Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zaczynam po raz kolejny...

Zaczynam po raz kolejny...

andzia458 14:58, 30 sie 2020

sarenka napisał(a)

Pokażesz potem jak wygląda?
Ja rozważam zakup walca, trawę pewnie ręcznie będę wysiewać

No pewnie, że pokażę. Relacja na bieżąco.
A taki walec to wydatek jakiego rzędu?
andzia458 15:13, 30 sie 2020

Katte napisał(a)
Dobry wybór mieszanki traw , jestem z niej bardzo zadowolona .
Darń po drugim sezonie jest tak gęsta ze kret nawet nie jest w stanie wybić kopca .
Teraz będę siała mieszankę na tereny suche , zobaczymy jak wyjdzie .

Teren mam przygotowany , jeszcze ostatnie szlify ...

Fajnie, utwierdzam się w przekonaniu, że to dobry zakup.
A te Twoje szlify to pewnie perfekcja w 100%.
andzia458 15:15, 30 sie 2020

Gardenarium napisał(a)
Posadź na słup hederę, zniknie potem w zieleni. Winobluszcz jest zbyt szybko rosnący

Danusiu, miło mi, że do mnie zajrzałaś. Dziękuję za sugestię. Z pewnością z niej skorzystam.
andzia458 20:09, 30 sie 2020

Tak sobie dzisiaj dumam...
Jak dam przed perukowcem Hakonechloa Macra Aureola, to pewnie będzie za żółto, prawda? Bo obok tawuła japońska...
Za Limkami sporo miejsca więc może miskanty Gracilimus, z przodu turzyca Ice Dance i jakaś żurawka lub runianka japońska?
Takie moje pierwsze samodzielne układanie w głowie.
sylwik69 20:30, 30 sie 2020

andzia458 napisał(a)
Zadanie wykonane. No narobiłam się. Całość terenu pod rabatę prezentuje się tak, jak na tym fragmencie. Po weekendzie mąż zagęszczarką ogarnie teren pod trawnik.
A mi pozostaje zastanowić się nad kolejnymi nasadzeniami, żeby zacząć wypełniać te przestrzenie.

Robi wrażenie!! Brawo za wykonane zadanie ten słup przypomina mi ogród Oli Leon60,tam mnóstwo inspiracji na nasadzenia. Teraz dobry moment na sadzenie...ale spokojnie można poczekać do wiosny i dużo roślin tanio wysiać na parapecie,a potem przenieść do namiotu foliowego aż wreszcie do gruntu tanio i skutecznie
Gruszka_na_w... 20:38, 30 sie 2020

Runianka najlepiej rośnie w cieniu. W słońcu nieco blaknie i ma mniejsze przyrosty.
Jeśli nie będzie automatycznego podlewania, to lepszą opcją będą miskanty Variegatus. W razie suszy nie trzeba ich tak intensywnie podlewać i nawozić jak Gracilismusów.
Turzyca ID bardzo się rozłazi. Jeśli ją chcesz połączyć z żurawkami, to przydadzą się wkopane w ziemię ograniczniki.
Aniu, czy tam będzie coś zimozielonego?
Perukowiec, tamaryszek i hortensje oraz tawuły w listopadzie będą już łyse. Derenie są szczepione, więc nie będzie efektu barwnych gałęzi. Do końca kwietnia będzie trochę łyso.
Czy od strony drogi, przy siatce będzie jakaś przesłona?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
andzia458 20:45, 30 sie 2020

sylwik69 napisał(a)

Robi wrażenie!! Brawo za wykonane zadanie ten słup przypomina mi ogród Oli Leon60,tam mnóstwo inspiracji na nasadzenia. Teraz dobry moment na sadzenie...ale spokojnie można poczekać do wiosny i dużo roślin tanio wysiać na parapecie,a potem przenieść do namiotu foliowego aż wreszcie do gruntu tanio i skutecznie

Sylwia, w sianie w tym sezonie nie pobawię się... Jasiek kocha parapety i wyhodowane własnej rozsady pomidorków będzie wyzwaniem. Kwiaty w domu już mi prawie wszystkie zniszczył.
andzia458 20:50, 30 sie 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Runianka najlepiej rośnie w cieniu. W słońcu nieco blaknie i ma mniejsze przyrosty.
Jeśli nie będzie automatycznego podlewania, to lepszą opcją będą miskanty Variegatus. W razie suszy nie trzeba ich tak intensywnie podlewać i nawozić jak Gracilismusów.
Turzyca ID bardzo się rozłazi. Jeśli ją chcesz połączyć z żurawkami, to przydadzą się wkopane w ziemię ograniczniki.
Aniu, czy tam będzie coś zimozielonego?
Perukowiec, tamaryszek i hortensje oraz tawuły w listopadzie będą już łyse. Derenie są szczepione, więc nie będzie efektu barwnych gałęzi. Do końca kwietnia będzie trochę łyso.
Czy od strony drogi, przy siatce będzie jakaś przesłona?

Haniu, fajnie, że zaglądasz.
Automatycznego nawadniania nie będzie. No widzisz, też tak czułam, że powinno tam być coś zimozielonego... Jest tylko kilka cisów przy ogrodzeniu.
sylwik69 20:59, 30 sie 2020

andzia458 napisał(a)

Sylwia, w sianie w tym sezonie nie pobawię się... Jasiek kocha parapety i wyhodowane własnej rozsady pomidorków będzie wyzwaniem. Kwiaty w domu już mi prawie wszystkie zniszczył.

Upsss...no to klapa...szkoda! ale jest inne rozwiązanie.Można kupić interesujące odmiany traw,bylin,a jeśli zima będzie łagodna to wiosną będziesz już mogła je podzielić i podwoisz liczbę wypełniaczy
Uważam,że trawy wprowadzą dynamizm na tej rabacie i nie będzie zimą łyso,bo niektore są zimozielone.Posadziłabym derenie o czerwonych pędach tak jak sugeruje moja imienniczka,aby zimą było ciekawie i kolorowo
Gruszka_na_w... 21:34, 30 sie 2020

Potrzebujemy pomysłu na przedogródek, który wtopi się w ten piękny krajobraz okolicy, ale jednocześnie osłoni od drogi Wasze podwórko.
Moim zdaniem dobrze byłoby posadzić żywopłot i w przyszłości utrzymać go na wysokości siatki. Jakiekolwiek nasadzenia na tle samej siatki i bliskiego asfaltu stracą połowę uroku.
Asia/Margerytka z ogrodu w remoncie wykorzystała u siebie derenie Sibirica. One jednak, jak wszystkie derenie, potrzebują wilgoci.
W wersji ekonomicznej można zrobić żywopłot z ligustru, zielonej pęcherznicy, z grabu.
W bardziej eleganckiej z cisa.
Można też zrobić tak jak Ola/ Leon - posadzić świerki serbskie i je potem ciąć.
Do rozważenia.
Aniu- nie spiesz się z tą rabatą. To front- miejsce reprezentacyjne. Dobrze byłoby je zrobić raz, a dobrze. Tak, żeby nie trzeba było tam robić poważnych korekt.
Czy ważniejsze jest patrzenie na tę rabatę od strony podwórka, czy od zewnętrznej strony działki? To wpływa na stopniowanie wysokości nasadzeń.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies