami ogrodów, to mam. Również cały 60-kartkowy tradycyjny zeszyt z rysunkami kompozycji i nazwami roślin, które mi się podobają. Więc już działam, ale jak przychodzi co do czego – to jak widzicie na poprzednich zdjęciach – kompozycja na żółtej ścianie –koszmarek. Wiem co ładne i co mi się podoba, ale jak ktoś nie powie mi „tak sadź” to nie wiem co mam robić. Na stylach się nie bardzo znam (chociaż oczywiście rozróżniam), ale czy szmaragd pasuje do stylu formalnego czy naturalistycznego to nie wiem. W jednym z pierwszych postów napisałam, że chciałabym w stylu naturalistycznym (dom mam raczej tradycyjny, gięte balustrady na balkonach, kolory wanilia, brąz, kostka też brązowa, usytuowany poza miastem – zagajniki, dużo zieleni), ale tak czuję, że to co mi się podoba to taki eklektyczno-ogrodowiskowy. Uwielbiam wszystkie berberysy, szczególnie admiration, thunbergia aurea, Maria, greek carpet, żółte tuje, żurawki citronell i te pomarańczowe (nazwy mam gdzieś zapisane), tuje wschodnie aurea nana, tawuły gold-coś-tam, choiny kanadyjskie, derenie białe i flaviramea, ah i trzmielinę emerald&gold, świerk serbski oczywiście. Zanim trafiłam na ogrodowisko, już wiedziałam, że chcę go mieć. Mam grujecznik i klonik ściętolistny. Jak to wszystko wsadzić do jednego stylistycznego worka?
Jeśli chodzi o linię nasadzeń, to miałam nadzieję, że później uda mi się coś powybrzuszać, bo na chwilę obecną, tzn. na wiosnę - zrobię chyba tylko jedną linię nasadzeń. Ale oczywiście chcę faliście , żeby było w przyszłości. W zasadzie mogę to już uwzględnić, ale to za skomplikowane jak na tę chwilę : (

Noooo to już wiele. Czyli linie będą faliste. To nasadzenia też muszą do tego nawiązywać. Szkielet może być równy, ale przed nim powinno być płynnie.

Viola - nie chcę Cię martwić, ale musisz się przekonać do samodzielnego planowania i dopiero potem pytania: co zmienić. Jeśli chcesz usłyszeć "tak sadź" to poważnie rozważ zamówienie projektu. Danusia /a piszesz, że lubisz Jej styl/, robi projekty koncepcyjne na odległość. Jeśli potrzebujesz takiej pomocy, żeby uniknąć kupowana i sadzenia gdzie popadnie, to zastanów się nad zamówieniem takiego projektu. Widziałaś ogród Tosi? Ona w tym sezonie pięknie wykonywała projekt Danki. Projekt kosztuje, to fakt. Ale oszczędza czas i pieniądze wydane w niefortunny sposób... No i daje jasny komunikat "tak sadź".
Pomóżcie wyczarować mi ogród 20:06, 08 lis 2013

Do góry
Dzięki jeszcze raz za zaangażowanie Marto i Filipie. Jeśli chodzi o ten folder z ulubionymi zdjęciami ogrodów, to mam. Również cały 60-kartkowy tradycyjny zeszyt z rysunkami kompozycji i nazwami roślin, które mi się podobają. Więc już działam, ale jak przychodzi co do czego – to jak widzicie na poprzednich zdjęciach – kompozycja na żółtej ścianie –koszmarek. Wiem co ładne i co mi się podoba, ale jak ktoś nie powie mi „tak sadź” to nie wiem co mam robić. Na stylach się nie bardzo znam (chociaż oczywiście rozróżniam), ale czy szmaragd pasuje do stylu formalnego czy naturalistycznego to nie wiem. W jednym z pierwszych postów napisałam, że chciałabym w stylu naturalistycznym (dom mam raczej tradycyjny, gięte balustrady na balkonach, kolory wanilia, brąz, kostka też brązowa, usytuowany poza miastem – zagajniki, dużo zieleni), ale tak czuję, że to co mi się podoba to taki eklektyczno-ogrodowiskowy. Uwielbiam wszystkie berberysy, szczególnie admiration, thunbergia aurea, Maria, greek carpet, żółte tuje, żurawki citronell i te pomarańczowe (nazwy mam gdzieś zapisane), tuje wschodnie aurea nana, tawuły gold-coś-tam, choiny kanadyjskie, derenie białe i flaviramea, ah i trzmielinę emerald&gold, świerk serbski oczywiście. Zanim trafiłam na ogrodowisko, już wiedziałam, że chcę go mieć. Mam grujecznik i klonik ściętolistny. Jak to wszystko wsadzić do jednego stylistycznego worka?
Jeśli chodzi o linię nasadzeń, to miałam nadzieję, że później uda mi się coś powybrzuszać, bo na chwilę obecną, tzn. na wiosnę - zrobię chyba tylko jedną linię nasadzeń. Ale oczywiście chcę faliście , żeby było w przyszłości. W zasadzie mogę to już uwzględnić, ale to za skomplikowane jak na tę chwilę : (
Rabaty angielskie 17:03, 08 lis 2013

Do góry
Rabaty angielskie (i ogrody angielskie wogóle) bardzo mi się podobają. Przeczytałam artykuł Danki o rabatach angielskich, który nie daje mi spokoju, bo:
- bardzo chciałabym stworzyć u siebie taką rabatę
- boję się, że mnie ona "przerośnie" ze względu na bogactwo bylin
Danka w artykule napisała, że na rabacie mogą pojawić się także krzewy i małe drzewa liściaste, jak derenie pagodowe, róże, berberysy, budleje, róże, jaśminowce oraz trawy. Zastanawiam się jaki powinien być udział krzewów, a jaki bylin, aby rabata nie straciła swojego angielskiego charakteru...?
Czy bardziej doświadczeni (a może i ekspert od rabat angielskich czyli Danusia zajrzy ) mogliby się wypowiedzieć?
Miejsce, w którym chciałabym tworzyć wygląda tak:

Pod płotem rosną smaragdy, które chciałabym przyciąć po osiągnięciu ok 2,5m, tak aby tworzyły zielone tło dla pozostałych roślin. Oprócz tuji mam tam jeszcze obecnie: 2 śliwy dziecięce, 1 tuję nn, 2 tawuły nippońskie Snowmund, 3 budleje, róże historyczne, 1 wiśnię piłkowaną Sunset Boulvard, kalinę koralową, 3 krzewuszki.
Miejsce jest słoneczne praktycznie przez cały dzień.
Szerokość tej rabaty 3,5m, a długość 20,0m.
Borówcowy raj 16:23, 08 lis 2013

Do góry
Borbetko, to miejsce można zaarażnować na wiele sposobów.
Jeśli to ma być wąska rabata to można jałowce podsadzić rzędem tawuły japońskiej odmiany Goldflame, która dorasta do 0,8 m wysokości przy podobnej szerokości. Jest bardzo dekoracyjna i fajnie reaguje na cięcie. W pewnych odstępach pomiędzy szpalerem jałowców a tawułami można posadzić jakieś miskanty na przemian z hortensjami Limelight lub Renhy.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 13:08, 04 lis 2013

Do góry
butterfly napisał(a)
O masz ci los dopiero co pisaam u Agi , że będę sprzedawac tawuły wiosną.... a tu już druga osoba się jakby nia zachwyca....

W rabaciw z brzozami troche namodziłam... ale wiosna uporządkuję - bo moim głównym zamiarem były własnie te białe pnie i czerwone pędy zimą..
Dereni mam 5 szt Iwory Halo, przesadze jednego i będą jako tlo na tej rabacie, taką L będą tworzyć.
Przed nimi 5 szt brzozy.
Wiosna mam zamiar porozrzucać między nie kulki bukszpanu i to wszystko jesli chodzi o tę rabatę.
Wiosną zakwitnie tam ponad setka czosnków Purple Sensation

Kurczę, męczy mnie że nie zadołowałam żadnych tulipanów w donicach.....
no, coroba jak nic
a najgorsze, że nic w moich insektach juz nie zostało......
szkoda mi na wysyłkę - bo chyba tylko taka opcja pozostała...

nie namawiam Cie na zakupy cebulowe, jednak... jak musisz to zajrzyj do internetu- przeceny cudne, a wysyłka w paczkomaty to 8 zł- wg mnie znacznie przyjemniej. Ja zamawiała ostatnio dla mamy i przyszły wieelkie, zdrowe ceulliska
W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 08:43, 04 lis 2013

Do góry
Ok Aniu raz na miesiąc (nie za często?) będę się przypominała

A na dzień dzisiejszy jestem przekonana do winobluszczu na płot i może gdzie niegdzie tawuła. Do tawuły może coś dojdzie. Zima długa więc pomysłów szukam i podpowiedzi tym bardziej

A to znów ten płot tylko od strony domku

Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 22:53, 03 lis 2013

Do góry
Moje tawuły kwitną na różowo. Mam też jedną białą wysoką na 1,5m i wczesną wiosną obsypana jakby śniegiem, pędy zwisające.
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 21:12, 03 lis 2013

Do góry
Mnie też się podoba .Nie wiedziałam że jest tyle odmian kaliny Miałam taką pospolitą koralową chyba ,takie białe kulki (mam na mysli kwiaty) niestety zmarnowała mi się Kobitka ze wsi dała mi taką samą sadzonkę włożyłam do ziemi ,ale ona tez jakoś zmieniła liście z zielonych na brązowe .Zobaczę co z niej wyjdzie .Dzisiaj odkopywałam bramę wjazdową i znalazłam jednego opuchlaka o zgrozo To dosyć niepokojące bo to oznacza że chyba gdzieś mam tego więcej Jeszcze mi tego brakuje, byle nie dorwał się do mojej ładnej trawki bo zbyt dużo czasu i pracy jej poświęciłam aby przekopywać na nowo .Podobają mi się twoje tawuły japońskie One też kwitną na biało ? Mam tawułę jedną ale nie japońską chyba wczesna o ile dobrze pamiętam. Obsypana cała białym kwieciem ale krótko niestety .
Tawuła japońska - Spiraea japonica 17:10, 03 lis 2013

Do góry
Mam tutaj małą zagadkę. Nie jestem pewien co do odmiany poniższej tawuły japońskiej. Oczywiście mam swój typ, ale specjalnie nie podaję . Jakieś pomysły? :>

To zdjęcia z kwietnia.

A to troszkę pózniejsze, z końca maja.

W ciągu lata liście stały się bardziej zielone niż żółte, a na jesień przybrały barwę pomarańczowo-bordową.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 16:03, 03 lis 2013

Do góry
O masz ci los dopiero co pisaam u Agi , że będę sprzedawac tawuły wiosną.... a tu już druga osoba się jakby nia zachwyca....

W rabaciw z brzozami troche namodziłam... ale wiosna uporządkuję - bo moim głównym zamiarem były własnie te białe pnie i czerwone pędy zimą..
Dereni mam 5 szt Iwory Halo, przesadze jednego i będą jako tlo na tej rabacie, taką L będą tworzyć.
Przed nimi 5 szt brzozy.
Wiosna mam zamiar porozrzucać między nie kulki bukszpanu i to wszystko jesli chodzi o tę rabatę.
Wiosną zakwitnie tam ponad setka czosnków Purple Sensation

Kurczę, męczy mnie że nie zadołowałam żadnych tulipanów w donicach.....
no, coroba jak nic
a najgorsze, że nic w moich insektach juz nie zostało......
szkoda mi na wysyłkę - bo chyba tylko taka opcja pozostała...
Ogród to moje hobby 07:45, 03 lis 2013

Do góry
Jeszcze fragment wiosennego ogrodu gdzie rosną tawuły japońskie. Oczywiście wczesną wiosną będą mocno przycięte i na nowo uformowane.
Ogrodnik Mimo Woli cd 23:15, 01 lis 2013

Do góry
asc napisał(a)
Reszcie macham By nie produkować stron z odpozdrowieniami..
U mnie grudnik też zaczął kwitnąć.. a inne w pąkach..

Kalina Eskimo też całą w pąkach.. jak zima będzie łaskawa to pięknie zakwitnie.. szkoda, zę nie pachnie jak inne kaliny

I dzisiejsze fasolkowe drzewo

I jakiś widoczek na wrzosy i tawuły

fajnie wygląda katalpa ze swoimi "fasolkami" i piękne pączki u kaliny u mnie jedna ma jeden różowawy kwiatek
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies