Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Małymi krokami-Ogród Wioli 09:05, 27 sie 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wiola, dzięki za odwiedzinki u nas Ogród Wasz to wielki busz (zdolniacha co by nie mówić), ja też obecnie sypię mączkę bazaltową oprócz kompostu i próchnicy.
Masz dobry namiar na dobrą cenę mączki? Daj na pw.

Danusiu a ja dziękuję za Twoje odwiedzinki i pochwały
To prawda w ogrodzie busz się zrobił uwielbiam go !
Wszystko to dzięki Twojej szkole ,dobrym ludziom z forum oraz właściwym przygotowaniu gleby....efekty widać gołym okiem

Danusiu ja kupowałam mączkę jakiś czas temu na na All...o teraz niestety nie ma już tej oferty ale zerknij sobie,bo są inne

Pozdrawiam
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:58, 27 sie 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jeziorko to obecnie moje oczko w głowie, bo jak się pływa pontonem, to warto podziwiać z bliska gęstość i piękno roślin, a nie gołą ziemię Dosadzam, znowu oczekują nowe rośliny, które przytargałam wczoraj. Dużo bordowych liści... brakuje mi koloru cały sezon, a liście go zapewnią.

Nie dziwię się Danusiu
masz rację,że goła ziemia nie jest ładna do podziwiania a piękne ,bujne roślinki i trawniczek już tak !
Stworzyliście raj na ziemi....

Teraz fajna pogoda na sadzenie, podlewanie za darmo z nieba
Bordowe kolory uwielbiam, tez lubię dodać koloru do zieleninki
Nowoczesny ogród ze skarpami 08:51, 27 sie 2020

Do góry
Super że zastosowałaś kartony, brawo!

Gracki gorzej rosną, może tam ziemia bardziej zbita? Glina?
Kłopoty - problemy z trawnikiem 08:48, 27 sie 2020

Do góry
Ostatnie zdjęcie źle nawożone, nierównomiernie. Lewy brzeg przy murku - brak nawozu, zielono - jest nawóz dany ale też w plamy/łaty.

3 zdjęcie, odłazi darń od ziemi? Jeśli nie to za mokro, a jeśli odłazi to pędraki.
Rozkop i sprawdź.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:45, 27 sie 2020

Do góry
Jeziorko to obecnie moje oczko w głowie, bo jak się pływa pontonem, to warto podziwiać z bliska gęstość i piękno roślin, a nie gołą ziemię Dosadzam, znowu oczekują nowe rośliny, które przytargałam wczoraj. Dużo bordowych liści... brakuje mi koloru cały sezon, a liście go zapewnią.
Małymi krokami-Ogród Wioli 08:43, 27 sie 2020

Do góry
Wiola, dzięki za odwiedzinki u nas Ogród Wasz to wielki busz (zdolniacha co by nie mówić), ja też obecnie sypię mączkę bazaltową oprócz kompostu i próchnicy.
Masz dobry namiar na dobrą cenę mączki? Daj na pw.
Chwasty w trawniku 07:32, 27 sie 2020

Do góry
Możesz zrobić próbę na kawałku i dać mniejsze stężenie niż zalecane na opakowaniu. Jeśli "weźmie" to wtedy opryskaj całość. Jeśli nie, poczekaj do następnego roku.
Poprawa jakości starego trawnika 22:50, 26 sie 2020

Do góry
Chwastox działa na rośliny dwuliścienne, a tuje i bukszpany są dwuliścienne. Trawa jest jednoliścienna. Oprysk w rękach niedoświadczonego ogrodnika to niebezpieczna broń, ostrożnie z tą bronią. Ochroń tuje i bukszpany kartonem albo wykonaj oprysk dalej od krawędzi. To nie zabawa Może spalić cenne rośliny. Nieco roztropności jest wymagane.

Matę wyrzucić.
Pousuwać sznurki i opony, a ogród zabezpieczyć w inny sposób, aby obce psy nie odwiedzały ogrodu.
Poprawa jakości starego trawnika 22:09, 26 sie 2020

Do góry
j_damian napisał(a)
Dziękuję bardzo za pomoc.
Łyse placki są efektem mojej głupoty. Miałem w tych miejscach normalna trawę ale robiąc wylewke pod basen kilka taczek "dobrej ziemi" wysypałem w celu podrownania terenu co było chyba totalna głupota bo teraz nie dość że są lyse placki to i chwast...opony i sznurki na krzewy są od psa.

Żeby nie "podlewał ". Mocz psa nic im nie zrobi i mogę je śmiało wyrzucić ? Krzewy ogrodzone były posadzone na wiosnę w tamtym roku.Wszystko o oprysku będzie opisane na opakowaniu ? Jestem ogólnie laikiem jeśli chodzi o trawniki i nigdy nie robiłem ani nawożenia ani oprysku tyle co czytałem tutaj bardzo dużo Pani wypowiedzi. Jeśli chodzi o wyrównanie rantów trawnika w celu poprawienia estetyki po prostu odcinka szpadlem ? Dobrze myślę ?

Kompost mam kupić od jakiegoś rolnika, w sklepie będzie czy jak to z tym wygląda. Jak w sklepie to jaki tak samo z mieszanka traw jaka Pani poleca ? Trawę kupować przez internet w dobrym sklepie ogrodniczym czy obi też może być ? Pewnie niektóre pytania są głupie ale wolę dokładnie dopytac bo nie mam dużej wiedzy w tym temacie.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc na pewno się dostosuje do rad.

Opony rozumiem cel. Ok.
Wyrównanie brzegów trawnika -

Popatrz na ten wątek https://www.ogrodowisko.pl/watek/615-przycinanie-kanty-brzegi-trawnika-oddzielanie-od-rabaty?page=1#post_0

Kompost najlepiej produkować samemu, rolnik nie ma kompostu a obornik.
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/289-kompost-najlepszy-nawoz-do-ogrodu

Kup nasiona zawierające kostrzewy, życice i wiechlinę łąkową. Z powodów reklamowych nie zalinkuję do sklepu
Trawy ozdobne - problemy 21:57, 26 sie 2020

Do góry
Za mało wody, suchy rok. Może szmata pod żwirkiem?
Chora brzoskwinia zamkn. 21:55, 26 sie 2020

Do góry
Odp. tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/3317-choroby-i-szkodniki-brzoskwini-moreli-morela?page=2#post_0
Choroby i szkodniki brzoskwini, moreli, morela 21:54, 26 sie 2020

Do góry
lukasz84 napisał(a)
Co jest nie tak z tą brzoskwinią i czy można coś na to zaradzić?

Moim zdaniem to kędzierzawość liści brzoskwini. Opryski robi się dwa razy w roku:
w listopadzie i wiosną w fazie nabrzmiewania pąków (temp. ok. plus 6 stopni C).
Miedzian, Syllit. Teraz nic nie zrobisz, bo nie pomoże.
Jaka gleba pod tuje? zamkn. 21:49, 26 sie 2020

Do góry
odp. tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/10582-tuje-smaragd-sadzenie?page=1#post_3
Tuje Smaragd sadzenie 21:48, 26 sie 2020

Do góry
Maniek1983 napisał(a)
Witam
Bardzo proszę o pomoc A mianowicie posiadam dzialkę którą chciałbym oslonic zywopłotem z tuj. Niestety gleba na mojej działce to wyłącznie żwir. Wpadłem na pomysł żeby wykopać rów 50cm od ogrodzenia szeroki na 1m i głęboki na 1 m i wypełnić to odpowiednią glebą, torfem i wtedy sadzic na wiosnę tuje. Czy to dobry pomysł? Czy może lepiej posadzić coś innego?
Pozdrawiam

Żwir? Gruby żwir? Jakiej granulacji. Będzie działał jak drenaż i odprowadzał wodę i jeśli zastosujesz torf to tylko pogroszysz sytuację, bo torf jak wyschnie a będzie wysychał na żwirze, to nie sposób go nawodnić i tuje uschną
Gleba do sadzenia to kompost, próchnica kwaśna i trochę tylko torfu. Możesz nawet gliny trochę domieszać, żeby trzymała wodę.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:45, 26 sie 2020

Do góry
Dziękuję za miłe wpisy Staramy się zakończyć pewien etap i on właśnie dobiega wyznaczonej granicy. Za tą granicą powstanie żywopłot. Brak przejścia. Na razie.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:42, 26 sie 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie mam pojęcia jak walczyć z tym karczownikiem Ja dla odmiany mam kreta. Wpakował się w rabatę i podnosi byliny.

Trudno, warzywa wykopałam wszystkie będę sypać trutkę bo się obawiam, że w zimie zeżre mi korzenie drzew Przy okazji wykopków zobaczyliśmy, że te ślimaki nagusy potrafią w buraku czy marchwi nie jeść liści, a wyjadać od wierzchu korzeń, a jak już nadgryzione to mrówki chętnie im w tym pomagają....szok!
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:28, 26 sie 2020

Do góry
Rewersja, wrócił do cech rośliny matecznej.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 07:31, 26 sie 2020

Do góry
Nie mam pojęcia jak walczyć z tym karczownikiem Ja dla odmiany mam kreta. Wpakował się w rabatę i podnosi byliny.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:30, 26 sie 2020

Do góry
Trawnik kosi Grzesio, obecnie już opanował tę sztukę, czasem zostawi jakieś "brody", ale ja wtedy dokaszam. Paski wąskie koszę osobiście, ale ten wielki areał już mamy "z głowy". Cieszymy się, że mamy pomoc.
Trawnik podlewa automatyczne nawadnianie.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 00:05, 26 sie 2020

Do góry
W tym roku w donicach mniej kwitnących sezonowych, a więcej krzewów, tęgoszy i kordylin.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies